Vielä ykshi, kultshi!

Kuka pelkää juhlaääliötä?

Jos puolisosi juhlakäytös hävettää, ulkoilkaa erikseen.
Jos puolisosi juhlakäytös hävettää, ulkoilkaa erikseen.
Jokainen juhla, jossa tarjoillaan alkoholia, on Peterille, 28, painajainen. Hänen vaimonsa Minna, 26, on täydellinen juhlaääliö. Siis se tyyppi, joka ensin juo ja sitten sählää liikaa.

Peterin työkaverin 30-vuotisjuhlissa Minna romahti ravintolassa pöydän päälle ja suuteli illan isäntää puoliväkisin. Karaokebaarissa Minna nappasi mikin laulajan kädestä ja puhui mikkiin omiaan kommentoiden muun muassa karaoke-emännän vaatetusta.

Vaatteiden riisuminen ja kaksimielisyydet ovat Minnan vakionumeroita.

"Jokainen ilta, jonka vietämme yhdessä ulkona, päättyy riitaan ja siihen, että häpeän silmät päästäni Minnan sekoiluja", Peter sanoo.

Hän ei pidä Minnaa varsinaisena alkoholistina, mutta joka tapauksessa Minna ja viina ovat karmaiseva yhdistelmä.

"Jälkeenpäin Minna sanoo, ettei muista mitään illan tapahtumista. Luulen, että hän valehtelee. Sitten tulee näitä klassisia ei koskaan enää -vakuutteluja, jotka eivät ikinä päde."

Minna on Peterin mukaan selvin päin jopa hieman ujo, mitä ei voisi juhlakäyttäytymisestä päätellä.

"Pienessä nousuhumalassa Minna on ihan parhaimmillaan, hauska ja puhelias. Harmi että juominen jatkuu poikkeuksetta niin pitkään, kunnes vintti pimenee totaalisesti. Pahinta on, ettei hän edes sammu, vaan jatkaa sekoiluaan tasan niin kauan kuin mahdollista."

Pari- ja seksuaaliterapeutti Hanna Soudunsaari näkee Minnan ja Peterin suhteen hoivasuhteena, jossa Minna on luovuttanut vastuun omasta käyttäytymisestään juhlissa omaa juomistaan kontrolloivalle Peterille. Sukupuoliroolit ovat päinvastaiset kuin yleensä: useimmiten nainen on se, joka "ymmärtää" miehensä huonoa humalakäytöstä.

Peter sanoo häpeävänsä Minnan sekoiluja enemmän kuin jos hän itse olisi mokaillut.

"Ehkä puolison käyttäytyminen tuntuu toisesta niin pahalta juuri siksi, että siihen ei voi itse vaikuttaa. Omaa toimintaansa pystyy hallitsemaan, toisen ei", Soudunsaari sanoo.

Ongelmakäyttäytyminen juhlatilanteissa voi kasvaa suhteessa merkittäväksi ongelmaksi. Etenkin alkoholistiperheissä suurten juhlapyhien lähestyminen aiheuttaa aina pelonsekaista huolta: mitähän se taas keksii?

"Jos toisen käyttäytyminen herättää puolisossa suurta ahdistusta aina ennen sosiaalisia tilanteita, pitäisi toisen osapuolen todella alkaa miettiä, voisiko hän muuttaa käyttäytymistään jotenkin. Jos hän ei suostu suhtautumaan oman käytöksensä aiheuttamiin harmeihin minkäänlaisella vakavuudella, on tilanne aika toivoton. Ihminen ei voi muuttaa itsessään asioita, joita hän ei tiedosta olevan olemassa."

Peter onkin alkanut vältellä ulkona käymistä Minnan kanssa.

"Käyn mieluummin muutamalla kaljalla kavereiden kuin Minnan kanssa, koska silloin ei tarvitse koko ajan olla huolissaan hänen edesottamuksistaan."

Soudunsaari pitää erikseen ulkoilua varteenotettavana ratkaisuna ongelmaan, mutta:

"Elämä käy aika pitkäksi, jos kaikki suunnitelmat pitää tehdä tältä pohjalta. Kysymys on rakkauden reunaehdoista: suostunko elämään tällaista elämää? Puolison häpeäminen voi kapeuttaa elämää aika lailla, koska alituinen nolostelu johtaa pian sosiaalisten tilanteiden välttelyyn", Soudunsaari sanoo.

Lukijoilta

"Luulen, että puolisoni joutuu häpeämään minua. Olen selvin päin kauhean ujo, mutta viina laukaisee minusta pois kaikki estot. Olen sukujuhlissa aina kuskina, etten vain vahingossakaan sortuisi ottamaan liikaa viinaa."

Nainen, 23

"Häpeän silmät pääs-täni, kun olemme kylässä ja mieheni mässyttää ruokaansa suu auki niin, että maiskutus kuuluu varmaan viereiseen asuntoon. Tuntuu älyttömältä, mutta olen joskus jopa harkinnut eroa maiskuttamisen ja muutenkin junttimaisten käytöstapojen vuoksi. Parturissa käyminenkin tuntuu tekevän tiukkaa, kun se pitäisi oikein itse tilata."

Nainen, 32

"Kun mieheni on juonut tarpeeksi, hän alkaa kertoa niin pitkiä juttuja, ettei niitä jaksa kukaan kuunnella, ja joissa ei ole päätä eikä häntää. Hän saattaa alkaa puhua vaikkapa autosta ja päätyy johonkin koulumuistoonsa ‘hauskojen’ muistojen siivittämänä. Koitan aina mennä mahdollisimman kauas istumaan, etten joudu olemaan miehen lähellä korvat punaisina."

Nainen, 31

"Tyttöystäväni luulee olevansa todella seksikäs ja himottava kännissä. Hän flirttailee räikeästi kaikkien kanssa, mikä vituttaa minua ja varmasti myös niiden miesten naisystäviä, joille tyttöystävä tyrkyttää itseään. On kauheaa katsottavaa, kun nainen on liikaa kännissä."

Mies, 23

"Mieheni on selvin päin melkein mykkä vieraiden ihmisten seurassa. Kännissä hän alkaa selittää kaikkea todella tyhmää ja arvostelee esimerkiksi surutta vieraiden ulkonäköä. Viimeksi hän sanoi parhaalle ystävälleni, että tällä on leveä perse. Tosi kiva."

Nainen, 28

"Tyttöystäväni innostuu aina röyhtäilemään kovaäänisesti bileissä neljän siiderin jälkeen. Minusta se on ällöttävää ja miespuoliset kaverini vieläpä yllyttävät häntä siihen. Saan osakseni aina sääliviä katseita muilta naisilta."

Mies, 24

TJEU: Tsekkaa jos et usko

 • National Lampoon´s -elokuvat
  Chevy Chase on hauskimmillaan esittäessään hölmöilevää, mutta pohjattoman itsevarmaa perheenisää mm. Las Vegasissa.
 • Vuosisadan rakkaustarina
  Märta Tikkasen omaelämäkerrallinen runokirja avioliitosta alkoholistimiehen vaimona. Kauniilla kielellä kirjoitettua inhorealisista kuvausta mm. siitä, miltä alkoholisti tuoksuu.
 • Kun mies löytää naisen
  Meg Ryan esittää (surkeasti) alkoholisoitunutta perheenäitiä. Mies (Andy Garcia) katselee sekoilua aikansa ja saattaa sitten vaimon hoitoon.
 • Al-Anon
  Alkoholistien omaisille tarkoitettu vertaistukiryhmä. Omia ryhmiä alkoholistien puolisoille, alkoholistien lapsille sekä aikuisille alkoholistien lapsille. Ryhmiä kymmenillä paikkakunnilla, myös maaseudulla.

Tsekkaa www.al-anon.fi

Miten saan hänet lopettamaan?

 1. Puhu hänelle aiheesta silloin, kun hän on selvä.
 2. Älä syyttele, vaan kerro miltä sinusta tuntuu, kun hän sekoilee.
 3. Tarjoa tukeasi.
 4. Jos hän ei näe minkään olevan pielessä, harkitse, haluatko todella jatkaa elämää hänen kanssaan. Ilman sairaudentuntoa ihminen ei kykene muuttumaan.
 5. Älä helpota hänen juomistaan esim. lainaamalla rahaa.
 6. Hae itsellesi apua, jos kumppanisi on jo alkoholisoitunut.

Lähde: Amelia 19/05