Vielä ykshi, kultshi!

Kuka pelkää juhlaääliötä?

Jos puolisosi juhlakäytös hävettää, ulkoilkaa erikseen.
Jos puolisosi juhlakäytös hävettää, ulkoilkaa erikseen.
Jokainen juhla, jossa tarjoillaan alkoholia, on Peterille, 28, painajainen. Hänen vaimonsa Minna, 26, on täydellinen juhlaääliö. Siis se tyyppi, joka ensin juo ja sitten sählää liikaa.

Peterin työkaverin 30-vuotisjuhlissa Minna romahti ravintolassa pöydän päälle ja suuteli illan isäntää puoliväkisin. Karaokebaarissa Minna nappasi mikin laulajan kädestä ja puhui mikkiin omiaan kommentoiden muun muassa karaoke-emännän vaatetusta.

Vaatteiden riisuminen ja kaksimielisyydet ovat Minnan vakionumeroita.

"Jokainen ilta, jonka vietämme yhdessä ulkona, päättyy riitaan ja siihen, että häpeän silmät päästäni Minnan sekoiluja", Peter sanoo.

Hän ei pidä Minnaa varsinaisena alkoholistina, mutta joka tapauksessa Minna ja viina ovat karmaiseva yhdistelmä.

"Jälkeenpäin Minna sanoo, ettei muista mitään illan tapahtumista. Luulen, että hän valehtelee. Sitten tulee näitä klassisia ei koskaan enää -vakuutteluja, jotka eivät ikinä päde."

Minna on Peterin mukaan selvin päin jopa hieman ujo, mitä ei voisi juhlakäyttäytymisestä päätellä.

"Pienessä nousuhumalassa Minna on ihan parhaimmillaan, hauska ja puhelias. Harmi että juominen jatkuu poikkeuksetta niin pitkään, kunnes vintti pimenee totaalisesti. Pahinta on, ettei hän edes sammu, vaan jatkaa sekoiluaan tasan niin kauan kuin mahdollista."

Pari- ja seksuaaliterapeutti Hanna Soudunsaari näkee Minnan ja Peterin suhteen hoivasuhteena, jossa Minna on luovuttanut vastuun omasta käyttäytymisestään juhlissa omaa juomistaan kontrolloivalle Peterille. Sukupuoliroolit ovat päinvastaiset kuin yleensä: useimmiten nainen on se, joka "ymmärtää" miehensä huonoa humalakäytöstä.

Peter sanoo häpeävänsä Minnan sekoiluja enemmän kuin jos hän itse olisi mokaillut.

"Ehkä puolison käyttäytyminen tuntuu toisesta niin pahalta juuri siksi, että siihen ei voi itse vaikuttaa. Omaa toimintaansa pystyy hallitsemaan, toisen ei", Soudunsaari sanoo.

Ongelmakäyttäytyminen juhlatilanteissa voi kasvaa suhteessa merkittäväksi ongelmaksi. Etenkin alkoholistiperheissä suurten juhlapyhien lähestyminen aiheuttaa aina pelonsekaista huolta: mitähän se taas keksii?

"Jos toisen käyttäytyminen herättää puolisossa suurta ahdistusta aina ennen sosiaalisia tilanteita, pitäisi toisen osapuolen todella alkaa miettiä, voisiko hän muuttaa käyttäytymistään jotenkin. Jos hän ei suostu suhtautumaan oman käytöksensä aiheuttamiin harmeihin minkäänlaisella vakavuudella, on tilanne aika toivoton. Ihminen ei voi muuttaa itsessään asioita, joita hän ei tiedosta olevan olemassa."

Peter onkin alkanut vältellä ulkona käymistä Minnan kanssa.

"Käyn mieluummin muutamalla kaljalla kavereiden kuin Minnan kanssa, koska silloin ei tarvitse koko ajan olla huolissaan hänen edesottamuksistaan."

Soudunsaari pitää erikseen ulkoilua varteenotettavana ratkaisuna ongelmaan, mutta:

"Elämä käy aika pitkäksi, jos kaikki suunnitelmat pitää tehdä tältä pohjalta. Kysymys on rakkauden reunaehdoista: suostunko elämään tällaista elämää? Puolison häpeäminen voi kapeuttaa elämää aika lailla, koska alituinen nolostelu johtaa pian sosiaalisten tilanteiden välttelyyn", Soudunsaari sanoo.

Lukijoilta

"Luulen, että puolisoni joutuu häpeämään minua. Olen selvin päin kauhean ujo, mutta viina laukaisee minusta pois kaikki estot. Olen sukujuhlissa aina kuskina, etten vain vahingossakaan sortuisi ottamaan liikaa viinaa."

Nainen, 23

"Häpeän silmät pääs-täni, kun olemme kylässä ja mieheni mässyttää ruokaansa suu auki niin, että maiskutus kuuluu varmaan viereiseen asuntoon. Tuntuu älyttömältä, mutta olen joskus jopa harkinnut eroa maiskuttamisen ja muutenkin junttimaisten käytöstapojen vuoksi. Parturissa käyminenkin tuntuu tekevän tiukkaa, kun se pitäisi oikein itse tilata."

Nainen, 32

"Kun mieheni on juonut tarpeeksi, hän alkaa kertoa niin pitkiä juttuja, ettei niitä jaksa kukaan kuunnella, ja joissa ei ole päätä eikä häntää. Hän saattaa alkaa puhua vaikkapa autosta ja päätyy johonkin koulumuistoonsa ‘hauskojen’ muistojen siivittämänä. Koitan aina mennä mahdollisimman kauas istumaan, etten joudu olemaan miehen lähellä korvat punaisina."

Nainen, 31

"Tyttöystäväni luulee olevansa todella seksikäs ja himottava kännissä. Hän flirttailee räikeästi kaikkien kanssa, mikä vituttaa minua ja varmasti myös niiden miesten naisystäviä, joille tyttöystävä tyrkyttää itseään. On kauheaa katsottavaa, kun nainen on liikaa kännissä."

Mies, 23

"Mieheni on selvin päin melkein mykkä vieraiden ihmisten seurassa. Kännissä hän alkaa selittää kaikkea todella tyhmää ja arvostelee esimerkiksi surutta vieraiden ulkonäköä. Viimeksi hän sanoi parhaalle ystävälleni, että tällä on leveä perse. Tosi kiva."

Nainen, 28

"Tyttöystäväni innostuu aina röyhtäilemään kovaäänisesti bileissä neljän siiderin jälkeen. Minusta se on ällöttävää ja miespuoliset kaverini vieläpä yllyttävät häntä siihen. Saan osakseni aina sääliviä katseita muilta naisilta."

Mies, 24

TJEU: Tsekkaa jos et usko

 • National Lampoon´s -elokuvat
  Chevy Chase on hauskimmillaan esittäessään hölmöilevää, mutta pohjattoman itsevarmaa perheenisää mm. Las Vegasissa.
 • Vuosisadan rakkaustarina
  Märta Tikkasen omaelämäkerrallinen runokirja avioliitosta alkoholistimiehen vaimona. Kauniilla kielellä kirjoitettua inhorealisista kuvausta mm. siitä, miltä alkoholisti tuoksuu.
 • Kun mies löytää naisen
  Meg Ryan esittää (surkeasti) alkoholisoitunutta perheenäitiä. Mies (Andy Garcia) katselee sekoilua aikansa ja saattaa sitten vaimon hoitoon.
 • Al-Anon
  Alkoholistien omaisille tarkoitettu vertaistukiryhmä. Omia ryhmiä alkoholistien puolisoille, alkoholistien lapsille sekä aikuisille alkoholistien lapsille. Ryhmiä kymmenillä paikkakunnilla, myös maaseudulla.

Tsekkaa www.al-anon.fi

Miten saan hänet lopettamaan?

 1. Puhu hänelle aiheesta silloin, kun hän on selvä.
 2. Älä syyttele, vaan kerro miltä sinusta tuntuu, kun hän sekoilee.
 3. Tarjoa tukeasi.
 4. Jos hän ei näe minkään olevan pielessä, harkitse, haluatko todella jatkaa elämää hänen kanssaan. Ilman sairaudentuntoa ihminen ei kykene muuttumaan.
 5. Älä helpota hänen juomistaan esim. lainaamalla rahaa.
 6. Hae itsellesi apua, jos kumppanisi on jo alkoholisoitunut.

Lähde: Amelia 19/05

9 kommenttia

...

18.3.2006 08:48

tää juttu tais kertoo musta. :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aceof

20.3.2006 18:51

Sanokaas olenko tyhmä vai enkö vain ymmärrä miksi täytyy seurustella tämmöisen ihmisen kanssa? Tätähän tämä just on. Ihmiset seurustelee seurustelemisen pakosta eivätkä ajattele, että voisivat löytää ihmisen jota ei tarvitse hävetä.

Jos itse joutuisin häpeämään puolisoani niin luuleeko joku etten lopettaisi suhdetta siihen, lopettaisin saman tien. Toisaalta en olisi edes valinnut puolisoa joka käyttäytyisi typerästi kännissä, joten jokainen näin tehnyt syyttäköön itseään.

Se parhaiten nauraa jolla on parhaat lääkkeet:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VertDrop

21.3.2006 18:47

Tapahtui yöjunassa viikonloppuna. n. 3-kymppinen, muuten erittäin siistin oloinen, nainen "viihdytti" vaunullista väsyneitä ihmisiä häiritsemällä jokaista miespuolista matkustajaa luullen tätä vissiin kovinkin kiehtovaksi flirtiksi. Edes ystävälliset lauseet, kuten "Painu nyt vittuun siitä!", eivät saaneet minkäänlaista reaktiota aikaiseksi.

Lopulta nainen päätyi meidän kohdalle ja sama show jatkui. Kaverini kommentoi jopa ystävälliseen sävyyn, jotta voisitko lopettaa, kun meitä ei oikeasti kiinnosta. Tämän jälkeen alkoi hinaajamainen huuto, että saatanan pilvipäät, kun rupeavat riehumaan aineissa jne. Tyyliltämme olemme skeittareita, joten selvähän se, että olemme huumeiden käyttäjiä jne.

...paitsi, että en ole koskaan nähnyt kenenkään pössyissä käyttäytyvän tuolla tavalla ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Suhteellista

22.3.2006 10:17

Olen kummissani ihmisten kärsimättömyydestä? Miksi ei oteta asiaa puheeksi ja päätetä muuttaa asiaa yhdessä. Ei yksi humalaisen ääliö käytös rakkautta poista. Jättää nyt joku sen vuoksi, että on paljastunut hänen olevan idiootti humalassa. Ihan todella naurettavaa ja kärsimätöntä touhua. Missä on parisuhde, jonka eteen tehdään töitä? Kyllähän ääliömäisesti humalaisia ystäviäkin ymmärretään ja myöhemmin ojennetaan, mutta silti pysytään ystävinä. Ei heitä jätetä. Miksi siis niin tehtäisiin parisuhteessa samantien?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Just me

22.3.2006 15:24

Artikkeli kuulosti niin tutulta, just tollaisia juntteja löytyy joka baarista. Itse tapailin pari vuotta sitten kundia, joka selvinpäin oli todella mukava, mutta parinkin lasillisen jälkeen ego kasvoi ja möykkä alkoi. Ravintolassa istui sohvalla kuin vahintäänkin Euroopan omistaja etsä-tiedä-kuka-mä-oon-tyyliin. Haukkui kovaan ääneen lähes kaikki lähistöllä olevat asiakkaat todella törkeästi eikä kuunnellut, kun yritin hiljentää volumia. Mä katselin sitä touhua jonkin aikaa, välillä poistuen paikalta ja viettäen illan muiden kavereiden kanssa (ettei meitä luulla pariskunnaksi ja saisin itsekin porttikiellon). Lopulta heitin hanskat tiskiin ja kundin pihalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Känniääliö

31.3.2006 14:37

Oisko mahdollista videoita vaikka kamerakännykällä
pätkä sen toilailuista ja näyttää sitten krapulassa mitä tuli tehtyä/sanottua. Veikkasin että toisella
on täysin eri käsitys millainen on kännissä. Itse
oon kuullu itseni kännissä ja sen jälkeen koin suht järkyttävän ahaa-elämyksen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AnduBcn

5.4.2006 16:32

Tuttua mullekin, paitsi etta koskaan ei ole tarvinnut poikaystavan kaytosta haveta vaan kaverin (naispuolinen). Kaveri sentaan myontaa etta aina menee overiksi, joten hanen kanssaan on ollut suht helppoa tehda ns. ryyppysopimus, joka yksinkertaisuudessaan kuuluu nain: Kaveri (tai partneri) jolla on taipumusta orveltamiseen saa ottaa uuden lasillisen (tai pullollisen etc.) vain ja ainoastaan samassa tahdissa sinun kanssasi (joka osaat ottaa). Ollaan noudatettu tata hyvassa yhteisymmarryksessa jo muutaman kerran kyseisen ystavani kanssa ja se on toiminut todella hyvin! Kaveri on viela kiitellyt etta olipa taas hauskaa oikeesti ja ihanaa ku muistaa jopa kaiken mita tapahtui.

Tassa tietysti auttaa jos sina itse et myoskaan ole ns. "kuppiin sylkija" tai "siemailija" jolloin tod. nak. homma ei toimi koska kaveria turhauttaa kun et ikina lopeta sita ensimmaista lasillista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jokuvaan80

1.5.2006 00:11

Jouduin jättämään edellisen tyttöystäväni juuri artikkelin käsittelemästä syystä. Kun alkoholi tuli mukaan kuvioon, ihan mitä tahansa saattoi tapahtua. Ja yleensä jotain negatiivista. Monesti tilanne eteni suorastaan pelottavaksi. Juominen toistui useista lupauksista huolimatta. Lopulta hermoni eivät enää kestäneet niitä tilanteita ja oli pakko pistää suhde poikki. Surullinen tapaus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jonku

1.6.2006 21:07

anteeksi kaikille, mutta suomessa noita tapauksia nakee useammin kuin esim. etelaeuroopassa tai pohjoisamerikassa. oman kokemuksen mukaan. suomalaiset nyt vaan sattuu oleen niin junttia kansaa, et puhuminen helpottaa useaa vasta kaatokannissa ja sit tulee sanottua kaikenlaista ja vahan liikakin. itse tapasin kayttaytya naurettavan kannisen muijan tavoin ja kylla havettaa jalkeenpain kun naen kavereitani jotka vierailevat luonani ulkomailla ja he edelleen (vaik yli 30sia) juovat liikaa, sekoilevat kannissa ja aiheuttavat harmia ja hapeaa. ma en ainakaan tommosta partneria kattelis montaa paivaa. se joka kannaa sen on parasta tietaa, et sellanen tie voi johtaa yksinaisyyteen tai sit vaan surkeeseen (samankaltaisten) seuraan. itse tulin melkein jatetyksi kannisen minani takia. ja toiselle kirjoittajalle tiedoksi: kylla on syy ja hyva sellainen pistaa loppu toisen kans jos se ei tajua et silla on ongelma. turhaa karsia joka viikonloput toisen toilailemisesta. mua rasittaa siis jopa entiset parhaat kaverit jotka ei viela 30in iassa tajuu aikuistua. on kylla niin surkeeta kattella jonkun kannisen amman naurettavia iskuyrityksia. ihan havettaa meidan naisten puolesta et tommosia meidan rodussa. ja miehet jotka eivat selvinpain puhu eika pussaa ja sit kannis laukoo "sul on levee perse" totuuksia... voi PLEASE!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi