Kohta voi kerätä rahaa ilman lupaa

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forssa kirjoittaa suunnitteilla olevasta muutoksesta.

Kuva: © Sergey Nivens / Fotolia

Kaikkien rakastama nettikyttä Marko “Fobba” Forss tiedottaa Facebookissa Suomen rahankeräyslakiin kaavailluista muutoksista. Tähän asti tiukasti luvanvarainen rahankeräys on muuttumassa huomattavaksi vapaammaksi, kun ennakkoon haettavista luvista siirrytään ilmoitusmenettelyyn.

“Rahankeräyslakia ollaan muuttamassa taas ja toiminta tulee näillä näkymin vapautumaan radikaalisti. Nythän sääntely on niin tiukkaa, että yksityishenkilö ei saa lupaa rahankeräykseen somessa missään tapauksessa. Tällä hetkellä rahankeräystapauksia tulee kuitenkin aina silloin tällöin vastaan. Milloin kerätään rahaa kissan leikkaukseen, milloin perheen taloudellisen tilanteen parantamiseen jne. Jatkossa lupaa ei tarvitse hakea, mutta keräyksestä tulisi tehdä ilmoitus maistraattiin. On myös tarkoitus perustaa julkinen rekisteri, josta jokainen voi tarkistaa keräyksen tiedot”, Fobba kirjoittaa.

Sisäministeriön sivuilla muutoksen periaatteiksi nimetään seuraava lista:

  • siirrytään ennakollisesta lupamenettelystä ilmoituksenvaraiseen menettelyyn
  • rahankeräyksiä ja keräysvarojen käyttöä valvotaan ilmoitus- ja tilitysvelvollisuudella
  • rahankeräysten hallinnointia ja valvontaa varten perustetaan julkinen rekisteri
  • valvovalle viranomaiselle annetaan toimivalta kieltää lain vastaisesti toimeenpannut rahankeräykset
  • rahankeräykset mahdollistetaan myös muille kuin yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille
  • mahdollistetaan rahankeräykset varojen hankkimiseksi myös muuhun kuin yleishyödylliseen toimintaan

Uudistus helpottaisi ainakin joukkorahoitushankkeita, joissa on tähän asti pitänyt keksiä jokin vastine, jotta projekteille on voinut kerätä rahaa. Esimerkiksi muusikko, kirjailija tai leffantekijä voisi ottaa rahaa vastaan puhtaina lahjoituksina. Suomalainen Mesenaatti.me-palvelu voi saada näin rinnalleen kansainvälisiä kilpailijoita, kuten Kickstarterin tai Gofundme:n. Fobba huomauttaa myös, ettei pidä huonona sitäkään, että joku hädänalainen perhe voi saada yhteisöltä apua somen kautta.

Kyseessä on käännös suuntaan, jossa sosiaalinen media itsessään valvoo tapahtuvia rahankeräyksiä ja pudottaa joukosta pois mädät omenat.

“Vedätysyrityksiä varmasti tulee, mutta sen suhteen somen joukkovoima yleensä auttaa oikean tiedon lähteelle. Olen aikaisemmin maininnut epäkohtana esimerkiksi sen, että Hyvinkäällä vakavasti loukkaantuneelle kollegallemme ei voitu järjestää rahankeräystä ylitiukan lainsäädännön takia. Ehkä tämäkin saadaan vielä jatkossa järjestettyä, koska kollega on edelleen hoidossa”, Fobba sanoo.

2 kommenttia

AmirMad

3.8.2016 18:09

Vihdoinkin! Olinkin jo kirjoittanut tästä epäinhimillisestä laista sivulleni. Olen itse transsukupuolinen, ja tarvitsen kipeästi ja akuutisti rahallista apua. En saa sitä varmasti, ennen kuin tämä on kumottu. Aika käy kyllä vähiin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AmirMad

3.8.2016 18:18

Hetkonen... Tämähän on kaksi vuotta vanha?! Taas uusi jäädytetty laki, vai? Ihanaa. Tätähän Suomi nyt laman ja maahanmuuttajien kera toivoo. Eihän meille jää yhtään rahaa käteen, jos pitäisi ruoan lisäksi ostaa jotain muutakin! Eihän tämä mene minnekään?!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi