Tärähtäneiden ämmien keskiluokka-magneetteja ja karvakalsareita tarjolla Lasipalatsissa

Katriina Haikala ja Vilma Metteri avaavat viikoksi pop up -kaupan.

Hairy Underwear, yksinkertaista, ehkä myös nerokasta.
Hairy Underwear, yksinkertaista, ehkä myös nerokasta.

Tärähtäneet ämmät, Nutty Tarts, on taiteen ja designin rajamailla häärivä duo. Katriina Haikalan ja Vilma Metterin matkalle mahtuu yhteisötaideprojekteja, performansseja ja designtuotteita.

"Toiminnan ytimessä on taide, mutta meillä on myös myytäviä tuotteita. Haluamme herättää keskustelua ja rakentaa maailmaa uudelleen, kuitenkin niin, että ihmisillä on hauskaa. Olemme kriittisiä pilke silmäkulmassa", Haikala selvittää Tärähtäneiden ämmien tekemistä.

Tärähtäneet ämmät pitävät ensi viikon ajan pop up -puotia Helsingin Lasipalatsin Tovi pop up -storessa. Tarjolla on kaksikon tuotteita, kuten BadFaceDay-paperipusseja, suosittuja "Varo keskiluokkaa!" -jääkaappimagneetteja ja Hairy underweareja eli kalsareita, joissa on karvoitus valmiina. Lasipalatsissa piirretään myös kävijöiden muotokuvia, sillä kaksikon mukaan jokaisella suomalaisella on oikeus omaan muotokuvaan.

Valikoimasta päätelleen huumorilla on iso rooli naisten tekemisissä.

"Naurattaminen ei ole itseisarvo, ei tässä millään koomikkolinjalla olla. Teemme sisältöä, jonka haluamme tehdä tiettäväksi maailmasta ja meidän ajatuksista. Jos saamme naurun, niin se on välitön reaktio ja kertoo, että viesti on mennyt perille", Haikala sanoo.

Varo keskiluokkaa!
Varo keskiluokkaa!

Yhdeksi tärkeimmistä projekteistaan Haikala nostaa Cultural Dresscoden. Sen parissa kaksikko hääräsi lähes vuoden kuvaten ja haastatellen yli 200 ihmistä. Tarkoituksena oli etsiä vastausta kysymykseen, korreloiko ihmisten pukeutumistyyli ja yhteiskuntaluokat. Ihmisiä kuvattiin erilaisissa paikoissa Kämp Galleriasta leipäjonoihin.

"Empiirisenä tutkimustuloksena, joskaan ei suurena uutisena, saimme selville, että suurin osa ihmisistä haluaa olla normaaleja ja määritellä itsensä keskiluokkaan, leipäjonossakin. Ihminen haluaa olla yksilö, mutta kuitenkin osa massaa. Keskiluokkaisuus on tämän ajattelun ytimessä."

Projektin tuloksena syntyi installaatio, joka oli esillä Amos Anderssonin taidemuseossa. Dj Slow teki installaatiota varten teemaan sopivan Middle Class Jazz -kappaleen.

Muotokuvissa Katriina Haikala ja Vilma Metteri. Teetä omasi Tärähtäneiden ämmien pop up -kaupassa.
Muotokuvissa Katriina Haikala ja Vilma Metteri. Teetä omasi Tärähtäneiden ämmien pop up -kaupassa.

Haikalan ja Metterin taide ei ole poliittista. Tai ainakaan siinä ei lukkiuduta mihinkään perinteiseen poliittiseen kantaan. Sen tarkoituksena on käsitellä ajankohtaisia teemoja ja saada ihmiset ajattelemaan niitä muutenkin kuin itsestäänselvyyksinä.

"Mietimme aina, onko tämä relevanttia ja ajankohtaista. Siinä mielessä olemme poliittisia, että yritämme saada ihmiset ajattelemaan uudestaan", Haikala pohtii.

"Meidän juttumme alkavat siitä, että joku juttu tulee koko ajan esille ja sitten alamme työstämään sitä ja etsimään siihen näkökulmia. Ei niin, että meillä on jokin ideologia, johon sopivia juttuja etsimme tehtäväksi. Taide on osa yhteiskuntaa ja kulttuuria. Mun pitäisi nähdä se moninaisuus ja avata niihin juttuihin ikkunoita, ilman että suodatan siitä sen, miten asiat ovat."

Pop up -kaupan suhteen Tärähtäneillä ämmillä on semisti tärähtäneet odotukset.

"Odotamme sinne aivan helvetisti jengiä, muuten ei olisi järkeä pistää sitä pystyyn. Toivottavasti kaikki suomalaiset tulevat sinne teettämään muotokuvansa, sillä kaikilla on siihen oikeus."


Tärähtäneet ämmät pop up -kauppa Lasipalatsin Tovi pop up -storessa 19.-24. marraskuuta.City haastatteli Tärähtäneitä ämmiä pari vuotta sitten.

1 kommentti

wuuuaaaah

18.11.2012 13:17

Karvakalsarit, mikä upea joululahjaidea tyttöystävälle :D
toivottavasti ei entiselle tyttöystävälle hahahah

tai yllätä poikaystäväsi karvakalsareilla ;D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi