Li Andersson uskoo vastakkainasettelun voimaan

Kaksi nuorta vasemmistonaista kahmivat suurimmat äänimäärät Turussa ja Oulussa.

Li Andersson uskoo, että Vihreät, SDP ja Vasemmisto voisivat tehdä laajempaa yhteistyötä.
Li Andersson uskoo, että Vihreät, SDP ja Vasemmisto voisivat tehdä laajempaa yhteistyötä.

Li Anderssonilla on kiire.

Kunnallisvaalien Turun ääniharava on vaalien jälkeisenä päivänä rientänyt haastattelusta toiseen. Juttutuokiolle puhelimessa liikenee aikaa Turun rautatieasemalla, sillä Andersson on juuri myöhästynyt Helsinkiin menevästä junasta.

"Onneksi ehdin seuraavaan", Andersson sanoo iloisesti.

Helsingissä odottaa STT ja Lehtikuva, aamulla pitää olla vasemmistonuorten toimistolla ja sen jälkeen on luvassa Nyt-liitteen yhteishaastattelu poliittisen kentän toista laitaa edustavan Wille Rydmanin kanssa.

25-vuotias Andersson kahmi vastoin omia odotuksiaan lähes 2 300 ääntä ja kiilasi koko kaupungin ykköseksi Turussa, ohi muun muassa Ilkka Kanervan ja Stefan Wallinin.

"Vasemmistossa on ollut sukupolvenvaihdos jo pitkään käynnissä ja nyt se alkaa näkyä tuloksissa. Myös vanhemmat äänestäjät ovat olleet valmiina antamaan äänensä nuorille", Andersson pohtii.

Miksi juuri tämä kampanja tuotti näin hyvää tulosta?

"Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta pyrin puhumaan selkeästi ja suorasti. Kampanja todisti myös, että voin olla omanlaiseni poliittinen toimija, eikä minun tarvitse välttämättä täyttää tiettyä poliitikon muottia. Olen myös pyrkinyt tekemään osallistavan kampanjan: kukaan ei voi tehdä kampanjaa yksin, vaan ympärille tarvitsee mahdollisimman suuren joukon."

Vasemmistoliiton nuorentumisleikkaus on pitkään henkilöitynyt Paavo Arhinmäkeen. Tällä kertaa puheenjohtaja sai kasaan huikean 6 400 äänen saaliin, jolla hän sijoittui helsinkiläisten ehdokkaiden kokonaisäänissä toiseksi Kokoomuksen Jan Vapaavuoren jälkeen. Näissä kunnallisvaaleissa Arhinmäki sai tulituekseen kaksi vahvaa nuorta naista, Anderssonin ja Oulun suurimman äänipotin keränneen Hanna Sarkkisen (1310 ääntä).

"Vasemmistoliitto tarvitsee useampia naamoja. Esimerkiksi Kokoomuksella on paljon toimijoita esillä", Andersson sanoo.

Andersson tiedostaa, että hänelle on tullut Vasemmistonuorten puheenjohtajana paljon puolueelle suunnattuja ääniä. Samoin hän tiedostaa sen, kuinka alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti iskee vasemmiston kannatukseen.

"Vasemmiston ongelma näissä vaaleissa on alhainen äänestysprosentti. Sen huomaa siitä, että vasemmistolle vahvoilla alueilla äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi. "

Kaikki puolueet hävisivät

Andersson ei liity puoluejohtajien kuoroon hokemaan, kuinka kaikki ovat näissä vaaleissa vähintään torjuntavoittajia, koska persu-jytky jäi odotettua pienemmäksi.

"Voitto tulee silloin, kun kannatusta kasvatetaan. Kaikki puolueet hävisivät, koska äänestysprosentti jäi pieneksi. Tämä osoittaa huolestuttavaa turhautumista poliittiseen järjestelmään: ihmiset ajattelevat, että mikään ei kuitenkaan vaikuta mihinkään. Kaikkien poliittisten toimijoiden olisi syytä analysoida, miksi näin kävi."

Yksi syy voi olla se, että vaalien alla keskustelu pyöri liialti hallituksen tekemisten ympärillä sen sijaan, että olisi keskusteltu esimerkiksi lähipalveluista ja niiden järjestämisestä. Uudistuksista puhuttiin hallinnollisina toimenpiteinä, jolloin ne jäävät monelle äänestäjälle etäiseksi.

"Äänestämättä jättämisestä on tullut osa luokkayhteiskunnan rakenteita: ne ihmiset, jotka edustavat meitä päättävissä elimissä tulee kapeasta porukasta ja suhteellisuus koko väestöön ei ole kauhean hyvä."

Turun äänikuningatar haluaisi rakentaa entistä vahvempaa vastakkainasettelua oikeiston ja vasemmiston välille. Linja on täysin toinen, mitä yhteistyön nimeen hymyilleellä Kokoomuksen puheenjohtajalla Jyrki Kataisella. Suurimpana puolueena maalitauluksi vaalikeskustelussa joutuneen Kokoomuksen linja on purkaa vastakkainasettelua. Tälle on Anderssonin mukaan syynsä.

"He sanovat näin, koska pystyvät tekemään sen omilla ehdoillaan."

Andersson toivoo, että Vasemmisto, Vihreät ja SDP saisivat aikaan yhteistyötä, joka muodostaisi vastapoolin Kokoomuksen politiikalle.

"Potentiaalia olisi laajemmalle yhteistyölle."

Omassa valtuustotyössään Andersson aikoo pitää korvat auki sen porukan suuntaan, joka hänelle on mandaatin antanut.

"Itselläni on alustavia ideoita punavihreästä verkostosta, joka kokoontuisi käsittelemään aiheita ja asioita, joita voitaisiin viedä läpi valtuustossa, tai sen ulkopuolella."

Kokoomus kahmi Turussa jälleen eniten valtuustopaikkoja. Puna-vihreää ajatusmallia suurempaan rooliin ajavalle Anderssonille tämä tarkoittaa haasteellisia valtuustoistuntoja.

"Olen vain yksi valtuutettu ja voimasuhteet määräävät loppupeleissä päätökset. Ainakin voin elävöittää poliittista keskustelua ja tuoda punavihreitä tavoitteita esiin. Turussa meni paljon nuoria läpi, joten toivottavasti se lisää läpinäkyvyyttä ja edistää samalla poliittisen kulttuurin muutosta."


Tsekkaa Li Anderssonin blogaukset vaalien alla.

12 kommenttia

MAgrippa

30.10.2012 19:47

Kappas, puheissaan Li kertoo että
Hitleriläisiä natseja istuu eduskunnassa useitakin.
Heitä ei kuulemma tunnista natseiksi kun heillä ei ole natsiunivormua,
ja he "kannattavat länsimaisia liberaaleja arvoja" ja vastustavat antisemitismiä.
Täten lähes jokainen joka ei kuulu Lin pienpuolueeseen, voi ollakin tämmöinen ihan uuden määritelmän hitleriläinen kaappinatsi. Pelottava ajatus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

loiuh

30.10.2012 20:38

No huh. Sä taisit lukea ihan eri haastattelun kuin mä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

The_Prophet

31.10.2012 00:22

Kaikki Persut eivät ole natseja, mutta lähes kaikki natsit ovat persuja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MAgrippa

31.10.2012 11:40

Li on toki puhunut muuallakin kuin yhdessä haastattelussa.
Poliitikoksi mielivien natsistiset, stalinistiset tai muut äärihajuiset sympatiat sekä aivopierut
paljastuvat parhaiten juuri menneisyyden bloggauksissa, radiohaastatteluissa ja lehtikirjoituksissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Natsersson

31.10.2012 22:01

"Kaikki Persut eivät ole natseja, mutta lähes kaikki natsit ovat persuja."
Voisikohan tuon typerän valehtelun hiljalleen lopettaa? Se natsikortti on jo puhkikulunut jatkuvasta pöytäänhakkaamisesta... Oikeita natseja löytää täältä: http://www.patriootti.com . Samanlaisia ruotsalaisten johtajien käskyjä seuraavia antisemitistihörhöjä kuten äskettäin Estellellä seilailleet jihadinystävät.

Natsien mielipiteen Perussuomalaisista löytää täältä: http://www.patriootti.com/uhrit ("Perussuomalaisista emme piittaa")

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

duunarix

3.11.2012 12:54

Li Anderssonin on turha hakata natskorttia pöytään. Vasemmistoliitto on kommunistisen puolueen seuraaja ja kommunismin "saavutukset" kylä tunnetaan. Natsismi ja kommunismi ovat vain saman kolikon eri puolia.
Ihmetellä täytyy kuinka kommunismin perillisiä käsitellään Suomen mediassa silkkihansikkain mutta jos joku vaikka väärin perustein leimataan natsiksi, julkisuuden hirsipuu pystytetään välittömästi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JugiBerra

3.11.2012 17:33

No höpönlöpö Vasemmistoliitto mitään kommunisteja ole. Eivät ole kommunisteja nähneetkään. Vasemmistoa ovat kyllä, kuten puolueen nimikin kertoo, mutta vasemmistoon kuuluminen ei tarkoita, että on kommunisti. Perussuomalaisissakaan tuskin valtavaa määrää natseja on (Magrippa voisi linkata nuo natsikommentit tännekin, kun kerran niistä huutelee), ulkomaalaisvihaa sen sijaan löytyy (läheskään kaikki jäsenet silti tuskin ovat rasisteja).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MAgrippa

3.11.2012 18:19

Kunnollisvaalit- sivusto sisältää runsaasti ihan normaalia kärkevää kritiikkiä ja huumoriläppää.
Mielipiteitä saa olla. Mutta huumorintajuni ei ulotu niihin joilta löytyy Blood and Honour -paitoja ryhmäkuvissa, ja räikeitä White Power -julistuksia rotuoppeineen, joskus rotuväkivaltajuttuja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

duunarix

4.11.2012 13:40

Höpölöpö vaan JugiBerralle. Jos eivät suoranaisia kommunisteja ole , niin paljon ei pintaa tarvitse raaputtaa kun esille tulee totalitaristinen ajatusmaailma, jossa ei esim. sananvapaudelle ole juuri tilaa. Katsoo asiaa miten vain, niin Vasemmistoliitto on kommunistisen puolueen jatkumo jonka riveissä vielä edellisellä kaudella istui vanhan kaartin kommunisteja. Jos haluaa leimautua tähän joukoon, niin mikäpä siinä. Näiden lianderssonien paapominen ilmentää myös selvästi toimittajien mielipideilmastoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tarkistuslaskenta

6.11.2012 01:58

"Kaikki puolueet hävisivät."

Mitä tuo Anderssonin akka oikein hourii? Lukiko hän vaalien tuloksia ollenkaan? Väittääkö hän tosissaan, että valtuustojen poliittinen koostumus ei muuttunut ja että kaikki puolueet säilyttivät omat paikkansa valtuustoissa. *huutonaurua*

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Punarutto

6.2.2013 18:44

Oikeisto-vasemmisto...eiku?
Tämä "asiantuntija" ei erota niitä toisistaan?
Erottaa toki mutta ei kehtaa myöntää kun äärivasemmistolaiset hyökkää ihmisten kimppuun.

Katso ja pala!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mppoika

20.9.2013 12:13

hyvännäköinen nainen kyllä olis tohon hellan ääreen :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi