Äiti! Ope kiusaa!

Ei oppi ojaan kaada, mutta opettaja saattaa.

Piiskaa hei ope anna mulle piiskaa...
Piiskaa hei ope anna mulle piiskaa...

“Kiusaaja voi olla yhtä hyvin tyttö tai poika, ja hän voi olla kaverin tai toisen lapsen sijasta myös aikuinen, jopa vanhempi tai opettaja, tietää koulukiusattuja tukeva tukiasema.net-sivusto. Saman tietää myös Hanna, 27.

“Meidän yläasteella oli miesopettaja, joka teki kaiken sen mitä muut opettajat eivät uskaltaneet. Se oli varsinainen koulun poliisi, jota puhuteltiinkin pelkällä sukunimellä. Jopa muut opettajat tuntuivat pelkäävän sitä”, kertoo Hanna.

“Se kulki pitkin koulun käytäviä, tuhisi ja mulkoili oppilaita. Jos esimerkiksi jonkun jalat olivat sen mielestä tiellä, se vain potkaisi niitä.”

Hanna itse ei varsinaisesti joutunut kyseisen opettajan kynsiin, mutta seurasi voimattomana vierestä, kuinka kavereita höykkyytettiin.

“Tämä opettaja otti aina oikeuden omiin käsiinsä. Se ei paljoa kysellyt, eikä varsinkaan kuunnellut selityksiä. Jos se oli päättänyt, että joku oli tehnyt jotain, ei siinä mikään auttanut.”

Pahinta Hannan mielestä tilanteessa oli se, että kyseinen opettaja otti tietyt oppilaat silmätikuikseen.

“Tapahtui koulussa mitä vain, se oli aina ensimmäisenä samojen oppilaiden kimpussa – myös fyysisesti. Se saattoi kesken välituntia yhtäkkiä marssia jonkun pahaa aavistamattoman oppilaan eteen, nostaa sen vaatteista seinälle ja huutaa niin että sylki roiskui. Aina ei edes tiedetty, mistä se raivosi.”

Muut opettajat eivät puuttuneet tilanteeseen.

“Koulun muut opettajat olivat aika onnettomia hissukoita, eivätkä hekään joko uskaltaneet tai vain halunneet sekaantua asiaan. Sen sijaan he käyttivät kyseistä opettajaa pelottelukeinona. Mies uhattiin hakea paikalle, jos luokassa ei käyttäydytty hyvin. Fakta on, että sillä ne tilanteet viimeistään rauhoittuivat. Kukaan ei halunnut joutua sen miehen kanssa tekemisiin.”

Mikä Hannan mielestä teki opettajan toimista kiusaamista, eikä vain ylimenevää kurinpitoa?

“Se, kuinka mies valitsi oppilaista muutaman syntipukin ja tuntui oikein etsivän tilaisuuksia päästä rähisemään juuri näille”, Hanna sanoo.

“Kerran meillä oli kuvaamataidon tunti ja kaikki maalasivat rauhassa töitään. Yhtäkkiä luokan ovi pamahti auki ja tämä opettaja marssi sisään. Se käveli suoraan erään pojan taakse, tarttui sitä paidasta ja kiskaisi sen tuoleineen kumoon. Samalla se kiroillen huusi, ettei kyseinen poika ollut tullut hänen puheilleen kuulutuksesta huolimatta. Poika yritti turhaan selittää, ettei ollut kuullut mitään kuulutusta. Tässä vaiheessa kuvaamataidon opettajakin huomautti varovasti luokan kaiuttimen olevan rikki. Sillä ei ollut vaikutusta opettajaan, joka raahasi pojan lattiaa pitkin ulos luokasta. Me oltiin todella järkyttyneitä myös siitä, ettei kuvaamataidon opettaja uskaltanut puuttua tilanteeseen. Totesi vain, että voi voi”, Hanna kertoo.

Miksi opettajan touhuihin ei puututtu?

“Ensinnäkin se oli jo legenda. Lisäksi kukaan ei oikeasti uskaltanut nousta sitä vastaan. Muutaman kerran joku huomautti toisille opettajille, mutta nämä vain kohauttelivat harteitaan. Jos toinen oppilas kiusaa, siitä voi mennä puhumaan opettajille. Mutta kun kiusaaja on opettaja, ei ole ketään kenen puoleen kääntyä. Sitä paitsi, kumman sana painaisi, murkkuikäisen vai opettajan?”

12 kommenttia

Minä vain täällä

24.5.2007 15:00

Itse työskenetelen koulussa. Lisää tällaisia sinne. Pahempaa on henkinen väkivalta josta oppilas saattaa joutua kärsimään. Juuri tällainen brutaali toiminta lopettaisi sen silmille hyppelyn. Ja näköjään toiminut oikein hyvänä kurin pitäjänä!!!! Tulkaapa katsomaan tuota nykyajan meinoa koulussa. Yhdessä päivässä saatat olla huora, lesbo, läski, haiseva lehmä, kyrpänaama ja lukuisia muita asioita eikä kukaan tee mitään. Vanhemmat vain voivottelevat ja laki ei anna mahdollisuutta kieltäytyä tällaisten opettamisesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Häpeä opettaa

25.5.2007 16:07

Hyvä "Minä vain täällä", eipäs nyt liioitella, opettajalla ei ole koskaan mitään oikeutta kiusata oppilaita! Jos oma auktoriteetti ei riitä, niin ehkä pitäisi etsiä vikaa itsestä eikä oppilaista tai niiden vanhemmista. Ala-asteella (15 vuotta sitten) oma openi oli sellainen vanahan kansan mies, joka meidän tehdessä pahojamme välillä laittoi meidät takin niskasta naulakkoon riippumaan, nurkkaan seisomaan tai laulamaan virsiä luokan edessä. Tupakoinnista kiinni jäänyt joutui teippaamaan tumpin päiväksi otsaansa. Häpeä teki tehtävänsä ja meistä kaikista tuli ihan kunnon kansalaisia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikään ei opeta enää

27.5.2007 12:34

"Häpeä opettaa" on nyt vähän pudonnut ajan kärryiltä. Ei siinä mitään, ihan hyvä kun oli vanhan kansan opettajia, mutta jos joku opettaja soveltaisi samoja metodeja tänä päivänä, on tuloksena oikeuskäsittely pahoinpitelystä joko psyykkisestä tai fyysisestä. Turha odottaa koulun johdolta tukea tällaisessa tilanteessa, kilometritehdas kutsuu. Varsinkin kun koulutukin kilpailee tänä päivänä imagoillaan siinä missä tavalliset yrityksest. Isien ja äitien pikku piltit kun on tänä päivänä vähän valveutuneempia.

Joten käytetäänpä vaan sitä "auktoriteettia" niin hyvä tulee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

myös koulussa

29.5.2007 08:41

itsekin koulussa töissä. Meillä rehtori hallitsee mielivallalla, jos olet eri mieltä, opetat seuraavana vuonna jossain muualla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

se pieni vaaleahiuksinen tyttö

1.6.2007 13:43

Muistan ala-asteela todella karmaisevan, sillä erää +50 mies opettajan, joka oli lähes 2m pitkä. Saman tyyppinen oli, kuin artikkelissa mainittu. Karttakerpistä tuli kyllä näpeille, jos ei ollut nätisti tunnilla ja tukkapöllyä. Etukäteis varoitusta ei tullut. Piti vain oppia pysymään poissa tieltä ja olemaan aiheuttamatta häiriötä. Muistan erityisesti tilanteen välitunnilla, kun oli lunta ja pääkallo kelit. Siinä itseäni vuoden tai pari nuorempi poika leikki kamujensa kanssa. Liukastui ja törmäsi samaiseen mies opettajaan ja kaatui maahan. Opettajalla paloi käämi ja hän repi pojan maasta ja nosti ylös. Siinä se sitten raivosi pää punaisena pienelle a-a ikäiselle ja huusi muunmuassa, että anti olla viimeinen kerta, kun häntä häiritään silloin, kun puhuu toiselle opettajalle. Poika oli ihan paniikissa ja oli lähellä ettei pissannut housuunsa. Loppujen lopuksi poika lähti itkien pois. Samaisesta opettajasta valittivat monet uhreiski joutuneet oppilaat ja heidän vanhempansa. Mitään ei koskaan tapahtunut. Muut opettajat, kun sanoivat, ettei tässä mitään ongelmaa ole. Rehtoria myöten. Kukaan ei uskonut. Eivätkä ns ylemmät tahotkaan. Että näin 1999-vuonnakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ransu76

1.6.2007 16:25

Vähän aiheen vierestä mutta opettajan kiusaamista kuitenkin. Olin kouluaikoina todella hyvä laulamaan ja kiinnostunut musiikista. Kuoroharrastukseni myötä tein paljon soolo-osia isojen näyttämmöiden edessä ja opettajani tiesi tämän. Musiikki oli minulla aina 10! Kunnes eräänä vuotena yhden ainoan musiikin kokeen perusteella missä minulla ei ollu edes virheitä, opettaja päätti että viivani (yhdistä nimi viulun osaan) ei näyttänyt oikeaa kohdetta (vaikka näytti!) ja tämän perusteella laski musiikin numeroni seiskaan!!!!!
Vein tämän rehtorille asti kanneltavaksi, mutta ei auttanut, ja tästä suivaantuneena en enää koskaan jatkanut laulamista tai muutenkaan osallistunut musiikin tunneilla yhtään mihinkään... Että näin ne opettajat opettaa kuinka ollaan oppilaille kateellisia!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

T.A. Swinger

11.7.2013 01:51

Olist vain jatkanut se olisi ollut parempi kosto opettajalle ja ollut parempi sinulle. Ei pidä tollasest kerta laakista lannistuu.

Kuriakouluun

4.6.2007 09:29

Kuulostaa hyvalta! Tosin kaveri (siis tuo opettaja) liioittelee voimankayttoaan. Meno ala-asteella ja yla-asteella on sen verran hulvatonta, etta kuria tosiaan kaivataan. Teinit osaa ottaa tilanteen haltuun jos opettaja ei ole tarpeeksi voimakas persoona. Kun tahan lisataan lahes olematon kotikasvatus ja ympariston esimerkit niin ovat pikku hirviot valloillaan. Sanoisin etta joka koulussa olis hyva olla joku "hullu" opettaja pitamassa pikku mulkkuja kurissa. Tietysti vakivalta pitaisi rajoittaa vain luokasta poistamiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KokemustaTommosesta

5.6.2007 12:56

Tommoisia kunnon kuria pitäviä opettajia pitäisi olla LISÄÄ, eikä tosiaankaan kritisoida tuollaista. Omana kouluaikanani tietyt apinat vain pitivät omaa peliään luokissa, häiritsivät opetusta ja riehuivat. Eihän opettajat heille mitään mahtaneet.

Kiusaaminen oli myös jokapäiväistä - itsekin pääsin eroon kiusaamisesta vasta vedettyäni yhtä kiusaajaa turpaan koulun jälkeen. Tuossakin tappelussa, koulun edessä pihalla, useampi opettaja kulki ohi eikä ketään kiinnostanut. Ei myöskään kiinnostanut mustat silmät eikä muu sellainen, mitä nyt molemmille tuli damagea nyrkkitappelusta. Tämä yläasteella.

Kouluissa on täysin viidakon laki. Oppilaat keskenään sumplivat asiat vahvimman ja röyhkeimmän oikeudella, ja heikot sortuvat elon tiellä. :( Onneksi tuosta paskasta on jo aikaa, ja pahimmat traumat parantuneet. Akateemisessa opinahjossa yläaste/lukio-helvetin jälkeen sitten oli asiallinen meno.

Kouluihin pitäisi saada järjestyksenvalvojat, joilla olisi oikeus ja koulutus käyttää väkivaltaa oppilaiden järjestyksessäpitämiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ex-pahis

15.4.2010 00:59

Itsellä oli juuri tuollainen henkilö yläasteella luokanvalvoja. Tosin ei ottanut ketään silmätikukseen vaan oli todella tasapuolinen ja reilu. Ei suosinut nörttejä eikä turhasta vittuillut meille "pahiksille". Salli röökillä käynnin yms. kunhan homma toimi.
Itse olin kova häirikkö ala-asteella yläasteella kyseinen herra laittoi minut ja kaverini kuriin. Yläasteelta pääsin jopa ihan OK lukioon. HIENO MIES. Sääli, että nykyään kyseinen "vanhan liiton" opettaja saisi potkut saman tien. Piti teititellä, nousta ylös puhuessaan ja käytöstavat tuli osata. Tosin intissä oli kotoisa olo :). Lisäksi rankaisi koko luokkaa aina yhden virheestä. 9luokalla kaikki nuolijat vihasivat äijää ja me "pahikset" tykättiin kovasta, mutta reilusta menosta. Nykyään jo varmasti eläkkeellä ikävä kyllä. Opettaja, josta kukaan ei sanonut mitään neutraalia, joko vihasivat tai pitivät. Toivon, että omat lapseni saavat samanlaisen opettajan miehenmallikseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kulissienmolemmiltapuolilta

30.10.2010 19:23

Nimimerkki Kokemusta tommeosesta puhuu järkeä. Voi jos joku valtaherra ottaisi asian ajaakseen ja hankittaisiin joka kouluun sellainen valvoja, että järjestys taatusti säilyisi. Itse muistan oppikoulun inhottavana aikana, vasta lukio oli asiallisempi, mutta tuskin enää nykyisin, koska sinne pääsee kaikenlaisia moukkia ennen maalla lukioon oli kova seula.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Papparainen

30.10.2010 19:36

Ennen kun sukulaisten kakarat junttasivat Espoossa peruskoulua ja tulivat lomalla käymään mummolassa, niin minä aina haastattelin niitä paikallisista opettajista.Silloin sain tietää, että kaikilla Espoon opettajilla on jo kaksi varoitusta ja jos ne saavat vielä kolmannen niin sitten...

Kukaan kuolevainen ei usko kuinka hulluja ne opettajat olivat ja mitä kaikkea ne olivat tehneet, Ihan kuin Kakolan asukkaat olisivat vaihtaneet paikkaa espoolaisopettajien kanssa.

No tiedänhän minä totuudenkin: opettajaksi on vaikea päästä, tulijoita olisi paljon, joten uskon kysymyksessä olevan melko lahjakkaan ammattikunnan. Tiedän minä senkin, että tuskin kenenkään muun ihmisen työntekoa häiritään ja sotketaan ennemmän kuin opettajan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi