Alexander Stubb - Hymyile, olet EU:ssa!

Kuinka maajoukkuegolffaajasta tuli EU-nörtti?

Alexander Stubb ja napakka ote maailmankauppajärjestön tilaisuudessa 2013.
Alexander Stubb ja napakka ote maailmankauppajärjestön tilaisuudessa 2013. Kuva: flickr / World Trade Organization

Lärkanin lukion rehtori on taas kutsunut viisi vakioasiakasta kansliaansa puhutteluun. Tällä kertaa hometarkastajat ovat löytäneet kosteusvaurioiden sijasta voimistelusalin katosta nuuskaa.

15 vuotta myöhemmin London School of Economicsista väitellyt tohtori, College of Europen professori, komission puheenjohtajan neuvonantaja ja rehtorin silmätikku Alexander Stubb, 33 vuotta, on taas saanut kutsun rehtorilta, tällä kertaa viereiseen tuoliin, koulun 125-vuotisjuhlien pääpuhujaksi.

Magnan ylioppilaasta on tullut vuosikurssinsa menestynein oppilas.

Nuorten suomalaisten EU-ammattilaisten tulenkantaja Alexander Stubb istuu Akateemisen kirjakaupan kahvilassa. Brittivaimo Suzanne ja puolitoistavuotias tytär Emilie ovat jättäneet Alexin tunniksi haastattelunarikkaan. Amerikkalaisittain sulava käytös. Leveä hymy. Voimakkaat kulmahampaat. Ruskettuneita kasvoja korostavat ohuet mustakehyksiset silmälasit. Päällä kokomustaa, pikee, pitkät housut, sandaalit. Edessä lasi tuorepuristettua appelsiinimehua. Ja uusi työpaikka Suomen ulkoministeriössä. Stubb toimii yhtenä Suomen neuvottelijoista, kun seuraavia muutoksia, mm. presidentistä ja perustuslaista, EY:n perustamissopimukseen tehdään.

Viimeiset kaksi vuotta Alex on ainoana pohjoismaalaisena kirjoittanut Brysselissä komission puheenjohtaja Romano Prodille puheita. Stubb on yksi kahdestatoista Prodin poliittisista neuvonantajista.

”Tehtävänäni on ollut ideoida EU:n tulevaisuutta. Provosointi sallitaan. Siinä mielessä en ole tavanomainen virkamies. Joskus kehitelmäni tuntuvat jopa naiiveilta ja epärealistisilta, kuten EU-liittovaltio. Minulta odotetaan suoruutta. Jos linjamme on mielestäni väärä, sanon sen. Esimerkiksi komission olisi pitänyt voimakkaammin vastustaa EU-presidenttiä.”

Työviikot venyvät jopa 60-tuntisiksi. Tosin puolitoistavuotias Emilie on hidastanut työtahtia.

Päivätyönsä lisäksi Alex opettaa professorina arvostetussa College of Europessa, Brüggessa. Sieltä hän valmistui itsekin seitsemän vuotta sitten.

”Brüggeen hakiessani ajattelin vain, että vois tehdä jotain EU:in liittyvää.”

Lehtikirjoitukset ja asiantuntijalausunnot annetaan vapaa-ajalla.

Jotkut ehkä huomasivatkin Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivuilla Stubbin kirjoittaman juttusarjan EU:n tulevaisuudesta.

”On tosi haasteellista kirjoittaa EU:sta ymmärrettävästi. Valitettavasti ajoittain sorruin Amsterdamin sopimuksen yksi tärkeimmistä muutoksista oli 251 artiklan eli yhteispäätösmenettelyn toisen lukuvaiheen virtaviivaistaminen -tyylisiin lausehirviöihin. Onneksi minulla oli kolumnisarjassa hyvä ediittori.”

Stubb on yrittänyt kansainvälistä uraa myös golfissa. Vielä 22-vuotiaana maajoukkuepelaaja Stubb oli niin kova heiluttelemaan mailaa, että lähti golfin vuoksi Etelä-Carolinaan collegeen opiskelemaan.

”Siellä tajusin, että muut ovat minua 100 kertaa parempia. Ja opinnotkin alkoivat kiinnostaa. Aluksi tarkoitukseni oli opiskella taloustieteitä, mutta Platon ja Aristoteles saivat minut toisiin ajatuksiin. Valtio-opista tuli pääaineeni. EU:sta minut saivat syttymään Monnet’n ja Spinellin kirjoitukset. Yht’äkkiä vain huomasin, että luin mieluummin kuin pelasin golfia.”

Tasoitus on jäänyt viiteen, ja pelitkin jääneet muutamaan vuotuiseen kierrokseen veljen ja isän kanssa. Käsipallo ja jääkiekko tippuivat jo varhaisemmassa vaiheessa.

Mutta laskettelu ja lenkkeily jäivät.

Vielä kymmenen vuotta sitten Stubb taittoi maratonin kunnioitettavasti aikaan 3:39. Brysselin 20 kilometriä sujui viime vuonna tunnissa ja 36 minuutissa, tänä vuonna matkaan meni 20 minuuttia enemmän. Juoksukumppani on vaimo.

Stubbin mieli lepää lukemalla. Hyllyyn kertyvät kaikki Finlandia-ehdokkaat. Viimeiseksi yöpöydällä ovat olleet pyöräilijä Lance Armstrongin omaelämäkerta Ei ainoastaan pyöräilystä, Georg Henrik von Wrightin Mitt liv som jag minns det ja Michael Mooren Stupid White men. Kirjassa Moore ruotii mm. vuoden 2000 presidentinvaaleja, jossa George W. Bushin veljen Jebin hallinnoiman Floridan osavaltion äänioikeutettujen listalta poistettiin lukuisia mustia todennäköisiä demokraattien kannattajia ja hyväksyttiin liian myöhään ulkomailla annettuja republikaaneille suosiollisia ääniä. Bushin voiton julisti Fox-uutiskanava. Uutispäällikkö oli Bushin serkku.

4 kommenttia

Mikkomoore

31.8.2003 22:55

Noh noh. George W. Bushin nimityksen presidentiksi erillaisten sotkujen jalkeen kylla teki Supreme Court, eika FOX kanava. Michael Mooren kirja plus muu "kohu"-julkisointi on kylla pelkkaa itseproomotiota, ja miehen kirjoitukset kylla ovat lahempana X filesia kuin totuutta. Tottakai demokraattien ehdokkaasta , Al Goresta ei paljoa mainittu, vaikka mies on ehtinyt tekemaan vaikka mita omasta mielestaan, mm. keksimaan internetin etc.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Stub1do

4.5.2014 21:58

Artikkelista jäi pois Stubbin etuoikeutettu perhetausta ja Stubin teini-ikäisenä harjoittama rankka koulukiusaaminen, joka kohdistui mm. köyhempien perheiden oppilaisiin ja erääseen sokeaankin. Puffista jäi pois myös mm. Stubbin "vittu mitä paskaa" lausahdukset hänen edustaessaan Suomea Pohjoismaiden neuvostossa. Ja moni muukin asia. Stubb on kyllä loistava manipuloija, toimittajiakin hän vetää kuin pässiä narusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Panu Jansson

17.6.2014 23:03

Mahdollinen koulukiusaaminen on ikävä juttu, mutta tuo VMP-lausahdus tapahtui paljon myöhemmin, sillä tämä artikkeli kirjoitettiin jo vuonna 2003. Ajattelimme, että se on juuri sen takia mielenkiintoinen ja nostimme esiin.

anne. Mattila

14.6.2014 14:38

Olen Täysin! Herra Stubbin linjoilla ja hänen takanaan! Voitte alkaa heti pommittaan! Please!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi