Realismia peliin kansainvälisessä huumesodassa

Guatemalan presidentti Otto Pérez Molina ehdottaa ratkaisuksi säännösteltyä laillistamista.

Kansainvälinen huumepolitiikka saattaa nytkähtää jatkossa sallivampaan suuntaan.
Kansainvälinen huumepolitiikka saattaa nytkähtää jatkossa sallivampaan suuntaan.

Guatemalan valtio on pitkään jatkuneessa kansainvälisessä huumesodassa puun ja kuoren välissä. Pohjoisessa USA:n kaduilla satsiaan odottaa maailman suurimmat käyttäjämarkkinat, etelässä tuotannosta huolehtivat puolestaan maailman suurimmat huumeplantaasit. Guatemala sijaitsee Keski-Amerikan pullonkaulassa, jonka läpi roudataan kaikki maateitse Etelä-Amerikasta Jenkkilään valuvat huumeet.

Guatemalan ongelmallinen näköalapaikka saa sikäläiset poliitikot katsomaan idealistista ja ehdotonta huumesotaa vaihtoehtoisesta vinkkelistä.

"Emme voi kitkeä maailmanlaajuisia huumemarkkinoita, mutta voimme ehdottomasti rajoittaa niitä – aivan kuten olemme tehneet alkoholi- ja tupakkamarkkinoille. Huumeiden väärinkäyttöä, alkoholismia ja tupakointia pitäisi kohdella kansallisina terveysongelmina, ei rikosoikeudellisina asioina. Lapsemme ja lastenlapsemme vaativat meiltä tehokkaampaa huumepolitiikkaa, eivät lisää ideologisia vastauksia", Guatemalan presidentti Otto Pérez Molina kirjoittaa brittiläisen Guardianin sivuilla.

Vaihtoehtoinen näkökulma syntyy helposti maassa, jonka pääkaupungissa Guatemala Cityssä listattiin vuoden 2011 ensimmäisinä seitsemänä kuukautena keskimäärin 42 murhaa viikossa. Hampaisiin asti aseistautuneiden jengien väkivalta on maassa jatkuvasti kasvava ongelma.

"Huumekaupan vapauttaminen – vapaan tuotannon, myynnin ja kuljetuksen salliminen ilman minkäänlaisia rajoituksia – olisi mielestäni erittäin vastuutonta. Se olisi jopa absurdi ehdotus. Jos hyväksymme ohjesääntöjä alkoholille ja tupakalle, miksi antaisimme huumeille vapaan käytön ja tuoton ilman rajoituksia?", Pérez kysyy.

Guatemalan hallituksen linjaus ehdottaa huumemarkkinoita koskevan keskustelun käsittelevän ehdottoman kieltämisen sijaan muun muassa kysymyksiä siitä, miten huumeiden käytöstä aiheutuvaa väkivaltaa voitaisiin rajoittaa, miten huumeiden tuotannosta ja kuljetuksesta taloudellisesti hyötyviä perheitä voitaisiin auttaa sekä millä säännöksillä voitaisiin ehkäistä huumeiden väärinkäyttöä?

Guatemalan presidentin lausunnon mukaan kieltolaista luopuminen ei ole helppoa, mutta ideologinen suhtautuminen huumeisiin on hänen mukaansa epäonnistunut ja nyt on aika keksiä uusia lääkkeitä ongelmaan.

Uusia keinoja pyritään kehittämään ensi viikonloppuna, kun Amerikan johtajat tapaavat ensi viikonloppuna Cartagenassa. Kansainvälisen poliitikan asiantuntijat pitävät kokousta vedenjakana huumepolitiikan suhteen. Merkit viittaavat siihen, että uusi suunta olisi ehdotonta kieltämistä moniulotteisempi ja liberaalimpi.


Reason TV:n video kertoo huumepolitiikan seurauksista Guatemalassa.


Channel 4:n raportissa ollaan Guatemalan huumejengien jäljillä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi