Rakkaus ei katso ikää?

Muistattehan Oidipuksen? Raukka rakastui vanhempaan naiseen ja nai vahingossa äitinsä. Oidipuskompleksi tarkoittaakin psykologiassa lapsen halua naida isänsä tai äitinsä. Aikuisten parisuhteissa ikäero voi joskus olla yhtä suuri.

Mitä nuorempia molemmat ovat, sitä suuremmalta ero vaikuttaa. 60- ja 50-vuotias ovat sosiaalisesti paljon hyväksytympi yhdistelmä kuin 30-vuotias ja parikymppinen.

Yhdysvalloissa noin 40 prosentissa suhteita mies on vähintään kolme vuotta naista vanhempi. Nämä parit myös hankkivat enemmän lapsia kuin muut.

Yllättävää on, että brittitutkimuksen mukaan miehen lisääntyessä itseään nuoremman naisen kanssa todennäköisyys synnyttää ensimmäisenä lapsena poika tuplaantuu. Kun taas nainen lisääntyy itseään nuoremman miehen kanssa, on kaksin verroin luultavampaa että lapsi on tyttö.

Muinaisen Kiinan taolaiset tekstit jopa suosittelevat vanhempien miesten ja nuorempien naisten välisiä eroottisia suhteita, sillä miesten seksuaaliset toiminnot hidastuvat iän myötä. Tällöin ne tasaantuvat naisten kiihottumisen tasolle, ja keskinäinen harmonia on parempi.

Nuorten naisten on perusteltua etsiä itseään vanhemmista miehistä turvallisuutta. Myös nuorempi mies voi menetellä näin vanhemman naisen kanssa. Vanhempi kumppani on kokeneempi ja tasapainoisempi kuin oman ikäinen seura. Useimmiten hän on myös jo luonut omat kuvionsa työelämässä ja on taloudellisesti ja henkisesti omillaan.

Ongelmia eri-ikäisten välisissä parisuhteissa ovat ennen kaikkea paineet ympäristön hyväksynnästä. Vanhempi ihminen kaipaa nuorta enemmän sitoutumista. Nuorempi kumppani voi olla epävarmempi ja omistushaluisempi.

HIV leviää tehokkaasti vanhemman ja nuoremman välisessä suhteessa. Kanssakäymisen päätyttyä toinen kantaa viruksen oman ikäistensä pariin. Useimmiten uusi kantaja on nuorempi nainen, joka vie ikäisilleen miehille edellisestä suhteestaan ikävän tuliaisen.

TJEU (Tsekkaa jos et usko)

Leffa: Lolita
Stanley Kubrikin ohjaama hitti Vladimir Nabokovin kirjan pohjalta. Kertoo varmasti milloin ikäero on liian suuri. Vuodelta 1962.

Kirja: Edith Piafin elämänkerta
"Harmaavarpunen" vietti viimeiset elinvuotensa itseään vuosia nuoremman kreikkalaisen kanssa. Lisää Piaf: Jumalani kuinka olenkaan elänyt, WSOY 1983.

Teatteri: Katariina Suuri
Laila Hietamiehen kirjoittama produktio vuodelta 1996 kuvailee mahtipontisen keisarinnan pelehtimistä nuorten uroiden kanssa. Ja kertoo, mitä hovi siitä ajatteli.

Sarja: Salatut elämät
Aleksi teki lapsen isänsä vaimon kanssa. Ikäero ei edes ollut kovin suuri. Kotimainen draama pistää pohtimaan seurustelun ääri-ilmiöitä. MTV3 klo 19:30.

Lukijat kertovat

"Olen seurustellut nyt kaksi vuotta minua 22 vuotta nuoremman kundin kanssa. Alussa ikäero häiritsi molempia, mutta nyt sitä ei edes aina muista. Minusta ikäero ei ole se pointti vaan kaksi toisilleen sopivaa ihmistä, olivat he sitten minkäikäisiä tahansa. Meillä ainakin menee hyvin, ja haluan rohkaista myos muita, jotka miettivät ikäeroa: sillä ei ole yhtään mitään merkitystä."
Mies, 45 vuotta.

"Seurustelin 15-vuotiaan pojan kanssa, kun olin 20. Meidän kahden valillä kaikki oli ihan ok. Emme voineet olla yhdessä toistemme kavereiden kanssa, mutta suhde toimi ihan hyvin. Suhde loppui, kun tämä nuorimies ei kestänyt ongelmallista luonnettani."
Nainen, 23 vuotta.

"Mies nuorena ja kahvi kuumana!‘"
Nainen, 39 vuotta.

"Asun avoliitossa mieheni kanssa. Hän on minua 10 vuotta vanhempi. Meille ikäero ei ole ongelma. Mielestäni ikäiseni vastakkaisen sukupuolen edustajat eivät ole tarpeeksi kypsiä. Rakastan miestäni ja hän minua. Se on tärkeintä. Ei kannata välittää muiden mielipiteistä. Rakkaus ei katso ikää."
Nainen, 22 vuotta.

"Olen aina ollut ikätovereitani vuosia vanhempi henkisesti ja katsellut myos hieman vanhempia miehiä. Ikäeroa on hyväkin olla joitain vuosia, mutta sitten kun se alkaa olla yli 15 vuotta, niin saa miettiä asiaa vähän enemmän."
Nainen, 18 vuotta.

"Minulla on aina ollut vain itseäni vanhempia naisia. Tällä hetkellä olen onnellisesti avoliitossa kaksi vuotta vanhemman naisen kanssa. Naisellani on ennen minua ollut pelkästään yli 10 vuotta itseään vanhempia miehiä. Hän sanoo olevansa nyt onnellisempi kuin koskaan ennen."
Mies, 23 vuotta.

"Seurustelin itseäni kymmenen vuotta vanhemman miehen kanssa 25-vuotiaana, ja suoraan sanoen miehet eivät ole vielä silloinkaan riittävän kypsiä. Nyt katselen yli 40-vuotiaita."
Nainen, 27 vuotta

Kuukauden kysymys: Onko 18-vuotias 50-vuotiaan kanssa perverssiä?

"Eettisesti ei tietenkään. Täysi-ikäinen saa rakastua kuinka vaan", toteaa filosofian tohtori, professori Timo Airaksinen. "Mutta kulttuurisesti vain vanhemman miehen suhde nuorempaan naiseen on hyväksytty. Se todistaa miehen vitaalisuutta."

"Yksi nykyajan seksuaalisuuteen liittyvistä tabuista on vanhempi nainen nuoremman miehen kanssa. Sitä pidetään perverssinä."

"Kyseessä on vanhakantainen talonpoikaisyhteiskunnan jäänne, joka on jäänyt kiusaamaan vielä nykyihmistäkin", Airaksinen toteaa.

Nuoremman miehen kanssa pariutuminen kertoo Airaksisen mielestä myös naisen vitaalisuudesta. "Tosin vitaalisuus on yhteiskunnallisempaa. Korkeassa asemassa oleva nainen osoittaa, että hänellä on pelivaraa. Ei tarvitse alistua."

Kuukauden vinkki: Ikäeroon saa puuttua!

"Jos minun 18-vuotias läheiseni seurustelisi 50-vuotiaan kanssa, saattaisin huolestua", toteaa psykoterapeutti, tutkija Maarit Alasuutari Tampereen yliopistosta.

"Suurimmat muutokset tapahtuvat nuorena. Aikuisuudessa erilaisuudet ovat pienempiä. Ajattele esimerkiksi 11-vuotiaan ja 18-vuotiaan seurustelua!"

Elämänkokemusten erilaisuus voi aiheuttaa vaikeuksia, mutta Alasuutarin mielestä se ei ole suoranainen ongelma. Kunhan pari osaa kommunikoida keskenään.

"20- ja 30-vuotiaiden seurustellessa kulttuurinen tuttuus on suurempaa. Hehän kuuluvat samaan sukupolveen."

Jos kaverin seurustelu huolettaa, on parempi nostaa kissa pöydälle.

"Se kuitenkin vuotaa rivien välistä läpi."

Alasuutari nimeää ainakin omaksi huolenaiheekseen liiallisen mustasukkaisuuden.

"Kun puuttuu toisten asioihin, ei saa missään tapauksessa tuomita. Lauseet on parempi aloittaa minä-muodossa. Esimerkiksi ‘mua on huolettanut’."

6 kommenttia

Mies45

21.1.2002 09:55

Moikka!
Kirjoittelin jo tuohon lehteenkin että ikäero ei ainakaan minun kohdallani ole haitannut seurustelua. myös omat sisarukset ja vanhemmat ovat asian ottaneet hyvin. Kohdallanihan on vielä se asia että seurustelen omaa sukupuolta olevan henkilön kanssa ja sekään ei ole haitannut ketään. Kun asiat hyväksyy omalla kohdallaan niin muutkin ne hyväksyvät. Me elämme kundikaverini kanssa tasapainoista ja onnellista elämää.
Olen itse ollut aina ikäistäni nuorekkaampi ja vieläkin käyn mielummin diskoissa kun jossain perinteistä tanssimusiikkia soittavassa ravintolassa. Tosin vietämme aikaa paljon kotona ja aika harvoin yleensä käymme missään ravintolassa muuta kuin syömässä.
Jos löytyy muita vastaavanlaisia kokemuksia niin mielelläni kuulisin myös heistä ja olisi mukava tutustua vastaaviin pareihin.
Terveisin Mies45

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

susku_88

9.7.2002 20:48

kun olin pieni niin sanottiin yläkerran pojille et ne on hookkareita "homo poikia" nyt oon yhenkaa niist yhe ja oon niiden vanhempien kans kaveri, ja hävettää kun puhutaa siitä kun olin pieni.......

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mature lover

17.6.2006 14:01

itse olen 24vuotias mies ja minulla on ihana 50v nainen,seurustelin 7vuotta itseäni 2vuotta nuoremman naisen kanssa josta ei tullut hänen kiukuttelunsa johdosta lasta eikä paskaa.....nyt olen todella onnellinen....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

.Nainen.

5.2.2007 11:45

Tuo miesten keksimä ikiaikainen myytti, että nuori nainen ja vanhempi mies- yhdistelmä toimii, on kyllä aika päivittää.
Itse haluan ikäiseni miehen, joka elää samaa maailmaa itseni kanssa.Haluan tulevaisuudessa lastenlapsilleni isovanhemmat, haluan vanheta samaan tahtiin mieheni kanssa-haluan olla hoitamassa omia vanhempiani, en miestäni(jos vanhan ottaa, näinhän todennäköisesti käy).
Vanhemmat miehet eivät ole koskaan kiinnostaneet, pikemminkin puistattaneet.Oma isäsuhteeni on kunnossa, ja tuntuisi sairaalta mennä isäni ikäisen kanssa sänkyyn.Yäk.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

RodiBotan

12.2.2010 04:28

Rakkaus ei katso ikää.
Jos rakkaus on aitoa, se kestää ylä- ja alamäet.
Rakkautta on vaikea salata,
jos oikeasti rakastaa.
Ystäväsi eivät voi päättää ketä rakastat.
Rakkaus ensisilmäyksellä on mahdollista.
Jos et kopio minuutissa,
rakkaus ei enää seuraa sinua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

parasnainen

8.10.2011 20:26

Ikärero, jossa nainen vanhempi miestä on luonollista.muuu sovinnaista, mainosmaailman ja muun artefaktan luomaa harhaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi