Mitkä ovat robottiseksin pelisäännöt? – Voiko koneen kanssa pettää?

Seksin harrastaminen nuorten keskuudessa vähenee. Robotit tuovat lisämausteensa lakanoiden väliin sekä saavat pohtimaan uskollisuutta parisuhteissa uudessa valossa.

Seksi robotin kanssa voi tuhota tai maustaa avioliittoja ja parisuhteita, lohduttaa yksinäisiä tai ruokkia toksista käyttäytymistä.
Seksi robotin kanssa voi tuhota tai maustaa avioliittoja ja parisuhteita, lohduttaa yksinäisiä tai ruokkia toksista käyttäytymistä. Kuva: Michael Coghlan/Flickr.com

Nuoret harrastavat yhä vähemmän seksiä niin Suomessa kuin monissa muissakin kehittyneissä maissa kuten USA ja Japani. Teknologian parissa kasvaneet milleniaalit kärsivät eritoten seksin puutteesta. Tosin kärsimisestä tuskin voidaan puhua, mikäli masturbointi tai puhelimen tarjonta kiinnnostaa aidosti enemmän.

Digitalisaatio muokkaa yhteiskuntaa jatkuvasti. Tekoälyllä varusteltuja, juttelevia seksirobotteja on jo tilattavissa Kaliforniasta. Voisiko robottien kanssa seksin harrastaminen olla seuraava askel ihmisten lihallisen kontaktin menettämisessä?

Helsingin Yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että robottien on spekuloitu lopettavan tai arkipäiväistävän seksikaupan. Ne voivat maustaa tai tuhota avioliittoja, lohduttaa yksinäisiä tai ruokkia toksisia käyttäytymismalleja.

“Tunteita ne ainakin herättävät, vaikkei niiltä aitoa vastarakkautta lähitulevaisuudessa saakaan. Yksi usein esitetty kysymys on, onko seksirobotin käyttö pettämistä vai ei,” toteaa kognitiotieteen tutkija Mika Koverola tiedotteessa.

Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan digitaalisten ihmistieteiden osaston Moralities of Intelligent Machines -tutkimusryhmä on lähestynyt aihetta kokeellisen moraalipsykologian keinoin kahdessa Suomessa tehdyssä laboratoriotutkimuksessa.

Koehenkilöitä oli toisessa tutkimuksessa n. 170 ja toisessa 260, jotka lukivat tarinan työmatkalla olevasta henkilöstä. Tämä joko naimisissa oleva tai sinkku henkilö vierailee bordellissa, joka mainostaa ikkunassaan joko ”Et voi erottaa robottejamme aidoista ihmisistä” tai ”Kaikki työntekijämme ovat aitoja ihmisiä”.

Naimisissa olevan henkilön toimintaa pidettiin kautta linjan tuomittavampana kuin sinkun ja seksirobotin palveluista maksamista vähemmän tuomittavana kuin ihmistyöntekijän.

Jos koehenkilö oli erityisen kiinnostunut tieteisfiktiosta, ennusti se vähäisempäää tuomitsevuutta seksirobotin käyttöä kohtaan. Sen sijaan konservatiivisuuteen liittyvät piirteet ennustivat korkeampaa tuomitsevuutta kaikkia tarinan muunnelmia kohtaan.

Tuntemattomasta syystä ihmiset, joiden inhoreaktio mahdollisiin taudinaiheuttajiin oli voimakas, suhtautuivat hyväksyvämmin seksirobotin käyttämiseen nimenomaan silloin kun tarinan henkilö oli naimisissa.

Tutkimustulosten mukaan seksi seksirobotin kanssa nähdään pikemminkin seksinä kuin masturbaationa ja näin ollen naimisissa olevan henkilön kohdalla pettämisenä.

“Jatkotutkimuksissa on tarkoitus selvittää pitääkö tämä paikkansa myös muissa tilanteissa kuin robotin vuokrauksessa ja muiden kuin täysin ihmisenkaltaisten seksirobottien kohdalla,” Koverola sanoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi