Design: Innojok levittää hyvää valoa

Jukka Jokiniemi haluaa perillisten ja antiikkikauppiaiden kilpailevan Innojokin valaisimista.

Innolux-malliston valaisimia (vasemmalta oikealle): Venda (Mirja Orvola), Belle (Lisa Johansson-Pape), Vinge (Tuula Vitie), Kulma (Muoto2), Murakka (Pasila Design), Lambada (Samuli Naamanka), Ruutu (Yki Nummi) ja Candeo (Katriina Nuutinen).
Innolux-malliston valaisimia (vasemmalta oikealle): Venda (Mirja Orvola), Belle (Lisa Johansson-Pape), Vinge (Tuula Vitie), Kulma (Muoto2), Murakka (Pasila Design), Lambada (Samuli Naamanka), Ruutu (Yki Nummi) ja Candeo (Katriina Nuutinen).

Kuka?

Olen Jukka Jokiniemi, tänä vuonna 20 vuotta täyttävän perustamani yrityksen Innojok Oy:n toimitusjohtaja ja tekniikan tohtori.

Millaisia tuotteita?

Innolux-valaisinmallistossa on kolme kokonaisuutta: design-, kirkasvalo- ja ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja valaisimia.

Innolux Design -mallisto tuo asuinympäristöihin hyvää, häikäisemätöntä valoa, joka on suunniteltu harkiten. Tavoitteenamme on valmistaa mahdollisimman pitkäikäisiä valaisimia, ja siksi niiden on kestettävä aikaa ja kulutusta niin teknisesti kuin esteettisesti. Suunnittelemme Innolux Design -malliston yhteistyössä tunnettujen ja palkittujenkin suomalaisten muotoilijoiden kanssa ja kun heidän osaamiseensa yhdistyy yrityksemme asiantuntijuuteen, voimme varmistaa hyvän laadun sekä toimivuuden. Meille ”design for all” tarkoittaa monikäyttöisyyttä ja kohtuuhintaisuutta, esteettisyys on myös osa kokonaisuutta. Valmistamme valaisimia, jotka tuovat valoa ja tunnelmaa jokaisen kodin arkeen.

Innolux Bright -malliston kirkasvalolaitteissa on panostettu erityisesti monikäyttöisyyteen ja käytön helppouteen. Tavoitteena on ollut tehdä kirkasvalon nauttimisesta ja hyvinvoinnin edistämisestä luonteva osa arkea.

Ammattilaiskäyttöön tarkoitetussa Innolux Pro-mallistossa on julkisiin tiloihin ja projekteihin suunniteltuja valaisimia.

Kenen suunnittelemia?

Meillä on Innolux Design -mallistossa parisenkymmentä suomalaista suunnittelijaa. Pelkästään tänä vuonna julkaisimme yli 20 uutta mallia, 20-vuotisen juhlavuotemme kunniaksi. Muun muassa Yki Nummen ja Lisa Johansson-Papen valaisimet ovat meillä uustuotannossa. Nykysuunnittelijoita ovat esimerkiksi Eero Aarnio ja uusimpina esimerkiksi Samuli Naamanka ja Katriina Nuutinen. Katriina on suunnitellut markkinoiden ensimmäisen ripustettavan Candeo -kirkasvalolaitteen.

Kenelle ne on tehty?

Innolux Candeo, kuten koko kirkasvalomallisto on tehty kaikille, jotka ovat kiinnostuneet hyvinvoinnista, terveydestä ja sisustamisesta.

Candeon ainutlaatuisuutta korostaa se, että valoa voi muuntaa tunnelmallisesta lämpimästä sävystä tehokkaaseen viileämpään kirkasvaloon. Candeo-valaisimen asennuskorkeutta voi muuttaa mustaan kangasjohtoon kiinnittyvän säätimen avulla. Valaisin sopii monenlaiseen sisustukseen ja värivaihtoehtojakin on valittavissa kolme (valkoinen, musta tai punainen). Candeon idea syntyi Katriina Nuutisen Taiteen maisterin lopputyönä.

Miten ne on tehty?

Valmistus on monivaiheinen prosessi. Suunnittelija valmistaa usein styroksista taikka pahvista kolmiulotteisen mallin valaisimesta. Mallin avulla pystyn helposti hahmottamaan valaisimen, sillä olen Suomen ainut muotoilujohtaja, joka myöntää olevansa sokea.

Jo suunnittelun alkuvaiheessa huomioimme muun muassa valaisimen ulkoiset mitat. Tämä siksi, että lopullista tuotetta tulee mahtua optimaalinen määrä kuljetuslavalle, jotta niiden kuljettaminen pitkienkin etäisyyksien päähän onnistuu tilaa ja luonnonvaroja säästäen.

Kuka ne on tehnyt?

Kertomani Candeo on suomalaista työtä, niin kuin useimmat Innolux-valaisimet. Valmistuspaikkakunnat ovat pääosin Uudellamaalla.

Miten ne toimii?

Kirkasvalolla on tutkitusti vaikutusta ihmisen vireystasoon. Syksyn tullen valon määrän väheneminen saattaa aiheuttaa heräämisvaikeuksia ja päivänajan vireystilan alenemista. Innolux-kirkasvalolaitteella voidaan korvata puuttuvaa luonnonvaloa ja kohottaa vireystilaa.

Innolux-kirkasvalolaitteet ovat monikäyttöisiä ja helppoja käyttää. Kirkasvalohoidon nauttiminen ja hyvinvoinnin edistäminen tulisi olla luonteva osa arkea.

Candeo-kirkasvalo (Katriina Nuutinen).
Candeo-kirkasvalo (Katriina Nuutinen).

Mitä design tarkoittaa?

Design on paljon muutakin kuin esteettinen ulkomuoto. Valaisimissa design tarkoittaa ennen kaikkea käyttötarkoitukseensa suunniteltua hyvää valoa, joka ei häikäise.

Miten syntyy hyvä idea?

Iso osa meidän tuotteista lähtee muotoilijoiden ideoista tai esim. yhteistyössä oppilaitosten kanssa järjestetyistä kilpailuista. Kun meillä on hyvä idea käsillä, vasta 1 % tuotekehitysprosessista on tehty. Varsinainen idean muuttaminen myytäväksi tuotteeksi on pitkä ja moniammatillinen prosessi.

Ideoita syntyy todellisista tarpeista. Muun muassa Yki Nummi ja Lisa Johansson-Pape suunnittelivat paljon valaistuksia, jolloin he kehittivät valaisimet todellisten kohteiden asettamiin tarpeisiin.  Yrityksemme tuotekehityksen linjat tulevat valaistussuunnittelutyössä ilmaantuneista tarpeista. Paljon ideoita tulee myös ulkopuolelta, muun muassa suunnittelijoiden innovaatioiden kautta. 

Onko suomalaiselle suunnittelulle tarpeeksi näyteikkunoita?

Näyteikkunoita on runsaasti maailmalla, on kilpailuja ja tunnustuksia. Mutta todellisuudessa esiinnousu sinne on vaikeaa. Me optimistisesti saatamme yliarvioida omien tunnettujen muotoilijoidemme tunnettuutta. Hyvinä näyteikkunoina toimiva esimerkiksi design alan lehdet, bloggaajat ja messut.

Innolux esittäytyy Helsinki Design Weekin osana järjestettävää Design Marketia Helsingin Kaapelitehtaalla (14.–15.9.). Heti seuraavalla viikolla Habitare-messuilla (18.–22.9.) Innoluxilla on oma osasto, jossa juhlavuoden mallistomme julkaistaan. Tervetuloa käymään osastollamme 6 p 109, järjestämme muun muassa kilpailun. 

Millaisissa yhteyksissä haluaisitte, että tekemisenne tulee esiin?

Silloin, kun puhutaan hyvästä valosta ja pitkäikäisistä tuotteista. Tavoitteemme on, että perilliset ja antiikkikauppiaat kilpailevat valaisimistamme.

Tarvitseeko kansainvälistyä? Millä taktiikalla?

Suomessa on hyvää osaamista ja muotoilua, sitä voi ylpeänä esitellä ulkomaille. Selkeälle skandinaaviselle muotoilulle on kysyntää maailmalla. Innolux-valaisimia myydään jo yli 20 maassa.


Innojok netissä:

innojok.fi
facebook.com/innoluxdesign.official

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi