Miksei poliisi ollut paikalla kuolemaan johtaneessa mielenilmauksessa?

Poliisi kertoo Iltalehdelle, että heidän oli saamansa ilmoituksen perusteella “mahdoton arvioida tapahtuman todellista luonnetta.”

Suomen vastarintaliikkeen kuvaama video todistaa, että poliisit olivat läsnä Elienaukiolla viime lauantain mielenilmauksen aikaan.
Suomen vastarintaliikkeen kuvaama video todistaa, että poliisit olivat läsnä Elienaukiolla viime lauantain mielenilmauksen aikaan.

Henkilö on kuollut, eikä sille mahda enää mitään. Kun väkivaltaisista tempauksista tunnettu Suomen vastarintaliike kerääntyy keskeiselle paikalle Helsingissä, luulisi poliisin olevan kiinnostunut tapahtumien sujuvuudesta ja läsnäolijoiden turvallisuudesta. Valitettavasti kuolemaan johtaneen nujakan lähiympäristössä ei ollut poliiseja puuttumassa tapahtumiin.

Poliisi on pidättänyt 1990 syntyneen miehen epäiltynä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta miehen tultua itse ilmoittautumaan poliisille.

Helsingin poliisin ylikomisario Juha Hakola antaa poliisien poissaololle selityksen Iltalehdessä. Ilmoitus SVL:n lentolehtisten jakamisesta oli saatu sähköpostitse edellisenä yönä. Ilmoituksen jätti yksityishenkilö, eikä siinä kerrottu, että lehtisiä tulisi jakamaan SVL.

“Siitä ei käynyt ilmi, kuka järjestävä taho oli. Totta kai se olisi muuttanut asiaa. Poliisille annetuilla tiedoilla ei ollut mitään mahdollisuutta arvioida tätä tilaisuuden todellista luonnetta”, Hakola kuvaili Iltalehdelle.

Hakolan mukaan osanottajien mukanaan kantamat banderollit kertovat kyseessä olleen selkeästi mielenilmaus, ei vain lehtisten jakamista.

Vastarintaliikkeen omilla videoilla näkyy poliisiauto tapahtumapaikan lähistöllä ja mielenilmaukseen osallistujilla oli monella kädessään Suomen vastarintaliikkeen isot tunnistettavat liput. Useimpina lauantai-iltoina Elielinaukiolla liikkuu useampia poliisiautoja säännöllisesti.

Jos tilanteen luonteen arvioiminen ennakkotietojen perusteella oli mahdotonta, taisi olla yhtä mahdotonta reagoida tilanteen todelliseen luonteeseen silloin, kun se havaittiin. Valvontaan ei oltu satsattu resursseja ennalta, eikä niitä satsattu mielenilmauksen aikana.

Poliisin tiedotuslinja on ollut varovaisen vaitonainen. Suojelupoliisi ei ole halunnut arvioida tapausta vielä mitenkään.

Kuinkahan hyvin poliisi tuntee vastarintaliikkeen tunnukset? Ainakin lähihistorian perusteella siihen voisi olla syytä.

SVL on syyllistynyt viimeisten vuosien aikana useita kertoja väkivallantekoihin. Näihin kuuluvat Helsinki Pride-kulkueen kyynelkaasuisku vuonna 2010, kokoomuksen vaaliteltalle hyökkäys vuonna 2011, isku keskustelutilaisuuteen Oulussa 2012, kirjastopuukotus Jyväskylässä 2013 ja sen uhrien pahoinpitely mellakassa 2015, ulkomaalaistaustaisen pahoinpitely Vantaalla 2014 sekä tappelu Kouvolan Kirkkopäivillä 2015. Vastarintaliikkeen toimintaan ovat perehtyneet aiemmin muun muassa Ylen MOT-ohjelma ja Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivu tutkivan journalismin lumilapio-palkinnon voittaneessa jutussaan. Tuoreimman tapauksen yhteydessä järjestön tekemisiä listattiin ainakin Iltalehdessä ja Helsingin Sanomissa.

Suomen vastarintaliike kuuluu Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen ja on ruotsalaisen SVL:n veljesjärjestö. Niiden julkilausuttuna tavoitteena on yhteisen, kansalaissosialistisen valtion perustaminen. Oppia otetaan usein Adolf Hitleristä ja 1930-luvun Saksasta.

Sisäministeri Paula Risikko on sanonut, että äärijärjestöjen toiminnan laillisuus arvioidaan nyt uudelleen.

4 kommenttia

Nef

19.9.2016 13:31

Jälki viisaus on tyhmyyttä. Tuolla taitaa olla melkein koko ajan poliisi jossain nurkalla. Syy ei ole kenenkään muun kuin tönäisijän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Oikea ja vasen

21.9.2016 03:37

"Helsinki Pride-kulkueen kyynelkaasuisku vuonna 2010"
Ei käytetty varsinaista kyynelkaasua, vaan OC-paprikakaasua sekä savua. Kyyneliä herahti melkein yhtä paljon kuin kotona sipulia kuoriessa.
http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miten_kyynelkaasu_vaikuttaa

"kokoomuksen vaaliteltalle hyökkäys vuonna 2011"
Tämä tarkoittanee Oulun Rotuaarilla tapahtunutta, jossa SVL-miekkonen tarttui kokoomuksen Kokoomuksen järjestösihteeri Jaakko Salovaaraa takin rinnuksesta. Se ei ole pahoinpitely, mutta siitäkin voi näköjään napsahtaa päiväsakkoja. Poliisit olivat saman tien paikalla. Nassekolmikko otettiin kiinni, koska se vastusti poliisia eli yritti poistua, vaikka poliisi käskytti pysähtymään.

"isku keskustelutilaisuuteen Oulussa 2012"
Ei "isku", vaan itsepuolustusta. Nasse oli poistumassa syyllistyttyään seisoskeluun, kun tunnettu vasemmistohäirikkö Dan Koivulaakso (mm. Smash Asem) ryntäsi hänen peräänsä. Eteisessä poistuja ruiskaisi jotain sumutetta hyökkääjä-Danin naamalle. Älä revi, Dan!
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288485325822.html
"Mies poistui eteiseen ja kun puheenpitäjä meni tarkistamaan mikä tämä on miehiään, hänen kasvoilleen sumutettiin jotain kaasua."

"kirjastopuukotus Jyväskylässä 2013"
Kirjastossa oli vartiokaartina ainakin yhdellä teräaseella ja teräspampulla aseistautunut anarkistiporukka, joista yhdelläkään ei ollut lain vaatimaa JV-korttia. Aseiden kantaminen julkisella paikalla on jo itsessään rikos. Nassetrio tuli pullokassin kanssa. Joukkiot muksivat toisiaan, yksi anarkomarko sai naarmun. Kyse oli siis tappelusta. SVL oli jopa kertonut etukäteen somessa, että ollaan tulossa matsaamaan.

"sen uhrien pahoinpitely mellakassa 2015"
Jyväskylän kirjastotappelussa naarmun saanut anarkomarko oli parin toverinsa kanssa Sokoksella SVL:n mielenosoituksen mennessä ohi. Tiedotusvälineissä ei ole kerrottu, oliko varustuksenaan kassillinen tyhjiä pulloja heitettäväksi, kuten anarkistit ovat Suomessakin heittäneet poliisien päälle. Pari nassea meni sisälle ja tempaisi turpaan toisen joukkueen pääpukaria, kolmas kuvasi. Loput miekkariporukasta töllisteli ovilla ja tungos esti hetkeksi pääsyn sisään.

"Vastarintaliikkeen toimintaan ovat perehtyneet aiemmin muun muassa Ylen MOT-ohjelma ja Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivu"
Ja SVL julkaisee itsekin nettisivullaan mm. eräretkeilyvideoita.

"Niiden julkilausuttuna tavoitteena on yhteisen, kansalaissosialistisen valtion perustaminen."
Anarkismin julkilausuttuna tavoitteena on lakkauttaa valtio, siis myös oikeusvaltio.

"Oppia otetaan usein Adolf Hitleristä ja 1930-luvun Saksasta."
Tai ainakin 1920-luvun Saksasta, jossa nasset ja kommarit tappelivat keskenään kaduilla.

Saksalaiset kommunistit kapinoivat vuonna 1919 Berliinissä ja Münchenissa aseellisesti laillista esivaltaa vastaan. Poliisivoimat ja sotaveteraanien vapaaehtoisjoukot (koska 1. maailmansodan rauhanehdot sallivat tuolloin Saksalle vain pienet poliisivoimat) kukistivat kapinan.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Spartakistikapina
https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchenin_neuvostotasavalta

Vuonna 1923 natsit pyrkivät aseellisesti valtaamaan Münchenin, Baijerin osavaltion pääkaupungin. Poliisivoimat ja armeija kukistivat tämän kapinan.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Oluttupavallankaappaus

"Sisäministeri Paula Risikko on sanonut, että äärijärjestöjen toiminnan laillisuus arvioidaan nyt uudelleen."
Aikookohan Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö irtisanoutua viheraktivistien murhapoltosta, jossa melkein kuoli viisi ihmistä?
http://www.hs.fi/kaupunki/a1474342189906?jako=3cb8464c6292ab5360d86f6629dd559e&ref=tw-share
"Raju tuhopoltto Vantaalla paljastui luultua vaarallisemmaksi: viisi bussinkuljettajaa pelastui täpärästi"

https://fi.wiktionary.org/wiki/murhapoltto
"(oikeustiede, vanhentunut) sellaisen rakennuksen tuhopoltto, jossa saattoi olla ihmisiä"

Ehkä olisi hyväkin saada Suomeen vähän 1930-luvun meininkiä…
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tasavallan_suojelulaki
"Vuonna 1930 säädettiin tasavallan suojelulaki niin sanottujen kommunistilakien yhteydessä. Sen nojalla presidentti saattoi torjua maahan kohdistuvaa uhkaa asetuksin, joilla tarvittaessa saatettiin rajoittaa kansalaisten perusoikeuksia. Vuonna 1932 lakia sovellettiin Mäntsälän kapinan jälkeen lapualaisiin."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lapuan_liike
"Lapuan liike (joskus lapuanliike, ruots. Lapporörelsen) oli vuosina 1929–1932 vaikuttanut suomalainen oikeistoradikaali kommunisminvastainen kansanliike. Alkuvaiheessaan liike oli luonteeltaan yleisporvarillinen, mutta saavutettuaan ensisijaisen tavoitteensa, kommunistisen toiminnan kieltämisen, liike radikalisoitui ja menetti maalaisliiton ja maltillisen oikeiston tuen."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Järki käteen

21.9.2016 11:34

Jos menee provosoimaan näitä idiootteja, voi saada köniinsä. Näin kävi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Justyttö

21.9.2016 23:05

Eihän sitä tiiä vaikka kuollut olisi ottanu yliannostuksen sairaalasta päästyä ku ei ole kerrottu kuolinsyytä. Eikä tästäkään olisi meteliä noussut jos olisi ollut normaali tapahtuma. Toivottavasti syytetty ei saa tuomioo. Tämän takia pakolaiset jotka tappo suomalaisen niin pääsi helpolla. Suomi taitaa oll rasisti suomalaisia kohtaa. Kummallista. .

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi