Miltä kuulostaisi hyönteisfarmi omalla keittiötasolla? Tulevaisuuden kodissa viljellään ruokatoukkia

80 prosenttia maailman väestöstä syö jo hyönteisiä, joten eiköhän hypätä kelkkaan mukaan.

Ehkäpä hyönteisfarmi on tulevaisuuden keittiön vakiovaruste.
Ehkäpä hyönteisfarmi on tulevaisuuden keittiön vakiovaruste. Kuva: Nathalie Pothier/Fotolia.com

Lihan tilalle on varsin piakkoin keksittävä lisää vaihtoehtoja nykyisten kasvipohjaisten elintarvikkeiden rinnalle, jotta mahdollisimman moni uskaltaisi luopua paistin pureskelusta. Liha- ja maitoteollisuus ovat fossiilisten polttoaineiden rinnalla suuressa vastuussa kasvihuonepäästöistä.

Livin Farms on hongkongilainen yritys, joka valmistaa hyönteisfarmeja keittiöön. Pesä koostuu laatikoista, joista jokainen palvelee osaansa toukkien elämän kiertokulussa. Ja mikä näppärintä - pesä mahtuu varsin hyvin keittiön työtasolle!

Pesän mukana tulee koteloita, jotka asetetaan ylimpään laatikkoon. Koteloista kuoriutuu pimikkökuoriaisia, jotka parittelevat ja munivat. Munat putoavat kakkoslaatikkoon, missä ne kehittyvät ruokatoukiksi.

Kyseisiä toukkia pitää lihottaa eli niille tulee syöttää tähteitä, kauraa, porkkanoita ja omenoita. Pesää tulee myös värisyttää nappia painamalla, jolloin pesä erottaa madot jätteestä ja pudottaa ne jälleen seuraavaan laatikkoon.

Tässä viimeisessä laatikossa toukat viilennetään. Osa muuttuu takaisin koteloiksi, jolloin prosessin voi aloittaa alusta. Loput toukat heitetään luonnollisesti pannulle ja nautitaan! Makua voi verrata esimerkiksi kurpitsan siemeniin.

Ensimmäisen erän valmistuksessa voi mennä lähemmäs 14 viikkoa, mutta kun homman saa rullaamaan, voi farmi tuottaa jopa 200 ruokatoukkaa viikossa. Ja touhuhan vaatii huomattavasti vähemmän vettä ja viljelytilaa kuin perinteiset proteiinin lähteet nauta ja possu.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi