Vuoroin vieraissa

Joka toinen suomalainen mies ja joka kolmas nainen on pettänyt kumppaniaan. Mutta miksi helvetissä?

Ai, pettänyt? En minä, mutta muut. Ja niitä muita on paljon.

Puolet suomalaisista miehistä ja lähes kolmannes naisista on pettänyt kumppaniaan, kertoo Osmo Kontulan ja Elina Haavio-Mannilan tutkimus suomalaisten seksielämästä. Seitsemän kymmenestä pettäjästä ei myöskään paljastanut hairahdustaan kumppanilleen. Miksi jopa joka toinen pariutunut päätyy haukkamaan kiellettyä hedelmää?

Miran, 22, tarina lienee tavallinen.

"Olen pettänyt poikaystävääni kolme kertaa. Kyseessä on ollut joka kerran eri tyyppi ja olen ollut joka kerralla humalassa. Kaikkea en kuitenkaan voi kännin piikkiin laittaa. Poikaystävä on ollut tietysti surullinen ja vihainen joka kerta, mutta antanut aina anteeksi." Seksiä Mira on harrastanut vain yhden pettämiskumppaninsa kanssa, muiden kanssa homma on jäänyt suutelemiseen ja kähmimiseen.

"Mutta koska olen saanut hölmöilyni anteeksi, pelkään, että tulen harrastamaan niitä jatkossakin. Kun kerran pettää eikä saa siitä suurempia rangaistuksia, on hirveän helppo tehdä niin uudelleenkin." Mira ei koe olevansa erikoinen tapaus.

"Pitkäaikaisessa suhteessa olevista tyttöystävistäni reilusti yli puolet on sortunut vastaavaan. Kun on ollut kauan saman tyypin kanssa, alkaa kaivata vakuuttelua viehättävyydestään jo muiltakin miehiltä. Tosi kaksinaismoralistista se on, sillä kukaan meistä ei kyllä sietäisi mieheltään vastaavaa toimintaa."

Pettämistä on erityisesti pidempiaikaisissa suhteissa, jossa suhteen alun huuma ja hehku haalistuvat ja seksiäkin on kokeiltu jo kaikissa mahdollisissa asennoissa. Pettäminen on itsessään viehättävää ja kiihottavaa, eikä moni tahtoisi nähdä pettämiskumppaniaan toiste – saatika seurustella tämän kanssa.

Dosentti Osmo Kontula tutki syrjähyppyjä artikkelissaan Uskolliset ja uskottomat. Tärkeimmiksi syrjähyppyjä selittäviksi syiksi nousivat Kontulan analysoimissa tutkimuksissa läheisyyden tarve ja emotionaalinen riippumattomuus sekä voimakkaat seksuaaliset halut. Tutkimusten mukaan syrjähyppyjä harrastaneet suomalaiset ovat etupäässä ekstroverttejä, joiden tunne-elämä on epävakaa. Pettäjät ovat aloittaneet sukupuolielämänsä keskimääräistä nuorempina ja heidän alkoholinkäyttönsä ja tupakointinsa on tavallista runsaampaa. Koulutuksella ei ole yhteyttä pettämiseen.

Psykologi Tony Lake puolestaan luokittelee syrjähypyt kahteen selkeään kategoriaan: "triviaaleihin" ja "vakaviin". Triviaalit syrjähypyt ovat seksiin perustuvia yhdenillanjuttuja, joiden tarkoitus on usein todistaa seksuaalista kyvykkyyttä. Vakavat, pitkäaikaiset, ulkopuoliset suhteet ovat seurausta epätyydyttävästä suhteesta oman kumppanin kanssa. Niiden seurauksena parisuhde useimmiten päättyy.

Asiantuntija neuvoo

Suomalaisten seksielämää tutkinut Helsingin yliopiston sosiologian professori Elina Haavio-Mannila ei allekirjoita väitettä naisista aktiivisempina pettäjinä.

"Ehkä sellaista tapahtuu jossain Helsingin eliittipiireissä, mutta kun mukaan otetaan koko Suomen luvut, niin kyllä ne miehet pettävät eniten", Haavio-Mannila vakuuttaa. Hän sanoo, että asiaan vaikuttavat vahvasti myös kulttuuri sekä omat viiteryhmät.

"Eiväthän kaikki petä, vaikka tilaisuus tulisikin."

Katso nämä elokuvat

Uskoton
Ingmar Bergmanin käsikirjoittamassa leffassa pettäminen ei ole kivaa ja kepeää, vaan raastavaa, rumaa ja raadollista. Vaimo pettää miestään tämän parhaan ystävän kanssa ja jää kiinni. Reilu kaksituntinen valkokangasterapiaa laittaa itse kunkin miettimään ja kiemurtelemaan.

Vaarallinen suhde
Michael Douglas kohtaa Glenn Closen ja Michaelin perheen lemmikkijänis joutuu pataan. Siinä välissä Michael ja Glenn ovat harrastaneet intohimoista seksiä Michaelin vaimon tietämättä ja Michael on jättänyt Glennin. Katso myös Dougalasin ja Demi Mooren tähdittämä Verkossa. Sama stoori, eri nainen.

Vain yksi yö
Robert Redfordin tarjoama miljoona dollaria yhdestä yöstä rikkoo Demi Mooren ja Woody Harrelsonin liiton.

Lukijoilta

"Minun syyni oli lähinnä vaihtelunhalu, mutta lienee myos merkki siitä, etta vakisuhteessa on jotain kuitenkin pielessä, vaikka se näyttäisi kuinka hyvältä."
Eija, 39

"Olen pettänyt kymmenen vuoden ajan, eri naisten kanssa, eri seurustelusuhteissa. Kai se on alkukantainen voima, joka ajaa aina uudestaan metsästämään ja testaamaan viehätysvoimaa. Kai sitä pönkittää huonoa itsetuntoa ja paikkaa surkeaa seksiä omassa suhteessa. Tai sitten haluaa vain valloittaa ja kokea kaikkea..??"
Ari, 32

"Petin kun poikaystäväkin petti, halusin päästä tasoihin. Tuntui hyvältä! Ja uskokaa pois, poikaystäväni ja minun suhde toimii nyt loistavasti eikä hänellä ole vieläkään mitään aavistusta siitä, että minäkin petin."
Hunnybunny, 23

"Syy mun syrjähyppyihin oli yksinkertaisesti seksi. Kun oma muija ei suostunut, en viitsinyt painostaa. Ei se vaikuttanut rakkauteen mitenkään, etta kävi vieraissa. Eron syy oli aivan toinen..."
Pete, 25

"Joka kerta, kun suhde alkaa mennä kiville minun osaltani ja tunteeni alkavat olla toista osapuolta kohtaa kyseenalaiset, teen testin: jos voin lähteä vieraan mukaan, on suhde loppu. Yhdenkään vieraissa käymisen jälkeen ei sen hetkinen suhde ole jatkunut paria kuukautta kauempaa."
Tiina, 35

"Jos suhde on kunnossa ja mies pettää, on kyseessä seksikokemusten haku, eikä se ole tarkoitettu puolisoa loukkaavaksi. Joskus vaan tekee mieli vierasta lihaa, vaikkei omassa naisessa olisi vikaa. Eihän samaa elokuvaakaan jaksa loputtoman montaa kertaa katsoa. Pienen tauon ja muutaman flopin jälkeen osaa taas arvostaa ja katsella uudelleen."
Jamppa, 25

"Seksielämäni silloisen tyttöystäväni kanssa oli parasta, mitäminulla on olllut. Silti minulla oli tarve todistaa, että saisin edelleen seuraa, jos tahtoisin. Itse touhun jätin esileikkiin."
Tuomas, 22

"Olin ollut naimisissa 7 vuotta kun tapasin ravintolassa toisen miehen ja suhde alkoi. Neljä kuukautta tapailin tätä toista miestä ja olin varma, että tässä on elämäni rakkaus. No, kaikki paljastui ja suhde päättyi. Nyt tajuan, että kaipasin hellyyttä ja rakkautta, irtiottoa arjesta. Sitä sain, mutta menetin paljon: aviomieheni ja kotini."
Riina, 38

"Tyttöystäväni on sanonut minulle, että voin aivan vapaasti käydä vieraissa, mikäli tarkoituksena on vain fyysinen nautinto. Minua tällainen vapaus loukkaa hieman. Toisaalta on hauskaa tutustua muihin ja suudellakin jotakuta ilman, että pelkää loukkaavansa jonkun tunteita."
Mika, 23

6 kommenttia

Pettänyt...

10.2.2002 22:22

Minä petin avovaimoani seksin puutteen takia....
Tiedän, tiedän, nyt kaikki naiset sanoo, että "niinpä tietysti, vittu mikä sika, pillun takia seurustelee"...

Mutta asia ei ole niin...

Olimme yhdessä reilu 4 vuotta, joista ensimmäiset 2 mahtavia, kunnes seksi alkoi vaan vähetä 2xpvästä 2x kuukauteen....

Syy ei kuulemma ollut minussa, eikä hällä ollut kuulemma toista miestäkään, välimme olivat yksinkertaisesti vain viilenneet.

1½ vuotta jaksoin 2 kertaa puolessa vuodessa seksielämää, kunnes en enää voinut sille mitään, että erään baari-illan jälkeen, menin erään naisen luo yöksi ja olimme sillai...

En ikinä kertonut tätä exälleni, kunnes hän sai selville kun tämä nainen soitti kerran ja naps......bänks!

Tämä nainen on nykyään vaimoni, olemme olleet naimisissa vuoden ja kimpassa 5 vuotta ja seksielämämme on kuin olisimme eilen tavanneet!

Joten joskus se hevone paranee vaihtamalla...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mira76

25.3.2003 20:23

Olen pettänyt nykyistä avomiestäni,entisen mieheni kanssa ja tämä mies on vieläpä lasteni isä. Nykyinen suhde ei toimi ollenkaan.Kauhea ikävä on kokoajan ex.miestäni.Mitäpä tekisin...?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

petospuutos

18.3.2004 16:36

pettämistä ei ole anaaliseksi, pano kumin kanssa ja oraaliseksi(kunhan pesee suun)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Stina22

12.8.2004 23:58

En olisi ikinä uskonut että silloiseni poikaystävä pettäisi minua. Olin aivan tietämätön asiasta ja luulin suhteemme olevan täydellinen, kunnes sitten...
Entisen parhaan kaverini poikaystävä soitti minulle ja sanoi haluavansa keskustella kanssani jostain tärkeästä, se tärkeä oli se että poikaystäväni oli pettänyt minua parhaan ystäväni kanssa.. uutinen tuli shokkina ja menin aivan lukkoon.. annoin tämän kuitenkin anteeksi. Mutta kun kuulin että muutamia kuukausia myöhemmin oli vastaavanlaista tapahtunut en enään osannut antaa anteeksi, itselle tuli olo että minussa on jotain vikaa kun pitää vieraisiin mennä. Tulin tulokseen kerran pettää, aina pettää, enään en anna kertaakaan anteeksi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Uskollisesti

7.9.2005 10:08

Olettaen että puolet avioliitoista päätyy eroon ja muista suhteista vieläkin useampi. Harvassa ovat tyytyväiset. Aina on jotain vialla. Omalta kohdaltani voin todeta että ensimmäinen suhde oli yhden illan juttu joka kesti 4 kk toinen aivan uskomaton seksisuhde, jota vieläkin ajattelen punastellen. Kummassakin suhteessa teki vielä mieli jotain parempaa. Kun nykyinen suhteeni alkoi, kysyi tyttöystäväni varastaako joku minut häneltä. Vastasin, että todennäköisemmin hänet varastetaan minulta ja että tunnen vain kaksi sellaista naista, joilla olisi halutessaan siihen mahdollisuus. Sanotaan että tilaisuus tekee varkaan ja pettämisen kanssa on vähän samoin. Vaatii luonteen lujuutta olla tarttumatta tilaisuuteen, varsinkin jos on tarjolla jotain parempaa kuin kotona

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zaliina

27.4.2007 08:52

Mies on sitämieltä että voi mennä vieraisiin ja panna jotain indoneesialaista sen mieheltä sala ja multa.Se tuntuu hirveältä loukaavalta,miksi pitää mennä vieraisiin on hyvä vaimo lapset ja saa sellaista seksiä kun haluaa ja niin paljon kun haluaa.MIksi mies on niin paska otus ja miksi ei noi indt ymmärrä jätää miestä rauhaan.On pettänyt aiemminkin kaverinsa muijaa laitoi ei tullu yöksi kotii.Sit vietti iltaa mun kanssa ja meni vappuna kapakaan iski naapuritalon ämmän ja haki kotoa pullon ja meni sen luo yöksi.Mulla on ollut elämä yhtä tuskaa.Minä en koskaan voi pettää toista en mene edes kaljalle vieraan miehen kanssa en halua loukata.Loukaajalle annan aina anteeksi tyhmä kun olen.Pitäs kai heitää se ulos.Mutta kun rakastaa toista niin on sallinut että toinen kohtelee kuin tiski rättiä.En voi ymmärtää miksi ihmiset etsii jotain jota ei ole kun se paras asia on siinä nenän all.Miki luokata sitä joka tekisi mitä vaan toisen pulesta ja autaisi sitä aina ja on paras kaveri miksi satutaa ja valehdell.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi