H.O.T. 1999

Aatteet

Avaruus ja astronautit

Maa on tuhottu, seuraavaksi avaruus. Space the final frontier, erityisesti Marsin pienet vihreät miehet, odottavat ihmisvieraita. Hätäisimmät ja rohkeimmat povaavat jo massaturismin ja charterkoneiden hyökkäystä avaruuden markkinoille. Totta, avaruus on kiehtova aihe. Ja nyt avaruuteen lähtijöille on oma tuoksukin: Givenchyn pii, jonka keulakuvaksi Givenchyn pääsuunnittelija Alexander McQueen valitsi astronautin. Miltä astronautin tulee sitten tuoksua? Basilikalta, krassilta, rakuunalta ja vaniljalta.

Givenchy: pii edt 50 ml 250 mk.

Futurismi

Tulevaisuus on tehtävä. Tulevaisauususko ei ole ollut moisessa arvossa sitten 1980-luvun alkupäivien. Nyt tulevaisuuden teknisistä innovaatioista höpistään jatkuvasti; milloin Nokian tulevasta superkännykkäviestimestä, milloin internetin tulevaisuuden muodoista ja käyttötavoista. Helsingin kaupunki suunnittelee jo tulevaisuuden internetkoulua. Tämä kaikki on vasta alkusoittoa. Nokian uuden toimitusjohtajan Pekka Ala-Pietilän mukaan maailma on vasta mullistumassa ja viestintäteknologian murros vielä luvassa. Se tarkoittaa sitä, että kymmenen vuoden sisään on tulossa jos jonkinlaista vempainta.

Tiede

Tieto on valtaa. Professorit vastaavat lehdissä asiantuntijoina kaikenmaailman kysymyksiin. Mediaprofessoreilla on tiedotusvälineissä kysyntää. Tekniikan tietotaitoon tiivistyy suomalaisen kansantalouden ydin. Tämän vuoden lokakuussa Ruoholahteen aletaan rakentaa suomalaista high tech centeriä, rakennusta, johon kerääntyy Keilalahden, Otaniemen, Viikin, Pitäjänmäen ja Arabian lisäksi pääkaupunkiseudun nörttieliitti.

Jopa rakkaudesta on tehty "tiedettä", kun Lapin yliopiston professori Kaarina Määttä julkaisi omat rakkaustutkimuksensa.

Etätyö

Tee työtäs laulellen kotona. Yhä useampi suomalainen tekee työnsä kotoa ja joukolle on luvassa jatkoa. Ratkaisee kivasti myös lapsen päivähoito-ongelmat ja sairaspäivät.

Millenium

2000-lukua odotetaan kuin kuuta nousevaa. Koko maapallo elää tulevaisuudessa. Tietokoneiden sekoamista murehditaan jo nyt, parhaat paikat viettää vuosikymmenen ensimmäisiä tunteja on varattu kauan aikaa sitten. Vuosituhannen ensimmäiselle vauvalle luvataan maallista mammonaa Englannissa ja Yhdysvalloissa. Vuosikymmenen vaihtumista voi seurata maailman metropoleissa tikittävistä Millenium-kelloista - Helsingissäkin Stockmannilla ja Lasipalatsissa. Ja eihän vuosituhannen vaihtuminen olisi mitään ilman oikeaoppista krääsää, muun muassa Stockmannilla on Millenium-shoppeja, josta saa t-paitoja ja laukkuja, jossa lukee 01.01.00. Vuosi 2000 tulee -oletko valmis? (no, onneksi mikään ei kuitenkaan muutu).

Back to the basics. Luonnonvarojen jatkuvasti huvetessa peruselementit ovat taas arvossaan. Vedestä on tullut designtavara; Evianin vesi on toki parempaa ja terveellisempää kuin muu vesi (juu, juu), mutta pian käy myös ilma kaupaksi. Happea lisätään jo kosmetiikkaan. Seuraavaksi odotamme uutta villitystä Japanista: purkitettua maata, jota voi hieroa sormiensa välissä.

Aseettomuus

Kuka ihailisi Sanna Sillanpäitä tai Sodankylän hullua murhaajaa. No, järjettömät "pyssysankarit" ovat ainakin saaneet keskustelun aikaan siitä, miksi joillain ihmisillä tulisi olla oikeus kanniskella tappavaa asetta taskussaan ja toisekseen, mitä järkeä on harrastuksessa, jossa urheiluväline on myös tappoväline. Aseharrastajat ovat puolustelleet kantaansa sillä, että pitäisikö leipäveitset kieltää, koska niillä voidaan tappaa. Mutta vaikka leipäveitsillä tapetaankin Suomessa ihmisiä, toistaiseksi kukaan ei kuitenkaan harrasta leipäveitsen heittämistä ihmisennäköisen maaliin.

Runous

Arto Mellerin teokset lainattiin kirjastosta loppuun, kun runoilija virui sairaalassa kuoleman kielissä. Shakespearesta on tehty leffa. Tommy Tabermann esiintyy joka lauantai viihdeohjelma Uutisvuodossa. Ja ainakin Akateemisessa kirjakaupassa myydään runokirjoja enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Pinnalla juuri nyt

1. Puutarhanhoito
2. Hylotsoismi. Koneita pidetään elävinä, esim. Tamagotchit.
3. Medianihilismi. On taas makeeta olla nobody.
4. Teledildoniikka. Saksalaiset ovat jo rakentaneet toimivia kyberseksikoneita.
5. Aikalaishulluus ja mielenterveysongelmat.

Media

Kaikkialle levittäytyvä media esittelee omassa itseriittoisuudessaan pääasiassa vain itseään. Toimittajat haastattelevat kolleegojaan, tekevät juttuja toisista medioista, tv-lehtiä ilmestyy kuin sieniä sateella, elokuvat kertovat media- ja tv-maailmasta - esimerkiksi Truman Show - ja suurimmat julkkikset ja idolit ovat televisiotähtiä, joiden ulkonäköä kopioidaan kautta maapallon. Tv:stä tuttu ei ole enää vain pelkkä halpa 1980-luvun vitsi. Tuulta median entisestäänkin pulleisiin purjeisiin puhaltaa viestintäteknologian kehitys. Se tarkoittaa myös, että viestinnän tuottajille on luvassa töitä pitkäksi aikaa.

Työntekijät ja antikapitalismi

Oikeutta työntekijöille -liike johtohahmonaan ministeri Aatos Erkko paheksuu nyky-yritysten tapaa kohdella työntekijöitŠ huonosti ja irtisanoa heitŠ. Armotonta menoa paheksuvat mm. Casimir Ehrnrooth ja Kirsti Paakkanen. AY-liikkeen ja yleisen ilmapiirin painostuksesta Pohjola joutui lieventŠmŠŠn joukkoirtisanomisiaan. Mutta ei siinŠ vielŠ kaikki, valuuttakeinotteluilla ja kapitalismilla rikastunut George Soros menee jo uudessa kirjassaan - KansainvŠlisen kapitalismin kriisi - niin pitkŠlle, ettŠ paheksuu koko markkinauskoa.

George Soros: Kansainvälisen kapitalismin kriisi (Tammi) 186 mk.

Stressittömyys

Burn out is out. Asiantuntijat kehottavat välttämään liikaa stressiä. Maailman muotibarometri Madonna vaihtoi himoliikunnan kiireettömään joogaan. Julkkikset tulevat kuorestaan ja kertovat, mitä kauheaa masennus ja burn out olivat heille tehdä: Neil Hardwick, Anna Eriksson, Taija Jurmu jenejenejene. Stressaantuneita koiriakin viedään psykiatrille. Onneksi - todennäköisesti joku japsi - keksi tälle kaikelle jokamiehen hoidon: puristettavan silikonin eli stressilelun.

Mutta ei siinä kaikki. Mielen liikarasituksen lisäksi pyritään välttämään hiusten ja ihon liikarasitusta. Tutkimusten mukaan enemmistö naisten ihoista reagoi stressiin. Lancôme ja Biotherm ovat kehitelleet kasvorasvat, jotka vähentävät ihon stressiä. Kyse on ns. neurokosmeettisista tuotteista, jotka huomioivat ihon ja aivojen yhteisen biologisen alkuperän. Don´t worry be happy.
Biotherm D-Stress fortifying anti-fatigue geelivoide 50 ml purkki 265 mk
Biotherm D-Stress anti-fatigue tehotiiviste 30 ml pumppupullo 308 mk
Lancôme Hydra Zen 50 ml purkki 261 mk

Vastuu

Jos ihmisiä kehoitetaan ottamaan vastuuta itsestään, on kai suotavaa, että johtajat ja poliitikotkin ottavat vastuun ainakin tekemistään virheistä. Arja Alho-, Pirjo Hägglund-, Matti Aura-kerhoon on tulevaisuudessa luvassa lisää jäseniä.

Savuttomuus

Ei savua, muttei tultakaan. Ravintoloihin tuli kärytyskielto. Kaliforniassa tupakkaa ei ole polteltu julkisissa tiloissa vuosiin. Vastaleivottu Korkeimman oikeuden ennakkotapaus mahdollisti sen, että tupakkayhtiöt voidaan vastedes haastaa oikeuteen tupakan terveyshaitoista, mikäli syy-yhteys vain kyetään todentamaan. Nyt HYKS harkitsee omaa kannetta ja kaikesta päätellen yhteiskunnalle on luvassa hieman hyvitystä tupakan aiheuttamien viiden miljardin vuotuisten tappioiden kattamiseksi. Tupakasta tuleva kolmen miljardin markan verotuotto ei vielä riitä. Muotikuvista tupakat ja sikarit ovat lähes tyystin kadonneet. Tosin myös pro tupakka-rintamalta kuuluu: mm. yksi tämän hetken kuumimmista suunnittelijoista - amerikkalainen Marc Jacobs - on niin suivaantunut tupakkakiellosta Kaliforniassa ja Ranskassa (jossa sitä ei tietenkään totella), että suunnitteli Louis Vuittonin kokoelmaan kaulassa kuljetettavan tupakansytyttimen.

Romanttisuus

Internetrakkaus kukkii, lehtien seuranhakupalvelut pursuavat ilmoituksia. Lehdet kertovat kilvan juttuja, joissa pohditaan kuka nyt on kenenkin kanssa, missä Jennifer Aniston ja Brad Pitt pussasivat tai ovatko Gwyneth Paltrow ja Ben Affleck taas yhdessä. Yltiöromanttiset elokuvat ovat Hollywoodin kassa- ja oscarmagneetteja: Shakespeare in love, Sinulle on posti@, Hevoskuiskaaja, Ikuisesti sinun - tuhkimotarina, Titanic. Lisäksi Ralph Lauren on kehitellyt romanssinpauloissa oleville ihmisille oman tuoksun nimeltä Romance. Tyly tosiasia on, että rakkaus ja romantiikka myyvät, oli vallassa kuka tai ketä, tai oli kyseessä sitten täti tai setä. Valitettavasti yltiöromanttisuus on usein vain ihanne, joka harvoin realisoituu tavallisen ihmisen arkeen. Mutta toivo elää!

Ralph Lauren: Romance edt 50 ml 330 mk.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi