DocPoint 2017: Seksityöstä kertova elokuva purkaa tabuja

Se ei välttämättä näy päällepäin, jos joku myy seksiä.

Elokuvassa näyttelijät lukivat seksityöntekijöiden haastatteluja.
Elokuvassa näyttelijät lukivat seksityöntekijöiden haastatteluja.

DocPoint -dokumenttielokuvafestivaalilla ensi-iltansa 24. tammikuuta saava Puhtaus ja vaara kertoo seksityöstä sen tekijöiden näkökulmasta. Ääneen pääsee myös yksi asiakas.

Julkisuudessa puhutaan aiheesta, mutta yllättävän harvoin kuulemme näitä puheenvuoroja. Puhtaus ja vaara muistuttaa, että seksityö voi olla myös oma valinta.

Elokuvassa haastatellut naiset eivät koe tulevansa alistetuiksi tai riistetyiksi työnsä takia. Heillä on valta, sillä he päättävät, keitä he tapaavat, mitä asiakas saa ja mitä se maksaa.

Seksityöhön liittyy edelleen häpeää, mutta se tulee ulkopuolelta. Jos tekee seksityötä, asiasta ei voi kertoa kenellekään. Suomessakin yritetään rajoittaa tällaista työtä ihmiskaupan ehkäisyn varjolla, vaikka se ei liity mitenkään asiaan.

Elokuvan mukaan jopa raiskaustapauksissa voi käydä niin, että tekijä ei joudu vastuuseen. Siksi on tärkeää, että alaa ei paineta maan alle lain voimin, jotta myyjät saavat halutessaan terveyspalveluja ja virkavallan apua.

Dokumentti todistaa, että se ei välttämättä näy päällepäin, jos joku myy seksiä. Hän voi olla työssäkäyvä, jonkun äiti tai oikeastaan kuka tahansa. Kyseisen työn tekemiseen voi olla monia syitä, kuten raha tai yksinkertaisesti halu kokeilla.

Feministisen näkökulman mukaan seksityö nähdään pahana asiana siksi, että ala on pääosin naisten hallinnoima ja heidän seksuaalisuuttaan on yritetty rajoittaa jo vuosisatojen ajan. On pelottavaa, että juuri nainen päättää ottaa vallan ja myydä seksiä omasta tahdostaan.

Puhtaus ja vaara tekee alaa näkyväksi ja lievittää alan päälle lyötyä stigmaa. Se on tärkeää, sillä seksityö ei ole häviämässä minnekään, vaikka siitä säädettäisiin lakeja tai yleinen moraalipaniikki jatkuisi.

Näytökset DocPointissa:

  • ti 24.1. klo 20.45, Kinopalatsi 1
  • ke 25.1. klo 15.45, Kiasma

Puhtaus ja vaara (Purity and Danger) trailer from aamufilmcompany on Vimeo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi