Hip hop -muodin suunnannäyttäjät Flow’n lavalla

Mos Def ja Outkastin Andre 3000 ovat ohjanneet pukeutumisellaan hip hop -tyyliä pois kangistuneista kaavoista.

Yasiin Bey eli Mos Def nousee Flow'n lavalle perjantaina.
Yasiin Bey eli Mos Def nousee Flow'n lavalle perjantaina.

Tänä vuonna Flow-festivaalin lavalle nousee pari todellista hip hop -muodin suunnannäyttäjää, Outkastin Andre 3000 ja Yasiin Bey, paremmin Mos Definä tunnettu räppäri. Nämä herrat ovat vieneet räppityyliä pois kangistuneista kaavoista: liiasta bling-blingistä, jättikokoisista housuista, pelipaidoista ja lippiksistä. Vaikka molempien kaulassa killuu usein kravatti, on heidän tyylinsä huomattavasti omaleimaisempi kuin niiden räppäreiden, jotka korostavat omaa valtaa ja varallisuuttaan pukeutumalla 1930-luvun gangstereiden tapaan.

Mos Def ja Andre Benjamin ovat tarjonneet tilalle ajattoman, mutta miesten tyylin historialle kumartavan valloittavan tyylinsä. Heidän tyylinsä on vintagea, muttei vanhanaikaista. Näitä tyylejä on ihasteltu muun muassa CQ:n, AskMenin ja Voguen sivuilla.

Kavereiden tyyleissä on myös eronsa. Siinä missä Andre Benjamin on aina ollut räpin outolintu, jonka keikka-asut ja -asusteet ovat olleet mitä erikoisempia ja toinen toistaan värikkäämpiä luomuksia, on Mos Defin tyyli huomattavasti hillitympi. Kun Mos Def sanoo, että tyylin ei tarvitse olla ylitseampuvaa huomion hakemista, vaan pikemminkin sopia tarkoitukseensa, todistaa Andre asuvalinnoillaan päinvastaista.

Outkast ja Andre 3000 ottavat Flow'n haltuun sunnuntain pääesiintyjinä.
Outkast ja Andre 3000 ottavat Flow'n haltuun sunnuntain pääesiintyjinä.

CQ-lehden haastattelussa Mos Def kertoi ihailevansa muun muassa Malcolm X:n yksinkertaista pukutyyliä. Hän kumartaa  asuvalinnoissaan vahvasti menneeseen: hän alkoi pitää solmiota ja kauluspaitaa päivittäin isoisänsä kuoltua. Michael Jacksonin kuolemalla oli myös iso merkitys artistin tyyliin: silloin kehiin tulivat loaferit ja korkeavyötäröiset housut.

Andre 3000:n tyyli ponnistaa myös vintagesta, mutta jalostaa sitä uusiin sfääreihin. Hän ehostaa klassista tyyliä mitä moninaisimmilla kankailla, väreillä ja kuoseilla ja usein kruunaa kokonaisuuden näyttävällä hatulla. Rohkeat tyylivalinnat kulkevat käsi kädessä Andren edustaman saundin kanssa, sillä high schoolissa viulua vinguttanut tyyppi on katsonut myös rap-musiikkia koko uransa ajan laatikon ulkopuolelta.

Oli kyse sitten Andren suosimista Ralph Laureneista tai Mos Defin rakastamista Ale et Angen tuotteista tai muista kundien tyylivalinnoista, epäonnistumiset ovat näille tyypeille harvinaisia. Musiikki ja tyyli kohtaavat luovien ihmisten tekemisissä. Kuten Mos Def sanoi Complex.comille, muoti on aina ollut elimellinen osa taiteita ja molemmat ovat luovia aloja, joissa visuaalisuudella on tärkeä osa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi