Asioita, joita maailmassa ei pitäisi olla: äitiysvaatteet 12-vuotiaille

Paola Suhonen on suunnitellut Plan Internationalin kanssa surullisen äitiysvaatemalliston lapsille.

Meeri Koutaniemi (vas.) kuvaa Fridahin (oik.) puettuna Paola Suhosen (kesk.) suunnittelemiin vaatteisiin.
Meeri Koutaniemi (vas.) kuvaa Fridahin (oik.) puettuna Paola Suhosen (kesk.) suunnittelemiin vaatteisiin.

Lastenoikeusjärjestö Plan International on toteuttanut yhteistyössä vaatesuunnittelija Paola Suhosen ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa kampanjan, joka kiinnittää huomion vakavaan ongelmaan: joka vuosi yli seitsemän miljoonaa kehitysmaissa asuvaa tyttöä tulee äidiksi alle 18-vuotiaana, heistä kaksi miljoonaa alle 15-vuotiaana. Kampanjan tavoite on kerätä varoja liian varhaisten raskauksien ja lapsiavioliittojen ehkäisyyn sekä tyttöjen koulunkäynnin tukemiseen.

Mallisto on suunniteltu kuten länsimaisten muotitalojen lastenvaatteet. Yksi ero vaatteissa kuitenkin on: jokaiseen on jätetty tila kasvavalle raskausvatsalle. Vaatteet eivät tule tuotantoon eivätkä myyntiin, vaan kyseessä on markkinointikampanja, joka on esillä näyteikkunassa parin viikon ajan.

"Kampanjassa yhdistyvät kaksi minulle tärkeää asiaa, lasten ja naisten oikeudet. Halusin tuoda esiin vastakohtaisuutta suunnittelemalla malliston länsimaisista lastenvaatteista tuttuun designiin ja raikkaaseen värimaailmaan, jotka yhdistetään Afrikan maisemaan. Toivottavasti kampanja herättää keskustelua siitä, millaisissa oloissa miljoonat tytöt kehitysmaissa elävät", vaatteet suunnitellut Suhonen sanoo.

Planin kampanjan päämallina esiintyy 12-vuotiaana raskaaksi tullut, Sambiassa asuva Fridah. Fridah on verrattain onnekas, sillä hänen raskauttaan seurataan säännöllisesti klinikalla ja hän saa tietoa synnytyksestä sekä opastusta vauvan hoitoon.

"Toivon, että kampanja saa ihmiset havahtumaan, kuinka haavoittuva tyttöjen asema on etenkin kehittyvissä maissa. Meidän kaikkien tulisi miettiä, kuinka tyttöjen asemaa voi parantaa", Koutaniemi sanoo.

Monet kehitysmaissa raskaaksi tulevista tytöistä eivät selviä raskauden ja synnytyksen aiheuttamista komplikaatioista. Hyvin nuoret äidit ovat myös vaarassa joutua perheensä hylkäämäksi, lapsiavioliittoon ja jättämään koulunsa kesken. Lisäksi he ovat usein vailla länsimaissa itsestään selvää yhteiskunnan tukea.

Plan ehkäisee liian varhaisia raskauksia ja tukee lapsi- ja teiniäitejä eri puolilla maailmaa esimerkiksi vaikuttamalla lainsäädäntöön ja lisäämällä tietoa perheissä, yhteisöissä ja kouluissa. Järjestö edistää tyttöjen mahdollisuutta koulunkäyntiin, suojeluun, terveydenhoitoon sekä omasta elämästään päättämiseen.

"Lapsiäidit ovat usein maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä, jotka joutuvat kamppailemaan varhaisen äitiyden tuomien haasteiden lisäksi köyhyyden, syrjinnän, lapsiavioliiton ja koulutuksen puutteen kanssa. Meidän velvollisuutemme on tukea tyttöjä käymään koulua ja saamaan sitä kautta itselleen ja lapsilleen paremman tulevaisuuden. Tähän tärkeään työhön tarvitsemme lahjoitusvaroja", Plan Internationalin Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Mallisto on esillä näyteikkunassa Galleria Esplanadissa 14.–27.8.2017.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi