Pekka Haavisto vs. Paavo Väyrynen

Cityn presidentinvaalisarja, osa 2. Mäntyniemen ovella on jonoa. Portieerina Walter de Camp.

Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.
Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.

"Minä olen liikkunut vaikeiden ryhmien kanssa oudoissa paikoissa. Olen tehnyt rauhanprosessin osia."

  • Paikka: Pikkuparlamentin kahvila
  • Aika: 09:30
  • Pekka Haaviston nauttimat aineet: kuppi kahvia

Pikkuparlamentin sisääntulon metallinpaljastin ei hälytä, vaikka housujeni vyössä on iso metallisolki. Mahtaakohan laite edes toimia? Kahvilassa Pekka Haavisto, 53, tarjoaa kupin teetä (0,50 euroa). Näinkään suurella summalla ei kriittistä journalistia horjuteta.

Pekka, olisi ihanaa kuvitella, että istuisimme nuotiolla Afrikan sarvessa ja tuli räiskyisi ja me grillaisimme banaaneja, ilta alkaisi pimetä ja sinä kertoisit kaikessa rauhassa kokemuksistasi ja muistoistasi eri kriisialueilta. Meillä olisi turvallista siinä nuotiolla, koska sinulla on kännykässä sissipäälliköiden kännykkänumerot ja olisit varmistanut, että meitä ei ammuttaisi. Voitko näyttää jonkun sissipäällikön numeron, että kykenen rentoutumaan?

"Tässä. Adam Basher."

Kuka hän on?

"Hän on islamistijohtaja Turabin oikea käsi. Hän kysyi minulta eilen: ’Pekka, missä olet? Oletko Khartumissa?’"

Sinä esittelet itsesi mini-Ahtisaarena, mutta minulla on sellainen käsitys, että Ahtisaari on paljon kovempi luonne kuin sinä. Kerrotaan, että hän sanoi indonesialaisille sissitaistelijoille, että jos te ette tule neuvottelupöytään nyt, teidät kaikki tapetaan. Onko sinusta kaivettavissa esiin sellaista puolta, että pystyisit olemaan yhtä tylysti jotakuta vastaan?

"Ahtisaarihan on toisessa luokassa. Hän on ollut isojen rauhanprosessien johtajana ja minä olen liikkunut vaikeiden ryhmien kanssa oudoissa paikoissa. Olen tehnyt rauhanprosessin osia."

Olen soittanut useille ihmisille ja kysynyt heiltä itselleni neuvoksi, että millä tavalla Pekka Haaviston poliittinen linja eroaa Sauli Niinistön poliittisesta linjasta. Arvaa, mitä olen saanut vastaukseksi.

"Kerro."

Heillä ei ole minkäänlaista käsitystä. Tämä on hämmentänyt joitakuita. Ihminen on saattanut ajatella, että hän äänestää sinua presidentinvaaleissa, ja sitten hän yhtäkkiä huomaa, että hän ei tiedä sinusta ihan oleellisiakaan asioita.

"Ensinnäkin, mikä on Sauli Niinistön poliittinen linja? Onko se tiedossa?"

Ei ole.

"Ensimmäisessä yhteisessä vaalikeskustelussa tänä vuonna hän puhui matalapalkka-alojen naisten puolesta. Olen aikanaan istunut neljä vuotta Niinistön kanssa samassa hallituksessa, enkä muista, että matalapalkka-alojen naiset olisivat olleet hänen sydämensä keskiössä sen neljän vuoden aikana. Mutta ihminenhän voi muuttua ja kehittyä.

Kun puhutaan ympäristönsuojelusta, niin ehkä minä en ole ketään vastaan, mutta minua vastaan oltiin hyvin voimakkaasti, kun puhuttiin Natura-ohjelmasta, ja muistan erään valtiovarainministeri Niinistön, joka alkoi puhua tupajumien suojelemisesta. Luonnonsuojelukysymysten hahmottaminen on yksi vedenjakaja, joka meidän välillä on ollut voimakas konfliktin aihe."

Pystytkö kakistamaan esiin oman selkeän näkemyksesi Suomen Nato-jäsenyydestä?

"Minä en ole Suomen Nato-jäsenyyden kannalla."

Jos sinut valitaan presidentiksi, tuleeko sinusta maailman ensimmäinen sivari, joka on maansa armeijan ylipäällikkö?

"En tiedä, mutta olen ilmeisesti ensimmäinen sivari, joka on saanut sotilasansiomitalin. Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Kettunen muistaa aina, kun puhun puolustusasioista, huutaa että mikä on puhujan sotilasarvo. Meillähän on myös naispresidentti, joka ei ole suorittanut asepalvelusta."

Miten suhtaudut armeijan kehittämiseen?

"Minä en kannata ajatusta 500 000 miehen reservistä, sillä sen varustaminen modernein suojavälinein ja asein olisi taloudellisesti aivan mieletön urakka. Pikemminkin joudumme pienentämään reservin kokoa nykyisestä 350 000:sta ehkä 250 000:een. "

Sinun poliittisen näkemyksesi voinee kiteyttää sillä tavalla, että sinä kannatat Suomea avoimena yhteiskuntana, joka toimii maailmassa.

"Kyllä. Ajatus siitä, että täällä voitaisiin taas yhtäkkiä polkaista selluteollisuus uudelleen käyntiin ja kaikilla menisi sitten hyvin, ei vaan ole tästä maailmasta. Kummallinen retro-Suomi nousee tuolta ilman mitään todellisuuspohjaa. Meidän pitää löytää uudet kasvualat ja uudet osaamiset."

Sinä olet ainoa ehdokas, jonka puoliso on hiukankaan mielenkiintoinen henkilö. Voitko kertoa jotakin Antoniosta?

"Sanoin hänelle, että suomalaiset haluavat tietää kaksi asiaa hänestä: sen että hän puhuu suomea ja sen että hän käy töissä. Häntä ei jännitä se, että hän on kanssani rekisteröidyssä parisuhteessa, vaan se, miten Suomessa suhtaudutaan ulkomaalaisiin. Hän puhuu suomea ja leikkaa hiuksia Ruoholahden kauppakeskuksessa, suunnittelee yrittäjäksi ryhtymistä."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä työssäsi Suomen tasavallan presidenttinä.

"Kiitos."


"Minä uskon, että voisin rentouttaa presidentti-instituutiota."

  • Paikka: Ravintola Lasipalatsi
  • Aika: 13:30
  • Paavo Väyrysen nauttimat aineet: poron paahtopaistia, pullo Novelle-kivennäisvettä ja kuppi Mundo-kahvia

Aikaa ei ole hukattavissa sekuntiakaan. Paavo Väyrynen, 65, käy lähes joka päivä viidessä vaalitilaisuudessa, ja usein ne ovat eri paikkakunnilla. Nyt hänellä on City-lehden haastattelun kuluessa sentään mahdollisuus hiukan syödä. Poroa!

Olin pari viikkoa sitten, Paavo, sinun tupaillassasi Sörnäisten rantatiellä Helsingissä. Se oli hyvin viihtyisää ja mielenkiintoista. Jos sinua ei jostain käsittämättömästä syystä valittaisi presidentiksi, voisitko alkaa järjestää useammin tupailtoja Helsinkiin?

"En ryhdy spekuloimaan epätodennäköisillä tilanteilla."

Sinä olit edellisessä hallituksessa ulkomaankauppaministeri ja kokoomuksen Alexander Stubb oli ulkoministeri. Uudessa kirjassasi Huonomminkin olisi voinut käydä, kirjoitat, että te ette olleet "Alexin" kanssa aina ihan samoilla linjoilla, ja tupaillassa kerroit, että kirjan ilmestymisen jälkeen Stubb tuli sanomaan sinulle, että siinä on 47 sivua hänestä "skeidaa".

"’Skeida’ - minähän vain kerron, mitä hän teki ja sanoi. Sanoinkin hänelle, että jos tämä on sinun mielestäsi skeidaa, se pitää sisällään aikamoisen itsekritiikin. Meillä oli aivan erilainen käsitys esimerkiksi siitä, millä tavalla EU:n tuleva ulkosuhdepolitiikka pitäisi muotoilla. Alex on federalistina sitä mieltä, että EU:sta pitäisi kehittyä Yhdysvaltain kaltainen maailman mahti. Sen mukaisesti hän ajoi sellaista linjaa, että EU:n ulkosuhdepolitiikka pitäisi painottaa kapea-alaisesti ymmärrettyyn turvallisuusajatteluun. Minä taas lähden siitä, että EU:n vahvuus on kauppa-, kehitys- ja ympäristöpolitiikassa."

Onko Sauli Niinistö samoilla linjoilla kuin Alex?

"Nythän Niinistö yrittää kiemurrella irti Nato-kysymyksestä. Hän yrittää selittää, että ei hän oikopäätä tai noin vain. Arvelen, että hän on loppujen lopuksi Nato-asiassa Stubbin kanssa samaa mieltä, mutta siinä missä Alex toimii torvet soiden, Niinistö peittelee pyrkimystään."

Olet kirjoittanut parikymmentä kirjaa ja yhden kirjan kirjoitit YK:n yleiskokouksen aikana. Kauanko se yleiskokous muuten kestää?

"Yhden viikon."

Ja sinä kai osallistuit päivisin yleiskokoukseen.

"Kyllä. Se yleiskokous on kuitenkin aika rutiinia. Minulla oli puhe mukana. Ja alitajunta toimii valveilla ollessakin. Kuuntelet toisten puheita ja alitajunta toimii."

Minkä tähden sinä aina ja ikuisesti purnaat EU:ta vastaan?

"Kun minä olen itsepäinen ihminen ja haluan osoittaa muiden olleen väärässä. En minä voi sille mitään! Päättäjienhän pitäisi olla kaukonäköisiä, mutta tälläkin hetkellä herää kysymys, että mitä ne saatanan tunarit ovat tekemässä, kuten Kekkonen sanoi. Päättäjien pitäisi ajatella avarasti ja miettiä eri vaihtoehtoja, mihin ne pitkällä aikavälillä johtavat. Mitä olisi tapahtunut, jos olisi toimittu toisin. Ja tulevaisuudesta puhuttaessa pitää olla erilaisia vaihtoehtoja. Päättäjien pitäisi pystyä ennakoimaan tulevaa ja nähdä asiat pitkälle tulevaisuuteen."

Onko sinulla visioita, jotka voisivat viedä Suomea sillä tavalla eteenpäin, että nuoret hyötyisivät siitä? Tulisi enemmän töitä ja mahdollisuuksia maailmassa.

"Kyllähän nykynuorison kannalta globaali näkökulma on aika kauhea. Maailmalla väkiluku kasvaa ja kaikki haluavat korkeamman aineellisen elintason, vuodesta toiseen isomman kulutuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevien sukupolvien tulevaisuus on vakavasti uhattuna."

Äiti Amma kävi äskettäin Suomessa ja sanoi, että me emme ole perineet maapalloa esivanhemmiltamme vaan lainanneet sen lapsiltamme.

"Juuri näin. Kestävän kehityksen periaate määriteltiin Brundlandin komitean mietinnössä 1987 sanomalla, että ’nykyisen sukupolven täytyy tyydyttää omat tarpeensa vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omiaan.’ Tämä on sama ajatus kuin minkä äiti Amma on esittänyt. Kun näihin ongelmiin ryhdytään hakemaan ratkaisuja, silloin puhutaan globaalipolitiikasta, tai ihmiskuntapolitiikasta, niin kuin minä mielelläni puhun."

Minkälainen sinun kestävä mallisi sitten on?

"Minulla ei ole siihen vielä ratkaisua, mutta se ei voi olla malli, jossa markkinat olisivat isännän asemassa. On kyettävä luomaan uudenlainen järjestelmä, joka voisi turvata työtä ja toimeentuloa kaikille. Jos mennään markkinatalouden mallilla, lopputuloksena on valtava köyhyys sekä kehitysmaissa että täällä."

Siviilipalvelusmies Pekka Haavisto pyrkii armeijan ylipäälliköksi. Oletko sinä suorittanut varusmiespalvelun?

"Olen, Hiukkavaarassa, ja RUK:n kurssin 181. Olen reservin kapteeni."

Reservin kapteeni. Miten se on mahdollista?

"Minusta on itse asiassa outoa, että en ole majuri. Väittävät, että ovat unohtaneet ylentää minut. Arvelen sen johtuvan siitä, että en ole riittävän Nato-myönteinen."

Olet hyvin huumorintajuinen ihminen ja lasket mielelläsi leikkiä. Onko presidentinlinnassa nykyisin huumorityhjiö, jonka sinä voisit täyttää?

"Luulen, että näin voisi olla. Tarja Halonen on toiminut monessa suhteessa erittäin hyvin, mutta totisesti. Minä uskon, että voisin rentouttaa presidentti-instituutiota."

Kannatatko sinä, Paavo, rentoa meininkiä?

"Kyllä haluaisin sellaista edistää."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä työllesi Suomen tasavallan presidenttinä.

"Kiitos, kiitos, minä aion kyllä voittaa tämän kisan."


Tsekkaa myös vaalisarjan osa 1, jossa vastakkain ovat Timo Soini ja Eva Biaudet.


Seuraavassa lehdessä Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen.

5 kommenttia

nimm

16.12.2011 22:38

korjatkaa nyt suomen kieli pienellä alkukirjaimella kirjoitettavaksi, come on...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nahkuri

21.12.2011 16:45

Voi Paavo parka, kovan onnen lapsi! "Päättäjirn pitäisi pystyä ennakoimaan tulevaa ..."! Paavo ennakoi väitöskirjassaan, että Neuvostoliitto säilyy ikuisesti ja rakensi koko tutkimuksen tämän premissin varaan! Ei liene myöskään kovin yleisesti tiedossa, Että Paavo katsottiin epäpäteväksi kansainvälisen politiikan dosentin toimeen Lapin yliopistossa. Se ei ollut juonittelua, sillä epäpätevyyden totesi. mm. puoluetoveri, professori Vilho Harle - siis suoraselkäisiäkin kepuleita löytyy joskus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

reservilainen

27.12.2011 12:26

Reserviupseerikurssi 181 käytiin alkuvuodesta 1986, joten Paavo Väyrynen kävi sen siis 39-vuotiaana toimiessaan Sorsan 4. hallituksen ulkoministerinä. Kunnioitettava saavutus!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ja_sitten_pisteet

1.1.2012 18:16

Väyrynen - Haavisto : 6 - 0. Jos annetaan pisteitä myös Stubbille kun se vilahti jutussa : miinus 6. Niinistö sensijaan ei saa pisteitä ollenkaan ennenkuin oppii kertomaan selvästi mielipiteensä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Walter de Camp

1.1.2012 23:16

Paavo Väyrynen näyttää suorittaneen vuonna 1966 reserviupseerikurssin 121. Kurssi ei siis ollut 181. Well, hän itse tarkisti haastattelun. Sattuuhan näitä pikku virheitä jokaiselle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi