Robottigepardi osaa juoksuhypyn

MIT:n tutkijoiden kehittelemä robotti on tieteen ja teknologian riemuvoitto.

Kuva: MIT / YouTube

MIT:n robottitutkijat onnistuivat viime vuonna kehittämään edistyneen robottigepardin. Gepardi on robotiikan riemuvoitto - maailman nopeimman maanisäkkään inspiroimana se liikkuu sulavammin ja älykkäämmin kuin mikään muu tähänastisista rakennelmista.

Viime vuonna rakennettua gepardia on treenattu ahkerasti, ja viime päivinä se saavutti taas uusia ennätyksiä: robotti osaa juosta ja hyppiä juostessaan esteiden yli itsenäisesti. Se on ensimmäinen nelijalkainen robotti, joka pystyy siihen.

Kyetäkseen juoksuhyppyyn robotti suunnittelee reittinsä ihan kuten juokseva ihminenkin tekee: kun se havaitsee lähestyvän esteen, se arvioi sen etäisyyden ja korkeuden. Juoksumatolla ja sisäradalla tehdyissä kokeissa robottigepardi selvitti onnistuneesti jopa noin 45 senttimetrin korkuisia esteitä (yli puolet robotin omasta korkeudesta) säilyttäen noin kahdeksan kilometrin tuntivauhdin.

"Vauhtihyppy on todella dynaaminen hyppy", sanoo Sangbae Kim, mekaniikan apulaisprofessori MIT:stä . "Siinä tulee hallita tasapainoa ja energiaa, ja pystyä käsittelemään laskeutumisen aiheuttama isku.”

Vaikka robottigepardi ei vielä pysty ihan esikuvansa nopeuksiin, on juoksuhyppy valtava loikka paitsi robotille itselleen, myös tieteelle. Tulevaisuudessa robottigepardin kaltaisia laitteita voidaan käyttää esimerkiksi etsintä- ja pelastustehtävissä.

Alla oleva video on viime syyskuulta, kun robotti julkistettiin. Kovan treenin tuloksena se pystyy juoksemaan nyt jo kolme kertaa nopeammin ja hyppäämään korkeammalle. 

Lähde: MIT News

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi