Design: Ritual Helsinki tarjoaa pohjoismaalaisen tulkinnan kulttuurien ikoneista

Sini Westille ja Heli Juutille design on ihmislähtöistä ajattelua.

Mikä?

Suunnittelijat Sini West ja Heli Juuti, Ritual Helsinki.

MIllaisia tuotteita?

Suunnittelemamme tuotteet ovat pohjoismaalainen tulkinta meitä kiehtovien kulttuurien ikonografioista, esineistä ja taiteesta. Tämänhetkiseen kokoelmaamme kuuluu silkkipainettuja t-paitoja, koruja, vöitä ja laukkuja. Haluamme, että töistämme välittyy materiaalien laatu, käsityö sekä yksityiskohtien tärkeys. Käyttämämme materiaalit, kuten kupari, pronssi, nahka ja puuvilla, tekevät tuotteistamme pelkistettyjä ja ajattomia. Pyrimme pitämään tuote-erämme pieninä säilyttääksemme niiden yksilöllisyyden.

Kenelle ne on tehty?

Malliston vaikutelma on neutraali, joten se sopii sekä miehille että naisille, jotka suosivat pelkistettyä ja graafista tyyliä.

Kuka ne on tehnyt?

Kupari, nahka, kaiverrustyö, ketjut sekä mittatilauksena tehdyt korunosat olemme hankkineet suomalaisilta pienyrittäjiltä. Suunnittelemme ja kokoamme tuotteemme itse aina nahan ja metallin työstöstä ompeluun.

Mitä design tarkoittaa?

Design on innovatiivisuutta, luovuutta, kekseliäisyyttä ja oivalluksia. Se on ihmislähtöistä ajattelua, jonka seurauksena pyritään parantamaan arkea sen eri osa-alueilla. Sen avulla tavoitellaan helpompaa, käytännöllisempää ja esteettisempää elämää. Toisaalta se on myös sana, jota käytetään toisinaan liikaa, ja joka on sen seurauksena osittain menettänyt merkitystään. 

Miten syntyy hyvä idea?

Ideat ovat tajunnanvirtaa, mutta mielen täytyy olla vastaanottavaisessa tilassa - hyviä ideoita ei voi pakottaa. Mielen tulee olla utelias ja motivoitunut tutkimaan ja huomioimaan. Mieltä voii ruokkia erilaisilla ärsykkeillä, kuten musiikilla, elokuvilla, lehdillä, lähtemällä pihalle, kahville tai kaupungille...

Onko suomalaiselle suunnittelulle tarpeeksi näyteikkunoita? / Tarvitseeko kansainvälistyä?

Suomalaiselta yhteisöltä puuttuu ehkä rohkeutta antaa tunnustusta: esimerkiksi usein suunnittelijat saattavat ensin menestyä ulkomailla, sitten vasta kotimaassa. Suomessa pelätään epäonnistumista ja myötähäpeää. Näyteikkunoiden lisäksi medialta ja potentiaalisilta asiakkailta tarvittaisiin entistä laajempaa kiinnostusta, uskoa ja kannustusta aloittelevaankin suomalaiseen tekemiseen, eikä ainoastaan jo asemansa vakiinnuttaneita osaajia kohtaan. Ainakin pääkaupunkiseudulla muutosta on onneksi havaittavissa, sillä tapahtumia ja näyttelyitä, joissa aloittelevilla suunnittelijoilla on mahdollisuus päästä esille, järjestetään enenevissä määrin.


Ritual Helsinki netissä:

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi