Hesburgerin Salmelalle kovaa kritiikkiä: “Ei kannata heitellä kiviä, jos asuu lasitalossa”

PAMin Anne Nymanin mukaan Hesburger tarjoaa työntekijöilleen niin vähän tunteja, etteivät ne riitä elämiseen, vaikka työhaluja enempäänkin olisi.

Kuva: Maria Morri / Flickr.com

Hesburgerin pomo Heikki Salmela on kaikessa rehvakkuudessaan vekkuli kaveri. Kauppalehden “Yrittäjä on orjan asemassa” -otsikoidussa haastattelussa Turun Aurajoen varrella Marina Palace -hotellin penthousessa asuva Salmela muun muassa kertoo laukoneensa ympäristölautakunnalle kuolemattoman one-linerin heidän löydettyään Hesburgerin tehtaasta likaista jätevettä: “älkää mulle selittäkö, mä teen majoneesia, putsatkaa te vettä”.

Helmikuun lopussa Salmela kommentoi yhteiskuntasopimusta Ylelle sanomalla, että työehtojärjestelmä on turha ja se pitäisi korvata minimiehdot määrittelevällä työlailla. Salmelan johtoportaan pallilta näyttää siltä, että sosiaaliturva on vienyt ihmisten työmotivaation. Heikompiosaisten asemaa ei pitäisi heikentää, mutta etteivät kaikki tarvitse sosiaaliturvaa. Salmelan mukaan työviikkotunnit tulisi nostaa 40:stä 45:een.

“Minua jurppii jankkaaminen leikkauksista, koska meidän ei tarvitsisi leikata niin paljon, kun vain ruvetaan tekemään töitä.”

Salmelan kommenttien perusteella on epäselvää, ketkä kaikki kuuluvat hänen mainitsemaansa heikko-osaisten ryhmään, jotka sosiaaliturvansa ansaitsevat. Myyjä, luottamusmies ja PAMin valtuuston jäsen Anne Nyman päätti ottaa selvää, miten Salmelan Hesburgereissa tehdään töitä.

“Mielenkiinnolla lähdin erääseen Hesburgeriin kyselemään, miten Sinun firmassasi teetetään ja tehdään töitä. Siellä varmasti toimitaan esimerkillisesti, vai mitä?” Nyman kirjoittaa Facebookissa julkaisemassaan ja Turkulainen-lehteen lähetettämässään avoimessa kirjeessä, jossa hän puhuttelee suoraan Salmelaa.

“Voitko kuvitella hämmästystäni, kun työntekijät murheellisina selittivät, että kukaan heistä ei saa tehdä kokopäivätöitä paitsi ravintolapäällikkö” Työhaluja ja -kykyjä olisi, mutta sopimustunnit ovat todella surkeat. Toiseen Hesburgeriinkaan ei uskalla vaihtaa, koska tarjolla on vain neljän tunnin (kyllä, luit aivan oikein: neljän tunnin!) viikkotyösopimuksia.”

Nyman huomauttaa, ettei Salmelan Hesburgerin tarjoamilla työtunneilla ei elä ja että sellaisen tarjoaminen on pilkantekoa.

Nyman kertoo, että Suomessa työskentelee 300 000 palkansaajaa. Määrä on PAMin tietojen mukaan kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana yli 60 prosentilla. Suuri osa heistä haluaisi tehdä töitä täyspäiväisesti.

“Mitä, jos nyt näytät mallia ja tarjoat kaikille työntekijöillesi työsopimuksen, jossa on riittävästi tunteja, että työllänsä elää ja tulee toimeen. He haluavat ruveta tekemään töitä, niin kuin toivotkin.”

“Tunnetko muuten sanonnan ‘Ei kannata heitellä kiviä, jos asuu lasitalossa’?” Nyman kysyy Salmelalta.

11 kommenttia

Niinpäniina

7.3.2016 20:04

Tuo lafka kannattaisi kaataa. Onnistuisi esim työntekijöiden toimesta, näyttämällä kuka sitäkin firmaa oikeasti pyörittää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Voi työläinen

8.3.2016 07:01

Joo. Se olisi fiksua. Työttömiä tämä maa juuri tarvitsee lisää. Ja mitä siitä kurjuudesta, kunhan saadaan taas yksi riistäjäporvari viemään bisneksensä ulkomaille. Täällä sellaisia yrittäjiä ja muita nilkkejä tarvita! Painukoot sinne missä hunaja virtaa. Meidän työläisten olisi paljon parempi olla, kun ei tarvitsisi enää töitä tehdä, raha tulisi automaatista ja sähkö seinästä.

Total73

7.3.2016 20:08

Sen haluaisin vielä nähdä kuinka tämä PAM:n valtuuston jäsen joskus elämässään kykenisi luomaan Salmelan tavoin yritystoimintaa, joka luo työtä sadoille ihmisille, vuosikymmenten ajan miljoonatolkulla verotuloja valtiolle ja kunnille sekä vaurautta vielä itsellekin. Tietääkseni ay-liikkeeltä tämä yhtälö on onnistunut lähinnä viimeksi mainitun osalta, kun ovat markkinajohtaja VVO:n suurimpana omistajana joidenkin mielestä jopa härskisti korottaneet pienituloisista, usein yhteiskunnan asumistukea nauttivista, koostuvien vuokralaistensa vuokria viime vuosina "markkinahintatasolle", kuten sanonta kuuluu. Teen siis PAM:n valtuuston jäsenelle jatkokysymyksen: ei kai vain ole niin, että puheiden ja tekojen välille on syntynyt "hienoinen" ristiriita ay-liikkeessäkin, kun on ollut omistajana mahdollisuus kasvattaa yrityksen tuottoja? Tässä yhteydessä ei selvästikään ole paljon sairaanhoitajien elintason järkkyminen häirinnyt. VVO:n nettovuokratuotto on "vaivaiset" 61% liikevaihdosta. Kertokaa minulle miten saan firmani samaan lentoon niin tarjoan hyvän lounaan. Määräävästä markkina-asemasta on yhtä jos toista hyötyä...
Tykkää · Vastaa · 2 min · Muokattu

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

yks kaupantäti

7.3.2016 21:25

On ihan yleisessä levityksessä oleva legenda, että Salmela aikoinaan aloitti pienellä bisneksellä ja kasvatti yrityksensä ajan myötä nykyisiin mittoihin. Siksi tuntuu kovin käsittämättömältä, että mies nyt heittelee kiviä työläisiä kohti (jotka muuten maksavat hänenkin tulonsa ostamalla hänen firmansa tuotteita) ja tuntuu täysin unohtaneen, mitä elämä pienillä tuloilla on.
Se, että joku satunnainen kulkija huutaa toiselle, että perusta miljoonayritys ja arvostele sitten, on aika noloa. PAMin hallituksessa istuu ihan tavallisia duunareita, jotka muina kuin kokouspäivinä tekevät kovasti työtä eivätkä elele millään VVO:n osingoilla.

terveisin opiskelija

7.3.2016 20:57

Jos vaikka Anne Nyman itse ottaisi asioista vähän paremmin selvää ennen naurettavaa kirjoitteluaan. Näim itse Hesburgerilla työskentelevänä voin vain kertoa, että töitä kyllä riittää!! Vaikka sopimus olisikin "minimissään 4h per viikko" niin töitä riittää silti 6-8h viitenä päivänä viikossa ! tai jos ei siitä "omasta" hesestä, niin voi ottaa ns. extravuoroja muista hesburgereista. Joten Nyman, suosittelen ottamaan asioista kunnolla selvää ennen kuin kirjoitat sanaakaan.

Mm. Heikki Salmela, joka kirjoitti sosiaaliturvan vievän työmotivaation, tarkoitti sillä niitä "turhia" yksilöitä, jotka valitsevat ennemmin kelan työttömyystuen kuin työpaikan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

salesale

8.3.2016 12:21

Noh viimestään nyt on hyvä aika lopettaa lopullisesti hesessä käyminen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Missä on pihvi

11.3.2016 08:36

Niin, onhan niitä ulkomaalaisiakin bugereita eikä niistä muita kuin työntekijöiden palkasta otettuja ja alv-veroeuroja tänne heru, joten sinne vaan.

minumaria

9.3.2016 04:49

Heset-kiinni! mielenosoitus sunnuntaina 13.3.2016 klo 12.00 lähtee Narinkkatorilta Mannerheimintien kautta kauppatorille päätyen. Levitä sanaa ja ole paikalla!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fiksumpi

9.3.2016 16:36

Tajuatko mitä se tekisi jos heset suljettaisiin? Se tekisi hurjan määrän työttömiä tähän maahan, sitähän me halutaankin joo !! Paljon työttömiä! Sillä Suomi nousuun ! Salmelahan tässä asiaa puhuu kun sanoo, että töitä tekemällä Suomi nousee, tosiasia !

Niinpäniina

10.3.2016 16:54

Se mitä Hesen sulkeminen tarkoittaisi olisi lähinnä positiivista. Ensinnäkin yritys toimisi esimerkkinä siitä että työntekijät ovat yrityksen menestyksen takana, ei johtaja joka on eriytynyt todellisuudesta omiin sfääreihinsä, ja kuvittelee että on itse kaiken takana. Tosiasia on että harvassa ovat yritykset joiden alkuperäinen perustaja on todellisuudessa yksin kaiken takana. Erityisen usein omaisuuden kertyminen ei korreloi todellisen menestyksen kanssa.

Yhden pienen kuppilan kippaaminen esimerkiksi muille ei ole kovin suuri kolaus työmarkkinoille. Toki se voi olla sitä tuolle ylimieliselle pässinpäälle.

Tämän lisäksi saataisiin markkinoille lisää tilaa sellaisille ravintoloille jotka toimivat eettisesti, ja tarjoilevat muutakin kuin luokatonta roskaa.

Juupajuujoopa

19.3.2016 19:34

Niinpäniina: Ihan varmasti olisi positiivista kaikille niille työnsä menettäville työntekijöille? Mihin meinasit ne tunkea töihin? En ole nähnyt missään mainoksia, että Burger King, McDonalds tai muut kaipaisivat satamäärin uusia työntekijöitä yhtäkkiä.

Taidat vähän olla itse eriytynyt omiin sfääreihisi etkä tajua edes perusasioita. Työpaikkoja tarvitaan tällä hetkellä kipeästi lisää, niiden vähentämistä on harrastettu viime aikoina jo enemmän kuin tarpeeksi. Hesburgerin pomo voi olla penseä pelle, mutta hän silti tarjoaa töitä ainakin jossain määrässä noille ihmisille. Se on enemmän kuin ei mitään. Jos se olisi vähemmän kuin mitä työttömyyskorvaus on, veikkaisin että suurin osa makaisi kotona nostamassa sitä. Hesen työehdoista en tiedä mitään, keskimääräisestä työmäärästä vielä vähemmän enkä myöskään käy siellä syömässä, mutta on minulla sen verran järkeä päässä että tajuan missä on järkeä ja missä ei. Sinun kommenttisi osui tuohon jälkimmäiseen kategoriaan. Toivotaanko ehkä mieluummin että sinun työnantajasi päätetään äänestää nurin ja pääset kokeilemaan kuinka kiva on tällä hetkellä etsiä uusia töitä sen sijaan että ehdottelet sitä muille?

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi