Urbaani uskoton

Onko miehesi uskottomuus bikinimainoksen syytä?

Kulkuset puntariin. Tiedetoimittaja Robert Wright väittää kivesten painon vaikuttavan uskollisuuteen. Mitä suuremmat pussit sitä enemmän partnereita.
Kulkuset puntariin. Tiedetoimittaja Robert Wright väittää kivesten painon vaikuttavan uskollisuuteen. Mitä suuremmat pussit sitä enemmän partnereita.

Uskollisuuden käsky: "Älä pidä muita rakkauksia", toteaa Timo Airaksinen.

Joidenkin naisten halu riipiä hyvännäköisten mallien kuvat bussikatoksista onkin perusteltua. Evoluutiopsykologi Douglas Kenrick tutki kuvien vaikutusta pariskuntien tunne-elämään. Playboy-tyttöjen kuvien katselu vähensi miesten rakkauden tunteita vaimojaan kohtaan. Tunnedroppia ei tullut miehille, joille näytettiin muita kuvia. Komeita nakumiehiä tai neutraaleja kuvia katselleet vaimot säilyttivät tunteet miehiänsä kohtaan vakaina. Kenrickin mukaan elokuvien, mainosten ja lehtien kuvakieli muovaa miehen mielikuvia naisesta. Jokainen nainen joutuu kilpailemaan maailman kauneimpien mallien kanssa. Pysyykö kuvia ahmiva mies uskollisena? Liikkuvuus, kaupungistuminen, ehkäisy ja moraalisääntöjen höltyminen lisäävät mahdollisten partnerien määrää. Pettäminen on isoissa ympyröissä helpompaa, kiinnijäämisen riski on pieni.

"Olemme kaikki jatkuvien kiusausten kohteena ja mahdollisuudet lisääntyvät. Mies on visuaalisesti naista herkempi ja kuva-aineisto voi houkuttaa häntä", sanoo sosiologi Heli Vaaranen Väestöliitosta. Tietyissä porukoissa voi moraali olla löysähkö. "Yhdysvalloissa on tutkittu erilaisten työyhteisöjen kulttuuria. Joillakin aloilla ihmiset ovat muita alttiimpia uskottomuudelle. Sosiaaliset alat, kuten ravintola-ala, ovat tällaisia: myöhäiset illat ja alkoholi lisäävät riskiä."

Kuka laatii uskollisuussäännöt? Kuka on syyllinen? Väestöliiton parisuhdepsykologin Arto Koskisen mukaan uskottomuus on aina pettäjän syy. Taustalla voi olla kyllästymistä muiden miellyttämiseen, riitelyn tai läheisyyden pelkoa, epävarmuutta. Jotkut haluavat pitää varakumppania. Pettäjä syyttää paria läheisyyden ja seksin pihtaamisesta, mutta onko pettäminen hyvä lääke parisuhdeongelmiin, kysyy Koskinen. Sitoutumiskammo, seksiaddiktio tai henkilökohtainen kriisi voivat ajaa syrjähyppyyn.

Usein pettäjät väittävät joutuneensa vieraaseen sänkyyn vahingossa. Hups, se vaan yhtäkkiä tapahtui mulle, en tiedä miten tässä näin kävi.

Vaarasen mukaan uskottomuutta edeltää parisuhteen pitkä viileneminen. Seksi vähenee, puhuminen loppuu, pari vieraantuu. Houkutteleva tilanne on viimeinen niitti.

"Uskottomuudessa on kyse ainoastaan yhdestä asiasta: siitä tunteesta, mikä on puolisoa kohtaan. Voinko tehdä tämän toiselle?" Naiselle tärkeää ovat mielikuvat ja turvallisuus.

"Raha ei välttämättä tuo turvaa, ja epämateriaaliset arvot ovat nousussa. Turvaa voi tuoda vakaa uskollinen mies", Vaaranen vakuuttaa.

Tutkimusten mukaan naiset kuitenkin pitävät puolison sosioekonomista asemaa edelleen tärkeänä. Yhdysvaltalaistutkijat väittävät uskottomuuden johtuvan taloudellisesta epätasa-arvosta. Rikkailla miehillä on etulyöntiasema. Avioerojen yleisyys on lisännyt ilman naista jäävien miesten osuutta: naiset kierrättävät yhä pienenevää miesjoukkoa. Miehet harrastavat rinnakkaissuhteita, naiset sarjamonogamiaa: ovat yhden miehen naisia, mutta vaihtavat tarvittaessa ukon parempaan. Tutkijoiden mukaan fysiologialla on tärkeä rooli naisten pariutumisstrategian valinnassa. Texasin yliopiston psykologit Kristina Durante ja Norman Li väittävät, että korkea estradiolitaso on yhteydessä naisen omaan ja muiden arvioon hänen fyysisestä viehättävyydestään sekä taipumukseen tapailla muita miehiä parisuhteen ulkopuolella. James Roney kumppaneineen huomasi, että naiset pystyvät pelkän valokuvan perusteella arvioimaan miehen testosteronitason. Ovuloiva tai seksiä hakeva nainen valitsee miehekkään uroon, parisuhteeseen ja isäksi otetaan kiltti mies. Jotta uskollisuuden arvioiminen ei kävisi liian helpoksi, eli että välttäisi vain kauniita naisia ja komeita miehiä, tulee varoa myös suurileukaisia naisia. Heillä on yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan paljon testosteronia ja taipumus harrastaa seksiä kenen kanssa huvittaa. Miehet osaavat luonnostaan varoa näitä naisia ja mieltyvät feminiinisiin pienileukaisiin naisiin.

Lukijoilta

"Ainoa keino on se että välittää toisesta tarpeeksi. Voin joskus fantasioida seksistä vieraan miehen kanssa, mutta koskaan sitä en tekisi. Sen lisäksi että se satuttasi miestäni, satuttaisi se myös minua, ja paljon. Rakastan omaani liian paljon."
Nainen, 23

"Kun tarpeeksi monta kertaa petetään, niin pian sitä pettää itsekin, eikä tunnu missään. Nimim. entinen marttyyri."
Nainen, 30

"Yleinen käsitys on se, että miehet pettää ja hyppää sängystä sänkyyn, eivätkä jää suremaan kariutuneita suhteita, kun taas naiset roikkuu henkensä edestä miestensä perssä. Jaa miksikö? Täydellisiä miehiä on maailmassa ehkä yksi tai kaksi. Jos täydellisen miehen menettää, on edessä todennäköisesti ikuinen yksinäisyys. Sen sijaan täydellisiä naisia on maailma pullollaan. Siksi miesten on myös vaikea pitää housunsa jalassa."
Nainen, 26

"Toiset ovat yhden ihmisen kanssa olijoita ja toiset eivät. Pitää vain löytää se joka on samaa kastia kuin itsekin on. Minä olen yhden miehen nainen ja miehen pitää olla yhden naisen mies. Tämä täytyy tehdä selväksi jo heti suhteen alussa."
Nainen, 38

"Uskollisena pysymiseen paras keino on pitää suhde aktiivisena. Olen seurustellut kolme vuotta nykyisen mieheni kanssa, joista kaksi olemme asuneet yhdessä. Harrastamme deittailua ja klubeilla käymistä. Se pitää vireyttä yllä kuukaudesta toiseen. Aikaisemmissa suhteissa apatia ajoi minut hakemaan seuraa muualta."
Nainen, 20

72 % mielestä uskollisuus ei ole vaikeaa.
Lähde: Cityn lukijat.
Entä sinä? Vastaa: http://www.city.fi/kyselyt

7 kommenttia

Mikko

26.2.2009 21:13

Jotenki tuli sellai olo et pettäminen on AINA miesten vika? Tai ei nyt ihan vika mut siis miesten syy tai aina se on mies joka pettää!? Välil tuntuu et se on toisin päin et tuol on noit naisii ketkä väen väkisin pettää miehiään aina ku silmä välttää!!
Eli siis ihan saman lailla ne naisetki käy vieraita bylsimässä tuntematta siitä niin suurta tunnontuskaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Syyllinen

27.2.2009 15:46

Pettäminen on aina miehen vika siksi, että jos nainen pettää, on se jollain tavalla miehen syytä. Mies on siis ajanut naisen tällaiseen ratkaisuun, johon nainen on täysin syytön. Mies voi hakea syitä vain omasta itsestään. Tällaisen perustelun olen kuullut monenkin naisen suusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Otto34

27.2.2009 15:55

Vain älyllisesti kehittymätön henkilö voi väittää, että pettäminen johtuu kumppanista tai sen jostain ominaisuudesta. Samalla henkilö ei pysty itse hyväksymään ja vastaamaan omista päätöksistään. Yleisimpiä syytöksiä taitavat olla: kun kumppanikin petti, kun en saa riittävästi parisuhteessa, kun toinen ei halua, kun toinen ei huomioi jne.

Näitä henkilöitä on sukupuolesta riippumatta, mutta erityisen näkyvää se on naisten keskuudessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Misesses

28.2.2009 09:47

Naisten mielestä kaikki miehet pettävät, koska naiset kiinnittävät huomionsa vain näihin "isoleukaisten", jotka lähes kaikki pettävät. Uskollinen tavismies kiinnostaa vasta sitten, kun pitää saada joku maksamaan lasten harrastukset.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Uskollinen(u)

28.2.2009 20:44

On väärin yleistää esimerkiksi ravintolatyön tekiojöitä uskottomuudesta!Ei se tarkoita että pettää jos on myöhään töissä ja käy silloin tälillöin tai vaikka useimminkin työkavereiden kanssa lähikuppilassa vaiohtamassa illan tapahtumat tuopinääressä puheeksi. Oikein se vain on että jaetaan kaikki työpaikan asiat yhdessä tiiviin työyhteisän kanssa ja samalla pidetään vähän hauskaakin. Kaikkihan me varmasti toivoisimme hyvää ja tiivistä työporukkaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kokemuksista

10.3.2009 10:26

Kyl se itseasiassa pitää paikkansa että se on jotenki suhteellisen paljon todennäköisempää että ravintolatyöntekijöillä on korkeempi taipumus pettää kumppaniaan! Tullu todistettua. Mutta poikkeus vahvistaa säännön

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Syyllinen mies

11.3.2009 12:24

"Pettäminen on aina miehen vika siksi, että jos nainen pettää, on se jollain tavalla miehen syytä. Mies on siis ajanut naisen tällaiseen ratkaisuun, johon nainen on täysin syytön. Mies voi hakea syitä vain omasta itsestään. Tällaisen perustelun olen kuullut monenkin naisen suusta."

No joo, olen pannut sellaisen asian tässä vuosien varrella merkille, että valitettavan monen naisen mielestä se vika ihan kaikkeen mahdolliseen löytyy aina jostain muualta kuin itsestä ja omasta käytöksestään. Ja useimmiten siinä lähettyvillä on se mies, jota voi syyttää kaikesta. Pätee toki valitettavan moniin miehiinkin (ehkä olisi pitänyt alunpitäenkin vain sanoa, että valitettavan monen ihmisen mielestä se vika ei koskaan voi olla siinä peilistä takaisinpäin tuijottavassa kaverissa, joka on mennyt hölmöilemään), mutta miehistä kun en ole "siinä mielessä" kiinnostunut niin se ei allekirjoittaneelle niin radikaalisti ilmene.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi