Nuorten naisten pitkät jalat

Suomalaisnaisten vartalo on muuttunut. Nuorilla naisilla on pidemmät jalat ja suorempi vartalo kuin muutama vuosikymmen sitten.

45-vuotias nainen hikoilee sovituskopissa: farkut kiristävät lantiolta mutta ovat liian isot vyötäröltä. Lisäksi lahkeet ovat kymmenen senttiä liian pitkät. 

Viereisessä pukukopissa 25-vuotias nainen vetää samat farkut jalkaan ja peilailee tyytyväisenä.

Pukeutumiskonsultti Jutta Väissin mukaan tyypillinen suomalainen naisvartalo on muuttumassa. Kun hän pitää naisryhmälle pukeutumisneuvontaa, perinteisesti noin kolmannes on niin kutsuttuja A-vartalotyyppejä. A:lla on lyhyet jalat, pyöreät lanteet, kapea vyötärö sekä kapeat hartiat. Rasva kertyy reisiin ja pakaroihin. 

Väissi on kuitenkin huomannut, että nuorten naisten keskuudessa on entistä enemmän pitkäsäärisiä H-tyyppejä, joiden hartiat, vyötärö ja lantio ovat lähes saman levyisiä. H-tyypeillä rasva kerääntyy joka puolelle tasaisesti. 

Väissi pitää tällä hetkellä 35-vuoden ikää vedenjakajana. Sitä nuoremmissa ikäryhmissä yleisin vartalotyyppi on usein H, kun taas vanhemmissa se on A. 

"Pituuskasvu on lisääntynyt, ja se on tullut jalkoihin", Väissi sanoo.

Pukeutumiskonsultit jakavat naisvartalon viiteen eri tyyppiin: X, Y, H, O, ja A. Kirjaimen muoto kuvaa vartalon mallia. Väissi on toiminut alalla kohta kymmenen vuotta ja määritellyt vartalotyypin lähes 2000 naiselle. Vartalotyyppi pysyy samana koko eliniän.

30 viime vuoden aikana suomalaisnaisten keskipituus on lisääntynyt lähes viidellä sentillä ja on nyt 167,5 cm. Mutta miten on mahdollista, että sääret kasvavat suhteessa enemmän? Ja miksi lantio kapenee ja vyötärö katoaa? Ja miksi hartiat levenevät?

City kysyi asiaa saksalaiselta ihmisbiologi Christiane Scheffleriltä, joka tutkii Potsdamin yliopistossa muun muassa vartalotyypin, rasvan kerääntymisen ja diabeteksen yhteyttä.

Schefflerin mukaan syynä vartalon muutoksiin on parantuneet elinolot: Kun elinolomme ovat optimaaliset, pitkät luumme kasvavat niin pitkiksi kuin geneettisesti on mahdollista. Pitkiä luita on jaloissa esimerkiksi sääri- ja reisiluut sekä hartioissa solisluut. Kun ruoka on surkeaa ja ihminen sairastaa, jäämme kitukasvuisiksi. 

Nykyään me syömme paremmin ja olemme terveempiä kuin kolmekymmentä tai sata vuotta sitten. Schefflerin mukaan pitkien luiden kasvaminen selittää myös lantion kaventumisen. 

Kun lantio kapenee, ero vyötäröön pienenee. Ero vähenee entisestään, kun H-tyyppi on vähän pulskea, sillä rasva kerääntyy tasaisesti joka puolelle. Nykynaisilla rasvaa riittää, sillä lähes puolet aikuisista naisista on ylipainoisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 20 vuotta sitten ylipainoisia naisia oli maassamme yli kymmenesosa vähemmän, 35,1 prosenttia.

Väissi sanoo, että nykyään hän tapaa monia nuoria naisia, jotka eivät osaa sanoa, missä oma vyötärö on eli se on kadonnut jäljettömiin. 

Vaikka vyötärö on ehkä monilta nuorilta naisilta hukassa, rinnat todennäköisesti eivät ole. Väissi arvioi, että rintojen koko ja myös käytettävien rintaliivien ympärysmitta on kasvanut pituuskasvun myötä:

"Ennen D-kuppikokoa käyttävä oli isorintainen, mutta nykyään se on aika tavallinen koko."

Suomalainen alusvaatemerkki Patricia vahvistaa tämän. 

"10-15 vuotta sitten myydyin kuppi oli B, kun taas nyt se on C ja D", Patrician toimitusjohtaja Mervi Metsänen-Kalliovaara kertoo. 

A:n ja H:n lisäksi on myös muita vartalotyyppejä. Perinaisellinen tiimalasivartalo X on myös vähentynyt, ja sen sijaan yhä useammalla on O-tyypin omenavartalo. X-tyypillä on erottuva povi, pieni vyötärö ja kaareva lantio, kun taas O-mallisella on sirot sääret ja jalat sekä kadonnut vyötärö ja erottuva vatsa.

Väissin mukaan kavalkaadiin on ilmestynyt ihan uusi vartaltotyyppi, A:n ja H:n risteymä. Jalat ovat A-tyypin mukaan lyhyet, mutta hartiat ovat levät kuten H:lla. 

Leveäharteista, pitkäsäärisiä ja kapealanteista Y-tyyppiä ei Suomessa ole paljon.

Jokainen vartalo on uniikki, ja kaikki vartalot eivät mahdu yksiselitteisesti johonkin kirjainkategoriaan. Eikä muutos sukupolvien välillä ole radikaali – tytär ja äiti muistuttavat yleensä paljon toisiaan.

Pitkien säärien ja isojen rintojen lisäksi nuorilla naisilla on yksi lisäetu puolellaan. 25-vuotias H-vartaloinen nainen voi viedä minkä tahansa vaatteen kaupan henkarilta sovituskoppiin ja olla tyytyväinen, sillä vaatevalmistajat mitoittavat housunsa ja jakkunsa suoran H:n mukaan. 

45-vuotias A kiikuttaa liian pitkät ja vyötäröltä löysät farkkunsa kaupasta ensin ompelijalle.

1 kommentti

MuuMuu

3.8.2012 14:12

Kiinnostava, mutta hieman epäselvästi kirjoitettu juttu.

"Ero vähenee entisestään, kun H-tyyppi on vähän pulskea, sillä rasva kerääntyy tasaisesti joka puolelle."

Tarkoittaako tämä lause, että H-tyyppi on luonnostaan pulskea, vai että
MIKÄLI H-tyyppi on pulskea, tällöin ero vähenee?

(Ero myöskin ainoastaan pienenee, ei vähene. Ilmaisussa "35-vuoden ikää" ei ole yhtäkään yhdyssanaa, joten väliviiva on tarpeeton. Et kai myöskään kirjoittaisi "kolmenkymmenenviidenvuoden ikää", vaan "kolmenkymmenenviiden vuoden ikää".)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin