Mitä sikarikkaalle, Paavo Arhinmäki?

Vaalipommi osa 5. Ari Peltonen kohtaa punavihreän Vasemmistoliiton puheenjohtajan.

Paavo.
Paavo.

"Lentäminen on ekologinen musta pisteeni", kertoo punavihreä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Mutta mitä Arhinmäellä on tarjota sikarikkaalle?

Voiko sinua kutsua Toveri Arhinmäeksi?

"Oikein hyvin. Olen sosialisti, en kommunisti."

Kuinka monta prosenttia kannattajistanne on kommareita?

"Suomessa on kolme kommunistista puoluetta, joten varmaan kovimmat kommunistit äänestävät jotain niistä vasemmiston sijaan."

Miksi lähetit mulle joulutekstarin? Eikö sun pitäisi boikotoida kristillis-kapitalistista kulutusjuhlaa?

"Minulle joulussa tärkeintä on sukulaisten kanssa yhdessäolo. Ja boxing day -jalkapallo. Myös ystäville ja tutuille toivotan mielelläni hyvää joulua."

Luulisi, että ryöstökapitalismin aiheuttama talouskriisi olisi satanut vasemmiston laariin, mutta mitä vielä.

"Me ei olla onnistuttu osoittamaan sitä, että me ollaan vaihtoehto kaikille eduskuntapuolueille. Siltä osin olemme epäonnistuneet."

Kehu Neuvostoliittoa.

"Siellä oli Pepsi käytännössä ilmasta, kun pienenä kävi futisreissulla."

Kehu Jyrki Kataista.

"Häntä pidän ehkä taitavimpana suomalaisena poliitikkona. Selvästi on kouluttautunut siihen, että pystyy ääni väristen ja silmät melkein kostuen puhumaan yhtä ja tekemään toista. Kun katsoo eduskuntakeskustelua niin kädet tärisee, kun hän loukkaantuu siitä kun väitetään politiikan olevan epäoikeudenmukaista. Vaikea kuvitella, että samaan hallitukseen mahtuisimme."

Miksei kukaan sano olevansa ison ihmisen puolella? Mitä teillä on tarjota sikarikkaille?

"Pohjoismainen hyvinvointivaltio perustuu siihen, että niin rikkaille kuin köyhille tarjotaan laadukkaita julkisia palveluja: päivähoitoa, peruskoulua ja terveydenhoitoa. Tasa-arvoinen yhteiskunta on turvallinen myös sikarikkaille."

Mitä tekisit pääomaverolle?

"Kaikki tulo progressiiviseksi. Korkein veroprosentti noin 55 ja alle 10 000 euron tuloja ei pitäisi verottaa. Ei ole oikein, että kymmenien miljoonien tulosta maksetaan pienemmällä prosentilla veroa kuin keskituloisen palkasta tai saman verran kuin mitä saa pienen asunnon vuokraamisesta."

Pienyrittäjillä on usein 1500 euron kuukausitulot ja veroprosentti on käytännössä viisikymmentä.

"Me ollaan eduskunnassa ainoa puolue, joka on tiukasti arvonlisäveroprosentin korottamista vastaan. Se on nimenomaan pienyrittäjän työn verottamista ja se on tasavero. Pienituloinen maksaa sitä suhteessa isotuloista enemmän, eli se on regressiivinen vero."

Mitä mieltä kansalaispalkasta?

"Perusturvan taso pitää nostaa 750 euroon kuukaudessa ja yhtenäistää. Se helpottaisi ihmisten asemaa niin, ettei elämä olisi jatkuvaa juoksua luukulta toiselle ja alennusruoan metsästämistä."

Paljonko on palkkasi ja paljonko olet lahjoittanut köyhille?

"Kansanedustajan palkkio on noin 6000 euroa kuukaudessa. Pohjoismainen hyvinvointivaltio perustuu siihen, että progressiivisella verotuksella tasataan tuloeroja. En halua mennä jenkkimalliin, jossa verot on alhaalla ja sitten tunnetut ihmiset ostavat hyvää julkisuutta ja omaatuntoa lahjoituksilla. Tuen kansalaisjärjestöjä joka kuukausi."

Kuka kovapalkkaisista AY-johtajista on ajanut parhaiten köyhien duureiden asiaa?

"Ei ole reilua nimetä jotain yksittäistä henkilöä jotain toista paremmaksi. Esimerkiksi siivoojien palkkoihin saatiin taisteltua vastikään kohtuullinen korotus. Se on tärkeää duunia pienipalkkaisten duunareiden puolesta."

Oliko oikein, että keskimäärin 47 000 euroa vuodessa tienaavat ahtaajat pysäyttivät Suomen viennin vaatimalla itselleen erityisetuuksia, joita kellään muullakaan ei ole?

"Ahtaajat taistelivat paremman irtisanomissuojan puolesta. Joku liitto joutuu aina esitaistelijaksi, esimerkiksi lomaltapaluuraha on Metallin erittäin tiukan lakon ansiota."

Mitä mieltä olet nykyisestä epätasa-arvoisesta asevelvollisuudesta miehille?

"En koe tasa-arvon lisääntyvän siitä, että lisätään pakkoja toisellekin sukupuolelle. Palkka-armeijaa en kannata, aseita ei pidä antaa niille, jotka niitä haluaa käyttää!"

On jokseenkin epäeettistä lentää Etelä-Afrikkaan katsomaan potkupallo-ottelua...

"Se oli jalkapalloa, ei potkupalloa! Lentäminen on mulle ekologinen musta piste. Lähden siitä, että maailman pelastaminen ei saa olla ryppyotsassa, että kielletään itseltä kaikki mitä rakastaa. Liikennettä suuremmat päästöt tulevat lihantuotannosta, ja olen kasvissyöjä."

Koska olit viimeksi kännissä?

"Nykyään tulee oltua todella harvoin sikakännissä, harvoin ehtii edes kavereiden kanssa baariin."

Kolme Suomeen liittyvää toivomusta?

"Asumisen hinta edullisemmaksi, perusturvan tason korottaminen ja työelämä reilummaksi."

Yleisradion julkisen palvelun tehtävistä puhuttaessa käsitellään aina pelkästään televisiota, vaikka lupamaksuilla rahoitetaan radiotakin. Kun kaupallisille radioille tuli soittolistat, mitä teki YLE? Otti käyttöön soittolistat ja alkoi soittaa yhtä ja samaa biisiä!

"Sanoin sen aikoinaan Jungnerillekin, ettei YLE:n tehtävä ole matkia kaupallisia toimijoita. Mediakenttä on samankaltaistunut, ennen paikallisradiot oli aidosti paikallisradioita. Mua naurattaa Radio Rockin slogan ’soitetaan mitä halutaan’, ilmeisesti ne haluaa soittaa muutaman tunnin välein samoja biisejä."

Saako laittaa lehteen, että otit nuuskan pois huulesta?

"Joo..."

Sinusta ei ole kohtuullista valittaa, jollei äänestä. Kumpaa äänestäisit, jos vaihtoehdot olisivat Stalin ja Hitler?

"Siinä tilanteessa mustakin tulisi vallankumouksellinen."

Pitäiskö pakkoruotsista järjestää kansanäänestys?

"Se ei ole ensimmäisellä listalla. Suomi on virallisesti kaksikielinen maa ja moniin virkoihin vaaditaan ainakin auttava toisen kotimaisen kielen taito, enkä halua, että jo peruskoulussa olet valinnallasi rajannut itsesi niiden töiden ulkopuolelle."

Muutetaan lakia, jos se hankaloittaa liikaa elämää! Eihän ruotsikaan ollut pakollinen, ennen kuin lakia muutettiin. Suurimman osan aikaa Suomen itsenäisyydestä ruotsi ei ole ollut pakollista koulussa.

"Koska ruotsi tuli pakolliseksi?"

1973. Onko oikein, että minulla voi olla elatusvelvollisuus aikuiseen, joka ei ole minulle sukua, tai aikuisella ihmisellä voi olla minuun elatusvelvollisuus?

"Heh heh, siis mitä... voitko tarkentaa kysymystä...?"

Jos vastakkaista sukupuolta olevat asuvat yhdessä, ei usein saa tukia, koska toisen tulot estävät sen.

"Ei ole oikein. Täysi-ikäisellä ihmisellä pitää olla oikeus omaan toimeentuloon. Yksi suurimmista vääryyksistä on työmarkkinatuen tarvehankintaisuus; puolison palkan ei tarvitse olla kuin vähän päälle pari tonnia, niin sulla ei ole tukia. Se synnyttää perheen sisälle epätoivottavia valtarakenteita."

Suhteelle ei ole hyväksi joutua elättämään toista.

"Pitserianpitäjä Vuosaaresta kertoi näkevänsä ihan jokapäiväisessä arjessaan, kuinka toinen sanoo ’anna rahaa’ ja toinen sanoo ’en anna’. Pitää poistaa se, että on täysin toisen varassa. Sata-komitea ehdotti tämän poistamista, mutta hallitus ei tehnyt esitettyä muutosta."

Miksei politiikassa oteta huomioon sinkkuja?

"Järjestelmämme rakentuu edelleen siihen, että kaikki eläisivät perinteisessä perhemallissa. Meillä on valtava määrä kuluja, jotka on pakko maksaa vaikka taloudessa olisi vain yksi henkilö."

Eniten vaalirahaa jaettiin niille, joiden läpimeno oli varmaa. Siitä voinee tehdä johtopäätöksiä...

"Keskustan ja kokoomuksen vaalirahakuvio lähti liikkeelle siitä, että liikemiehet pyrki ostamaan valtaa sillä, että ne pelasi varmoja hevosia."

Mitäs hevosia AY-liike pelaa, kun tukee teitä?

"Yleensä ammattiliitot tukevat jäseniään. Keskeinen ero näihin sukareihin ja merisaloihin on se, että liitot pyrki-vät tukemaan politiikkaa, joka hyödyttää niiden jäseniä. Liikemiehet pyrkivät tukemaan poliitikkoja, jotka hyödyttäisivät taloudellisesti heitä."

Pärjättäisiinkö Suomessa sadalla kansanedustajalla? Samalla tavalla väkilukuun suhteutettuna Saksassa niitä olisi kolmetuhatta!

"Kansanedustajien vähentämisen vaatiminen on pöhlöpopulismia. Vaatimus johtaisi puoluekartan köyhtymiseen ja kriittisten edustajien vähenemiseen. Se ei olisi hyvä asia demokratialle."

Eduskunta on pidentämässä ihmisten työuria, mutta kansanedustajat itse saavat täyden eläkkeen 16 vuoden hommien jälkeen!

"Eduskunta muutti lainsäädäntöä niin, että jatkossa saa työttömyyskorvauksen tapaista tukea 1–3 vuotta."

Usein vaaditaan, että kehitysapurahoilla pitäisi auttaa Suomen vähäosaisia...

"Ei Suomen ja mailman köyhiä voi laittaa näin vastakkain. Meillä olisi varaa huolehtia nytkin Suomen vähäosaisista."

Miksi Suomi maksaa somalien perheenyhdistysmatkat. Miksei ne itse voi kustantaa niitä? Ei valtio maksa minunkaan matkoja kun käyn vanhempia katsomassa!?

"Siinä on ongelmia, mutta se ei ole noin yksinkertaista. On myös ongelma, että töitä tekevältä maahanmuuttajalta vaaditaan isommat tulot kuin paperimieheltä, että saisi tuoda lapsensa Suomeen. Lähipitserian tyyppi valitti, että on tehnyt viisi vuotta töitä ja maksanut veronsa Suomeen, eikä siitä huolimatta saa tuoda perhettään tänne."


Faktahomma

Jaa/ei/poissa

 • Kondomit verovapaiksi JAA
 • Tupakointi kiellettävä kaikissa yleisötapahtumissa EI
 • Homoadoptio sallittava JAA
 • Pakolaiskiintiötä nostettava JAA
 • Doping urheilun arvokisoissa sallittava EI
 • Eutanasia sallittava POISSA
 • Toisesta maisterintutkinnosta maksullinen EI
 • Naiskiintiöt pörssiyhtiöiden hallituksiin JAA
 • Perustulomalli Suomeen JAA
 • Metro Turkuun EI
 • Pääkaupunkiseudulle tietullit JAA
 • EU:n maataloustuet lopetettava EI

Seuraavassa numerossa Jutta Urpilainen.

Hae lähimmästä jakelupisteestäsi lehden paperiversio, saat oivallisen Paavo-naamarin vaalipäiväksi tai vapuksi!


Lisää pommeja


Lataa ja tulosta vaalinaamari!

Vaalinaamarit ovat nyt saatavana sähköisesti (PDF-tiedostoina)! Valitse suosikkisi tai inhokkisi, tulosta naamio ja kas, huomio vaalipäivänä ja wappuna on taattu. Naamari toimii parhaiten tulostettuna A3-kokoiselle paperille. Leikkaa/liimaa-tekniikalla saat askarreltua naaman myös A4-papereista.

9 kommenttia

Perusturva

4.3.2011 11:59

Kannatan ehdottomasti Paavon ehdottamaa perusturvan korottamista. A-talkisssa kokoomuksen ehdokas päästi suustaan sammakoita. Hänen mielestään perusturvaa ei tarvitse korottaa, koska työttömyys on kuulemma TILAPÄISTÄ. Tulisi kansan pariin ottamaan asioista todellista tietoa, ennenkuin möläyttelee tyhmyyksiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jallusse

11.3.2011 14:14

"Pitäiskö pakkoruotsista järjestää kansanäänestys?"

"Se ei ole ensimmäisellä listalla. Suomi on virallisesti kaksikielinen maa ja moniin virkoihin vaaditaan ainakin auttava toisen kotimaisen kielen taito, enkä halua, että jo peruskoulussa olet valinnallasi rajannut itsesi niiden töiden ulkopuolelle."Vastaa Paavo

"Muutetaan lakia, jos se hankaloittaa liikaa elämää! Eihän ruotsikaan ollut pakollinen, ennen kuin lakia muutettiin. Suurimman osan aikaa Suomen itsenäisyydestä ruotsi ei ole ollut pakollista koulussa.

"Koska ruotsi tuli pakolliseksi?",kysyy Paavo.

"1973."

Paavo Paavo.
Kovin on heikot tiedot kansamme edustajalla ,
Suomi on kaksikielinen valtio, sillä perustuslain mukaan Suomessa on kaksi kansalliskieltä. Suomi säilyy kaksikielisenä, vaikka kieli- ja koululainsäädäntöä muutettaisiin – eli pakkoruotsi poistettaisiin – sillä kieli- tai koululainsäädännön muuttaminen ei vaadi perustuslain muuttamista. Samalla voidaan poistaa pakollinen virkamiesruotsi.
Herää kysymys,pakottavatko "paavot" nuorisoamme tietämättömyyttään,tyhmyyttään vaiko rahan voimalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

95-5

11.3.2011 16:48

Folktinget.fi, kertomus menneeltä vuodelta:

"Nuorisolautakunta
Folktingetin nuorisolautakunnan tehtävä on vartioida ruotsinkielisyyden asiaa nuorten perspektiivistä. V. 2009 asettettiin henkilöt nuorisolautakuntaan.
Se on pitänyt 5 kokousta ja tavannut eri puolueiden edustajia.
Pohjoismaiden yhteistyöministerin Jan VapaavuorienKokoomuksesta ja sihteerinsä Riikka Nevalaisen. Myös Paavo Arhinmäen Vasemmistoliitosta, Maarit Feldt-Rannan (Sdp), Kimmo Sasin (Kok), Ville Niinistön (Vihreät)
ja Anna-Maja Henrikssonin (Rkp).
Nuorisoautakunta katsoo, että noiden henkilöiden kanssa on ollut hyviä tapaamisia ja arvokkaat ovat olleet myös muistutukset ruotsin tärkeydestä Suomessa olleet heille.
Lautakunta on vuoden aikana keskustellut mm. ajankohtaisista hallintouudistuksista, tuntijakouudistuksesta sekä yleisestä kieli-ilmastosta Suomessa.
Suomalaisuuden liitto on ollut esim. aktiivinen poliittisia nuorisojärjestöjä kohtaan ja lobannut tehdäkseen ruotsin kielen vapaavalinnaiseksi peruskoulussa. Folktimngetin nuorisolautakunnan jäseniä on siksi kehoitettu muistuttamaan omia organisaatioitaan ruotsin kielen tärkeydestä."(Finskhetsförbundet har t.ex. varit aktivt gentemot de politiska ungdomsorganisationerna och lobbat för att göra svenskan frivillig i grundskolan. Utskottsmedlemmarna har därför uppmanats att påminna sina egna organisationer om svenskans betydelse.)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yksikieliyksimieli

11.3.2011 17:00

Rahalla saa ja Volvolla pääsee.
Tyhmyys on anteeksiannettavaa,ahneus ei.
suomenruotsalaisten tyhmyyttä ja ahneutta ei voi antaa anteeksi,edes pakottamalla...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HurmiolanTommi

14.3.2011 23:59

On aika paskaa, että toimittaja (jonka pitäisi ottaa selvää!) ja kansanedustaja (jonka pitäisi tietää!) eivät tiedä, että Suomihan ei maksa perheenyhdistymismatkoja.
Vaan nyt ollaan luomassa järjestäytyneelle rikollisuudelle kunnon markkinat, kun nämä ankkurilapset ottavat puolivillaisia lainoja sukulaisilta ja kylänmiehiltä. Onko vaikeata ymmärtää sanat Maailman Vanhin Ammatti ja Kovat Huumeet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aitosuomalainen

15.3.2011 00:02

Tässä maassa ei olisi edes teitä, ellei ruotsalaiset olisi meitä metsäläisiä opettaneet. Olisiko se hyvä vai ei? Sehän se kysymys onkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.3.2011 13:32

6000 Jyrki Käteistä mullekkin. Kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AriPeltonen

17.3.2011 13:52

Aitosuomalainen:
Ai "ei olisi meitä, ellei ruotsalaiset olisi meitä metsäläisiä opettaneet"? En tiennytkään, että ruotsalaiset opettivat vanhempani lisääntymään, koska eivät itse sitä olisi osanneet tehdä! Kumma kun suomalaiset olivat osanneet tehdä sen kuitenkin ennen ruotsalaisten tuloa. Suomalaiset - ainoa kansa, joka ei osaakaan yht'äkkiä lisääntyä!
Ari Peltonen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Zebbo

20.7.2012 22:04

Naama ja persekin on levinnyt ministeriksi pääsyn jälkeen.Hyvää psykopaattiainesta tyhjine puheineen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi