Valokuvaaja Tiina Itkonen etsii äärimmäistä pohjoista

Valokuvissa aukeaa Grönlannin karu ja kesyttämätön maisema.

Siku.
Siku.

Arktinen ympäristö on kiehtonut matkailijoita, seikkailijoita, kauppiaita ja valaanpyytäjiä muinaisista ajoista lähtien – niin myös valokuvaaja Tiina Itkosta, joka on kuvannut napaseudun ihmisiä ja maisemaa kahden vuosikymmenen aikana Grönlantiin tekemillään matkoilla. Korjaamo Galleriassa nähdään marraskuussa kuvia maisemakuvausprojektista vuosilta 2005–2010.

Matkoillaan Itkonen on etsinyt omaa henkilökohtaista Ultima Thulea, äärimmäisen pohjoisessa sijaitsevaa maata. Grönlannin maisema on karu ja kylmä. Kesyttämätön luonto alkaa miltei kotioven avauksella, ja maisema muuttuu jäävuorten liikkeestä. Mikään ei näytä samalta tänään ja huomenna. 

Liikkuminen Grönlannissa ei ole helppoa, sillä kylien välillä ei ole teitä. Matkanteko onnistuu ainoastaan oikeanlaisissa sääolosuhteissa. Paikalliset sanovat "immaqa agaqu", ehkä huomenna.

Sermermiut.
Sermermiut.

Elämän kiireettömyys ja maisemasta välittyvä rauha ovat saaneet taiteilijan palaamaan arktisiin maisemiin aina uudestaan. Itkosen kuvissa välittyvät ajatukset elämän kiertokulun väistämättömyydestä, toisaalta myös kuvaushetken ajattomuudesta. Kuvatut maisemat ovat paikoista, joissa taiteilija on viettänyt paljon aikaa tutkien maisemaa illansuussa, kuunvalossa ja lumisateessa. Kuvauspaikalla Itkonen odottaa juuri oikeaa hetkeä: joskus tunteja, joskus jopa useita päiviä.

 Grönlannin kuvausprojekti on Itkoselle kaipausta kaukaiseen paikkaan. Taiteilija on halunnut kokea, millaista olemassaolo on karussa ympäristössä. Tottuessaan kyläläisten elämään Itkonen on huomannut, kuinka ihmisillä on aina aikaa toisilleen, eikä koskaan ole liian kiire.

Qaanaaq.
Qaanaaq.

Matkoillaan Itkonen on oppinut elämään hetkessä, ilman aikatauluja, päivä kerrallaan. 

Gallerian studiotilassa esitetään Itkosen video Taateraaq, kuvaus Taateraaq -nimisestä kylänvanhimmasta, joka kertoo tarinoita lapsuudestaan. Taateraaq elää kaukaisessa Savissivikin kylässä. Lähin naapurikylä sijaitsee 200 kilometrin päässä.

Tiina Itkonen (s. 1968) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2002, ja hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Itkonen kuuluu Helsinki Schoolina tunnettuun suomalaisvalokuvaajien sukupolveen. Hänen teoksiaan on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Helsingissä Itkosen yksityisnäyttely oli viimeksi vuonna 2008.

Qaanaaq Graveyard.
Qaanaaq Graveyard.
Kullorsuaq.
Kullorsuaq.
Ilulissat.
Ilulissat.
Ikerasak.
Ikerasak.

Tiina Itkonen: Pohjoinen, Korjaamo Galleriassa (Töölönkatu 51 B) 9.11.–2.12.2012.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi