Oleskelun sietämätön asiattomuus

Kaupallisten toimijoiden kontrolli julkiseen tilaan on lisääntynyt.

Kun teen retken Söderkullan kauppakeskukseen, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, huomaan heidät heti. He pyöriskelevät siellä täällä, aiheuttavat pahennusta, istuvat penkeillä ja virnistelevät, nuo pikku trollit. Kun astun portaat ylös kirjastoon, kukaan ei tunnu väistyvän.

Seinässä lukee Asiaton oleskelu kielletty.

Söderkullassa viimeisen vuoden ajan kytenyttä konfliktia nuorten ja aikuisten välillä on näytelty pääasiallisesti paikallisessa kauppakeskuksessa. Ostoksilla olijat ovat olleet tuohtuneita, koska nuoret kansoittavat raput. Bong-tyyppisiä vesipiippuja on löytynyt sieltä täältä.

Söderkullassa, kuten muuallakin maassamme, kiista on saanut myös poliittiset ulottuvuudet. Nimitys ihmisroska sai alkunsa, kun eräs tamperelainen Kokoomuksen kannattaja ehdotti erillisen "juopposaaren" perustamista viime vuonna. Sipoon pattitilanne tilanne seurailee yleistä kehitystä. Vasemmistonuorten edustajan Li Anderssonin mukaan Söderkullan tilanne rinnastuu pääkaupungin vastaaviin jännitteisiin Kampissa ja Rautatientorilla. Raahessa puolestaan leikkipaikkoihin on laitettu Asiaton oleskelu kielletty kello 21.00-08.00 -kylttejä, joilla halutaan estää hengailua.

"Hurjaa menoa. Vittu saatana, ja roskat lattialle", kiteyttää eräs ostarilla seisova sipoolainen aikuinen tuohtuneena.

Sipoon kulttuurijohtaja Anne Laitinen on juuri evästänyt minua puhelimessa aiheesta. Kunnassa on pian hätäkokous, jossa on tarkoitus miettiä, miksi nuoret oleskelevat asiattomasti kauppakeskuksessa? Kun kerron Laitiselle omasta nuoruudestani, jolloin Vantaan kaupunki rakensi valtaisan Tikkurilan pääkirjaston, jossa kulutimme aikaa erillisisissä musiikinkuunteluhuoneissa hifilaitteiden ympäröiminä, Laitinen toteaa aikojen muuttuneen. Nykyään on turha odottaa mitään vastaavaa. Uusia kirjastoja ei enää juurikaan rakenneta, ja ratkaisuja tilanpuutteseen pitää hakea muilla keinoilla.

Laitinen muistuttaa, että kirjaston läsnäololla on potentiaalisesti sivistävä vaikutus. Ne ovat ilmaisia, ja niissä saa oleskella asiattomasti.

"Myönnän, ettei näissä kirjastoissa ole tilaa nuorille. Se on tietenkin resurssikysymys", Laitinen kertoo.

Hänen mukaansa kuntien palvelut rakennetaan yhä useammin kaupallisten toimijoiden yhteyteen "synergiaetujen vuoksi".

Kyseessä on myös oiva keino säästää rahaa. Mutta joskus rinnakkaiselo kaupan ja julkisen palvelun välillä voi käydä ohdakkeiseksi, kuten Söderkullassa.

Nuoriso oleskelee näkyvästi marketin sisäänkäynnin luona tekemättä mitään, mistään erityisestä syystä ei voida puhua. Syljeksivät ja tupakoivat. Tytöllä on vahva meikki, hän nojaa kaiteeseen.

Oleskelu on viimeisen vuoden aikana paisunut isoksi ongelmaksi aikuisille Söderkullassa. Paikallislehdessä vaaditaan toimintaa ja asian tiimoilta on organisoitu hätäkokous.

Vuoden alussa toimelias marketpäällikkö Jan Olenius otti herneen nenään. Nuorison nähtiin oleskelemassa hänen suurehkon S-markettinsa ympärillä, erityisesti yläkerrassa olevaan kirjastoon johtavien portaiden luona.

Olenius asensi kauppakeskuksen aulaan kirjaston sisäänkäynnin yhteyteen Asiaton oleskelu kielletty -kyltit. Kyltit ovat nyt erityisen poliittisia. Sipoossa ei vasemmistolla ole juurikaan edustusta. Vasemmistonuoret on ottanut kantaa julkisessa tilassa oleilun puolesta. Kampanjan nimi on provosoivasti Asiaton oleskelu sallittu. Huolena ei ole nuorison, vaan aikuisten huolestuttavan huono käytös julkisen tilan käytön säätelyssä.

Kun aikuinen kohtaa nuorisoa julkisessa tilassa, hän pitää oikeutettuna tiuskia kärttyisästi, olla lievästi kammoissaan, ja ihmetellä miksi nuoret vastaavat niin töykeästi kun heitä puhuttelee. Päivän aihe on päivitellä yleisönosastopalstalla, mikä nykynuoria oikein vaivaa, kun "aikuisia ei enää kunnioiteta". Monet vasta perheen perustaneet uusaikuisetkin toistavat tätä nykyajan nuoriso on kuralla -virttä toteamalla nostalgisesti, että "kun he olivat nuoria he ryyppäsivät kiltisti pussikaljansa metsikössä."

"Nyt nuoret tulevat naamalle", kertoo eräs perheenäiti Sipoosta.

Li Anderssonin mukaan Asiaton oleskelu sallittu -kampanja on saanut alkunsa havainnosta, että kaupallisten toimijoiden kontrolli julkista tilaa koskevissa asioissa on lisääntynyt. Tämä on kytköksissä kehitykseen, jossa ihmisten aktiivinen julkinen toiminta keskittyy yhä enenevässä määrin kauppakeskuksiin ja muihin puolijulkisiin tiloihin. Tässä mielessä nuoriso, joka hengailee ostarilla, tekee vain perässä sen mitä aikuisetkin, sillä erolla, että nuorilla ei ole aikuisten ostovoimaa, he eivät ole hyvin maksavia asiakkaita.

"Nuoret, joilla ei ole ostovoimaa ja jotka ei shoppaile, määritellään ongelmaryhmäksi", summaa Andersson.

Yleisimmin lääkkeenä asiattomaan oleskeluun mainitaan valvontakameroiden ja vartijoiden lisääminen ja turhan mukavien istumapaikkojen poistaminen.

Laitinen epäilee, ettei nuorten käyttäytymistä julkisessa tilassa voi helposti hallita.

"En tiedä voiko yhteiskunta ikinä tarjota paikkoja, jotka nuoret ottaisivat omakseen", hän pohtii.

Sipoossa työskentelevälle kulttuurijohtajalle Asiaton oleskelu kielletty -kyltti tuli tänä vuonna yllätyksenä. Kun kirjasto avattiin vuonna 2009 marketin yläkertaan, se oli Laitisen mielestä valtava parannus entiseen. Tilat olivat suuremmat ja paremmin saavutettavissa. Näytti kaiken kaikkiaan hyvältä idealta rakentaa julkisia palveluja kaupallisten toimintojen yhteyteen. Oli jo pitkään haaveiltu, että keskustaan saataisiin kirjastorakennus. Kun epäkaupallinen julkinen palvelu tuotiin kaupan tiloihin oli mahdollisuus päästä "veronmaksajien kannalta halvempaan ratkaisuun", kun erillisen uudisrakennuksen rakentamiselta vältyttiin.

"Kyllä nämä ovat yhteiset tilat, joten kylttien asentamisesta olisi pitänyt tehdä päätös yhteisesti. Meiltä ei siitä kysytty", hän toteaa. Kirjasto on Laitisen mukaan paikka, jossa pitää voida tavata tuttuja ja oleilla.

"Tunnen oloni epämukavaksi", Laitinen sanoo ja viittaa Asiaton oleskelu kielletty -kylttiin.

Laitista harmittaa myös se, että oikeinkirjoitus ei ole mennyt ihan nappiin.

"Käännös on virheellinen kielletty-sanan ruotsinnoksessa. Pitäisi olla obehörig vistelsen förbjuden, ei förbjudet", hän toteaa.

Matkalla takaisin kotiin sipoolainen äiti kertoo, kuinka eräälläkin teinillä oli "500 euron toppatakki". Saan kuulla, etteivät nämä lapset ole syrjäytyneitä. He ovat hyvistä perheistä, varakkaiden kakaroita, jotka ovat vain turhauneet pleikan pelaamiseen merenrantahuviloillaan. Ja haluavat pistää mestat remonttiin. Varakkaiden perheiden pikkutytöt huoraavat, kertoo eräs nainen varmana tietonaan. Muutama vuosi sitten keskustaan tuli ylä-aste ja sen myötä nuorten näkyvyys Söderkullassa lisääntyi. Nykyään paikallinen kauppakeskus on hub, napamesta. Siellä on hyvä hengailla ja katsoa ruokakasseja raahaavia aikuisia.

Äiti kertoo, kuinka isä haukkui häntä puhelimessa huoraksi, kun äiti ei suostunut korvaamaan soittajan ala-asteella olevan pojan liikuntatunnilla rikkoutunutta satojen eurojen arvoista matkapuhelinta. Äidin mukaan isän käytös osoittaa, missä ongelman ydin on: vanhemmilla arvot ovat vääristyneet.

11 kommenttia

kaikkis

5.3.2013 19:34

Haluisko herra Laakso opetella suomen kielen kieliopin:
"Muutama vuosi sitten keskustaan tuli ylä-aste..."
"...jossa on tarkoitus miettiä, miksi nuoret oleskelevat asiattomasti kauppakeskuksessa? "

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kalikkis

6.3.2013 12:56

Voisko tuon kieltämisen nyt oikeesti lopettaa tässä maassa. Me eletään yhteiskunnassa, jossa kaikkien pitäisi kyetä asumaan. Kieltämällä jokainen asia joka sattuu risomaan jotain kansanosaa ei voi johtaa hyviin tuloksiin. Nämä närkästyneet aikuiset voisivat sen sijaan opetella positiivista ajattelua ja todeta että ainakaan nuoriso ei ole tekemässä pahojaan jossain missä ei ole minkäänlaista valvontaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nuoriso-ohjaaja

6.3.2013 15:23

Miksi nämä nuoret pitää häätää? Perustuslaissa annetaan oikeus kokoontua missä vaan rauhanomaisesti ja kun oikein tarkkaan katsoo, nuoret kokoontuvat varsin rauhanomaisesti. Nehän vain istuvat tekemättä mitään. Ehkä aikuiset kokevat sen jotenkin uhkaavaksi kun näillä nuorilla ei olekkaan harrastuksia ja aikataulutettua elämää. He ovat niitä tulevaisuuden keksijöitä, oikeita taivaanrannan maalareita.

Nämä nuoret kaipaavat aikuisen ohjausta ja neuvoja, eivät he ole vielä valmiita ihmisiä. Ja huomiota. Ehkä heidän kiireisillä vanhemmillaan ei ole aikaa katsoa lastensa perään. Ehkä ongelma ei ole nuorissa, vaan jossain ihan muualla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sielukettu

6.3.2013 16:34

Ei lie nuorten vika että yhteiskunta on mennyt niin perin kummalliseksi että kokonaisesta kansanosasta on yhtäkkiä tullut koditon, ulkopuolinen, mihinkään kuulumaton lainsuojatonryhmä. Ja siis miksi, kun heillä ei ole ostovoimaa eivätkä käytä koko aikaansa työssäkäyntiin tai perhe-elämään. Naurattais jos tää koko tilanne ei olisi niin kieroutuneen absurdi. Antakaa nuorten olla siellä missä ovat tai järjestäkää heille riittävä määrä inspiroivia tiloja. Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi ohjaajaksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

alle18v

6.3.2013 18:56

Kyllä sais joku nyt tuoda muutaman aikuisenkin takaisin maan pinnalle, ja onko jotkut tosissaan skipannut elämästään 20 ensimmäistä vuotta ja ei ole koskaan ollut itse nuori? Kaverit valittaa vaan että oli huono idea pistää kirjasto sinne kaupan yhteyteen, on "kovaa menoa" ja muuta ihme sontaa kun ei se nyt oikeasti ole niin iso ja valtava syy miksi sinne on leiriydytty. Se kirjasto ei kiinnosta ketään, ja puhun nyt niiden puolesta ketkä on nyt tämä "ongelmaryhmä". Ei tarvitse miettiä että pitääkö nyt tehdä toinen kirjasto ihan vain nuoria varten kun ne niin näyttää vetäytyvän tuonne kirjastoon päin. Ei. Ei tarvitse mennä kauhean kauaksi jotta löytää syyn miksi siellä oleilee näitä "trolleja". Sinne vetää semmoinen taikavehje nimeltään lämmitys. No miksi sitten juuri sinne onhan maailmassa muitakin paikkoja kuten kodit tai nuorisotalo? Kuka nyt kotiinsa haluaa laumaa lapsia vaan oleilemaan, ja muutenkin ei tässä iässä kukaan halua mennä omaan kotiinsa äidin silmien alle. No nuorisotalo? Auki neljänä päivänä viikossa, jää vielä kolme päivää. Paljon nuoria käykin siellä, mutta silti ei aina haluta mennä valvovan silmän alle oleilemaan tai se ei vain ole auki. Minkä takia sitten etsitään toinen paikka. Nyt on sattunut sitten käymään tälle kaupalle niin että sieltä löytyi lämmitys ja tarpeen tullen sai jotain pientä syötävää tai muuta. Ja jos vieläkin on ymmällään miksi juuri kirjaston portaat niin se ei ole ihan kaiken keskellä, kyllä varmaan olis kauan aikaa sitten tehty asialle jotakin jos kaikki siellä lihatiskin edessä hienossa ringissa lattialla. Ei nuoret halua olla valvovan silmän alla. Mutta ei nyt haluta mennä johonkin metsään mihin on pitkä matka ja missä on muutenkin epämukavaa. Jos nuorille perustettaisiin omat alueet tai tiloja jossa nuoret saisivat olla niin kuin haluavat ja tehdä mitä haluavat niin voitte kyllä olla varma että nuoret eivät olisi enää siellä kirjaston portailla. Se sitten on eri asia miksi nuoret eivät väistä ja heittelevät roskia ympäriinsä. Siinä voi kuvaan tulla ehkä huono kasvatus tai muuten vaan törkeä lapsi. Ja roskaamiseen ihan simppeli logiikka: täällähän käy siivoojat. Nehän tekee sitä siivoomista työkseen. Jos olisi roskakori kämmenen ulottuvilla niin saattaisi roskat sinne mennä mutta harvoin on niin tapahtunut että siinä olisi joku loota. Ei sitä jaksa nousta vain siksi että saisi roskan roskiin, kun joku siitä sen kumminkin siivoaa. Ja saa siitä vielä rahaa. Jos joku syyttää nuoria niin kannattaa katsoa ihan peiliin kuka meitä sinne nurkkaan tukahduttaa. Kaikki kielletään ja palkintona on yleensä se että sallitaan joku aikaisemmin kielletty. Aikuiset tunkevat meidän reviirille, mikä on ihan oikein jos kukaan ei katso meidän perään niin mehän kasvetaan yhteiskunnasta sivuun. Mutta liika on liikaa. Joskus sitten tullaan aikuisten reviirille, esim nyt kirjaston portaille. Jos yritätte keksiä tähän nyt jonkinsortin ratkaisua niin yrittäkää mennä erisuuntaan kuin yleensä ja kokeilkaa kieltämisen sijasta jotakin muuta. Ei me haluta ärsyttää tai mitenkään muuten kiusata aikuisia mutta kun halutaan olla rauhassa ja kaikki tunkee nenäänsä joka asiaan. Oli se sitten laillista tai ei.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Minim_Erkki

6.3.2013 21:03

Kappalejaot ovat yliarvostettuja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sipoonsatu

6.3.2013 21:18

Mulla ei oo mitään nuoria vastaan, mutta sitä vastaan on, että ostarin ovella heitetään ikävää läppää kovasti kiroillen, vedetään röökiä ja räitään maahan. Ei oo kauhean nastaa mennä siitä omien pienten lasten kanssa ohi. Nuorten pitäisi muistaa siinä missä muidenkin ihmisten, että yleisillä alueilla käyttäydytään asiallisesti, huomioidaan kanssaeläjät, ja ne pienimmätkin. Vois vähän ajatella, miltä tuo huono käytös pienistä lapsista tuntuu. Kiroilu, tupakointi, leikkimielinen kavereiden huitominen jne. Se tuntuu ikävältä, pelottavalta, epämääräiseltä ja oudolta. Aikuiset ymmärtää teinien ikävaiheet, mutta pienet lapset ei. Heille nuorten aikuistumista lähestyvien ihmisten huono käytös on oikeasti pelottavaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

9.3.2013 10:38

No, onhan se totta, että ennen perseily toteutettiin muualla kuin pyörimällä ihmisten jaloissa. Henkilökohtaisesti minua ei kiinnosta tippaakaan niin kauan kuin se lorviminen ja itsensä taannuttaminen tapahtuu niin, ettei siitä ole haittaa ympäristölle. Tämä tarkoittaa sitä, ettei nuoriso tai muukaan porukka muodosta tien tukkeita tmv. haittoja tai aiheuta järjetöntä meteliä, sitä pahemmista puhumattakaan. Tilaa kun on niin ei tarvitse kerääntyä huutamaan ja heilumaan holtittomasti kulkuväylille tai ovien eteen. Toisaalta, kyllä minulle sopii se kunnioittamattoman käytöksenkin katselu jos se tarkoittaa sitä ettei minunkaan tarvitse kunnioittaa heidän olemistaan. Kokemus kuitenkin kertoo, että sen oman tilan ottaminen siinä kulkuväylällä nostaa sellaisen myräkän näiden teinien ja muiden pennun tasolla olevien keskuudessa, että siinä joutuu henkisesti valmistautumaan oman terveytensä suojaamiseen fyysisiltä uhilta.

Kysymykseksi siis jää, onko nuorison huonosti käyttäytyvän osan tmv. oikeus haitata kunnolla käyttäytyvien ihmisten elämää suurempi hyve kuin se, että kunnolla käyttäytyvät iästään riippumatta saavat elää elämänsä rauhassa. Minun mielestäni ei ole. Oli tila mikä tahansa, pitäisi olla ihan laillista palkata joku taho hoitamaan sen puhtaanapito näiden ongelmatapausten osalta. Poliisilla kun ei ole siihen resursseja. Tällä hetkellähän tilanne on se, että jonkun pitää jotakuinkin saada turpaansa tai kärsiä merkittävä omaisuuden menetys ennen kuin laki antaa myöten poistaa nämä yhteiskuntakelvottomat tapaukset sieltä missä heistä on haittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kliffa-69

26.9.2013 07:21

Jenkkilässä niile annettiin koripalloja ja miten hyviä siellä ovatkaan. Antakaa näille nuorille säkillinen jalkapalloja, pelipaidat jne.tytöt sotamaalauksissaan ovat näyttävä fanilauma. Ei mene kuin sukupolvi ja olemme mukana jalkapallon MM kisoissa, nuoretkin tarvitsevat vähän ohjausta motivoituakseen. Bongin osaa väsää jokainen, mut osaako futaa pilkulta boltsin yläbörsää ;-)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

20km kauppaan ymv

14.1.2015 14:40

Asun lähellä Söderkullaa ja asioin päivittäin siellä. Koskaan ei ole nuoriso aiheuttanut harmia tai käyttäytyneet asiattomasti minua tai perhettäni kohtaan. Olen kuitenkin ns "vanha" päälle 60v. Nuoriso myös reagoi provosointiin, kukapa meistä ei sitä tekisi. Eivät kaikki Sipoossa asuvat ole "varakkaita", lasten ja nuorison vaatteet ovat kalliita, mummovainaa sanoi aikoinaan; "köyhällä ei ole varaa ostaa huonoa", tarkoittaen halvemman ja huonolaatuisen ostamisen käyvän kukkarolle vielä kalliimmaksi. Sopeutukaamme tässä yhteisössä rinnakkaiseloon, nuoriso ei ole aina se huonoin vaihtoehto!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi