Kasvojentunnistus arkipäiväistyy Kiinassa – Ruokasuositukset ja häpäisy reaaliaikaisella nassukuvalla

Kun länsimaissa osa totuttelee vasta avaamaan puhelintaan kasvoillaan, on Kiinan hallinto tuonut jo kasvojentunnistusteknologian kaduille ja julkisiin tiloihin.

Kasvojentunnistusohjelmisto tunnistaa kasvot hyödyntämällä kasvojen solmupisteitä eli ihmisen kasvojen muuttujien mittaamiseen käytettäviä päätypisteitä.
Kasvojentunnistusohjelmisto tunnistaa kasvot hyödyntämällä kasvojen solmupisteitä eli ihmisen kasvojen muuttujien mittaamiseen käytettäviä päätypisteitä. Kuva: Artem/Fotolia.com

Kasvojentunnistusteknologiassa ei sinällään ole mitään uutta. Muun muassa Facebook on jo pitkään tunnistanut ihmisiä valokuvista, jotta valokuvan lisääjä voi automaattisesti merkitä oikean ihmisen kuvaan. Ohjelmisto on kerännyt tarpeeksi dataa kyseisistä kasvoista, jolloin tunnistus onnistuu ihmisen kasvojen erityispiirteistä. Nyttemmin kasvojentunnistus on edennyt reaaliaikaisempaan teknologiaan, joka perustuu muun muassa kameran 3D-sensoreihin. 

Kasvojentunnistus on osa biometristä ohjelmistoa, joka kartoittaa henkilön kasvojen piirteet matemaattisesti ja varastoi datan kasvoprinttinä. Ohjelmisto käyttää oppimisalgoritmeja vertaamaan livekuvaa kasvoista varastoituun kasvoprinttiin todentaakseen ihmisen henkilöllisyyden. Teknologia on saatavilla jo iPhonen X-puhelimessa, ja on tulossa myös Androideihin.

Yksilötasolla kasvojentunnistuksella voi avata puhelimensa ja jopa maksaa massiivisissa verkkokaupoissa kuten Amazonissa ja Alibabassa. Kiinassa kasvojentunnistusteknologian käyttöönotto on hallinnolla jo hyvässä vauhdissa. Punaisia päin käveleviä “rangaistaan” ottamalla heistä kuva ja nostamalla kuva näytölle julkisen häpäisyn merkeissä. Järjestelmä tunnistaa ihmisen, joten henkilöllisyys tulee myös näkyviin.

Teknologia tulee olemaan suuressa roolissa maan kaavaillussa kansalaisten pisteytysjärjestelmässä, jossa esimerkiksi ostokset, käyttäytyminen internetissä ja vaikkapa tupakanpoltto saattaa alentaa pisteytystä ja johtaa erilaisiin seuraamuksiin. Vaikka maa tähtää karuihinkin massavalvonnan tuloksiin pistetysjärjetelmällään, nykyisellään kasvojentunnistusteknologia myös helpottaa kansalaisten arkea.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi