Kuinka hankkia täydellinen puku?

Tyylikkään puvun hankkiminen vaatii paneutumista, muttei ole rakettitiedettä.

Monelle miehelle puku on lähes tabu. Päin helvettiä istuvat puvut on piilotettu kaapin perälle luurankojen kanssa. Silti puku tuo maagista itsevarmuutta joka kerta päälle laitettaessa. Kuvittele, miten tuo efekti moninkertaistuisi, jos tuntisit päälläsi täydellisesti istuvan puvun, jonka tyylikkyyteen voit luottaa? Tai olisiko hienoa, jos käyttökelpoisia pukuja olisi enemmän kuin yksi, ettei tarvitsisi mennä mummon hautajaisiin ja päättäjäisiin samassa puvussa?

Puvun hankinnassa pääsee alkuun muutamalla yksinkertaisella neuvolla. Voit löytää oikean puvun edullisestikin, jos tunnet mittasuhteesi ja osaat katsoa oikeita asioita.

Mitat

Puvun ostaminen mahdollistuu vasta, kun tiedät mittasi. Ruumiinrakenne muuttuu pukua ostettaessa muutamiksi tunnusluvuiksi, jotka ilmoitetaan tuumissa. Puvun istuvuuteen oleellisesti vaikuttava tieto on erotus takin koon ja housun vyötärön välillä. Jos takki on kokoa 42 tuumaa, keskivertojannulla tulee pudotusta kuusi tuumaa eli vyötärön mitaksi saadaan 36 tuumaa.

Laihemmalla kaverilla pudotusta tulee jopa yli kymmenen tuumaa, esimerkiksi 31 tuuman vyötäröön. Tämä aiheuttaa luonnollisesti sen, että pakettina myytävistä puvuista tuskin löytyy sopivaa vaihtoehtoa. Erikseen ostettavissa takissa ja housuissa valikoima on pienempi. Sopusuhtaisella kropalla saattaa puolestaan osua istuva puku kohdalle marketista tai varastomyynnistä.

Puvun laatu

Kun koko on tiedossa, voi lähteä metsästämään sopivaa kokonaisuutta. Hinta ei automaattisesti tarkoita laatua. Tai tarkoittaa, mutta pieni hinta ei tarkoita automaattisesti huonoa laatua. Halvemmat puvut on kyllä tehty koneilla ja halvalla, mutta niissä on huomattavia eroja. Tarkastelussa kannattaa kiinnittää huomio saumoihin ja nappeihin. Ovatko napit jämäkästi kiinni? Sujahtavatko ne mukavasti napinreiästä? Roikkuuko takki nätisti, kun napit ovat kiinni? Saumojen tulee olla suoria ja tasalaatuisia.

Kauluksen tulee olla sopivan jäykkä säilyttääkseen muotonsa. Jos puvussa on kuviointi, tarkasta kuinka saumattomasti se jatkuu takin eri osista toisiin. Tämä menee koneella tehdyissä takeissa usein pieleen, mutta poikkeuksiakin löytyy. Tarkasta myös takin etumus kääntelemällä sitä. Jos se antaa vastusta, takki todennäköisesti kestää myös sen, kun juhlista uupuneena heität sen kasaksi lattialle.

Housuissa kannattaa välttää laskostettuja, koska ne sopivat ainoastaan vanhan koulun Hollywood-puvun kanssa, jonka ei tulisi lukeutua ensimmäisten pukujesi joukkoon.

Räätäliltä jeesiä

Puvun viimeistely ratkaisee lopullisesti sen, onko kyseessä hukkaostos vai pikkuhousut pudottava tyylinnäyte. Tätä varten joutuu kuitenkin suuntaamaan monen miehen vierastamalle räätälille. Räätäli on kaveri, jonka tehtävänä on saada mies näyttämään hyvältä. Se ei ole väärin. Halvan puvun ja räätälin yhdistäminen saattaa olla vähintään yhtä hyvä vaihtoehto kuin kalliimman puvun ostaminen, ja päätyminen sen kanssa lopulta kuitenkin räätälille.

Kannattaa hankkia puku, joka on mahdollisimman lähellä omia mittoja, jottei räätälille jää liikaa hommia. On hyvä muistaa myös se, että liian ison puvun vetäminen sisään on paljon helpompaa kuin pienen isontaminen.

Osta vaikka netistä

Kun tunnet omat mittasi, voit hankkia puvun helposti. Netistä löytyy runsaasti kauppoja, joista voit tilata mitoillesi sopivan setin. Näitä ovat esimerkiksi suomalainen Suitopia.fi, Tailor4less.com tai Indochino.com. Verkosta tilaamalla saattaa löytää mittatilauspuvun halpahallin hinnoilla. Muista kuitenkin aikataulu, kun hankit pukusi netistä. Tee tilaus vähintään kuukausi ennen kuin tarvitset pukua. Näin ehdit saamaan sen ja tarvittaessa tekemään pieniä muutoksia.

Yksi keino tasaisen ja edullisen pukuvirran ylläpitämiseksi on etsiä sopiva pukupuoti esimerkiksi Thaimaan matkalla. Hanki kasaan kaveriporukka ja etsi thaimaalainen diileri, johon voit luottaa. Kaverukset reissaavat vuorotellen lomalle mukanaan kaikkien mittatiedot ja paluumatkalla laukusta löytyy kasa mittatilaustyyliä.

4 kommenttia

tarkkuutta

21.8.2012 15:15

Suitopia ei ole suomalainen. Sivut on kyllä suomennettu mallikkaasti ja kaiketi palveluakin saa suomeksi, mutta suomenkielinen olisi silti oikeampi termi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymixxx

24.8.2012 07:15

Voi jessus! Toimittajankin olisi kannattanut ottaa yhteys räätäliin ennen omia päätelmiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kekkilae

25.8.2012 14:00

Täällä voi teetättää myös:
http://www.7regentlane.com/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

byysat

17.12.2016 21:03

tietääks kukaan, olisko miesten puvunhousuja jossain myytävänä, siis sellaisia jotka eivät ole pilli lahkeisia, tai legginsejä, siis sellaisia ihan tavallisia äijien suoria byysejä,jotka laskeutuu siististi kenkien päälle

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi