10 kohdan check-list työhaastatteluun

Ole oma itsesi, älä nöyristele, mutta tunnista heikkoutesi.

Kuva: Serg Nvns - Fotolia.com


City ja Xylitol Jenkki kertovat yhteistyössä, miten työhaastattelu hoidetaan tyylikkäästi.


Tärkeintä on olla oma itsensä, ettei huomaa juuttuneensa duuniin, jossa ei kerta kaikkiaan viihdy. Emme takaa, että saat töitä noudattamalla näitä ohjeita työhaastattelussa. Ei näistä haittaakaan voi olla.

1. Valmistaudu

Jos et tiedä firmasta juuri mitään, miten voit tietää olevasi sille sopiva työntekijä? Valmistautuminen on kaiken a ja o. Selvitä kaikki, mitä saat julkisista lähteistä selville. Hae netistä, mutta kysy myös verkostoistasi.

2. Saavu ajoissa

Jos astut paikalle tasalta, pääsette haastattelijan kanssa asiaan viisitoista yli. Käy vessassa ja anna itsellesi aikaa rauhoittua ja keskittyä oleelliseen.

3. Raikasta itsesi

Pukeudu niin kuin pukeutuisit hakemaasi tehtävään tärkeänä päivänä. Valitse yllesi mukavampi kahdesta, yhtä siististä vaihtoehdosta. Heitä purkka suuhun, sillä kukaan ei halua keskustelukumppanikseen haisevaa suuta.

4. Vastaa esimerkein

Älä latele latteuksia ja itsestäänselvyyksiä. Kerro esimerkkien kautta, miksi olet oikeasti sosiaalinen, avoin tai mitä ikinä tehtävään vaaditaankin.

5. Tunnista heikkoutesi

Paasikivi sanoi aikoinaan, että tosiasioiden tunnistaminen on viisauden alku. Heikkouksien tunnistaminen kertoo siitä, että olet valmis oppimaan ja tiedät, missä kohtaa oppia tarvitaan.

6. Perustele kehut

Maailma on niin pullollaan itsekruunattuja moniosaajia, ettei sekaan meinaa mahtua. Voit kehua itseäsi niin paljon kuin lystää, kunhan olet valmis perustelemaan kehusi.

7. Puhu sopivasti

Kukaan ei jaksa kuunnella loputonta jaarittelua, kun taas lyhyet tokaisut saattavat antaa haastattelijalle tylyn ja mielenkiinnottoman kuvan. Kuuntele kysymys ja keskity vastaamaan juuri siihen.

8. Ole itsevarma…

Harva haluaa työkaverikseen nöyristelijän. Haastattelija ei halua, että hänen takamustaan tullaan nuolemaan, vaan hän haluaa nähdä edessään potentiaalisen työkaverin, jolla on tehtävään sopivaa luonnetta.

9. …älä kuitenkaan liian itsevarma

Päivittäiseen tekemiseen ei kaivata päällekäyvää kriitikkoa. Vaikka työssä vaadittaisiin luonteenlujuutta, älä osoita sitä hyökkäämällä haastattelijan kimppuun.

10. Valmistaudu kysymään

On noloa, jos sinulla ei ole kysyttävää haastattelun päätteeksi. Voit kysyä mitä tahansa substanssiin, työkavereihin, työkulttuuriin ja vaikka firman tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen.

Lue myös pidempi artikkeli Työhaastattelun sudenkuopista

Kuva: © DURIS Guillaume - Fotolia.com


Xylitol Jenkki

  • Viilentävän raikastavalla ksylitolipurukumilla on helppo raikastaa hengitys.

  • Muista katkaista happohyökkäys aina syönnin jälkeen, hampaat kiittävät ja hengitys raikastuu.

  • Laadukkaat ksylitolituotteet tunnistat pakkauksen punaisesta Hammaslääkäriliiton suositusmerkistä.

 

 

1 kommentti

Pipboy81

16.5.2014 19:15

Suomeksi: tarkistuslista

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi