Ruotsalaisnuoria passitetaan Norjaan työtä etsimään

Valtio maksaa lentoliput ja majoituksen hostellissa.

Söderhamnista Osloon kertyy matkaa muutamia satoja kilometrejä.
Söderhamnista Osloon kertyy matkaa muutamia satoja kilometrejä.

Ruotsalaisessa Söderhamnissa työttömyys uhkaa isoa osaa nuorisoa. Kunnan viranomaiset tarjoavat yhdessä valtion kanssa ongelmaan erikoista ratkaisua: kuka tahansa 18-28-vuotias voi halutessaan ilmoittautua "työmatkalle" naapurimaa Norjan pääkaupunkiin Osloon.

Käytännössä nuori työnhakija saa käteensä matkalipun ja pääsee bunkkaamaan norjalaisessa nuorisohostellissa, jossa majoittuminen maksetaan korkeintaan kuukauden ajalta. Yhdestä yöstä pulitetaan vajaa pari kymppiä. Pakettiin kuuluu myös kasa neuvoja siitä, miten työtä kannattaa paikan päällä etsiä.

"Meillä on ollut yli 25 prosentin työttömyys, joten ratkaisuja on löydettävä. Norjaan lähteminen on aina ollut suosittua nuorten keskuudessa, mutta joskus halukkaat eivät tiedä, miten löytää töitä tai majoitusta, joten päätimme auttaa hieman molemmissa", Söderhamnin kaupunginvaltuuston johtaja Magnus Nilsen sanoo asiasta kertoneelle Telegraphille.

Toistaiseksi tarjoukseen on tarttunut noin 100 nuorta söderhamnilaista. Joillakin työnsaanti kävi kuin tanssi.

"Tulin tänne torstaina ja maanantaina minulla oli työ. Se tuntui hieman epätodelliselta, aivan kuin olisi tullut luvattuun maahan", pari vuotta työttömänä ennen Norjan reissuaan ollut Andreas Larsson kertoi Telegraphin mukaan ruotsalaiselle radiokanavalle.

Suomestakin on lähdetty usein Norjaan tekemään tiliä, sillä esimerkiksi turskabisneksessä on riittänyt jaettavaa Norjan ulkopuolelta tulevillekin. Aikoinaan monet suomalaiset törmäsivät työreissuillaan kuitenkin Norjan korkeaan hintatasoon ja reissusta palattiin monta kokemusta, mutta harvoja euroja rikkaampana.

1 kommentti

MAgrippa

4.11.2012 00:01

Epäuskottava työttömyysluku. Kyllä Ruotsissa kaikille työpaikkoja riittää; siitä on selvänä todisteena se että hallitus haalii työn tekijöitä Ruotsiin kaukomailta jos jonkinlaisilla porkkanoilla.
Ruotsiin tulee Euroopasta ammattityöntekijöitä, ja kaukaa paljon pakolaisia. Näiden lisäksi perheenyhdistäjiä saapuu vuosittain paljon (v 2010: 24 626 kpl).
Näiden lisäksi ensi vuodeksi on arvioitu turvapaikanhakijoita tulevaksi yli 50 000 kpl.
http://www.unt.se/sverige/over-50-000-asylsokande-nasta-ar-1932202.aspx
Huippuvuotena on näitä ollut 84 000.
Joten pakkohan siellä on olla kova työvoimapula, kun sama jatkuu joka vuosi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi