Lähimaksu maksuvälineeksi julkiseen liikenteeseen mahdollisesti jo ensi vuonna

Helsinki tutkii uutta maksutapaa yhdessä Tampereen, Turun ja Oulun kanssa.

Voisiko jatkossa HSL:n lipunlukijalle vilauttaa pankkikorttia?
Voisiko jatkossa HSL:n lipunlukijalle vilauttaa pankkikorttia? Kuva: JIP/WIkipedia Commons

Helsingin Sanomat uutisoi, että Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on ottamassa lähimaksun käyttöön maksuvälineenä julkisessa liikenteessä. Valmiina on jo uudistuksen alustava määrittely, josta edetään hankinnan tarkempaan suunnitteluun. Uudistuksen toteutumista voidaan odottaa aikaisintaan ensi vuonna.

Lähimaksu on ollu käytössä muun muassa Lontoon bussiliikenteessä jo kuusi vuotta ja vuodesta 2014 lähtien myös raideliikenteessä. Viime vuonna puolet matkoista maksettiin lähimaksulla ja puolet Lontoon perinteisellä matkakortilla eli Oyster-kortilla. Lontoon lisäksi lähimaksu on käytössä jo Tšekin Ostravassa. Maksukorttien lähimaksuominaisuuden käyttöönottoa valmistellaan myös sadassa muussa Euroopan kaupungissa.

Helsingin Sanomien haastatteleman toimitusjohtaja Päivö Eerolan (konsulttiyhtiö Pinjo) mukaan korttimaksaminen sopii Suomeen erinomaisesti, koska suomalaiset ovat vauhdikkaasti siirtyneet pois käteisen käytöstä. Korttiyhtiöiden tuoreessa kyselyssä noin 70 prosenttia kuluttajista ilmoitti pitävänsä korttimaksamista suosituimpana maksutapana.

Suomen pankin tilaston mukaan lähimaksuominaisuus oli vuonna 2016 jo 5,2 miljoonassa kortissa ja maksuja suoritettiin noin 1,4 miljardin edestä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi