Todellinen ero

Miesten ja naisten erot, jos rintsikoita ei lasketa.

Nainen voi haluta muuttaa koko elämänsä miehen mukana. Mies taas toivoo “älä koskaan ikinä muutu”.
Nainen voi haluta muuttaa koko elämänsä miehen mukana. Mies taas toivoo “älä koskaan ikinä muutu”.

Unohda Mars- ja Venus-höpinät. Sivuutetaan myös biologia vastaan kulttuuri -matsi. Lontoolainen psykoanalyytikko Darian Leader väittää naisten ja miesten olevan syvällisesti erilaisia muutamissa tärkeissä asioissa. Hän tyrmää parisuhdeoppaiden simppelit neuvot, joiden avulla ihmiset oppivat vain tuntemaan olonsa vähän paremmaksi toistaessaan samoja virheitä.

Puhe

Miehet ja naiset puhuvat eri tavoin. Miehen mielestä kyse on joko kilpailusta – kumman kanta voittaa? – tai johonkin ongelmaan vastaamisesta. Nainen ei halua huoliinsa mitään pikaratkaisua tai lopullista vastausta. Hän haluaa herättää keskustelua ja löytää yhteisymmärryksen. Puhe on naiselle merkki läheisyydestä. Kun nainen sanoo haluavansa puhua, miehellä on taipumus nähdä tämä arvosteluna. Sukupuolten erilaiset käsitykset voivat tyrehdyttää keskustelun. Nainen haluaa katsoa puhuessaan toista silmiin, mies ei. Naisen jutustelu saa miehen ärtymään: mikä tässä on nyt ongelmana? Ei mikään, vastaa hölmistynyt nainen, ihmettelen vaan. No niin, ei sitten vatvota tätä enempää, ärisee mies.

Aika

Miksi nainen on aina viisi minuuttia myöhässä tai haluaa lähtiessä lisäaikaa, vaikka bileet ovat jo alkaneet? Juhlaan valmistautuminen – meikkaus, vaatteiden valinta, hiusten laitto – ovat osa illan nautintoa, joten naisella ei ole kiire mihinkään. Mies voi olla aina ajoissa juhlissa, mutta kuluttaa vuosia odotellen asioidensa järjestymistä: rakkauselämän, työn ja varakkuuden muuttamiseen "menee vielä muutama kuukausi". Naisen vikana on pyytää aina lisää aikaa, miehen kiire kestää koko elämän. Miehellä on tärkeitä syitä lykätä toimintaansa myöhempään ajankohtaan. Hän uskoo asioiden olevan nyt vähän vaiheessa, mutta piakkoin on hyvä aika saada hommat kondikseen: tulevaisuus tuo unelmien naisen ja paljon rahaa. Sama mies saa raivarit, jos joutuu odottamaan espressoaan muutaman sekunnin.

Lupaukset

Miehet antavat tai vaativat suhteen alkua koskevia lupauksia, naiset tekevät lupauksia suhteen lopettamisesta, itselleen. Mies lupailee saadakseen naiselta huomiota ja seksiä. Hän sekoittaa rakkauden ja seksin, mutta uskoo joskus itsekin lupauksiinsa herkällä hetkellä. Nainen tuntee olevansa vastuussa myös miehen tunteista ja sääli saattaa lähentää häntä mieheen. Mies epäilee aina, onko nainen sittenkään se oikea, vai löytyisikö jostain vielä parempi. Lupausten antaminen onkin merkki epäilystä. Nainen ei katso olevansa velvollinen lupaamaan miehelle mitään; hän haluaa olla väleissä itsensä kanssa. Hän on miehen kanssa niin kauan kuin hänellä on tunteita miestä kohtaan.

Seksi

Miksi mies kääntää seksin jälkeen selkänsä ja simahtaa? Leaderin mukaan miehet eivät nukahda sen takia, että olisivat täysin tyydyttyneitä, vaan paetakseen ahdistavaa tilannetta. Monet pelkäävät (etenkin neurootikot), että joku tulee vaatimaan maksun nautinnosta. Jotkut miehet heräilevät myöhemmin yöllä kuulemiinsa ääniin. He pelkäävät murtovarkaita tai muita paria uhkaavia asioita. Naisen into seksiin saattaa lopahtaa yhtäkkiä, vaikka kesken aktin. Mies ei voi ymmärtää, mitä tapahtui. Nainen haluaa miehen paikasta käsin. Hän on todennäköisesti löytänyt itsestään jonkin virheen ja pelkää miehen tuntevan vastenmielisyyttä häntä kohtaan: rumat alkkarit tai kainalokarvat ajamatta. Rakastunut nainen näyttääkin keskittyvän enemmän omaan kuin miehen kehoon.

Rakkaus

Miehelle on tärkeää tuntea itsensä rakastetuksi, naiselle on tärkeää kuulla se joltakulta. Rakkauspuhe voi antaa naiselle uuden identiteetin. Mies toivoo saavansa arvostusta miehenä, nainen haluaa ihailua itsenään, ei sukupuolensa edustajana. Nainen saattaa heittäytyä rakkauteen niin täysillä, että menettää minuutensa. Koko oleminen on pelissä, jos hänet hylätään. Rakkaudessa koettu pettymys tekee naisesta "uuden ihmisen", jonka on vaihdettava tyyliä ja kampausta. Nainen haluaa usein muuttaa rakastamaansa miestä. Mies haluaa naisen pysyvän samanlaisena. Mies voi rakastaa yhtä naista kerrallaan, mutta vaihtaa tämän lennosta. Nainen voi rakastaa kahta samaan aikaan. George Sand sanoi kahdesta elämänsä miehestä: "Yhtä rakastin enemmän ja toista paremmin".

Lähde: Darian Leader: Ikuisesti sinun? Parisuhdeopas ihmisille jotka vihaavat parisuhdeoppaita. Teos 2009.

Lukijoilta

“Olisi kiva joskus riidellä miehen kanssa joka keksisi oikeasti sanomista takaisin. Yleensä mies on hiljaa, kuuntelee, ei ymmärrä puoliakaan tai ymmärrä vastata samalla mitalla. Anteeksi miehet, rakastan teitä silti ihan hirmuisesti...”
Nainen, 24

“Miehyys ja naisuus eivät ole vain kropasta riippuvia ominaisuuksia, vaan lähinna tapa ajatella, tai aivokemiaa. Jana, jonka toisessa päässä on miehinen kemia tai ajattelutapa, ja toisessa päässä naisellinen kemia tai tapa. Tai yin ja yang. Kukaan ei ole 100-prosenttisesti mies tai nainen tuolla systeemillä. Ja tietenkin on standardikasvatus eli tyttöjä opetetaan enemmän lukemaan muiden mieltä ja miellyttämään (mutta ehkä tämäkin riippuu aivokemiasta. Olen autistisempi kuin keskivertomies mitä tulee muiden lukemiseen).”
Mies, 30

“Naiset pitävät puheellaan yllä sosiaalisia suhteita. Miehet hoitavat asioita.”
Nainen, 32

“Klisee, mutta totta: naiset käyttävät puhetta yhteisyyden luomiseen, miehet asioiden hoitamiseen. Jos miehelle valittaa pahaa mieltään, se kuvittelee että asia vaatii jotenkin sen hoitoa.”
Nainen, 33

Opas

Kirja siitä, kuinka naiset ja miehet riitelevät eri tavalla ja vika on kuulemma esihistorian ja biologian. Psykologi Jamie Turndorf antaa ohjeita rakentavaan riitelyyn. Kuten se, että jokaista kielteistä kommenttia kohtaan pitäisi antaa viisi myönteistä.
Jamie Turndorf: Älä mulle huuda. Opas perheriitojen ratkaisemiseen (Tammi)

2 kommenttia

Reeeettttaaaaaaaaaaaaaa

20.3.2010 00:15

Mies menee sokkotrefeille löytääkseen vakituisen elämänkumppanin.
Nainen käy sokkotrefeillä koska se on jännittävää ja kivaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Malleusmaleficarum

22.3.2010 02:51

"Hän haluaa herättää keskustelua ja löytää yhteisymmärryksen. Puhe on naiselle merkki läheisyydestä."

Näin. Ja kun mies ei keskustele naisen kanssa, hän ei myöskään halua koskaan päästä yhteisymmärrykseen. Joten ei sitten saatana koskaan keskustella yhtään mistään, eikä ainakaan päästä yhteisymmärrykseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi