Luottoihmiset

Miksi Visa vinkuu, vaikka sen pitäisi olla kahtia?

Pankkitili on tyhjä. Visa vinkuu vaikka sen pitäisi olla kahtia. Nina ja Rami kertovat, miltä tuntuu kun menot ylittävät tulot. Ramilla on Bossin pukuja ja Ninalla laatukosmetiikkaa koko loppuelämäksi.

Yhdeksän korttivelkaa, kolme kauppavelkaa, iso kulutusluotto pankista, opintovelkaa ja takuuvuokrat maksamatta. Kulutusluottoja 13 000 euroa, opintovelkaa 10 000 euroa. Ei omaisuutta.

“Mirka” on luottoyhtiön painajainen ja varoittava esimerkki nuoresta luottokelvottomasta. Eihän 23 000 euron laina paljon nykyään ole, mutta kun kuukauden bruttotulot ovat 2000 euroa, vuokra 500 euroa ja velkaa on käytetty vaan siihen sun tähän, ei voi sanoa että kyllä se siitä. Siinä on luottohäiriötutkijalle työn sarkaa.

Nuoret aikuiset ovat nopeiten maksuhäiriöitä keräävä ryhmä. Lähes puolet uusista maksuhäirömerkinnöistä tulee alle kolmekymppisille. Joka kymmenes 18–29-vuotias on luottokelvoton. Altteimpia velkaantujia ovat 1000–1500 euroa kuussa ansaitsevat. Eteläsuomalaiset velkaantuvat hieman pohjoissuomalaisia herkemmin.

Nuorten aikuisten häirömerkinnät tulevat pääosin maksamattomista puhelinlaskuista ja postimyyntiliikkeiden pikaluotoista. Syy on selvä: harva alle 25-vuotias saa muuta luottoa kuin postimyynti- tai opintolainaa. Postimyyntilainassa luotonsaajaksi kelpaa lähes kuka tahansa, ja korko on senmukainen. Esimerkiksi Ellosin yksityisluotto antaa käteen 2500 euroa ilman vakuuksia tai takaajia. Lainan voi maksaa takaisin viidessä vuodessa. Todellinen vuosikorko ihmelainalle on 31 prosenttia vuodessa, kun asuntolainojen korot heiluvat tällä hetkellä neljässä prosentissa.

Nuoret aikuiset velkaantuvat pääosin matkapuhelimista, huonekaluista ja matkustamisesta. Mieluiten lainaa otetaan matkailuun. 13 prosenttia 20–24-vuotiaista ja 18 prosenttia 25–29-vuotiaista on valmis matkustamaan lainaksi. Kaikki tietävät ainakin yhden opiskelijan, joka on pistänyt koko opintolainansa lentolippuihin. Vain muutama prosentti nuorista on valmis lainaamaan juhlimista varten.

Lainalla saa ja hevosella pääsee. Rami ja Ninahan sen tietävät.

Rami ostaa – oli varaa tai ei

Eletään IT-buumin kiivainta aikaa. Lontoon ja Suomen väliä suhaavalla Ramilla on kaikki lelut, joita pörssiyhtiön myyntipäällikkö tarvitsee: vitossarjan Bemari, pullisteleva kaapillinen Bossin ja Armanin vaatteita, kallein mahdollinen maastopyörä, kannettava tietokone, kommunikaattori, kotiteatteri, kämppä Helsingin ydinkeskustassa, jääkaappi täynnä Stockmannin Herkusta ostettua tavaraa, huippulaadukkaita urheiluvälineitä, linjakkaat huonekalut, kallista kosmetiikkaa. Matkoja. Ja naisia. Niin paljon naisia, että niitä voi hätistellä pois niskastaan kuin kiusallisia hyönteisiä.

Luottoakin löytyy. Visa, Diners-kortti, Stockmannin kanta-asiakaskortti, osamaksusopimuksia elektroniikka- ja huonekaluliikkeistä, perinteistä opintolainaa ja autolainaa noin 18 000 euroa.

”Vaan. Vai onkse paljon?”, Rami miettii kaksi vuotta myöhemmin.

Nyt 32-vuotias Rami on muuttanut takaisin kotiseudulleen, pohjoiseen pikkukaupunkiin, joka tarjoaa mielenrauhaa etsineelle Rami kaikkea muuta paitsi oman alan töitä.

”Kai täällä olisi jotain perusmyyntiä, mutta jos sä oot ollu huippupaikassa, niin ei se nappaa.”

Rami elättää itsensä pätkätyöläisenä tekemällä opettajansijaisuuksia. Kuukausitulot ovat tuhannen euron luokkaa – yhtä suuret kuin kuukausittainen Visalasku.

”Käytän vuokrarahat Visan osamaksuihin”, Rami sanoo ja hohottaa päälle hiukan hysteerisen kuuloista naurua, josta ei voi varmaksi tietää onko se naurua itselle, velkojille vai kauhistelijoille.

”Vuokran voi aina jättää kuukaudeksi maksamattakin.”

Visa kirkumaan

Rami on kahdentoista vanha, kun hän saa lähikioskiin piikin. Irtokarkkeihin ja limpsaan kuluu 150 markkaa kuukaudessa, joka on Ramin perheessä iso raha. Isä motkottaa, että poika syö enemmän kuin tienaa, mutta kioskin tädin kanssa pystyy aina luovimaan.

Vanhemmat ovat nuoria ja päättäneet opiskelunsa vasta Ramin ollessa ekaluokkalainen. Rahaa talouteen ei tule paljoa, perhe on tottunut elämään niukoilla varoilla. Ramin näkökulmasta perhe ei voi tehdä tai ostaa yhtään mitään.

Niukkuuteen kyllästynyt Rami opiskelee itsensä tradenomiksi, ja hankkii viimeisenä opiskeluvuotenaan ensimmäisen luottokorttinsa, Stockan tililuoton, jolla voi ostaa ”ihan mitä vaan”: ruokaa, vaatteita, elektroniikkaa, jopa bensaa.

Muutaman kuukauden ajan Rami maksaa koko laskun kerralla, mutta melko pian hän alkaa maksaa pelkkiä minimimaksuja, joiden vuoksi luottosummat pääsevät kasvamaan nelinumeroisiksi. Hän hankkii myös Visa- ja Diners-kortit, joiden kanssa hän ”painottelee” maksuja sen mukaan missä piikki on kulloinkin pisin.

”Jos käyttäisin vain käteistä rahaa, en kuluttaisi läheskään niin paljon kuin nyt”, kokonaan velaksi elävä Rami sanoo, ”kortilla maksaessa tuntuu samalta kuin saisi tavaran ilmaiseksi.”

Kun Rami valmistui, hän sai pestin kännykkäfirman myyntiorganisaatiosta, jossa hän eteni pian myyntipäälliköksi. Työpäivät ovat pitkiä, samoin lounaat. Pian työpaikka vaihtuu seksikkääseen IT-firmaan, myyntipäälliköksi sinnekin.

”Tapasin kavereita ja bisnestuttuja useimmiten ravintoloissa. Pelkkään latteen meni helposti 400 euroa kuussa, ja päälle ravintolaillat 3–4 kertaa viikossa”, Rami kertaa.

Menestyksen piti myös näkyä.

”Mulla on niin paljon Bossin pukuja, ettei mun tarvitse ostaa vaatteita koko loppuelämänäni”, Rami sanoo, ”ei mahdu vaatekaapin ovi kiinni.”

”Mulla on nyt kaikkea, mitä tarvitsen, joten siinä mielessä mun ei enää tarvitsisi ostaa mitään”, Rami sanoo puoliksi itselleen.

Mutta silti:

”Jos mä jotain haluan, niin kyllä mä sen hankin, oli rahaa tai ei.”

Tulot: 1000 e Menot: 2000 e

Ja onhan sitä tullut hankittuakin. Viimeksi 600 euron arvoiset luistimet, jotka ovat 1000 euron kuukausitulot huomioon ottaen melko hintava ostos.

”Kyllä mä joskus yön pimeinä tunteina olen niitä tuijottanut ja miettinyt, että mitä järkeä noissakin oli.”

Vuokrat maksamatta, kuukausipalkkaa suuremmat luottokorttilaskut ja pätkätyö – kuulostaa pahasti vatsahaavalta.

Mutta Ramia ei huolestuta, tai niin hän ainakin väittää.

”Tää on mulle jo elämäntapa. Kun on elänyt tarpeeksi kauan veitsi kurkulla, niin tähän tottuu”, kuin ihmeen kaupalla luottohäiriömerkinßnät torjumaan pystynyt Rami sanoo.

Maallemuuton jälkeen hän lakkautti Stockan ja Sokoksen tilit (”lyhennän niitä nyt pois”) ja leikkasi Diners-kortin kahtia (”oli se aika paha paikka”). Lainat, osamaksut ja Visa jäivät. Ajatuskin Visa-kortista luopumisesta on Ramille mahdoton, vaikka se ulkopuolisesta näyttäisi ainoalta tavalta katkaista luottokierre.

”Tulee muuten likviditeettiongelmia, kun ei huvita mennä töihin.”

Rami ei pysty löytämään syitä kulutuskäyttäytymiseensä, toistelee vain ostavansa mitä haluaa, keinolla tai toisella. Hiukan ärtyneenä hän sanoo kyllä tietävänsä ”miten nää hommat pitäisi hoitaa.”

Mutta ylellisistä elämäntavoista on vaikea luopua, ja kaikkiaan ”kuluttaminen on mukavaa.”

”Täähän on ihan kreisiä, onks sun mielestä?”

Ja taas Ramia naurattaa.

Ninalla on 8000 euron krääsävelka

Rrrrromps. Nina, 33, on juuri saapunut ruokatunnilta takaisin työpöytänsä ääreen. Kolmen vartin aikana hän on ehtinyt paitsi syödä, myös ostaa meikkejä ja vaatteita.

”Kato, eiks oo ihanan sävyiset. Mä ostin tytöille kans tällaset pussukat, eiks oo söpöt, ja…”

Pikainen päässälasku kertoo, että deskillä lepää ainakin 120 euron edestä laatukosmetiikkaa, joista osa – kuten vartalolle tarkoitettu shimmer-voide tai tekokynsipakkaus – jää taatusti lojumaan tarpeettomana kaapin perälle. Lisäksi kassissa on kaksi T-paitaa ja kengät, ”ei voinut olla ostamatta kun ne oli kolkyt prossaa alennuksella”.

Työkaverit katselevat toisiaan alta kulmien: se teki sen taas.

Muutaman viime kuukauden aikana, tarkkaan ottaen sen jälkeen kun Nina kertoi lopettaneensa alkoholin käytön kokonaan, konttorissa on nähty samanlaisia esittelyjä tämän tästä.

Nina ostaa joka päivä ainakin jotain pientä kivaa, ja viikonloppuisin hän pakkaa tyttärensä autoon ja ajaa Ikeaan tai suuriin kauppakeskuksiin tekemään isompia hankintoja. Myös postimyyntiluettelot rispaantuvat Ninan käsissä.

Nina ei häpeile kertoa shoppailuhimostaan, jota joku kutsuisi riippuvuudeksi. Viinan kanssa läträäminen vaihtui avioeron jälkeen himokuntoiluun, ja nyt osteluun.

Nina saa myyntineuvottelijan työstään noin 2500 euron palkkaa, sekä kolmesta tyttärestään elatusmaksut. Tulot ovat siis kohtuulliset, mutta kolmen esimurrosiässä olevan tytön elättäminen ei ole halpaa, ja oma kulutus ryöpsähtelee käsistä tämän tästä.

Ninalla on Visa-kortti ja Stockmannin tililuotto (”sillä ostan ruuat ennen tilipäivää”), joiden kanssa hän omasta mielestään vielä pärjäisi.

Kaksi kioskilainaa olivat liikaa, samoin postimyyntifirmojen tililuotot.

”Ellos-lainat olivat virhe”, Nina myöntää.

Huikeakorkoisista lainoista 1700 euron mälli hupeni viikon mittaiseen etelänmatkaan (”Ja Visa-lasku päälle”), ja toinen samanlainen uusiin huonekaluihin (Kolme tuntia Ikeassa, paljon jäi ostamattakin.).

Lopulta Nina oli tilanteessa, jossa hänellä oli yli 8000 euron velat. Postiluukusta tipahteli karhukirjeitä tasaiseen tahtiin.

”Lamaannuin karhuista ja uhkailuista niin, että työnsin laskun näköiset kirjeet postit pinon alimmaiseksi ja katsoin niitä vain ehkä kerran kahdessa viikossa”, Nina kertoo.

Kun hän kuunteli töissä juttua luottotietonsa menettäneestä asiakkaasta, hän päätti toimia.

”Tarkistin Luottokunnasta omat luottotietoni, jotka olivat ihme kyllä vielä jäljellä. Menin pankkiin ja valehtelin tarvitsevani autolainaa 8000 eurolla. Sain lainan ja kuittasin sillä kulutusluotot pois”, Nina kertoo.

”Onhan se tyhmää jos annan itseni ajatella asiaa, mulla olisi oikeastikin autolle käyttöä. Nyt mulla ei ole siihen ainakaan neljään vuoteen varaa.”

Nina lyhentää pankkilainaa kerran kuussa, ja koittaa saada kulutustaan hallintaan.

Ainakin kohde on vaihtunut. Meikkien ja vaatteiden sijaan Nina satsaa henkiseen kasvuun. Onneksi meediokurssit, reikihoidot ja selvänäkijällä käymiset hoidetaan käteisellä.

Maailman muovimuotia

Centurion American Express (musta)
Kortin voi saada vain “kutsun” perusteella. Huhutaan, että mm. Mika Salolla olisi “Musta Amex”. Ei luottorajaa.

PlatinUM American EXpress
Korttia ei voi hakea. Saa vain kutsun perusteella.

GOLD American Express
Vaatimuksena vakituinen työpaikka. Vuositulot 32 000 euroa. Sisältää matkavakuutuksen. Vuosimaksu 170 euroa

American Express
Vaatimuksena vakituinen työpaikka. Vuositulot yli 20 000 euroa. Vuosimaksu 50 euroa

World Signia Master Card
Master Cardin luksuskorttia ei myönnetä Suomessa.

Platinum Master Card
Luottoraja neuvoteltavissa, usein 20 000 euroa. Sisältää matkavakuutuksen. Maksu esimerkiksi varainhoitosopimuksen mukaan.

Gold Master Card
Luottoraja on 5 000–8500 euroa. Vuositulot yli 30 000 euroa. Sisältää matkavakuutuksen. Kuukausimaksu 3–6 euroa.

Master Card
Luottoraja on 1000–5000 euroa. Vuositulot 20 000 euroa. Kuukausmaksu: 2,15–4,3 euroa.

Diners Club Classic
Toimii matkavakuutuksena, kun matka on maksettu Dinersilla. Vuosimaksu 40 euroa.

Visa Gold
Maksuaikakortti, haluttaessa luottoa. Vaatimukset: Vakituinen työpaikka, 25 vuoden ikä.

Visa
Maksuaikakortti, haluttaessa luotto-ominaisuus. Vaatimuksena vakituinen työpaikka ja 20 vuoden ikä.

45 kommenttia

jormatapio

20.8.2004 10:45

No minä olenkin ihmetellyt, miten me nuoret aikuiset rahoitamme Citylehden buffaaman elämäntavan. Kiitos selvityksestä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Siad

20.8.2004 11:42

Tyhmä on tyhmä. Addiktio on addiktio. Ja City-lehti on mitä on. Pakollisen provosoiva artikkeli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Erotuomari

20.8.2004 13:14

Älkää marisko. City osoittaa tässä tapauksessa voimansi. Vaikka lehti on jonkinlainen kuluttamisen äänitorvi, ei silti puutu munaa käsitellä ilmiön ikävämpiäkin puolia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

syyton

21.8.2004 13:10

Ei kai se voi olla City-lehden tai yhdenkään mainostajan tms. vika, että ihmiset ovat niin tyhjä päitä, etteivät saa elämälleen mitään merkitystä ilman tavaraa. Moni löytää elämälleen muutakin käyttöä kuin merkkimeikit tai vaatekaappien täyttämisen rääsyillä. Ei todellakaan voi välttyä tyhjäpää-mielikuvalta lukiessa tuota juttua. Ovatko henkilöt edes todellisia? Luultavasti ja sehän tässä niin huvittavaa tai pahinta onkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juupajaapaa

22.8.2004 23:58

Helposti voi sanoa, että nuo MC:n tiedot on ihan päin helvettiä... Ei pidä paikkaansa, koska MC:llä on yhteistyö "tosimonen" paikan kanssa ja ehdot heittelee...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Seesami

24.8.2004 13:18

Itselläni tuo velkaantuminen lähti käyntiin vuonna 2000. En ole koskaan ollut säästeliäs ihminen, joten kulutusluotto oli mielestäni paras vaihtoehto hankkia elämään pientä luksusta.

En osannut käyttää kortteja ja aloitin sähläykseni, kun ensimmäisen korttini, Stockmannin tililuoton kk-erät lähentelivät koko palkkani suuruutta, vaihdellen 1000mk laskusta n. 9000mk:n lyhennyksiin.

Tilanne paheni ja paheni, sähläsin rahan kanssa, enkä jotenkin tajunnut, että rahaa vaan ei ole käyttää ja luottoa ei missään tapauksessa enää olisi saanut ottaa. Otin kuitenkin lisää velkaa. Ensin Mastercardin, sitten Mastercard Goldin, Kultakortin, Sampon tililuoton, Aktian joustoluoton, Diners Clubin... ja lopulta olin niin tupaten täynnä laskuja, etten pystynyt enää lyhentämään niitä kuukausierien kasvettua todella suuriksi. Otin vielä sekä Elloksen, että Halensin kulutusluotot ja ylitin vielä pankkikorteilla tilini yrittäessäni elää samaan aikaan, kun suoritin useiden luottojeni mullistaviksi paisuneita kuukausieriä.

Tajusin jo aiemmin, että olen kusessa näiden luottojen kanssa. Yritin painia maksujen kanssa ja pystyinkin siihen. Elin todella pienellä rahalla; olinhan käyttänyt seuraavan parin vuoden palkkani jo etukäteen.

Lopulta hain Takuu-Säätiöltä takausta, jolla olisin juuri ja juuri saanut maksettua kulutusluottoni pois. Pitkän keskustelun ja hakemusten jälkeen Takuu-Säätiö ilmoitti lähtevänsä takaamaan lainani, koska en ollut heidän mielestään velkaantunut kevytmielisesti, vaan jokaiselle velalle oli oikeat perusteet. Takuu-Säätiö vaati vielä kuitenkin ennen lopullista takauksen myöntämistä kolmen kuukauden "karenssia", jossa varmistettaisiin, että suoritan ns. maksuvarani mukaista velkojen lyhennystä kuukausittain.

Ulosottomies oli jo kimpussani joidenkin maksamattomien laskujen vuoksi. Selitin ulosottomiehelle tilanteeni: maksaisin hänelle kaikki velkani heti, eli kolmen kuukauden päästä, mutta tätä aiemmin en pystyisi maksamaan hänelle mitään. Hän tuhahti minulle, että "kuules, nämä ulosottovelat ovat numero uuno ja jos et maksa, niin otetaan palkasta pois", eikä osoittanut ollenkaan ymmärrystä tilanteelleni.

Ulosottomies lähetti velkomuskirjeensä ulkomaalaiselle työnantajalleni. Sain tämän kirjeen johdosta potkut työstäni, sillä työnantajani ei ymmärtänyt, mistä oli kysymys.

Takuu-Säätiö ei tietenkään voinut myöntää työttömälle ihmiselle takuuta lainaan. Tämä johti siihen, että sain lyhyen ajan sisällä joka ikisestä kulutusluotostani maksuhäiriömerkinnän ja ne menivät tietysti kaikki myös ulosottoon.

Ei ollut ulosottomieheltä kiva veto. Työtänsä hän tietysti teki, mutta pienellä joustolla asia olisi ollut hanskassa ja hänkin olisi onnistunut työssään. Toisin kävi, tuskin kykenen ikinä maksamaan velkojani enää tässä vaiheessa.

Mietityttää, että miten ihmeessä minun oli mahdollista saada yhteensä n. 40 000 euroa vakuudetonta kulutusluottoa. Jokaiseen hakemukseen ilmoitin täysin rehellisesti muut silloiset velkani ja tuloni. En ole mielestäni ainoa vastuuntunnottomasti käyttäytynyt osapuoli tässä suhteessa.

Tällä hetkellä minulla on arviolta parikymmentä luottohäiriömerkintää ja arviolta noin 70t euroa nopeasti ja kovilla koroilla kasvavaa velkaa. Olen jokseenkin ollut niin masentunut asian suhteen, etten edes ole avannut karhukirjeitä, joten en tiedä tarkkaa kokonaissummaa veloistani.

En saa mm. asuntoa, enkä edes opintolainaa pahasti kuralle menneiden luottotietojeni vuoksi (eli en voi opiskella, sillä opintolaina lasketaan yhdeksi osaksi opintotukea!). Lisäksi voin mm. saada töistä potkut koeajalla, mikäli ulosottomies muistaa työnantajaani kirjeitse. Näyttäisi siltä, että kunnossa olevat luottotiedot ovat käytännössä elämisen kannalta välttämättömät.

Olisin selvinnyt huomattavasti helpommalla, jos olisin tehnyt murhan. Nyt sain 15 vuoden kakun, josta minua ei armahdeta.

En tietenkään syytä ketään muuta kuin itseäni veloistani. Toivon, että saan tämän tekstin kirjoittamalla edes yhden ihmisen miettimään uudestaan kulutusluottojen tai osamaksusopimusten hankkimista. Itse toivon, että jokin päivä saan asiani järjestykseen ja kunnon työpaikan, jotta kykenen lyhentämään velkaani pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joojoojoo

24.8.2004 15:41

Artikkeli vaikutti ihan siltä, että puolet sisällöstä oli keksitty itse (mikä on hyvin yleistä esim. naisten lehdissä). Tyyliin "hän osti jo pienenä karkkia enemmän kuin muut".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tonppaaa

24.8.2004 17:34

visan saa toki vaikkei olisi ikinä ollut päivääkään työelämässä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vinguttaja

25.8.2004 15:35

Visa Goldilla on tuon 25v. ikärajan lisäksi vuosituloraja 40000€.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HOj

25.8.2004 16:53

Onhan noita aina välillä potkittu pois meidänkin työpaikalta. Eihän se virallisesti niin mene eikä sitä missään sanota mutta aika äkkiä kenkää tulee kun on vouti perässä.

Terveisiä työelämästä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nErkki

25.8.2004 23:23

Joo, kyllä sitä tyhmempikin oppii laskemaan rahansa, kunhan ulosottomieheen törmää... =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

paskamies

26.8.2004 04:31

perse

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sopain

26.8.2004 15:07

Ihan kuin omasta elämästä, tosin laskut on vielä maksettu about ajallaan :D Ehkä tuossa on tulevaisuus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mrcashmoney

27.8.2004 00:52

Mopo keulii raha-asioissa helposti, jos himassa ei oo pistetty mitään rajoja pentujen törsäykseen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

NeverEverAgain

28.8.2004 20:39

well, tosta laina jutusta tuli mieleen, että kyllä minulla sitä on jo riittävästi, n. 70.000.. ja kaikki meni educationin kunniaksi. nyt olen valmistunut, ja saan vasta seuraavana vuonna alkaa maksaa takaisin, vaikken tiedä ollenkaan miten sen pystyn minun alle 2000 eur palkalla.
toivon vain että it will work out eventually, sooner than later.

mutten kyllä tämän jälkeen halua anoa lainaa ever again.. never...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ihmetyttaa

30.8.2004 13:59

[LAINAUS][I]Seesami kirjoitti 24.08.2004 klo 13:18:[

Otin kuitenkin lisää velkaa. Ensin Mastercardin, sitten Mastercard Goldin, Kultakortin, Sampon tililuoton, Aktian joustoluoton, Diners Clubin... ja lopulta olin niin tupaten täynnä laskuja, etten pystynyt enää lyhentämään niitä kuukausierien kasvettua todella suuriksi. Otin vielä sekä Elloksen, että Halensin kulutusluotot ja ylitin vielä pankkikorteilla tilini yrittäessäni elää samaan aikaan, kun suoritin useiden luottojeni mullistaviksi paisuneita kuukausieriä. [/LAINAUS]

Mitenköhän tämä on mahdollista? Onko tämä edes mahdollista? Ihmetyttää kovasti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

velkaantunut

1.9.2004 15:09

Kyllä se on mahdollista.. Itselläni sama tilanne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SammyKa

1.9.2004 15:25

Ei voi todellakaan käsittää.
Kasvatus on jo opettanut tienaamiseen ja säästäväisyyteen.
Olen opiskelija ja säästössä jo useita kymppejä.. S-Mersua odotellaan..HAHA
Opetelkaa ihmiset elämään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaikenvaralta

2.9.2004 09:15

juttuun olisi voinut lisätä sen, miten hakea apua? talous- ja velkaneuvonta on lakisääteinen joka kunnassa, ilmainen asiakkaalle ja ehdottomasti järkevä valinta ennen ulosottoa.
esimerkiksi kuluttajaviraston sivuilla on asiaa talous- ja velkaneuvonnasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Sande-

2.9.2004 14:39

Joo, noitten zettien kaa lähtee kyl mopo älyttömän helposti käsistä. Itselläni on ainoastaan pari opintolainaa, Stockmann-kortti ja MasterCard, plus Kelalle 3000 egen velat, mut kyllä masentaa aina ku miettii näitä juttuja. Joudun pitämään koulustaki välivuoden kun ei oo yksinkertasesti varaa mennä, vaan pitää tehä duunia. Nii, ja mihin noi kaikki rahat on menny? Dokaamiseen. Kiva kiitti moi.
Tiedän et tutut tunnistaa.. ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nikka

7.9.2004 17:53

Itse luottoyhtiössä työskentelevänä en voi muuta kun todeta, että monesti kauhistuttaa asiakkaan puolesta... Nuoret (ja tietenkin myös vanhemmat) ihmiset pilaa tulevaisuutensa ostamalla turhaa sälää velaksi. Kehottaisin todella tutustumaan luoton ehtoihin ennen sopimuksen allekirjoittamista. Ns. "pikavippien" todelliset vuosikorot on joskus ihan päätähuimaavia. Jos on useampia lainoja eri luottoyhtiöistä, kannattaa ottaa yksi isompi laina (siis mikäli on vielä luottokelpoinen) ja maksaa sillä kaikki pienet pois. Yhtä maksamalla säästää useat eri tilinhoitomaksut ja vuosimaksut yms.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuna05

2.7.2005 19:29

Hämmentävää on lukea säästävästä opiskelijasta. Säästäminen ei ole kaikille mahdollista. Ne pystyvät säästämään, joita tuetaan himasta.
Tulorajat on mielestäni määritelty siten, että oletetaan sukulaisten tukevan opiskelijaa.

Luottokortit on ihan jees, jos pystyy maksamaan laskut ennen kuin korko lähtee juoksemaan. Yli 10% korko on ihan törkeä ja sitten luottokorteista pyydetään vielä vuosimaksu erikseen.

Tuna05

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Cams74

9.5.2007 01:45

Kannattaa tsekata pikavippi-vertailu osoitteesta http://www.pikalainat.net tai http://www.pikalaina.org ennen kuin vippaa. Jo kahden viikon prosentuaalinen korko on suuri ja lainojen tarjoajien välillä on eroja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

teppo.

8.6.2007 10:08

Löysin pikalainapaikan jonka korko on paljon muita alhaisempi. www.ostosraha.fi
Kyllä kohtuuhintaisia vaihtoehtojakin siis on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

matti_v

23.7.2007 10:59

Mielestäni parempi Pikavippi-vertailu löytyy osoitteesta

http://pikavippi.vertailu.googlepages.com/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vipana

6.10.2007 22:17

Tämä vertailu kertoo todellisen vuosikoron http://www.lainaneuvoja.fi/lainat/pikavipit.php

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aurooorassa

7.5.2009 13:09

Vertaile tai älä - täältä sitä kuitenkin tarvitsevat saapi ;)
http://www.ainalaina.fi/pikavippi.php

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mauritx

19.8.2009 02:47

Itselläni kierre alkoi opiskeluaikana, keräsin tyhjiä pulloja ja harrastin pientä kaupantekoa. siten huomasin että kelan tuista jäi jopa säästöön.
Minimibudjetilla elelemällä ja 2300€ kuukausiansioilla olen nyt 27vuotiaana kerännyt n.100k€ omaisuuden.. osa tuottaa mukavasti, osa on kiinni käyttöomaisuudessa

Vanha sanonta pitää paikkansa- raha tulee rahan luo ja velka velan- valitse puolesi.

Asunto ja yrityslainat ovat ainoita mitkä voi järkevästi perustella! siinä ohjeeni

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaistale

5.10.2009 13:33

Tiedoksi: DinersClubilla on myös musta premium kortti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vertailla voi

30.12.2009 14:30

Tietysti kannattaa vertailla. Niin mäkin tein. Olen ottanut pikavipin kahdesta paikkaa, toinen oli joku käsittämätön hässäkkä, josta pikavipin sain lopulta kolmen päivän päästä tilille. Todellinen pikavippi. Sen jälkeen olen käyttänyt vain tätä http://www.ainalaina.fi/pikavippi/
Se tuntuu ihan luotettavalta paikalta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

t0ll0ja

20.4.2010 12:35

Tässä onkin sitten se peruskysymys esillä. Onko moraalisesti oikein antaa tyhmien pitää rahansa. Jos ne saa kerran vietyä, niin viedään pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joustoluottoilija

20.9.2010 23:41

Joustoluotoissa ei ole mitään pahaa. Esim Aasa ( www.aasa.fi ) ei ole pankki ja lainaa alle kymmenen prosentin nimelliskorolla ja ilman vakuuksia. Mä oon ottanut sieltä lainaa ja otan jatkossakin ennenkuin menen pankille avaamaan koko elämäni muutaman tonnin takia. Pikavipit on sit ihan eri juttu, en koskis niihin kirveelläkään (tai ehkä just sillä).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aikadeeppia

13.12.2010 22:24

miten on mahdolista että jengi ottaa tollasia määriä velkaa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vittujee

5.2.2011 22:37

Kuin vitun tyhmää jengi ylipäätään on jos ne vertailee täällä pikavippejä, parempi jättää ottamatta.. kyl sitä pärjää ilman yhtä etelän reissua tai alppimatkaa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

henrit

29.6.2011 20:44

noh kyllä laina saa jos haluaa esim täältä sain 5.000€ http://pikavippisuomi.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kuninju

23.8.2011 23:50

kannattaa tsekata myös http://www.pikavippivelho.com/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pikavippi

10.9.2011 21:59

Hei, pikavippi voi olla myös ilmainen!
http://lainaarahaa.blogspot.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pienlaina

17.11.2011 19:36

Kohta ei varmaan suomessa edes pysty enää ottamaan pikavippiä kun kokoomuksen rikkaat ovat tekemässä lakialoitteen pikavippien kieltämiseksi. kts. Uusi Suomi -lehden nettisivuilta lisää (16.11.2011)
http://pikavippirahaa.blogspot.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pikalaina

21.12.2011 13:02

Joo, pikavipeissähän ei ole mitään vikaa kun muistaa kohtuuden ja järjenkäytön lainatessa...

<a href="http://lainaanopeastinetista.com/">pikalaina</a>;

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pikalaina

21.12.2011 13:03

Niin, lisätietoja pikalaina ja pikavippiasioista:

http://lainaanopeastinetista.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

markuholm

29.2.2012 05:22

noh sain eilen 400€ tästä http://pikavippikaleva.fi

nopea palvelu..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pikalaina

5.4.2012 12:45

Pikalaina -asiaa löytyy täältä:

http://lainaanetistaheti.com
http://pikavippiilmanpuhelintafi.com
http://www.lainaailmanvakuuksianetista.com
http://lainalaskurinetissa.com
http://lainaahetitilille.com/
http://lainaanopeastinetista.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ferratum

13.4.2012 16:58

kannattaa käydä katsomassa täältä hyvä laina;

http://www.pikavippi-vertailu.biz/ferratum/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vippiuutiset

14.8.2012 17:03

Ajankohtaisimmat vippiuutiset löytyvät osoitteesta http://www.vippi.info/vippiuutisia/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

YVONNE DUBBS

13.10.2013 13:30

Oletko etsinyt rahoitusta uuden kodin hankintaan, rakentamiseen, kiinteistöjen lainat, jälleenrahoituksen, velkajärjestelyihin, henkilökohtaisia ​​tai liiketoimintaan? Tervetuloa tulevaisuuteen! Rahoitus tehty?? Helppo kanssamme. Ota yhteyttä niin tarjoamme rahoituspalveluja alhaisella ja edullinen korko 3% pitkien ja lyhyiden laina-aika. Kiinnostuneet hakijat tulisi ota yhteyttä lisätietoja ostettu laina menettelyjä yvonndubbs@outlook.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi