Sauli Niinistö vs. Paavo Lipponen

Cityn presidentinvaalisarja, osa 3. Meno Mäntyniemen ovella kiihtyy. Walter de Camp ottaa niskalenkin sisään pyrkijöistä.

Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.
Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.

"Siitä syntyy voimakas, positiivinen, eurooppalainen mielleyhtymä."

  • Paikka: Café Niinistö, Espalla
  • Aika: 11:15
  • Sauli Niinistön nauttimat aineet: kuppi kahvia

Kolme kauhean kilttiä porvarisrouvaa emännöi kahvilaa. Kaivari Style hallitsee. Ottaisinko keksin vai kaksi? Nappaan kaksi, sillä jonkun kroisoksen kukkarostahan ne kumminkin ovat. Sauli Niinistö, 63, saapuu. Hän jakaa innostuneille eläkeläisille nimikirjoituksia. Sitten me vetäydymme kahvilan takahuoneeseen.

Sauli, voisitko alkajaisiksi, ihan selkeällä suomen kielellä, laulaa kajauttaa katkelman EU:n kansallislaulusta Oodi ilolle?

"En taatusti, sen jälkeen kun sain viivan laulussa sovittua."

Muistatko sanat?

"(Alkaa miettiä, ja hyräillä) Onko tämä sitä? Ei, en muista."

Tähän Beethovenin biisiin on olemassa Kerttu Juvan hyvin vanhat sanat. Pitäisikö tehdä uudet, jotta voisimme kaikki laulaa ja iloita...

"...eurooppalaisuudesta. Niin, se on hyvin kaunis sävelmä. Siitä syntyy voimakas, positiivinen, eurooppalainen mielleyhtymä."

Puoluetoverillasi, Eurooppaministeri Alexander Stubbilla on ollut viime aikoina railakkaita lausuntoja ja kannanottoja, jotka liittyvät kansainvälisiin, presidentin toimialaan kuuluviin suhteisiin. Mitä ajattelet siitä, että hän Pohjoismaiden neuvoston kokouksen jälkeen pamautti kuuluisat sanansa "vittu mitä paskaa"?

"Kehottaisin vakavasti lukemaan tarkasti, mitä Stubb on sanonut. Eilen keskustelin erään ulkoministerin kanssa, joka ihmetteli otsikoiden ja hänen näkemänsä puheen välistä ristiriitaa. Katainen on ymmärtääkseni sanonut, että ihan väistämättä tilanne on nyt se, että niiden ääntä ja niiden mallia, jotka ovat asiansa hoitaneet, kuunnellaan enemmin. Minusta se on täysin luonnollista ja inhimillistä. "

Siitä ei ole kovin monta vuotta, kun kansat Euroopassa vielä pitivät toisistaan. Nyt puhutaan, että saksalaiset ja kreikkalaiset vihaavat toisiaan. Yhdet ottavat velkaa ja toiset joutuvat maksamaan sitä pois. Onko olemassa mahdollisuus, että EU:n yhteen sitomat kansat alkavat vihata toisiaan ja alkaa ilmetä jopa sodan uhkaa?

"En minä näe mitään tuohon viittaavaa, jos sotiin asti ajatellaan. Enkä suuria kahdenvälisiä kriisejäkään. Mutta varmasti on kitkeryyttä. Tämän prosessin venyminen ei ole tehnyt ollenkaan hyvää. Eurooppalaisia tukipaketteja joudutaan varmasti käyttämään, ja on suhteellisen luultavaa, että sieltä tulee myös tappioita, Suomellekin. Kun meilläkin on omia ongelmia, niin kielteiset tunteet muita kohtaan voivat nousta potenssiin."

Ilmaston- ja luonnonsuojelijaksi ei kai kukaan sentään ole sinua nimitellyt?

"Ei edes silloin kun kiistellään siitä, kuka on ollut Pietarin jätevedenpuhdistuslaitoksessa auttamassa asiaa. Minulla oli siinä tuplarooli, mutta en ole siitä numeroa tehnyt. Sekä valtiovarainministerinä aikoinaan Suomen budjetin kohdalla että sitten Luxembourgissa, jossa johdin pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden työryhmää, joka avasi Pietarin jätevedenpuhdistamon rahoituksen.

Naturaa meille tarjottiin aikanaan valtavan laajana. Kuviteltiin, että tuosta vaan lyödään Naturat päälle ja maanomistajat goodbye. Ei se ole meidän perustuslain mukaista. Minä nostin siitä suuren kysymyksen."

Tupajumit.

"Myöskin ne, mutta ennen kaikkea rahoituksen. Onko tarkoitus toimia perustuslain mukaan vai konfiskoida maanomistajat."

Tuntuu kuitenkin siltä, että minun pitää hankkia Elokuvasäätiöltä tukea, jotta voisin käsikirjoittaa sellaisen tulevaisuuteen sijoittuvan elokuvan, jonka yhdessä kohtauksessa sinä presidenttinä ja pääministeri Katainen istutte mukavasti laatimassa taloussuunnitelmia, ja juuri sillä hetkellä jokin luonnonkatastrofi käynnistää lopullisen tuhon ketjun. Tämä ei vaadi mielikuvitusta.

"Se ei vaadi mielikuvitusta, mutta se vaatii runsaasti asenteellisuutta."

Kyllä.

"Sinä olet siis asenteellinen!"

Kyllä, kyllä.

"Ja voimakkaasti pääministeri Kataista ja minua vastaan."

Ei vaan ilmastonsuojelun puolesta.

"Tuota, haluaisin muistuttaa, kuinka johdateltavissa yleinen poliittinen mielipide on. Tarkoitan sen jälkeen kun Al Gore tuli esiin. Ja myös britti taloustieteilijä, joka hinnoitteli ilmastonmuutoksen ja totesi taloustieteellisin perustein, että tulee hirvittävän kalliiksi jatkaa näin. Tämä oli 2000-luvun alkuvuosina. Ja Al Gore viestitti ihmisille, että älkää nyt ainakaan turhaan kuluttako. Niin kun tuli syksy 2008, koko vallitseva poliittinen kenttä yhtäkkiä sanoikin: kuluttakaa, kuluttakaa, kuluttakaa. Elvytyksen nimissä. Minusta oli tavattoman hämmentävää, että vallitseva, globaali poliittinen viesti voi hetkessä kääntyä mustasta valkoiseksi."

Minkä tähden esitit Kirkon järjestämässä arvokeskustelussa, että Paavo Väyrysen pitäisi kerran vuodessa toivottaa suomalaisille Jumalan siunausta?

"Minä en esittänyt sitä mitenkään erityisesti Paavo Väyryselle. Hän sanoi puheenvuoronsa lopuksi, että hän ei mielellään sekoita politiikkaa ja kristinuskoa, mutta hän sanoi, että hän uudenvuodenpuheessaan tukisi kristinuskoa. Minä vain sanoin, että hyvä niin."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä Suomen tasavallan presidenttinä.

"Ehdokkaana."


"Sen jälkeen kun minä läksin pääministerin paikalta 2003, Euroopassa on sotkettu asiat."

  • Paikka: Aschan Café Jugend, Espalla
  • Aika: 12:00
  • Paavo Lipposen nauttimat aineet: kermainen keitto, leipää ja lasi vettä

Aschan Café on Paavo Lipposen, 70, kantakahvila. Hänellä on oma mielipöytäkin. Hän noutaa (melko vaatimattoman näköisen) keittonsa tottuneesti. Miehen liikkeissä on diapam-brunssilla käyneen karhun verkkaisuutta.

Paavo, kertoisitko mielenosoittajan urastasi kaduilla. Hurjia kokemuksia?

"60-luvulla olin rauhanmarsseissa. Enpä juurikaan paljon muussa. Maailman nuorison festivaaleilla en ollut missään kahinoissa mukana, mutta sen verran seurasin sitä, että sain osani kyynelkaasusta, koska se levisi Mannerheimintieltä sivukaduillekin."

Mitä ajattelet kreikkalaisista, jotka osoittavat mieltään kaduilla ja toreilla?

"Olisihan se kummallista, jos siellä ei mieltä osoitettaisi. Monet kokevat olevansa syyttömiä tilanteeseen ja kuitenkin heitä rangaistaan heikentämällä etuisuuksia palkoista lähtien. Arvostelu on paikallaan, mutta että alkaisimme suhtautua kreikkalaisiin ikään kuin he olisivat alempaa kansaa, se on vaarallista."

Olet maininnut, että sivuun siirtynyt pääministeri Georgios Papandreou on ystäväsi. Hänellähän on varmasti rutkasti rahaa. Oletko käynyt hänen kotonaan? Onko hänellä luksusasunto, huviloita, upeita autoja, jahti?

"En ole. Me olemme sillä tavalla ystäviä, että olen ollut Euroopan sosiaalidemokraattien Turkki-työryhmän puheenjohtaja ja hän on co-chair ja olemme käyneet kaksi kertaa Turkissa. Vaikka sanotaan, että hän edustaa dynastiaa, niin hän on moderni, hyvin pohjoismaalainen, Yhdysvalloissa koulutettu ja Ruotsissa asunut ihminen."

Tilannehan on nyt se, että EU:ssa tuetaan pankkeja, varakkaat ihmiset pärjäävät, ja tulee paljon köyhyyttä ja työttömyyttä.

"Markkinat ovat kuin peili tai kontrolli. Siellä ei mitään vastuuta oteta mistään. Mutta ne heijastavat sitä, että ovatko asiat demokratioissa käsissä. Jos päästetään valtio velkaantumaan, se on merkki siitä, että asiat eivät ole demokratiassa hallinnassa. Silloin pitää palauttaa luottamus demokratiaan siten, että kyetään tekemään sellaisia ratkaisuja, että velkaantuminen saadaan hallintaan."

On olemassa ihmisiä, jotka väittävät, että sinä olisit oikeistolaisempi kuin Sauli Niinistö. Ei kai se voi sentään pitää paikkansa?

"Tämä on juuri sitä halpaa leimojen lyöntiä. Tässä on ylipäätään kysymys syyllisten hakemisesta, unohtaen mitä silloin oikeastaan tehtiin, kun minä olin pääministeri. Minä otan täyden vastuun siitä, mitä silloin tehtiin. Se oli hyvin laajapohjainen hallitus, ja silloin oli aivan toisenlainen henki kuin nyt, kun on ollut porvarijohtoisia hallituksia."

Ilmoitat olevasi kansainvälisyyden kannattaja. Kuitenkaan ulkoministeriön kirjassa Kehitysyhteistyö 40 vuotta ei ole minkäänlaista mainintaa sinusta. Sen sijaan siinä esitetään, että Paavo Väyrysen hallituskausilla kehitysyhteistyövarat ovat aina kasvaneet, ja ne ylittivät 80-luvun lopulla jo 0,7 %

bkt:sta.

"Hän oli sektoriministeri, minulla oli pääministerin vastuu. Minä olen vaikka kuinka pitkän aikaa itse antanut rahaa Kansainväliselle solidaarisuussäätiölle. Sieltä voi kysyä, kuka on eniten maksanut sinne."

Okei. Selvä peli. Käsitykseni mukaan sinä olet ennen kaikkea Eurooppa-mies ja Yhdysvallat-mies. Sinun kansainvälisyytesi rajoittuu näille alueille. Kaikki sinun tuntemasi johtohenkilöt, kaikki kaverisi, ovat tällä hetkellä pulassa.

"Minähän olen ehdokkaista ainoa, jolla on kokemusta yhteistyöstä maailman korkeimmalla tasolla. Ja globaalisti korkeimmalla tasolla. Minulla on ystäviä Kiinassa. Totta kai Yhdysvalloissa. Obamaa en tunne. Sen jälkeen kun minä läksin pääministerinpaikalta 2003, Euroopassa on sotkettu asiat. Se on tapahtunut porvareitten johdolla. Saksassa on porvarilliset johtajat, Barroso on porvari, Berlusconi on porvari. Kreikassa Karamanlisin hallitus, joka lopullisesti ajoi maan umpikujaan, oli porvarillinen. Etelä-Afrikan edellinen presidentti on ystäväni. Venäjään minulla on ollut todella paljon yhteyksiä. Tunnen Vladimir Putinin hyvin. Viimeksi keskustelimme vuonna 2005 Kremlissä Venäjän demokratiasta.

Minun aloitteestani perustettiin Pohjoisen ulottuvuuden politiikka. Sen ympäristökumppanuudessa on investoitu Pietarin jätevesien puhdistamiseen. Pietarin jätevedet alkavat kohta puhdistua lähes kokonaan."

Sinua ehkä kiinnostaa kuulla, että kilpailijasi Sauli Niinistö ottaa itselleen meriitin Pietarin jätevesien puhdistuslaitoksesta.

"Toivotan tervetulleeksi näitä meriitinjakajia, mutta minä panin sen koko homman liikkeelle. Sauli Niinistö oli hyvä toteuttaja yhden rahoittajan osalta."

Läpäisitkö jokaisen isän kovimman kuntotestin eli jaksoitko talvisin vetää lapsesi pulkalla päiväkotiin?

"Kyllä olen tässä uusperheessä monet vaiheet läpikäynyt. Olen öitä valvonut ja jonottanut vastaanotolle yötä myöten kun on ollut korvatulehdus. Pääministerinäkin monta, monta kertaa."

Mutta miten se pulkka?

"Kyllä pulkassakin vedettiin, ja lapsethan tykkäs siitä pulkassa ajamisesta kovasti. Olin molempien lasten synnytyksessä läsnä. Pidin isyyslomaakin."

Lähdetkö presidenttikilpaan siltä pohjalta, että se on sitten 12 vuotta?

"Minä varoisin tällaisia. Muistan erään pääministerin, joka sanoi olevansa vielä 2015 pääministeri. Toisin kävi. Olen tosissani, ja kuudessa vuodessa on tekemistä. Sitten katsotaan."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä työssäsi Suomen tasavallan presidenttinä.

"Kiitos paljon! Tulin siihen tulokseen, että en voi jäädä vierestä seuraamaan, mitä tässä maassa tapahtuu."


Vaalisarjan toisessa osassa ovat vastakkain Pekka Haavisto ja Paavo Väyrynen.

Tsekkaa myös vaalisarjan osa 1, jossa vastakkain ovat Timo Soini ja Eva Biaudet.

1 kommentti

Anonyymi

12.1.2012 13:06

Jaa, mihinhän jäi Lipposen kytkökset pakkoruotsittajien suurimpana äänitorvena?

Älkää unohtako että Paavon mukaan ruotsinkieli on rikkautta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi