Bloggaaja väittää: Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa huomenna.

Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen julkaisi vuosi sitten blogikirjoituksen, jossa hän väitti, että Laura Huhtasaari (ps.) on kopioinut blogiinsa lauseita uutisista ja muista blogeista. Tammikuun 16. päivä julkaistussa kirjoituksessa Tiainen kertoo tilanneensa Jyväskylän yliopiston Kokkolan sivutoimipisteestä Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneen pro gradu -tutkielman. Alla yksi esimerkki Tiaisen löytämästä plagioinnista.

Huhtasaari, sivu 15 (Kuvalähde.)

Alkuperäinen lähde: Henriikka Hoffrén: Suomalaiset Ranskassa, 2000, sivu 18 (Kuvalähde.)

“Huhtasaaren tyyli on helppo tunnistaa: monimutkaisemmat lauserakenteet ovat tyypillisesti suoraan muualta kopioituja, mutta välissä olevat tönkkölauseet lienevät syntyneet Huhtasaaren omasta kynästä”, Tiainen kirjoittaa blogissaan.

Perussuomalaisten presidenttiehdokasta on syytetty plagioinnista aiemminkin. Esimerkiksi Huhtasaaren kampanjan graafinen ilme mukailee Suomi100-juhlavuoden ilmettä lähes identtisesti.

3 kommenttia

Joonas Ranta

16.1.2018 18:57

Kaikenlaisin tökeröin tavoin pyritään lokaamaan Lauran menestystä vaaleissa. Eiköhän tässä kuulla vielä kaikenlaisia päättömiä syytöksiä ennen vaaleja. "Varokaa rasistit, Laura on oikeasti valkaistu afrikkalainen".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Errorcount

17.1.2018 08:48

Olisi mielenkiintoista ajaa tuo alkuperäinen gradu läpi nykyisin yliopistojen ja oppilaitosten käyttämästä plagioinnintunnistusohjelmasta. Se antaa kätevästi suoraan prosenttiluvun plagioidusta tekstistä suhteessa itse kirjoitettuun. Jos tarkistettavaksi annetun gradun lainatuista teksteistä ei ole tehty lähdeviitteitä, aloitetaan gradun tekeminen alusta ja uudella aiheella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Temppuilua

27.2.2018 06:46

Ilmiselvä mustamaalausoperaatio. Juuri ennen vaaleja putkahtaa esiin ehdokasta koskeva väite, jonka selvittäminen vie yliopistolta kuukausia.

Aluksi Tuomas Tiainen "vahingossa" väitti otsikossa, että gradu on plagioitu. Myöhemmin hän julkaisi ilmoituksen, että väitteensä ei ole totta. Ja heitti uuden väiteen, että muutama kohta gradusta muka on plagioitu. Graduissa on satoja lainauksia, usein suurin osa niiden tekstimassasta on lainauksia. Muutaman lähdeviittauksen jääminen pois vastaa muutamaa kirjoitusvirhettä. Miksi gradun tekijä väittäisi joitain sinällään mitättömiä tekstinpätkiä omikseen, kun samalla viittaa moneen moneen muuhun tekstiin, lähteet mainiten?

Kiinnostavaa on nähdä, loikkaako Tuomas Tiainen piakkoin toiseen puolueeseen, tai löytyykö uusi kiva työpaikka. Tai että kerrotaan, onko hänen lähipiirissään toisen puolueen jäseniä, tai ehdokkaan X vaalikoneiston jäseniä. Selvitystyötä aiheesta on varmaankin tekeillä.

Myös Sauli Niinistöä kohtaan oli mustamaalauskampanja. Feministipuolueen puheenjohtaja Katju Aro väitti viime syksynä Huvudstadsbladetin jutussa Niinistön sanoneen puheissaan sellaista, mitä hän ei ole sanonut. Presidentinkanslia huomautti virheestä, kuten sen tehtäviin kuuluu. Aro väittää kokeneensa yhteydenoton "painostavaksi", ja tämä syksyinen fiilis muistui mieleen ja mediaan vasta seuraavana vuonna, kesken vaalikampanjaa...
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239929-feministipuolue-pitaa-presidentin-kanslian-lahettamia-viesteja-painostavina-kiitos

"Huhtasaaren kampanjan graafinen ilme mukailee Suomi100-juhlavuoden ilmettä lähes identtisesti."
Eihän se ole yhtään identtinen, kuten jutun kuvista näkee. Edes ainoa sama sana eli "Suomi" ei näytä samalta. Kaunokirjoitusta muistuttavia fontteja on ollut yleisesti erilaisessa mainonnassa ainakin muutaman kymmenen vuotta.
https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/tuotemerkit/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rovaniemen_markkinoilla

Erilaisissa puolueita koskevissa pylväsdiagrammeissa Perussuomalaiset-puolueen pylvään tunnusvärinä on usein vaaleahkonsininen, kun Kokoomuksella on tummansininen.
https://yle.fi/uutiset/3-9996681

Nollat ja ykköset näyttävät samalta, kuten pallukat ja viivat näyttävät samalta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi