Tuska tutustua?

Miten tutustua pieneen punatukkaiseen tyttöön?

Kädet hikoilevat. Oksettaa. Eikä suusta tulee yhtään järkevää sanaa. Ja taas meni mielenkiintoinen ihminen sivu suun. Miksi ääliön kanssa voi keskustella ummet ja lammet, mutta kiinnostavaan ihmiseen tutustuminen on hankalaa?

"Koska silloin meitä dominoi tunnetila - ihastuminen, rakastuminen, himo - emmekä käytä normaaleja, luontevia viestintätaitojamme yhtä fiksusti kuin vähemmän tunnepitoisissa tilanteissa", sanoo puheviestinnän kouluttaja Ina Virkki-Ukeleghe.

"Iskemistilanteelle voi olla tyypillistä itsetarkkailun tila: silloin ei näe ja kuule, mitä toinen tekee ja sanoo, vaan jähmettyy tarkkailemaan itseään."

Ja jos ei kuuntele, mitä toinen sanoo, ei vastaanota avoimena toisen viestejä eikä siis reagoi niihin järkevästi. Toiminnan polttopiste väärässä paikassa; ulkopuolinen itsensä tarkkailija ei ole luonteva keskusteluun osallistuja, Ina Virkki-Ukeleghe sanoo.

Tärkeissä viestintätilanteissa on tyypillistä, että ihmiset ovat ylivireitä, näkevät liikaa ja toimivat liian nopeasti.

"Jos toisella ei ole tuolia, sen ryntää äkkiloikalla hakemaan huoneen toisesta päästä tai muuta yhtä eleganttia." Toisaalta vireystilan tuleekin muuttua ja viestintään on saatava pieni esityksellinen ote.

"Ei uudelle ihmiselle konahdella kuin tutulle sohvannurkasta."

Uusiin viestintätilanteisiin, vaikka tutustumiseen, liittyvän pienen paniikin hallintaa avain on harjoittelussa.

"Kannattaa tehdä pieniä sisäisiä käsikirjoituksia siitä, millainen on missäkin tilanteessa. On mietittävä, mitä odotuksia ja rajoja itselleen sosiaalisissa rooleissa asettaa."

Eri tilanteita kannattaa harjoitella. Etukäteen voi sommitella, että nyt tervehdin, seuraavaksi kerron nimeni, sitten vaikka kysyn hänen nimeään - ei se sen ihmeellisempää ole.

"Tärkeintä on olla rentouttavaa seuraa, tehdä tilanne toiselle helpoksi, jolloin itselläänkin on helpompaa. Kun on monipuolinen ja särmäkäs, on kiinnostava. Tilanteessa pitäisi uskaltaa kellua, olla läsnä, jolloin siihen syntyy ei-mitääntekemättömyydestä johtuvaa ihanaa kihelmöintiä."

Vastuullinen viestijä kuuntelee, mikä toista kiinnostaa, ja ruokkii sellaisia aiheita keskusteluun - tosin unohtamatta omaa särmäkkyyttään.

Ina Virkki-Ukeleghen mielestä tytöt helposti pilaavat viestintätilanteet olemalla liian maireita.

"Aito itsenäisyys on paljon kiinnostavampaa kuin se, että kääntelee päätään kuin kaula olisi sulaa vahaa."

Sanaton viestintä on vähintään yhtä tärkeää kuin se, mitä toiselle sanoo.

"Keho toimii tunteen kanssa, joten jos joutuu kovasti miettimään, mihin kätensä panisi, ei enää keskity oleelliseen eli toiseen ihmiseen ja ainutlaatuiseen vuorovaikutustilanteeseen."

Toisen eleistä ja rytmistä näkee, onko hän kiinnostunut tutustumaan lähemmin.

"Alamme peesata ja samautua toiseen: nostamme kahvikuppia samassa yhteisessä rytmissä, molemmilla on jalat ristissä istuessaan, asennot, liikkeet ja eleet peilaavat toisiaan. Puheeseen voi tulla sama melodia ja korkeus."

Kun jonkun kanssa synkkaa, sen huomaa myös äänestä.

"Matala ääni luo luottamusta. Jos on rauhassa jossain tilanteessa, myös äänen matalat ja syvät tasot kuuluvat. ääni mataloituu tunteen ja ajatuksen kautta."

Ja jos toinen ei kiinnosta, ääneen tulee vaistomaisesti kylmää sävyä - kyse on automaattisesta puolustusmekanismista, Virkki-Ukeleghe sanoo.

"En todellakaan ehdota, että ääntä kannattaisi tietoisesti mataloittaa - se on kornia. ääni on minän peili. Hyvä iskuääni tulee vaivatta ja soi ihmisen kokoon ja ikään nähden oikein."

Flirttiopas

9 1/2 viikkoa
Vaarallinen suhde
Tango kolmelle
Basic Instinct
Loistavat Bakerin pojat
Verkossa
Noidat

Asiantuntijan neuvo

Laulaja Helena Lindgren istui viime toukokuussa Tom Jonesin keikalla eturivissä. Silloin tällöin Helena Lindgren vilkuili bändin basistia.

Keikan jälkeen Helena Lindgren oli hyvissä fiiliksissä tekemässä lähtöä, kun basisti Les King yhtäkkiä loikkasi alas lavalta tervehtimään.

"Olin vielä konsertin lumoissa, kun hän tuli, ja oikeastaan osasin vain kiittää keikasta. Les sanoi, että ei, kiitos sinulle", Helena Lindgren kertoo.

"Sitten hän vain rupesi juttelemaan, ja olin aika ihmeissäni. Hän kysyi, voisimmeko tavata. Minä kysyin, että missä."

Les Kingin välittömyys, vilpitön katse ja lämmin kädenpuristus tekivät vaikutuksen. Ja tilanteen yllättävyys. Helena Lindgrenistä ihmiset pelkäävät liikaa spontaania yhteydenottoa, sillä vain tuntemattomiin voi tutustua.

"Jälkeenpäin Les on sanonut, että on ihmeissään, kuinka uskalsi tulla luokseni."

Oppaita tutustumiseen

Eila Kaarresalo-Kasari.
Eila Kaarresalo-Kasari.
Tee testi, hallitsetko flirttailun salat. Auran kirjaston kotisivuilla internetosoitteessa http://www.aurankirjasto.net/testi.html voi testata, kuinka sujuu flirtti.

Viiden kohdan flirttailuopas netissä. www.nice house.fi-sivustojen Makuuhuoneesta Sinkut-sivuilta löytyy pieni viiden kohdan flirttiopas:

"Katseen keston tulee olla 2-10 sekuntia."

Eila Kaarresalo-Kasari: Silmänisku, flirtin ja valloitustaidon opas. Seksuaalisen vetovoiman toteamiseen riittää yksi minuutti. Ensivaikutelman muodostamiseen kuluu noin seitsemän minuuttia, väittää flirttiopas. Neljä ensimmäistä sekuntia ratkaisevat, kuinka vastapuoli sinuun suhtautuu.

Lukijoilta

"Käytän suoraa toimintaa: jos näen kadulla hyvännäköisen miehen, kerään ensin hieman rohkeutta ja kysyn sitten suoraan, mennäänkö treffeille. Monesti olen saanut aluksi hämmästyneitä katseita, mutta loppupeleissä vastaus on ollut kyllä."
Lady, 18

"Nykyinen poikaystävä puristi mua kylpylässä pepusta ja kysyi uimaan. Ei kovin luontevaa, mutta toimi sillä kerralla."
Jenni, 19

"Mulla on ainakin toiminut vanha kunnon ´Tiedätkö sää, missä Hämeenkatu sijaitsee´. Parhaiten slogan toimii, jos itse on Hämeenkadulla."
Mimmi,23

"Sain kontaktin poikaystävääni potkaisemalla nilkkaan."
Milla Magia, 21

"Lantiolle kietaistun huivin saa baarin tungoksessa jäämään kiinni varsin komeaan mieheen. Juttutuokio on varma."
Nina, 20

"Tää toimii: Meetsä naimisiin kanssani vai voinko tarjota drinkin?"
Gigolo, 23

"Silmäpeliflirttailu ei ole menettänyt asemaansa ravintolakulttuurissa! Viime valloitukseni kanssa tapasimme tanssilattialla ja silmäiltyamme aikamme oli luontevaa jatkaa tutustumista intiimimmän tanssin lomassa."
Miina, 24

"Rupeaa vaan puhumaan silleen kuin olis ennenkin tuntenut henkilön ja heittää väliin hyvää huumoria, ettei tilanne latistu kokoon."
Mister Cash, 17

"Mitään älyttömän hienoa tai korkealentoista ei kannata mennä heittään, pikemminkin söpöä."
Anna, 25

"Olen joskus kysynyt joltain söpöltä tytöltä kadulla tai puistossa, lähtisikö hän pitämään minulle hetkeksi seuraa kahvikupin ääreen. Kukaan ei ole vielä suuttunut, ja joskus joku on suostunut. Kyse on varmaan aika paljon siitä, miten kysyy. Jos tuijottaa vaan tissejä samalla kun menee tekemään tuttavuutta, ei kannata ihmetellä, jos toinen suuttuu."
Pekka, 26

"Seisoessani Mannerheimintiellä liikennevaloissa huomasin Forumin puolella jonkun tuijottavan minua ja se kolahti heti. Valojen vaihtuessa ja törmätessämme toisiimme puolivälissä katua hän kysyi, tulisinko joskus kahville ja antoi käyntikorttinsa. Tulos: kuusi vuotta yhdessä."
Jani, 27

3 kommenttia

lesbo

7.3.2006 00:41

Käytän suoraa toimintaa: jos näen kadulla hyvännäköisen miehen, kerään ensin hieman rohkeutta ja kysyn sitten suoraan, mennäänkö treffeille. Monesti olen saanut aluksi hämmästyneitä katseita, mutta loppupeleissä vastaus on ollut kyllä."
Lady, 18

---tässä on pointti: rivillä 2.-sana on "hyvännäköinen".
Ei tähän psykologeja tai asiantuntijoita tarvita hyvät rakkaat ihmiset. Kun on kyse niin pinnallisesta asiasta kuin flirtistä ihmisen näkee vain ulkoapäin. Jutut, puheet, keskustelu ei tällaisessa tilanteessa ole tapa tutustua toiseen ihmiseen (eli sitä ei tapahdu) vaan sivutuote tärkeimmälle: miltä henkilö näyttää ja minkä mielikuvan hänestä saa ulkonäön perusteella.

Täysin turhia analyysejä kaikki muu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

torppo

7.3.2006 00:46

olen 100& samaa mieltä. Tietenkin asia on näin. Tämmösiä Juupa-Koskelaisia tms "analysoijia" käytetään; se on VAARALLISTA koska ihmiset alkavat uskoa että joillakin "kotitreeneillä" aletaan sitten iskeä. Se ei mene niin. Ei kun ei se mene. Täydellisessä maailmassa varmaan menisi.
Tuollaisten psykologien tulisi tuntea vastuunsa eikä vain keksiä joitakin "kauniin maailman" teorioita. Maailma on raaka paikka. Ja kylmempi siitä tulee kun siihen kylvetään valheita. Lämpö syntyy oikeista kohtaamisista ja tutustumisesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kerso

7.3.2006 01:00

Mielestäni taas aivan toisin asia. Olen hassu punanenä ja flirtti toimii. Tosin etsin vain malleja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi