Ystävyyskö ikuista?

Elinalla meni bänks bestiksen kanssa.

Elinan ystävä hylkäsi tiukan paikan tullen.
Elinan ystävä hylkäsi tiukan paikan tullen.
Olin jalaton”, Elina, 28, kuvailee vuodentakaista tilannettaan, “en pystynyt enää liikkumaan tai menemään kotiovesta ulos.”

Syksy oli ollut tiukkaa aikaa. Elina opiskeli, kävi töissä ja murehti samalla voimakkaasti perheensä ongelmia. Hän masentui, ja lopulta kynnyksen ylittäminen rappukäytävään kävi ylivoimaiseksi tehtäväksi.

Onneksi oli Sini. Ja Mari.

Sini on Elinan lapsuudenystävä, Marinkin hän on tuntenut yli kymmenen vuotta. Yhdessä oltiin tehty paljon asioita: jaettu salaisuudet, kärsitty ensirakkaudet, haettu omaa paikkaa elämässä.

Kun Elina masentui, Sini ja Mari kävivät hänen puolestaan kaupassa, siivosivat asuntoa, kertoivat mitä siellä ulkona tapahtui sillä aikaa kun Elina tuijotti kämpässään näkymättömään tuleen.

“Masentuneen ihmisen ystävältä vaaditaan paljon: kun olo oli pahimmillaan, he jopa nukkuivat vieressäni”, Elina kertoo.

Lopulta Elina joutui psykiatriselle osastolle hoitoon.

“Soittelin sieltä kavereille ja pyysin, että tulisivat katsomaan. Ihan järkeviä mielestäni puhuin.”

Sini mutisi puhelimeen jotain epämääräistä ennen kuin katkaisi puhelun - ja ystävyyden. Mari lähetti ytimekkään tekstiviestin: “En osaa suhtautua sinuun.”

“Yhdessä mielessä ymmärränkin heitä, koska ystävät olivat aina tottuneet näkemään minut iloisena ja vahvana ihmisenä, joka ei kitise pienistä. Ehkä he pelästyivät, kun olinkin yhtäkkiä näin huonona – heillehän voisi käydä samalla tavoin.”

Gestalt-terapeutti Heidi Valasti näkee tilanteen juuri oman heikkouden projisointina.

“Kun ei hyväksy heikkoutta itsessään, ei hyväksy sitä muissakaan. Avuttomuus ja sen aiheuttama riippuvuus muista ihmisistä ei ole toivottava ominaisuus, ja siksi se aiheuttaa voimakasta torjuntaa.”

Valasti sanoo yleisenä neuvona, että kriisin jälkeen kannattaa surra menetetyt suhteet ja ottaa vastuu omasta elämästä ottamalla vaikka itse yhteys ystäviinsä. Muuten jätetystä tulee uhri, joka surkuttelee sitä, ettei kukaan leiki hänen kanssaan. Pahimmillaan tilanne juuttuu paikoilleen, ja menetetyistä ystävistä muodostuu este uusien ihmissuhteiden luomiselle.

Lääkityksen ja terapian avulla kuntoutunut Elina jatkaa nyt opiskeluaan ja koittaa suojella itseään liialta suorittamiselta. Uusia ystäviä hän sai ihmisistä, joilta hän “odotti etukäteen vähiten”.

Maria ja Siniä hän ei ole nähnyt välirikon jälkeen.

“Jos he tulisivat kadulla vastaan – ihme, ettei se ole vielä näin pienessä kaupungissa tapahtunut – kääntyisin varmasti ympäri. Minua hävettäisi niin paljon.”

Sinua? Eikö ennemminkin Siniä ja Maria?

“Pelkään sitä, että he pitävät minua hulluna. Että olen jollain tavalla viallinen.”

Jotkut ystävyyssuhteet perustuvat roolijakoon. Kun asetelma järkkyy, joutuu ystävyyskin uuteen tarkasteluun.

Minna ja Eeva ovat olleet bestiksiä tokaluokasta lähtien. Ystävyys kesti, vaikka Minna asui välillä ulkomailla ja eri paikkakunnalla opiskelun vuoksi. Eeva meni 19-vuotiaana naimisiin ja sai kolme lasta peräjälkeen.

Minna vaihtoi miehestä toiseen, etsi itseään ja “jotain järkeä koko touhuun”.

Mutta aina oli Eevan keittiö. Siellä, viinipullon ääressä Eeva puhui asiat paremmiksi.

“Eeva kuunteli, kun itkin eroja ja pettymyksiä ihmissuhteissa. Minulle oli myös valtava kriisi havaita, että olin opiskellut kolme vuotta aivan väärää alaa. Silloin Eeva sanoi, että mikset vaihda opiskelupaikkaa ja aloita alusta. Olen hänelle ikuisesti kiitollinen siitä potkusta persuksiin.”

Mutta Eevan keittiössä Minnaa ei enää näy.

“Olen menestynyt työssäni ja löytänyt vihdoin kivan miehenkin. Sen jälkeen kun sain työpaikalla merkittävän ylennyksen, Eeva alkoi vältellä minua. Hän ei koskaan tule käymään, ei soittele, ei lähetä edes synttärikorttia. Se ärsyttää, mutta tuntuu myös surulliselta ja pikkusieluiselta.”

Valasti sanoo, että kateus on itse asiassa ärsyyntymistä siitä, että toinen toteuttaa niitä asioita, jotka kadehtijassa itsessäänkin on. Tämä vain ei ole ottanut sisällään olevaa potentiaalia käyttöönsä.

”Minä tuhlasin itseeni sen ajan, jonka Eeva jätti aikanaan lasten vuoksi käyttämättä”, Minna kiteyttää.

Valasti näkee Minnan ja Eevan ystävyydessä myös roolittamista.

“ Monet ihmissuhteet ovat roolittuneet. Ystävyys on saattanut perustua auttaja-autettava roolijakoon, joka ei enää uudessa tilanteessa palvelekaan osapuolten tarpeita.”

Onko ystävä, joka jättää, tosiystävä?

“Kyllä ystävyys on hyvinä aikoina kuitenkin ollut ”tosiystävyyttä” sillä kapasiteetilla kuin mahdollista. Kukaan, ei ystävä eikä rakastaja, ole täydellinen”, Valasti sanoo.

Minna soittelee Eevalle edelleen kokeillakseen olisiko vanha fiilis palannut.

“Kukaan ei vieläkään tunne minua yhtä hyvin kuin Eeva.”

Lukijoilta

“Ensimmäinen virhe oli, että pyysin ystävääni viikon rantalomalle. Erilaiset aamurituaalit ja ajankäyttö olivat saada hermoni riekaleiksi jo ensimmäisinä päivinä. Lisäksi hän käyttäytyi idioottimaisesti jo ennen reissua istumalla täysin tupakeissaan lentokoneeseen, johon ei ensinnäkään meinannut humalatilansa takia päästä. Ei ole tullut tarvetta olla yhteyksissä.”
Nainen, 30

“Paras ystäväni tuli niin mustasukkaiseksi saadessani vauvan, että tapailu kävi mahdottomaksi. Ystäväni haukkui minua toistuvasti täydeksi idiootiksi ja vauvaani rumaksi ryppyiseksi rusinaksi.”
Nainen, 25

“Olin kaverini olkapää, kun hän pelkäsi jäävänsä vanhaksipiiaksi. Lohduttelin häntä, huvitin kokkaamalla hyvää ruokaa, kuuntelin loputtomasti ja yritin piristää. Kun hän sitten kohtasi potentiaalisen miehen ja meni pikavauhdilla naimisiin, en enää kuullut hänestä. Ei tullut häihinkään kutsua.”
Nainen, 30

“Parhaan ystäväni ex-avomies käytti minua seksuaalisesti hyväkseen sammuttuani juhlien pitkiksi venyneillä jatkoilla. Paras ystäväni kuuli tästä kolmannelta henkilöltä, ja katkaisi välit minuun. Syy: petin häntä hänen ex-miehensä kanssa. En koskaan saanut kerrottua hänelle, miten asiat oikeasti menivät. Silloin harmitti, ei enää. Hän hylkäsi minut senastisen elämäni vaikeimpana hetkenä. En toivo hänelle mitään hyvää.”
Nainen, 26

“Minulla oli ystävä. Hyvä sellainen, luulin. Meillä oli todella hauskaa, mitä ikinä teimme ja salaisuudet jaettiin. Kävi vain ilmi, että minun salaisuuteni jatkoivat matkaa hänen suustaan. Hänestä paljastui myös varas ja valehtelija. Bileistä hän pihisti levyjä ja koruja. Hän uskotteli olevansa raskaana ja myöhemmin tehneensä abortin. Hän väitti, että hänellä on todettu aivokasvain, ja että pian koittaa kuolema. Pari kuukautta jälkeenpäin hän kuittasi asian sanomalla, että kärsiikin vain pahasta migreenistä.”
Nainen, 22

Miten katkennut ystävyyssuhde korjataan?

”Kannattaa kertoa omista tunteistaan ja kokemuksistaan, avata kitkaa aiheuttava asia ja käsitellä se loppuun toisen osapuolen kanssa. Muuten sama asia seuraa uusiin ystävyyssuhteisiin tai saattaa jopa estää uusien muodostumisen menettämisen pelon vuoksi, tai koska ei enää uskalla luottaa ihmisiin.Jos keskustelusta ei tule mitään tai suhdetta ei ole mahdollista elvyttää, on tärkeää surra menetetty ihmissuhde loppuun, jotta se antaisi tilaa uudelle.”

Heidi Valasti, terapeutti

TJEU = Tsekkaa jos et usko

  • PARIS & NICOLE
    Leidit Landella-sarjan miljonääribimbot olivat ylimpiä ystävyksiä, kunnes – näin väittää Paris – ystävänsä menestystä kadehtiva Nicole Richie näytti Parisin pornovideota bileissään. Blondit joutunevat teeskentelemään ystävyyttä sarjan uudella tuotantokaudella.
  • FUCKING ÅMÅL
    Raikas teinipätkä, jossa ruotsalaiseen pikkukaupunkiin Åmåliin muuttanut Agnes on yksinäinen ja koulukiusattu. Kotibileiden seurauksena vihollisista tulee ystäviä – ja vähän muutakin.
  • MARIAN KEYES: SUSHIA VASTA-ALKAJILLE
    Lehtimaailmaan sijoittuva viihderomaani, jossa sivutaan ystävien välistä kateutta.

8 kommenttia

Hoh-hoijaa

25.8.2005 09:14

"“Parhaan ystäväni ex-avomies käytti minua seksuaalisesti hyväkseen sammuttuani juhlien pitkiksi venyneillä jatkoilla. Paras ystäväni kuuli tästä kolmannelta henkilöltä, ja katkaisi välit minuun. Syy: petin häntä hänen ex-miehensä kanssa. En koskaan saanut kerrottua hänelle, miten asiat oikeasti menivät. Silloin harmitti, ei enää. Hän hylkäsi minut senastisen elämäni vaikeimpana hetkenä. En toivo hänelle mitään hyvää.”
Nainen, 26 "

Minulle kävi lähes näin.. Ikää oli minulla ja parhaalla ystävälläni oli 17v. Äijä oli 27. Paras ystäväni ja äijä olivat kihloissa ja heille oli suunnitteilla lapsikin! Minä en onneksi sammunut, vaan kykenin pyristelemään vessaan karkuun... Äijä ei mennyt yöksi ystäväni viereen, mistä tämä varmaan arvasi että jotain oli tapahtunut.. (Äijällä oli pettäjän menneisyys ennestään, josta ystäväni tiesi) Yritin mennä yöllä puhumaan ystävälleni, mutta tämä ei suostunut puhumaan. Jouduin lopulta lähtemään oman turvallisuuteni takia juosten talosta aamuyöllä pakkaseen.. Jos se äijä olisi väkivaltaa käyttänyt, tuo olisi täyttänyt raiskauksen yrityksen merkit. :S

Kävellessäni pakkasessa kotiin, sain tekstiviestin: saitko edes hyvän panon? En voinut uskoa että minua oli juuri yritetty käyttää seksuaalisesti hyväksi, painostettu olemaan kertomatta ystävälleni tapauksesta ja sitten ystäväni ei edes kysynyt mitä oli tapahtunut...?! Kerroin hänelle myöhemmin mitä oli tapahtunut oikeasti, ja hän vain totesi ettei tarvitse enää ikinä ottaa yhteyttä. Syy miksi hän katkaisi välinsä minuun: Olin kateellinen hänen onnestaan ja yritin tuhota hänen ja miehen suhteen valehtelulla. Mies oli ilmeisesti väittänyt että MINÄ olin ollut aktiivinen osapuoli. Yritin vielä puhua asiasta ystävälleni, mutta mies uhkasi väkivallalla..

Näin tapauksen takia yli puoli vuotta painajaisia että minut raiskattiin ja ystäväni vain katseli vierestä eikä tehnyt mitään. Silloin olin surullinen ja täysin hukassa tapauksen takia.. nyt olen vain pettynyt, vihainen ja toivon vain ja ainoastaan etten joudu olemaan missään tekemisissä kummankaan kanssa.

Ai, mitä miehelle tapahtui? Mies kieltäytyi myöntämästä syyllisyyttään, ja ex-paras ystäväni tyytyi tähän. Edes kunnon riitaa ystäväni ei tainnut saada aikaiseksi asian tiimoilta. Asiaa ei tietääkseni heidän välillään ikinä selvitetty. Muutama kuukausi tapauksen jälkeen, he paikkasivat suhteen koiranpennulla ja vauvalla, joka on nyt muutaman kuukauden ikäinen. Ilmeisesti rakkaus on todellakin sokea.

Nainen, 18,5.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pipari87

27.8.2005 23:56

Mitä todennäköisemmin se äijä uusii temppunsa ja toivottavasti jää kiinni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nainen_28

7.9.2005 06:33

Yritan olla ystava kaverille jolla on ollut jo pitkaan vaikeaa ja vaikka mita ongelmia. Kuuntelen ja soitan mutta toinen vain kitisee ja kitisee ja kitisee. Se ei ikina lopu ja kaikki on yhta draamaa. Itse olen saamassa elamaani hyvaan jamaan vaikeuden aikojen jalkeen. En jaksa enaa taman kaverin valitusta ja kitinaa kaikesta silla se aina masentaa itseani. Eiko hanenkin pitaisi vahan ajatella sita toista? Kuinka olla ystava kun toinen taysin hyvaksikayttaa toisen avunannon eika sitten kuuntele takaisin?
Mina usein soitan ja pidan yhteytta, lopetin soittelun vahaksiaikaa ja ei henkilo soitellut takaisin. Onko se merkki siita etta ystavyyssuhde on vain yksipuoleinen, jos mina en soita niin ei ole koko ystavyytta? Vai onko kaikki vaan liian kiireisia nykyajan vilskeessa? Milloin ottaa tama henk. koht?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

piparipalli

18.10.2005 13:56

tyttöystäväni menetti rakkaan ystävänsä.heiltä meni 16 vuoden ystävyys poikki koska tyttöystävälläni ei "muka" ollut aikaa hänelle!!
totuus on se että tyttöystäväni kaveri ei koskaan ollut "tavoitettavissa" kun ty:ni olisi halunnut tavata tai jutella. lisäksi ty:ni olisi pitänyt olla tavoitettavissa aina kun hänen kaverillensa sopi!!
ilkeältä se tuntui kun joutui sivustakatsomaan, en voinut väliinkään mennä ja pakottamaan heitä takaisin kavereiksi.
tästä tapauksesta on aikaa vain 4-5kk ja ty:ni itkee vieläkin öisin murehtien tapahtunutta..en voi muutakuin lohduttaa ja olla tukena.
mutta paras juttu jonka kuulimme näin jälkeenpäin että hänen kaverinsa oli ties kuinka kauan puhunut ty:stäni selän takana paskaa ja haukkunut häntä!!

Lisäksi minulta meni hänen kaverinsa takia kaverisuhde myös poikki koska tämä rupesi seurustelemaan erään kaverini kanssa.he ovat ovat jo eronneet mutta myös minunkaan kaverisuhde ei ole koskaan palannut...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

piparipalli

18.10.2005 13:58

nainen_28: kannattaa kokeilla jutella asiasta jotenkin kaverisi kanssa.en tiedä auttaako mutta yrittänyttä ei laiteta..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ice_ice

25.10.2005 20:40

minulla oli kaveri. takana oli 8 vuoden bestis-suhde, muutimme yhteen kämppiksinä. asuimme samassa taloudessa 1,5 vuotta ja sen aikana hänestä tuli omituinen, takakireä ja 6 x pahempi nalkuttaja kuin oma äitini. olihan niitä todella hyviäkin hetkiä, mutta välillä jätin tulematta kotiin koska en tiennyt oliko hänellä ollut hyvä vai huon päivä. kun vuokrasopimus päättyi luulin että kaikki olisi ookoo, kunhan vaan muutamme erillemme. olen yrittänyt soittaa ja kirjoittanut tekstiviestejä, mutta vastauksia ei ole tullut. olemme asuneet erillämme nyt ½ vuotta. kyllä minä hänet vielä takaisin ottaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muusikko78

26.8.2010 20:10

Ihminen, jota olin pitänyt hyvänä ystävänä, katkaisi välinsä kanssani julkisesti Facebookissa. Mitään selityksiä asialle en saanut. Hän ei kyennyt hyväksymään sitä, että minulla oli erilainen maailmankatsomus ja arvot kuin hänellä. Olin aivan murtunut pitkän aikaa, koska olen itse hyvin lojaali vuosienkin jälkeen niitä kohtaan, joita pidän ystävinäni.

Jossain kohtaa oli pakko alkaa ajatella, että hei, ehkäpä hän ei ollutkaan niin hyvä ystävä kuin luulin. Oikea ystävä ei polta siltoja vaan keskustelee ja välittää erimielisyyksienkin edessä. En siis varmaan ollut hänelle niin tärkeä kuin luulin. Toivottavasti hän on nyt tyytyväinen elämäänsä ja ystäväpiiriinsä.

Minä otin sen jälkeen eron myös Facebookista enkä ole päätöstä katunut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Minfa

27.11.2010 02:28

Olin aina ollut siinä tietoisuudessa, että vaikka olimme kaukana toisistamme ja emme olleet ystäväni kanssa nähneet pitkään aikaan, olisimme silti olleet jollain tavalla toisillemme tärkeitä. Menneisyyteemmme kuului lapsuuden ja nuoruuden aikanen luokkakaveruus.Löysin hänet Facebookista lähes vuosi sitten sekä muut yhteiset luokkakaverimme. Olin innoissani jälleen tapaamisesta kaikkien kanssa, mutta nykyisin jouduin toteamaan, ettei hän halunnut ollakaan kanssani sen kummemmin tekemisissä. Vaikka yritin mennä häntä päin, ei ole huomannut millään tavoin. Mutta yhteisten kaveriemme elämäntarinoihin ottaa kyllä kantaa. Tunsin jääneeni kaveripiirimme ainoaksi, jonka kanssa hän ei ole vuorovaikutuksessa. Yritin tsempata itseäni, ettei varmaankaan tarkoita mitään, mutta nyt on myönnettävä ettei häntä tainnutkaan enää kiinnostaa mitä minulle kuuluu. Asia loukkasi todella paljon koska olina aina pitänyt hänestä todella paljon. En pystynyt enää olemaan Facebookissa tämän takia ja erosin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi