Totuus seksikkyydestä

Neljä paria kertoo, mistä oman kultsin seksikkyys on tehty

Mainosten perusteella seksikästä on hoikkuus, isot rinnat, lihakset ja rusketus. Yritykset puhua seksikkyyden yhteydessä lihavuudesta, rumuudesta tai esimerkiksi harmaasta mitäänsanomattomuudesta tulkitaan usein karusti vain puhujan omien puutteiden puolusteluksi. Mutta miksi tuntemasi vaatimattomankin näköinen mies tai nainen voi tuntua niin puoleensavetävältä. Mitä seksikkyys on?

”Seksikkyys ei suinkaan ole pelkkää perseen keikuttamista, vaan ihmisen tietoisuutta omasta ulkoisesta ja sisäisestä eroottisuudestaan”, sanoo auktorisoitu seksuaaliterapeutti Heidi Valasti. ”Seksikkyys on kokonaisvaltainen asia, joka syntyy siitä, että ihminen tykkää itsestään, välittää omasta ruumiistaan.”

Valasti kritisoi median välittämää kuvaa seksikkyydestä. Hän näkee kaikkialla pursuavan ylitarjonnan ja yksipuolisuuden lähinnä tavallisten ihmisten seksikkyyden tappajana. ”Kielteisyyden, negatiivisuuden ja traumojen ohella ihmisten seksikkyyden kannalta tuhoisaa on nimenomaan julkisesti näytettävä ja suorituspaineita synnyttävä käsitys seksikkyydestä pelkkänä tietyt ulkoiset kriteerit täyttävänä keikistelynä”, hän valittaa.

Silikoneja tai erityisiä seksiasusteita Valasti ei siis suinkaan hyväksy yksinoikeutetuiksi seksikkään ihmisen tunnusmerkeiksi, vaan päinvastoin hän uskoo stereotyyppiseen seksikkyyskuvaan pyrkivien ja itseään toisten silmin tarkkailevien ihmisten olevan pikemminkin epäseksikkäitä. Sen sijaan seksikkyys merkitsee hänelle itsetuntemusta ja tervettä itseluottamusta.

”Ihminen on seksikäs, kun hän osaa olla läsnä omassa itsessään, kun hän on oman seksikkyytensä subjekti”, Valasti tarkentaa. Toisin sanoen on siis pystyttävä kokemaan, tuntemaan ja nauttimaan aistielämyksistä. On tunnettava olevansa eroottisesti olemassa. Mutta miksi?

”Ihminen on seksuaalinen olento syntymästä hautaan saakka. Seksikkyys ymmärrettynä eroottiseksi olemassaoloksi on yksi ihmisluonnon keskeinen ominaisuus”, Valasti selittää.

“Ilman itsensä kokemista seksikkääksi ihminen ei ole onnellinen eikä usein pysty nauttimaan mistään aistielämyksistä – siis edes ruuasta tai ylipäätään liikkeestä”, hän lisää.

”Seksikkyys on kokonaisvaltaisesti kaikkia aisteja hyödyntävä elämän perusasia.”

Heidi & Jonni

Heidi Jonnista
“Jonnissa kaikki on niin täydellistä: se, miten hän kohtelee minua kuin prinsessaa, herkkyys ja miehekkyys samassa paketissa, keskustelutaito, ulkonäkö ja kroppa (erityisesti reidet ja takapuoli), kasvot ja hymykuopat, itsevarmuus, kotitöiden tekeminen sekä se, että hän on jääkiekkoilija.”
“Epäseksikästä on äksyily, jota onneksi tapahtuu vain nälkäisenä ja harvoin.”

Heidi itsestään
“Itsessäni seksikästä on energia, halu menestyä ja tehdä täysillä kaikki, mihin ryhdyn, kasvot ja hiukset sekä se, että olen tanssija ja hallitsen liikkumisen.”
“Rintani eivät ole niin seksikkäät. Kuppikoossa olisi toivomisen varaa.”

Jonni Heidistä
“Heidissä seksikästä on kunnianhimo ja kaunis ulkonäkö, joka pitää sisällään hyvän rungon, söpön pepun, sopusuhtaiset kasvot ja veikeän hymyn.”
“Epäseksikästä hänessä on kiroilu. Onneksi vaimoni on kuitenkin karsinut sen lähes kokonaan pois, koska en voi sietää kiroilua naisen suusta.”

Jonni itsestään
“Itsessäni seksikästä on hymykuopat ja luistelemisen ansiosta hyvin muodostunut pepun seutu sekä toisen ihmisen huomioon ottaminen.”
“Epäseksikästä itsessäni on ajoittainen äksyily ja ‘mä olen oikeassa asiassa kuin asiassa’ -asenne.”

Jaska & Riku

Jaska Rikusta
”Rikussa seksikästä on lämpö ja pehmeys, laiha ja poikamainen vartalon rakenne, fiksuus ja karvamattojen puuttuminen rinnasta ja selästä sekä lisäksi luonnollinen tuoksu. Hien haju on hieno ja seksikäs asia, jota ei pitäisi peittää.”
”Epäseksikästä on se, kun hän vain höpöttää halutessani olla romanttinen. Toinen epäseksikäs asia on hänen suutelemistapansa. Omasta mielestäni hyvä suudelma alkaa näykkimisellä ja on hidas ja pitkä. Riku on liian nopea ja välittömästi tunkemassa kieltä mukaan.”

Jaska itsestään
”Pidän itseäni aika hyvännäköisenä ja lihaksikkaana. Erityisesti hyvin kehittyneet vatsalihakseni ja urheilullisuuteni on seksikästä. Ja tiskaamisenhan täytyy olla seksikästä! Myös se, etten pelkää poiketa jostain tietystä maskuliinisesta roolista, on mielestäni seksikästä.”
”Suuri itserakkauteni ja lihasteni pullistelu peilin edessä aamuisin on epäseksikästä. En myöskään ole niin kiinnostunut tyylistä ja ulkonäöstä, että jaksaisin joka päivä nähdä vaivaa sen eteen.”

Riku Jaskasta
”Jaskassa seksikästä on lämpö ja pehmeys, komeus ja lihaksikkuus.”
”Epäseksikästä hänessä on peilin edessä pullistelu sekä se, että hän on joskus tahallaan korni ja mauton – esimerkiksi pukeutumalla vanhoihin lapikkaisiin ja kuluneisiin kangasverkkareihin, joita hän nimittää epäseksikkäästi verskoiksi.”

Riku itsestään
”Itsessäni seksikästä on toivottavasti söpöys, hoikkuus ja kauniinnäköisyys, se, etten ole karvainen, lihava enkä ruma.”
”Epäseksikästä itsessäni on kenties se, etten ole hirveän miehekäs, vaan pikemmin poikamainen. Minulla on liian leveä lantio ja pieni yläruumis.”

Mikael & Katariina

Katariina Mikaelista
”Mikael on tavallista irstaampi ihminen, yliseksuaalinen portto. Hän on peittelemätön ja hävytön, ruman- kauniisti seksikäs.”
”Olemme Cityn match-profiilin mukaan 100-prosenttisesti yhteensopiva pari. Kaikkiin muihin olen kyllästynyt, mutta Mikaelissa kaikki on kohdallaan.”

Katariina itsestään
”Itsessäni erityisen seksikästä on puheeni. Puhun sensuroimatta ääneen kaiken seksin, mitä ajattelen. Koen yhtä aikaa, kun puhun. Mielikuvat näkyvät päässäni ja huokuvat itsestäni ulos.”
”Ammattini turvallisuusalalla on epäseksikästä. En pidä univormuja yms. seksikkäinä.”

Mikael Katariinasta
”Katariinan viaton ja pieni olemus on seksikästä. Kun itse olen iso, tästä syntyy upea kontrasti. Erityisen seksikästä hänessä on myös se, miten hän katsoo ihaillen, tekee katseestaan niin kuin silmukan, ruokkii sillä. Upein on tilanne, jossa me olemme mökillä ja Katariina kelluu järvessä selällään hiukset levittäytyneinä veden pinnalle, rinnat kohollaan ja raajat hieman levällään.”
”En pysty näkemään Katariinassa mitään epäseksikästä. Se on asia, jota ei pysty rajaamaan. Kun ihminen muuttuu toisen silmissä epäseksikkääksi, ei katsoja ole sinut itsensä kanssa.”

Mikael itsestään
”Näytän viattomalta, mutta silmäni näyttävät toista.”
”On vaikea pitää itsessäni mitään epäseksikkäänä, kun toinen hyväksyy kaiken ja se heijastuu hänestä.”

Mallu & Lassi

Mallu Lassista
”Lassi on särmikäs herrasmies, helposti innostuva ja kokeilunhaluinen.”
”Hänen pihahommissa käyttämänsä hirveät verskat ovat kyllä epäseksikkäät.”

Mallu itsestään
”Itsessäni seksikästä on impulsiivisuus ja positiivisuus.”
”Mahani turpoaminen ja valtava ähky-olotila syömisen jälkeen on epäseksikästä.”

Lassi Mallusta
”Mallu on nuoresta iästään huolimatta hyvin naisellinen, ja naisellisuus on erittäin seksikästä. Kyseessä on kokonaisvaltainen asia.”
”Riidellessämme en näe mitään seksikästä hänen sanoissaan.”

Lassi itsestään
”Elämänkokemus ja potkurinjäljet naamassa on itsessäni seksikästä.”
”Olen epäseksikäs tilanteissa, joita en hallitse, joissa olen pallo hukassa.”

61 kommenttia

Mona79

9.10.2003 21:02

"Seksikästä miehessäni on se että hän on jääkiekkoilija..." Ohhoijaa. Pikkutytöt taas lätkänpelaajien perässä. Voikohan insinööri ikinä ollakaan seksikäs...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin