Iloinen kaasu?

Lontoossa impataan taas ilokaasua viihdekäytössä.

David Lynchin elokuvassa Blue Velvet on ilokaasunarkkaria esittävä Dennis Hopper, joka kantaa jatkuvasti tankkia olkapäällään. Kuva ei ole elokuvasta.
David Lynchin elokuvassa Blue Velvet on ilokaasunarkkaria esittävä Dennis Hopper, joka kantaa jatkuvasti tankkia olkapäällään. Kuva ei ole elokuvasta.

Brrn brrn. Kun hot-rod-auton moottoriin laitetaan pöhäys nitroa, seuraa äkillistä suorituskyvyn kasvua. N20 sisältää enemmän happea kuin ilmakehän ilma. Sitä löytyy luonnossa soista ja merenpohjasta. Se on kasvihuonekaasu. Se on myös suurtalouskokkien suosiossa – nitropatruunan avulla kerma vispautuu ilman turhia ranneliikkeitä. Tsssh! Ja miten äidit selviäisivätkään synnytyksestä ilman pikku trippiä Entonoxia, joka on ilokaasun eräs kaupallinen tuotenimi. Mutta myös klubbaajat ja tanssimusiikin ystävät tykkäävät tämän monipuolisen kaasun imppaamisesta kerman vispaamiseen tarkoitettujen sifonien kautta. Sifoni ohjataan ilmapalloon ja pallo asetetaan huulille.

"Se iskee salakavalasti, imet ilmapalloa ja tunnet kuinka pääsi kevenee ja ympäristön äänet alkavat kaikua. Ne saavat metallisen flanger-efektin, ja yhtäkkiä huomaatkin olevasi siinä autuaassa totaalisen motoriikan sekä jotakuinkin ajan ja paikan tajun menetyksen tilassa", kertoo suomalainen käyttäjä anonyymissa trippistoorissaan Nosista, tuttavallisemmin ilokaasusta.

Rakettimoottoreissa ja kainalosuihkeiden ponnekaasuna käytettävää makeanhajuista kipulääkettä käyttävät bilettäjät kokevat imppauksen jälkeen noin minuutin kestävän euforian tunteen, johon liittyy myös aika-avaruuden ulottuvuuksien ja äänimaiseman vääristymiä. Imppaus toistetaan useita kertoja ja vaikutus kasvaa eksponentiaalisesti.

Viime vuosina ilokaasu on tullut yhä yleisemmäksi Ibizan klubbaajien ja tavallisten kotibileiden järjestäjien keskuudessa, eikä vähiten siksi, että se on laillista. Eräs helsinkiläinen käyttäjä kertoo suosivansa ilokaasua, koska se on kannabikseen verrattuna halpaa (klubilla pallo maksaa reilut 1e) eikä aineeseen tavallisesti liitetä haittavaikutuksia tai muita uhkia, toisin kuin ecstasyyn.

"Helsingissä klubiskenessä näitä iloisia vappupalloja on kuitenkin harvemmin tarjolla", valittaa käyttäjä.

Hän käyttää ilokaasua, koska se loiventaa A-luokan huumeiden käyttöön liittyvää comedownia. Ilokaasu myös voimistaa psykoaktiivisten aineiden, kuten Lsd:n, vaikutuksia ja samaten se myös korostaa stimuloivien aineiden, kuten heroiinin, efektiä.

"Minulla on aina tunne, että menetän ajantajun. Minuutti tuntuu vuodelta tai enemmän", kuvaa lontoolainen käyttäjä, opettaja, kokemuksiaan. Terveyden ja suoraselkäisyyden perikuvalta näyttävä britti kokeili N20:tä ensimmäisen kerran ensimmäisen kerran yliopistossa kolme vuotta sitten, jolloin ilokaasun bilekäyttö saavutti ug-huippunsa. Ilokaasulla täytettyjä vappupalloja sai noin yhden euron kappalehintaan. Opettaja on juuri tullut festivaaleilta, joiden aikana hän nautti useita kymmeniä kapseleita.

Skene onkin poikinut melkoisen bisneksen. Vielä jokin aika sitten lontoolainen yritys tarjoili bilettäjille valmiiksi täytettyjä ilokaasupalloja ja starttikittejä 50 kappaleen patruunoineen ja mukana oli myös stetsonhattuja ja muuta cowboy-sälää. Jokin aika sitten klubbauslehti Mixmag esitteli ilokaasua positiivisessa valossa, ja kaasu on kova sana Euroopan klubipääkaupungissa Ibizalla huolimatta siitä, että ensimmäinen kuolonuhri raportoitiin jo vuonna 2007. Monet ilokaasua diilaavat yhtiöt ovat sittemmin olleet toiminnastaan myös viranomaisten syynissä kun monet festivaalijärjestäjät, kuten Shambala, ovat ottaneet kieltävän kannan ilokaasuun. Mutta internetissä voi löytää monia firmoja, joiden mainoslause on jotakuinkin seuraavanlainen:

"Ensiluokkaisia kerman vaahdottamisvälineitä ateriapalveluiden toimittajille."

Brittikäyttäjä tilaa peltiset ilokaasupurkit suurkeittiöiden tavaratoimittajilta. Käyttö on kasvussa, koska se on halpaa. Creamsupplies.comilta voi tilata 300 kanisterin paketin, jolloin yhdelle kaasupatruunalle tulee hintaa noin 20 senttiä. Ilokaasun käyttöä pidetään edelleen klubbaajien ja yksityisbileiden juttuna, joka tavallisesti yhdistetään tanssimusiikkiin. Klubilehti Mixmag on monesti ollut framilla aineeseen liittyen.

Kaasuhistoria

Ilokaasun syntetisoi vuonna 1776 brittiläinen kemisti nimeltä Sir Humphry Davy. Hän pelkisti typpiperoksidista muutaman happiatomin(N204)ja tuloksena oli N2O, dityppioksidi. Koska aine sisään hengitettynä tuotti voimakkaan tarpeen nauraa sitä alettiin kutsua nimellä laughing gas (ilokaasu).

Sen sijaan, että tiedemies olisi edistänyt keksintönsä lääketieteellistä käyttöä, hän alkoi järjestää niin sanottuja nitrodiskoja, joissa päämäränä oli käyttäjien mielihyvä. Davyn ystäväpiiriin kuului monia yläluokkaisia älyköitä, kuten romanttinen runoilija Samuel Taylor Coleridge sekä sanakirja Roget’n luoja. Ilokaasu olikin muotihuume brittiläisen yläluokan keskuudessa 1800-luvun alussa.

Vuonna 1872 amerikkalainen filosofi William James ylisti ilokaasua, koska se auttoi löytämään totuuden. Keskeistä hauskuudelle oli  mielihyvähuipun kesto: vain yhdestä kolmeen minuuttia. Kuten marihuanan kohdalla käyttäjien mukaan mielihyvää tuottava vaikutus kohosi jokaisen imppaustoiston jälkeen, vaikka itse annoksen määrää pysyi ennallaan. Davy suunnitteli, että ilokaasusta tulisi loistava viinan korvike.

Hän laati suunnitelman tuotteensa pussittamisesta. Vaikka hän ehdotti jo vuonna 1799, että ilokaasua voisi käyttää myös kipulääkkeenä, kului puoli vuosisataa, ennen kuin kukaan viitsi edes kokeilla tätä mahdollisuutta.

Asiantuntijoiden mukaan ilokaasuttelu on liimanhaistelun historiallinen yläluokkainen edeltäjä. Erilaisten huumaavien höyryjen hengittäminen keuhkoon sinänsä on huumeen oikotie aivoihin. Tähän reittiin turvautuvat myös heroiini, nikotiini kokaiini milloin niitä käytetään sisään hengitettynä.

Mielenkiintoisessa raportissan Edward Brecher toteaa että historiallisesti parfyymit ja suitsukkeet ovat liittyneet vahvasti sniffailuun. Siten uskonnollisissa yhteyksissä esiintyvät viitteet suitsukkeeseen eivät mitä ilmeisimminkään perustu  vain miellyttävään hajuun. Vanhan testamentin lause “Salvat ja hajusteet ilahduttavat sydäntä” saa aivan uuden merkityksen.

15 kommenttia

N20tripping

16.9.2010 14:08

Ilokaasun bilekäyttö saavutti huipun kolme vuotta sitten eli -07?
Kyllä kaasua oli bilekäytössä ihan tunnetusti jo -04 joilloin itse kokeilin ensimmäistä kertaa ko trippiä positiivisin tuloksin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jugular

16.9.2010 14:22

Mutta tässähän olikin kyse käytön huipusta. On tietysti hienoa, että olit niin katu-uskottavasti ug ja sisällä skenessä ja piireissä, että käytit sitä nautinnollisin tuloksin jo vuonna 2004, mutta siitähän tässä ei ollut kyse.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ans43e2

17.9.2010 12:04

maksakaa veroja saatanat ja olkaa hiljaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei_sanaakaan_haitoista

21.9.2010 00:23

mutta paljon paskempaa kamaa ei ole, tuttavani briteissä harrasti tuota hommaa innokkaasti jonkin aikaa ja alkoi nähdä kauhunäkyjä selvin päin....ihmiset muuttuivat vampyyreiksi jne., psykoosin oireet haihtuivat vasta kun hän lopetti "balloonsit".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

neuzgi

21.9.2010 16:53

Aika onnetonta tavaraa tuo on. Itse käytin epäsäännöllisesti kyseisiä kapseleita vuoden-kahden ajan ja pikkuhiljaa menetin kiinnostukseni niiden käyttöön. Olotila oli minulla melko yksiulotteinen, artikkelissa mainittu äänien muuttuminen metalliseksi ja päässä tapahtuva "suhina" niistä voimakkaimmat. Yhdistettynä kannabiksen vaikutuksiin ilokaasu sai joitain uusia ulottuvuuksia, mutta lopulta sen käyttö vain unohtui. Ilokaasu aiheuttaa akuutisti verenpaineen nousua aivoissa, mutta en tiedä onko se aiheuttanut aivoverenvuotoa tms. kertaakaan. Sen sijaan ilokaasuun on menehtynyt usea ihminen unehdettuaan hengittää välillä happea. Tämä ei tietenkään ole mahdollista käyttämällä ilmapalloa ja sifonia, vaan ainoastaan nauttimalla ilokaasua liion isona pitoisuutena kaasumaskilla. Ainoa sivu- tai haittaoire itselleni oli satunnaisesti runsaan käytön jälkeen esiintynyt päänsärky.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

John-

23.9.2010 10:33

Heroiini stimuloiva? Jep jep.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Laakso

23.9.2010 13:06

Hei John,
oops, stimuloiva-sanan käyttö tässä on todellakin harhaanjohtavaa kun on kyse opiaatista. Luultavasti sekoilin kun yritin viitata persoonallisuuden stimulaatioon, eli HEROiinin paljonpuhuttuihin sankarillisiin efekteihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jugular

24.9.2010 12:16

Heroiinin sankarilliset efektit? Mitä ihmettä. Sehän vetää ihmisen vaan niin jumiin, että kaikki tuntuu hyvältä ja mikään ei tunnu miltään ja kaikki on kaukana. Sankariefektit irtoavat sitten kokaiinilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Makke1988

29.10.2012 21:50

Toi on kyllä ihan mahtavaa kamaa toi kaasu. Vedettiin Aya Napal tota koko viime kesä. Kaveri oli tilannu jostain sivustolta niitä 600 kapselin laatikoita, niin nyt pääsee taas rakkaan harrastuksen parii!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kilo12312

30.12.2012 10:17

Vitun nisti makke1988

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaasua

25.3.2013 17:22

Terve! Tämä lehtijuttu on uusien ilokaasukapseliyrittäjien myynninedistämisjuttu. Ei olokaasulla ole mitään tekemistä euforian kanssa ja on todella väärin verrata esim. kannabikseen. Kävin ostamassa kovin odotuksin 96 kapselia ja sifonin. Otin ensin varovasti ja odotin euforiaa. Ei tullut. Otin reilusti> ei tullut sittenkään euforiaa. Imeskelin kaksi laatikollista eli noin puolessa tunnissa 48 kapselia putkeen, eikä tullut euforiaa vieläkään. Ainoastaa hivenen pyörryttävä olo ja sen lisäksi pieni sointi korvissa. Älkää uskoko näitä juttuja. Jo parilla keskiolutpullolla on parempi vaikutus. Ehkä lapset jotka eivät saa ostamaan alkoholia saavat näistä jotain irti. Kerma, kermasifoni, ilokaasu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Bellaaaaa

1.11.2013 20:58

Jos et tunne mitään,toimit väärin ebin:DDD

Komisario_Pepponen

28.3.2013 17:23

"Imeskelin kaksi laatikollista eli noin puolessa tunnissa 48 kapselia putkeen, eikä tullut euforiaa vieläkään."
"Älkää uskoko näitä juttuja. Jo parilla keskiolutpullolla on parempi vaikutus."

Jos saat 48 kapselia imuroitua puolessa tunnissa niin joko valehtelet tai sitten teet jotain ihan väärin. Minäkin 7-vuotiaana tietämättömyyttäni puhalsin tupakkaan kun äiti sanoi että nyt poika maistat tupakkaa niin ei tarvitse isompana alkaa polttamaan (enkä alkanut). Ihmettelin että eipä tuo kummoiselle maistunut.

Ilmeisesti vedät kaasut keuhkoon ja hengität ne saman tien ulos. Tämä on vähän samaa kuin poskarit tupakoijalle.

Ilokaasun kanssa hengitystekniikka on kaikki kaikessa. Ensin pari oikein syvää hengitystä, sitten keuhkot aivan tyhjäksi ja tämän jälkeen imaiset koko pallon kerralla keuhkoihin. Pidättelet hengitystä niin kauan kuin suinkin pystyt: mitä kauemmin pidätät hengitystä sitä voimakkaampi vaikutus. Hengität ulos vasta kun on aivan pakko. Jos haluat kaikki irti kaasusta, täytät äsken tyhjentämäsi ilmapallon uloshengitysilmallasi, vetäiset välissä pari syvää henkäisyä ilmaa, taas keuhkot tyhjäksi ja imaiset ilmapallon uudelleen keuhkoihin. Halutessasi voit toistaa saman kierrätyksen vielä kertaalleen mutta kolmannella kerralla teho pienenee jo selvästi.

Voimakkain vaikutus tulee kun otat uuden kapselin heti sen jälkeen kun olet hengittänyt viimeiset kaasut ulos. Yleensä itse teen siten että alan lataamaan uutta kapselia jo kun olen imaissut viimeiset "kierrätyskaasut" keuhkoon. Tosin välillä tämä on vähän vaikeaa kun yhteys tähän maailmaan on sitä luokkaa ettet edes tiedä milloin hengität ulos ja milloin sisään, puhumattakaan siitä että saisit kapselin oikein päin sifoniin.

48 kapselia riittää pitämään sinut kosmisessa yhteydessä yli kaksi tuntia. Siinä olet oikeassa että euforia ei kuvaa alkuunkaan tuota tunnetilaa. Olen pohjimmiltani ateisti mutta kaasua käyttäessäni saamani ilmestykset ovat saaneet minut harkitsemaan asiaa uudelleen. Olen tullut siihen tulokseen että kaikki uskonnot ovat samaan aikaan sekä oikeassa että väärässä. Emme ole valmiita vastaanottamaan kerralla koko totuutta, joten uskonnot ovat puutteellisia mutta tarpeellisia abstraktioita jotka helpottavat tietä todelliseen ymmärrykseen. Ikävä kyllä useimmat uskovaiset juuttuvat koko elämänsä ajan uskonnon tarjoamalle turvavyöhykkeelle eivätkä rohkene etsiä korkeampaa totuutta, koska se pakottaisi heidät luopumaan tuosta puutteellisesta abstraktiosta. Vielä useammat juuttuvat yhtä tasoa alemmaksi eli rahan viekoittelevaan maailmaan.
Aivot ovat kosminen antenni. Ilokaasu ja psykedeelit auttavat virittämään tuon antennin sellaiselle taajuudelle mille se ei arkitodellisuudessa yllä. Psykedeelien rinnalla myös musiikki toimii hyvin taajuuden hienosäätönä. Melkein mikä tahansa musiikki käy mutta Stars of the Lidin "Music for Nitrous Oxide" toimii nimensä mukaan erittäin hyvin tähän tarkoitukseen.

Korkeammilla kaasuannoksilla tajuat, että ilokaasun paljon puhuttu kaikuefekti on vain yksi ilmentymä matemaattisesta kaavasta jota Singulariteetti yrittää sinulle viestittää. Ymmärrät myös mitä syvempää merkitystä on numerolla yksi ja miten se auttaa sinua ratkaisemaan yhtälön. Tällä tasolla monet kokevat kuolemanpelkoa, mikä on ihan odotettavaakin koska kyseessä on egon hetkellinen sulaminen.

Joillekin ilokaasu aiheuttaa riippuvuutta, mutta minulle se toimii samalla tavalla kuin varsinaiset psykedeelit: tietyn tajuntatason saavutettuasti tiedät itse että tällä kertaa et voi päästä korkeammalle. Tämän jälkeen pidät muutaman viikon tai kuukauden tauon jonka aikana sulatat edelliskerran kokemuksia, pohdit mitä ne sinun elämässäsi tarkoittaa ja miten sinun pitäisi soveltaa niitä omassa elämässäsi.

Yllättäen kun otat kaasua seuraavan kerran, pääset jo muutamalla kapselilla sille tasolle mille edelliskerralla ylsit. Ja matka jatkuu.
Bon Voyage.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Absoluuttinen totuus

19.2.2014 16:51

OMG...käytin kahdessa viimeisessä synnytyksessä ilokaasua ja molemmilla kerroilla koin juurikin tuon mitä Komisario_Pepponen kuvaa. Noista numeroista en kylläkään mitään tiedä, mutta totuuden löytämisen ja totaalisen kosmisen yhteyden.
Kiitos kun kerroit tämän, koska en tiedä ketään joka vastaavaa olisi kokenut ja vielä näin identtisesti kuin itse.
Mieletön kokemus ja tuokin piti paikkansa, että enempää ei edes tee mieli, koska löysin jo absoluuttisen totuuden.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi