Jedihäät pian mahdollisia Skotlannissa?

Lakimuutoksesta hyötyisivät jedisoturien lisäksi Litteä Maa -liikkeen kannattajat.

Täten julistan teidät aviopuolisoiksi. Olkoon Voima kanssanne!
Täten julistan teidät aviopuolisoiksi. Olkoon Voima kanssanne!

City kertoi aiemmin joulukuussa Briteissä toteutetusta väestötutkimuksesta, jonka mukaan jediuskonto tai "jedismi" oli suosituin vaihtoehtouskonto vuonna 2012. Lähes 180 000 brittiä tunnustautuu jedisotureiksi, ja vaikka luku on tipahtanut alle puoleen vuoden 2001 huippulukemista, saattaa jedioikeuksien liike piakkoin ottaa aimo harppauksen eteenpäin.

Skotlannin hallitus harkitsee parhaillaan lakialoitetta, joka antaisi vakaumuksellisille yhdistyksille oikeudet vihkiä pariskuntia, uutisoi The Huffington Post -lehti. Vakaumuksen ei tarvitse olla uskonnollinen, joten periaatteessa aloite mahdollistaisi jedien tai vaikkapa Litteä Maa -liikkeen suorittamat vihkimiset. Skotlannin vapaakirkko ei ole uhkaavasta muutoksesta kovin innoissaan:

"Kolmas, niin sanottu vakaumus-kategoria on varsin hämmästyttävä, koska se ei määrittele, mitä vakaumus tarkoittaa", pohti kirkon tiedottaja, pastori Iver Martin.

Isossa-Britanniassa voi tällä hetkellä astua avioon vain kirkossa tai maistraatissa. Hallituksen tiedottajan mukaan lakialoitteella, joka sallisi myös samaa sukupuolta olevien avioliitot, tai "kolmannella kategorialla" halutaan ottaa huomioon ei-uskonnolliset ryhmät kuten humanistit, joiden vihkiseremoniat on tähän asti luokiteltu uskonnollisiksi. Hän kuitenkin korostaa, ettei muutos uhkaa "perinteistä vihkiseremoniaa."

"Ehdotamme, että yhdistyksen pitää läpäistä sarja testejä, jotka määrittävät, onko sillä tarvittavat perusteet saada lailliset oikeudet suorittaa vihkimisiä", tiedottaja muotoilee BBC:n mukaan.

Vielä ei ole tiedossa millaisista testeistä olisi kyse.


Lähde: The Huffington Post, BBC

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi