Paskaa kamaa

MDPV on kauheeta kamaa. Miksi?

Sitä kutsutaan seksihuumeeksi ja sitä myydään huumeiden alelaarissa. Sitä saa helpommin kuin muuta kamaa. Ja sen myymisestä saa vähäisempiä rangaistuksia kuin huumekaupasta. Mutta mikä inhottavinta fiilikset MDPV:n käyttämisestä ovat ennenkuulumattoman huonoja.

Pohdiskelen työpöytäni ääressä moraalia, ja erityisesti tiettyjen huumediilerin moraalia. Yritän hahmottaa sellaisen ihmisen ajatusmaailmaa, joka myy tietoisesti yhteiskunnan heikko-osaisimmille myrkkyä. Kelailu on tuskallista, sillä samaistumispistettä tuntuu olevan mahdotonta löytää. Havahdun, kun kännykästä kajahtaa Steve Earlen Galway Girlin alkusoinnut. Perkele - paras olla asiaa!

Näytöllä välkkyy "City-lehti Heini". Luurista kysytään: teetkö jutun MDPV:stä? Melkoinen telepaattinen yhteys. Nuorisotutkimusverkossa istuvana dosenttina olen seurannut jo yli vuosikymmenen suomalaista huumeskeneä, muun muassa MDPV:n ujuttautumista Suomeen. Puhelun katkaistuani sinkoan naapurihuoneeseen. Siellä päivystää juuri erinomaisen gradun huumeisiin liittyvistä kuolemista tehnyt Mikko Piispa. Mikko P:n nuori mieli tarvitaan mukaan. Combon työmetodi on heti kirkas. Koska tutkimusta ei ole, kuulostellaan, mitä eri tulokulmia edustavat asiantuntijat MDPV:stä tietävät.

Journalistisen kirjoitusotteen pelon varjossa teemme vielä yhden ison linjauksen: koska kyseiset asiantuntijat eivät muille yhtä kattavaa, ajantasaista ja huolellista briiffausta antaisi, vedämme heidän kollegiaalista solidaarisuuttaan kunnioittavalla otteella.

Hyvin lyhyt historia

Aiemmin tapahtunutta. Mikkojen sensoreihin on MDPV:stä tarttunut seuraavaa: Aine vilahteli netin keskustelupalstoilla jo vuonna 2005. Se pisti silmään syksyllä 2008, jolloin alkoi myös kuulua kummallisia käyttäjäkertomuksia. Vuonna 2009 päihdejärjestöt viestivät uudesta aineesta.

Ensimmäinen maininta MDPV:stä on vuodelta 1969, kun sille haettiin Englannissa lääkepatenttia. Lääkkeeksi se ei päätynyt ja palasi vasta 2000-luvulla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana MDPV:tä on tavattu Euroopassa harvakseltaan huumausainekäytössä, mutta vuodesta 2007 havainnot ovat yleistyneet. Suomeen MDPV rantautui varsinaisesti reilu vuosi sitten: ensin stadiin ja siitä hiljalleen koko maahan. Kaupunkilegendan mukaan aineen löytänyt henkilö innostui, tilasi ison mällin netistä ja ryhtyi bisnekseen. Tämä rahantekomalli levisi sitten laajemmalle.

MDPV muistuttaa lähinnä amfetamiinia. Aine on stimulantti, joka vaikuttaa keskushermostoa kiihdyttävästi ja saa aikaan jonkin sortin euforiaa. Sen kemiallinen koostumus poikkeaa jo huumausaineiksi luokitelluista, jolloin se ei loksahda huumausainelainsäädännön piiriin. Aine oli aluksi täysin laillista, mutta luokiteltiin 20.1.2009 reseptiä vaativaksi lääkeaineeksi. Rangaistukset MDPV:n myynnistä ovat kuitenkin huomattavasti lievempiä kuin mitä ne olisivat aineen ollessa huumausainelistalla. Netin kautta tilaus vetämään, ja jos postipaketille käy käry tullissa, selviää pienillä rangaistuksilla − diilerin unelma.

Viimeisen vuoden aikana MDPV:n paikka on kokenut dramaattisen muutoksen. Ensin päihdejärjestöt alkoivat raportoida aineen hurjista haitoista. Pian samaa viestiä alkoi tulla terveydenhuollon suunnalta. Media löysi aineen alkukesästä 2009, kun Iltalehti raportoi 5.6.2009 "seksihuumeen tulleen Suomeen". Sensaatiohakuisia juttuja MDPV:stä putkahteli iltapäivälehtien sivuille. Vuoden 2010 alusta sävy muuttui. Seksihuumeen sijaan alkoi lehtijutuissa korostua aineen vakavat haittavaikutukset. MDPV on osoittautumassa stimulanttien lasinpesunesteeksi – tosin nyt lähtee näön sijaan järki tai henki.

Sosiaali- ja terveysministeriön huumekoordinaatioryhmä otti MDPV:n tarkempaan seurantaan jo viime syksynä, ja keväällä sen ja muiden uusien aineiden tiimoilta pidettiin erityisiä istuntoja. Huumausainelistalle MDPV on tarkoitus viedä mahdollisimman pian, jo ennen ensi syksynä eduskuntaan vietävää huumausainelakiuudistusta.

Nuuskaamalla tai suoneen

MDPV on valkoista ja jauhemaista. Sitä käytetään joko suun kautta, nenän kautta nuuskaamalla tai suonensisäisesti. Päihdelinkin keskustelupalstalla käyttäjät jakavat tuntojaan MDPV:stä. Ainetta kokeilleilla tai sitä enemmänkin käyttäneillä on erilaisia käyttöhistorioita: osalla käyttö on ollut säännöllistä mutta kontrollissa, toisilla taas pakonomaista.

Harvat kertovat pitävänsä aineesta ja mopo karkaa poikkeuksellisen helposti käsistä. Merkittävä osa keskustelijoista kertoo huonoista kokemuksista ja kehottaa pysymään kaukana aineesta. Osa stooreista on rankkaa luettavaa ja varoituksen sanat kohdistuvat vahvaan riippuvuuspotentiaaliin, pahoihin laskuihin ja korkeaan psykoosiriskiin.

Iso osa MDPV:tä kokeilleista on tottuneita amfetamiinin käyttäjiä, jotka ovat ostaneet MDPV:tä sen halvan hinnan ja helpon saatavuuden vuoksi. Osa kertoo myös kuvitelleensa ostavansa "piriä", mutta aine onkin ollut MDPV:tä. Jotkut diilerit myyvät MDPV:tä pirinä tai jatkavat piriä MDPV:llä paremman voiton vuoksi. Tässä piilee iso riski, sillä amfetamiinin tavanomaiset annosmäärät ovat moninkertaisesti MDPV:n annosmääriä suurempia. Käyttäjät myös kummastelevat median viljelemää termiä "seksihuume". Kokemusten mukaan nopeiden nousujen jälkeen haluista ei ole tietoakaan.

Käyttäjäprofiili on hieman pirin profiilin kaltainen. Ainetta käytetään yhtälailla viihdekäytössä kuin pistetään ongelmakäyttäjien piirissä suoneen. Aineen leviämisen myötä on painopiste siirtynyt ongelmakäyttäjien ryhmään. Yhdistävä kokemus lähes kaikilla käyttäjillä on erittäin kuumottavat olot ja hurjat sivuvaikutukset.

Huumeista löytyy aina huonoja ja hyviä kokemuksia. MDPV:stä ei juuri positiivisia juttuja kerrota. Huumetiedon "nettiraamatusta" Erowid.org:sta löytyi kuitenkin muutama. Ne ovat pienillä määrillä (3–10 mg) suoritettua eksperimenttailua, jolloin ainetta on syöty tai nuuskattu. Eksperimenttaajat ovat pitkän linjan tutkimuskemikaaliasiantuntijoita.

Erowidissakin korostuvat negatiiviset kokemukset. Ne voidaan tiivistää seuraavasti: Choose to abuse MDPV and it will abuse you.

Puskaradion kautta kantautuu muutama käyttäjäkommentti. Jotkut kokevat mukavia, amfetamiinin tai essojen kaltaisia nousuja, mutta laskut ovat niin pahoja ja pelottavia, että kiusaus tasoitella niitä on harvinaisen suuri. Tästä seuraa päivien valvominen, joka tuppaa MDPV:n aiheuttamien vainoharhojen kanssa viemään järjen.

Hoitotyöläiset ihmeissään

Stop Huumeille ry on asiakkailta sekä vapaaehtoisilta kerännyt tietoja ja kommentteja MDPV:stä ja julkaissut varoitustiedotteen aineesta.

"Meidän toiminnassa MDPV:n lisääntyminen alkoi näkyä vuoden alussa. Ensin tapauksia tuli lyhyen ajan sisään useampi ja sen jälkeen tahti on ollut tasainen", kommentoivat järjestön Johan Loikas ja Mytty Messmer.

MDPV:tä käyttäneet ovat lähes poikkeuksetta entisiä amfetamiinin käyttäjiä. Loikas ja Messmer kertovat, että:

"Siinä missä amfetamiinin käyttäjillä kuherruskuukausi aineen kanssa voi kestää pitkään, MDPV:n kanssa se vie vain päiviä." Jo siinä vaiheessa monilla iskevät harhat, pelot ja aggressiot, ja vajaassa viikossa monet ovat lataamon tarpeessa. Monet käyttäjät saapuvat Stoppiin oltuaan ensin Aurorassa hoidossa. MDPV:lle ei ole helppoa lääkitystä psykoosia rauhoittamaan: esimerkiksi alkoholipsykoosin hoidossa käytettävät bentsodiatsepiinit vaikuttavat olevan melko hyödyttömiä.

Myös HUS:n ensihoitoyksikön huumeasiantuntijalla lääkäri James Boydilla on huonoja MDPV-uutisia. Ensihoitoyksikkö on kohdannut MDPV-tapauksia tänä vuonna aiempaa enemmän. Tapauksia on tullut ensihoitoon vuoden 2009 alusta 17, joista tänä vuonna jo kahdeksan. Osa potilaista tarvitsee hoitoa kouristeluun, osa aggressioon ja harhoihin. Yleisimpiä oireita ovat levottomuus ja erilaiset pakkoliikkeet. Lisäksi esiintyy poikkeavaa sydämentykytystä ja huimausta.

Boydin mukaan MDPV:stä vaikuttaa olevan vain negatiivisia kokemuksia. Ainetta on hänen käyttäjiltä kuulemien stoorien mukaan paljon liikkeellä ja se vetää paljon huonompaan kuntoon kuin amfetamiini. Vaikutus seksuaalisuuteen on legendaa, sillä yksikään potilas ei sellaisesta ole kertonut. Kuten suomalaisessa huumeiden ongelmakäytössä yleensäkin, MDPV:tä käytetään sekaisin muiden aineiden kanssa.

50 euroa gramma

Mitä MDPV:n käyttäjät sitten elimistöönsä laittavat? Tähän saa vastata Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorion tutkija Laura Aalberg.

"Kemialliselta rakenteeltaan MDPV kuuluu ryhmään kationijohdannaiset, joilla on keskushermostoa stimuloivia, amfetamiinin kaltaisia vaikutuksia. Kationijohdannaisista MDPV muistuttaa eniten pyrovaleronia, joka on huumausaineeksi luokiteltu lääkeaine. Molemmat vaikuttavat välittäjäaineiden kuten dopamiinin, noradrenaliinin ja serotoniinin toimintaan aivoissa."

Aalberg kertoo, että poliisin tietoon MDPV tuli marraskuussa 2008 ja Suomi on ensimmäinen EU-maa, joka raportoi aineesta. Viimeisen vuoden aikana takavarikkojen määrä on kasvanut voimakkaasti ja haaviin jäänyt jo noin yksitoista kiloa. KRP:ssa arvioidaan aineen katukauppahinnaksi 30−50 euroa grammalta ja netistä tilattuna 3−5 euroa grammalta. Tyypillinen käyttöannos on 5−10 milligrammaa puhdasainetta, vuorokausimäärät käytössä ovat noin 30−100 milligrammaa. Se on huumekaupassa halpa hinta.

Hjelt-instituutin oikeuslääketieteen osaston johtaja, professori Erkki Vuori, edustaa alansa maailman huippua ja on työskennellyt pitkään huumeisiin liittyvien kuolemien parissa. Hänen mukaansa MDPV:stä tiedetään vielä melko vähän lääketieteen piirissä, joten sen mittaaminen vainajista ja löydösten merkitysten arviointi on ollut vaikeaa. Tutkimusten luotettavuus on kuitenkin alkanut parantua, ja MDPV:n rooli kuolemissa selvinnee sitä kautta jatkossa paremmin.

Kuitenkin jo tähän mennessä MDPV on ollut osallisena ainakin 16 kuolemantapauksessa. Se ei tarkoita, että kaikki nämä tapaukset olisivat välittömiä MDPV-myrkytyksiä, vaan että "aakkosia" on löytynyt 16 vainajan ruumiinavauksen yhteydessä. Nämä tapaukset voivat olla paitsi yliannoskuolemia, myös esimerkiksi itsemurhia tai onnettomuuksia.

Tapauksista useimpien tutkinta on vielä kesken. Tähän mennessä kahdessa tapauksessa MDPV on määritelty tärkeimmäksi ainelöydökseksi. Tyypillisesti se on osa cocktailia, missä on mukana esimerkiksi buprenorfiinia, metadonia, amfetamiinia ja/tai erilaisia lääkeaineita – sekakäyttö nostaa tässäkin päätään.

Huumeisiin liittyvät kuolemat ovat lähes aina seurausta useamman aineen samanaikaisesta käytöstä, ja vaikuttaa siltä, ettei MDPV tee tässä poikkeusta. Alustavien tietojen mukaan kuolema on korjannut suurimmaksi osaksi vakavasti ongelmaisia pitkäaikaiskäyttäjiä.

MDPV-ongelma

MDPV on siis ongelma. Mutta miksi?

1. Siitä tiedetään vähän. Se on päihdekäytössä uusi tuttavuus, eikä sitä ole ehditty tutkia lääketieteen parissa. Sen vaikutuksia on vaikea ennakoida ja se aiheuttaa ikäviä yllätyksiä kokeilijoille. Pitkään jatkuneen käytön riskejä on vielä mahdoton arvioida.

2. Suuri riippuvuus- ja väärinkäyttöpotentiaali. Kun ainetta käytetään (ja mahdollisesti pistetään suoneen) suurempia määriä, riskit kasvavat huomattavasti. Erityisen ongelmallista on se, jos ainetta on paljon saatavilla ja uuden annoksen ottaminen on helppoa. Rankoissa laskuissa kiusaus sellaiseen on suuri. Tällöin voi ajautua pitkään ja vaaralliseen käyttöputkeen.

3. Se vaikuttaa olevan ensimmäinen tutkimuskemikaali, jolla on potentiaalia korvata ongelmakäytössä vakiintunut huumausaine, eli amfetamiini. Jos MDPV:tä on piriä helpommin ja halvemmin saatavilla, tämä mahdollisuus kasvaa. Huumekauppa on yleensä moraalisesti simppeliä: kauppias myy ainetta, jonka väärinkäytöstä saattaa seurata vakavia haittoja. Tämän tietävät sekä myyjä että ostaja. MDPV:n kohdalla on tultu tilanteeseen, jossa useimmat myyjät epäilemättä jo tietävät normaalia suuremmasta haittariskistä, mutta rahanteon kiusaus vie voiton moraalista.

Kauhuskenaariona voidaan maalata tilanne, jossa osa amfetamiiniriippuvaisista siirtyy käyttämään MDPV:tä suonensisäisesti ja suuria määriä. Varmaa on kuitenkin se, että tässä skenaariossa lopputulos on käyttäjien ja yhteiskunnan kannalta todella paha. Jos siis jotakin on pakko käyttää, niin ei ainakaan MDPV:tä.

Syytä hysteriaan ei kuitenkaan ole. Ongelmiin on herätty Suomessa nopeasti ja tieto aineesta on levinnyt ripeästi. MDPV ei ole koko suomalaisen päihde- tai huumeskenen uusi epidemia, vaan lähinnä amfetamiinin ongelmakäyttäjien riivaus. Heidän ongelmansa on kuitenkin otettava vakavasti ja asiallista neuvontaa ja hoitoa tarjottava.

4. MDPV:n synnyttämässä keskustelussa on pääosin pysytty asiassa, mikä on suomalaisessa huumekeskustelussa harvinaista. On kuitenkin muistettava, että yksittäiset sanat eivät ole viattomia: puhe MDPV:stä seksi-, muoti- tai design-huumeena luo kuvan jostain perinteisiä huumeita tyylikkäämmästä ja kiehtovammasta, mikä voi olla petollista varsinkin nuorille ja kokemattomille käyttäjille. Siispä toivomme, että jatkossa näitä termejä ei enää käytettäisi, sillä kyseessä on pikemminkin halpamarkettihuumeen ulosmyyntikilpailu.

Jutun kirjoittaja dosentti Mikko Salasuo raportoi BlogCityssä päihteistä.

20 kommenttia

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

23.6.2010 16:32

Mitä pahaa siinä sitten on jos nykyiset pirivieterit vetävät itsensä aakkosilla kylmäksi? Siis jos se nyt on nopeampaa ja halvempaa kuin fetalla.
Ei tartte maksella verorahoista vierotuksia ja muuta paskaa tälle pohjasakalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heimohuima50

23.6.2010 20:12

en jaksanut lukea juttua loppuun...heti huomaa...jos kirjoittaja itte ei ole vetänyt kyseistä kamaa...niin juttu on pannukakku...ihan sama kun kirjoittaisin jutun miltä tuntuu synnyttäminen...paska kamaa aakkoset...mut elä kirjota juttuja...jos et todella tiedä...samanlaisia paskoja toimittajia kaikki...ei omia kokemuksia mistään....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

metsien_mies

23.6.2010 22:08

Toimittajasta en tiedä, mutta mulla on kokemuksia yhdestä jos toisesta asiasta sen verran, että MDPV:n osaan kyllä jättää väliin. Jos piristeitä on pakko vetää, niin "klassiset vaihtoehdot" toimivat paremmin. Jos kaipaa lisäviritystä vällyjen väliin, niin gamma, 2CB, ruoho, yohimbe, jne. tuonevat sitä turvallisemmin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kenet_diileri_lahjoisi

24.6.2010 13:52

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/07/seksihuume_mdpv_entista_suositumpi_893673.html

"Se on sellainen stimulantti, joka lisää seksuaalisia haluja ja yliseksuaalisuutta, Piippo kuvailee."

Miksi poliisi toimii huumerikollisten tiedottajana ja mainosmiehenä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vittuakoihmettelenma

25.6.2010 15:36

heimohuima50, kuis noussu kus'päähän vai mikä lie, arvostelit, ettei pitäisi antaa tietoa meille lukijoille, muttet ollut valmis oikomaan virheitä luetusta. Kerro nyt mikä tekee itsestäsi niin ylivertaisen noin sanomaan. Tahdon myös lukea oikaisemasi virheet, olenko saanut taas väärää tietoa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ulkosuomalainen

25.6.2010 19:06

Minusta tämä oli yksi parhaita juttuja Cityssä pitkään aikaan. Lisää tämmöisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rockstar666

26.6.2010 22:37

Hieno mies! puhu totta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Utan_nark

26.6.2010 23:16

Erittäin asiallinen juttu, kiitos ja lisää tälläisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Detta

30.6.2010 12:16

"vittuakoihmettelenma 25.6.2010 15:36 heimohuima50, kuis noussu kus'päähän vai mikä lie, arvostelit, ettei pitäisi antaa tietoa meille lukijoille, muttet ollut valmis oikomaan virheitä luetusta."

Heimohuima yritti luultavasti sanoa että hän on "koeajanut" huumeen eikä pidä artikkelin kuvailua vaikutuksista totuudenmukaisena. Hänen subjektiivinen kokemuksensa ei ole sisältänyt pahoja laskuja tai muita hirviömäisiä vaikutuksia.
Huumeiden vaikutuksien kuvaileminen on muutenkin latteaa hommaa kun sanat tuntuvat usein harhaanjohtavilta ja epämääräisiltä. Vähän niinkuin selittäisi kokemattomalle miten hevosta ratsastetaan, miltä tuntuu tulla isäksi tai miltä tuntuu omistaa boakäärme. Sanat riittävät hyvässä lykyssä ehkä puoleenväliin.

Mukavasti muuten oli toimittaja poiminut sieltä erowidista ne negatiivisimmat kokemukset. Itse olisin tiivistänyt "PV" kokemukset ennemminkin kokeneiden-stimulantti-experimentoijien-kotona-runkkailu-huumeeksi. No, ehkä julkaisukynnys vaatii jonkunlaista super-negatiivista informaatiota.

Kotimaisesta huumeskenestä täytyy todeta että käyttäjät ovat tehneet "kotiläksynsä" todella huonosti. Huumeilla ei voi taikoa pääkoppaan mitään mikä siellä ei jo ennestään olisi. Kyse on aivokemian manipuloinnista, ei mistään muusta.
Muutenkin tuntuu että huumeet ovat ottaneet lähinnä kuningas alkoholin paikan niiden keskuudessa jotka eivät kestä elämää selvinpäin.
Enkä koskaan ymmärtänyt miksi amfetamiinia pitää piikittää. Hyi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nimimerkKISIONVARATTU

1.7.2010 13:37

NO MITÄS MITÄS TYÖNORJAT??´´ onko PALLO TAAS JALASSA JAKETJU KIINNI NILKASSA? TÖITÄ KELLON YMPÄRI JA SAMA HUOMENNA UUDESTAA???,,, SE ON SITÄ KALEERI ORJAN ELÄMÄÄ!!+

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

9

4.7.2010 19:33

kaleeriorja on yhdyssana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

superkonna

10.7.2010 14:01

tyypille 'aaaaaaaaaaaaaa': just perinteistä aivopestyn kitinää. Huumeita käyttävät kaikki yhteiskuntaluokat, talkkareista yritysjohtajiin (ja viimeisemmät vielä enemmän, duuni kun on niin raskasta) - Että tarkista faktasi ja asenteesi määly

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nainen_49

29.9.2010 13:05

Mekin siirryimme amf.käytöstä pv:hen pari vuotta sitten ukkoni kanssa ja yksi kohta jutussa pisti erityisesti silmään: helppo saatavuus! Ehkä aikoinaan olikin,mutta ei ole enään.Vaikka mitä virityksiä yritetään pv:nä myydä,mutta kyllä kunnon pv:n heti tunnistaa.Välittömästi laskeutuva "sisäinen rauha" i.v käytössä.Ei voi verrata mihinkään muuhun.En kyllä pidä ainetta stimuna eikä harhat ja psykoosit ole vaivanneet.Tiedän kyllä tapauksia ja he ovat psyykkisesti jo varttia vailla.Tämä aine vaatii vahvaa psyykettä,malttia ja faktatietoa.Amf.ongelmakäyttäjät ovat kyllä se näkyvin,mutta huom! pieni vähemmistö käyttäjäkunnasta,joista suurin osa elää niin,ettet huomaa käyttöä mistään.Ja minä todella tiedän mistä puhun.PV on parasta-mutta vain erittäin puhtaana!!Muut olkoon mitä mieltä haluavat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

g-Od

3.11.2010 17:40

Joo toi pv on iha lasten kamaa!! mitä te siit vielki jauhatte tilalle on tullut uusia esim. nrg-1, daisy, nrg-2 jotka on huimasti vaarallisempia kuin pevekki!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

piupauta

6.11.2010 11:18

Et ole kokenut kunnon pirinousuja, jos et ole piikittänyt.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nistidiileri

29.11.2010 20:43

Pv koukuttaa kyllä tosi pahasti, sekä pirinistejä että hitaiden vetäjiä, tuntuu maistuvan kummallekin ryhmälle, ja kuulemma auttaa ihmeesti polle-refloihin. En tiedä, kun en ole itse vetänyt hitaita 10vuoteen. Mutta pvtä olen vetänyt nyt yhtä soittoa 2v. ja koukku on pahal, mutta kama ihanaa! Minä rakastan pvtä ihan vilpittömästi, vaikka olen menettänyt 3 lasta sen takia, ja ystäviä on seonnut. Minuun se ei vaikuta niin, en sekoile enkä vainoile, mä tulen onnelliseksi ja hyväntuuliseksi, vaikka toleranssi on kova ja päiväannokset hirvittää kokeneitakin käyttäjiä. Tämä vaan on mun ja mun miehen juttu, vetäminen ja myynti. Olen unelmieni työssä ja ihanassa suhteessa. Jotain positiivistakin pvstä! Tosin menetin lapset, se on rankka paikka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tikkuz

16.12.2013 14:55

Täh? ootko "nistidiileri" tosissas? Menetit 3 lasta pv:n takia? 3 lasta?? Jonkun vitun kemikaalin takia. Kerro mulle, onko sen arvoista? Onko pv oikeesti niin hyvää, ettei haittaa vaikka lapset ja kaikki menee?

Aeoeae

21.1.2011 20:27

Painotetaan artikkelin tärkeintä antia: "Choose to abuse MDPV and it will abuse you."

Eli kyse on jälleen aineen väärinkäyttäjistä. On kai mahdotonta odottaa nykyajan tissiposkinisteiltä vastuullista päihdekäyttöä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sikamaster

11.10.2011 18:17

MDPV tai siihen verrattava kemikaali tulee olemaan seuraavan huumeaallon johtotähti. 60-70 luvulla kannabista ja psykoaktivantteja, 80-90 luvulla ekstaasia ja 2000-luvulla sitten tutkimuskemikaaleja. Suurin este uuden muotihuumeen voittokululle on sen jauhemaisesta muodosta johtuva vaikea annosteltavuus. Pirinistit ovat tottuneet pyörimään fiktien kanssa joten heitä tämä ei haittaa mutta tavan tallaajalle tämä ei käy päinsä.

Kannabis on helppokäyttöistä, runsasmassaista ja poltettavaa. LSD on varmaan paras esimerkki huumeiden tuotekehityksestä jossa raskasmassaisista sokeripaloista siirryttiin kevyempii imupapereihin kun rangaistukset tulevat painon perusteella. Tämä johti äärimmäisen helposti jaeltavan ja tehokkaan huumausaineen syntyyn.

Ekstaasi ja aiemmat amfetamiinijohdannaiset ovat yleensä pillerimuodossa joten niitä on äärimmäisen helppo levittää eikä vaakoja tarvita.

Joten kun seuraava tälläinen "voittaja-kombo" muodostuu niin voidaan odottaa samanlaista piikkiä kun aikaisempien massahuumeiden kanssa. Tämä voisi tapahtua esim. niin että MDPV:tä laitetaan johonkin annostelijaan (esim. hengityssumutin) joita sitten on helpompi jaella jollakin selkeällä kappalehinnalla. Sitä odotellessa sitten...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lealea

2.2.2017 17:12

Kyllä o aikamoista jutustelua tässä ollut. Ihan suosiolla, jos jotain mielenlaajennusta haluaa tehdä niin käyttäkää nyt sitte edes perhana jotain turvallista ja tuttua. Ihan turhaa omaa terveyttä riskeerata halvan ja helpon perässä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi