Tämänkin jutun lukeminen aiheuttaa päästöjä

Netinkäytön hiilijalanjälki lähestyy lentomatkustamisen ilmastohaittoja.

Omilla tavoilla voi vaikuttaa nettipäästöihin.
Omilla tavoilla voi vaikuttaa nettipäästöihin. Kuva: CustomMade

Digitalisoitumisen on vienyt maailmaa monella teollisuudenalalla ekologisempaan suuntaan, kun digitaaliset palvelut ovat korvanneet fyysisiä asioita. Palveluiden siirtyessä pilveen, on loppukäyttäjä kuitenkin usein yhtä autuaan välinpitämätön luonnolle aiheuttamastaan haitasta, kuin keskiverto puhelimenkäyttäjä on laitteessa käytettyjen jalometallien alkuperästä. Asiat eivät vain katoa pilveen, vaan jokaiselle “pilvestä” ostetulle säilytystilalle löytyy fyysinen vastine jostain palvelusalista.

CustomMaden infografiikassa hahmotellaan internetin – sähköpostien, hakujen ja pilvitallennuksen – tuottamia tuottamia CO2-päästöjä. 2,5 miljardia ihmistä käyttää nettiä ja energia- ja hiilijalanjäljen arvioidaan jossain vaiheessa saavuttavan lentomatkustuksen päästöt. Grafiikan mukaan netin tuottamat päästöt voidaan jakaa kahteen kategoriaan: laitteiden valmistuksessa ja kuljettamisessa syntyviin päästöihin sekä laitteiden käynnissä pitämiseen ja viilentämiseen tarvittavaan energiaan. Jokainen internethaku tuottaa oman pienen hiilijalanjälkensä, sillä jokainen suurennuslasin painallus laittaa servereitä liikkeelle eri puolilla maailmaa.

Kuluttaja voi paitsi ottaa selvää omien palvelutarjoajiensa ponnisteluista vihreämmän energian eteen, myös vaikuttaa omaan kulutukseensa muuttamalla tapojaan.

Click to Enlarge Image

Carbon Footprint of the Internet

Carbon Footprint of the Internet
Infographic by CustomMade

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi