Timo Soini vs. Eva Biaudet

Cityn presidentinvaalisarja, osa 1. Mäntyniemen ovella on jonoa. Portieerina Walter de Camp.

Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.
Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.

"Sitten kun olet tarpeeksi iso ja härski, et voi edes epäonnistua. Too big to fail."

  • Paikka: Pikkuparlamentin kahvila
  • Aika: 09:30
  • Timo Soinin nauttimat aineet: ei mitään

Pikkuparlamentin kahvilan seinissä on huomaamattomia ovia, joista pääsee ikkunattomiin kabinetteihin. Niissä on tavallista leveämpiä pöytiä, joiden ääressä poliitikot pitävät kokouksiaan. Vetoan suljetun paikan kammooni ja saan sovituksi Timo Soinin avustajan kanssa, että haastattelu tehdään kahvilan puolella. Ostan teen (0,50 euroa) ja pullan (1,35 euroa). Timo Soini, 49, saapuu paikalle iloisen ja hyväkuntoisen näköisenä. Hän on presidentinvaaliehdokkaista kolmanneksi nuorin.

Oletko, Timo, kehitellyt tätä presidentinvaalikampanjaa varten uusia yhden lauseen mittaisia sivalluksi tyyliin "piikki on kiinni" ja "Tuppurainen ja Tappurainen"? Ainakin yksi on tullut jo esiin: "Freedom to fail."

"Kyllä sieltä ehkä tulee vielä. Vaalien iskulauseeni tulee olemaan sen verran omanlaisensa, että siitä voi tulla puhetta. Freedom to fail, oikeus epäonnistua, on mielestäni aika hyvä."

Se tarkoittaa, että pankkien pitäisi antaa mennä vaikka konkurssiin.

"Firmat voivat mennä konkurssiin ja pieni ihminen voi mennä nurin, mutta sitten kun olet tarpeeksi iso ja härski, et voi edes epäonnistua. Too big to fail.

Minä olen saanut päähäni, että nyt tapahtuu muutos. Niin kuin Suomessa tapahtui vaaleissa, niin myös Euroopassa tulee poliittinen kenttä myllertymään. Vuosi sitten arabimaailmassa oli yksi vihanneskauppias Tunisiassa, ja viranomaiset kohtelivat häntä väärin. Hän yritti polttaa itsensä. Siitä lähti Tunisian protestit, lähti Ben Ali, sitten kaatui Mubarak, nyt on kaatunut Gaddafi. Euroopassa nämä vaan rakentavat EU-bysanttia, lisää valtaa vaan näille epäonnistuneille kavereille. Minä vähän luulen, että maailmassa tapahtuu muutoksia."

Sinä poikkeat siis siinä mielessä monista muista ehdokkaista, että sinun mielestäsi on olemassa ikään kuin vaihtoehtoinen tulevaisuus.

"Täytyy olla, koska ihmiset sen tekevät."

Onko sinulla käsitystä, millainen se tulee olemaan?

"Se ei voi rakentua muuten kuin uuden paikallisuuden varaan. Meillä on globalismi ja globalisaatio, ja sen vaihtoehto on lokalismi, paikallisuus, pienet yhtiöt, vallan hajautus, ei keskitys, ja pyramidiajattelun torjuminen. Se on se vaihtoehto. Sitä pienet ihmiset jo tekevät omana protestinaan äänestämällä rahoillaan, ostamalla tiettyjä tuotteita.

Amerikassa on kaksi toisistaan poikkeavaa liikettä, mutta kumpikin on lokalistinen: Tea Party ja Occupy Wall Street. Idut näkyvät läntisessä maailmassa. Vihreä liike, joka oli vaihtoehtoinen Ville Komsin ja Könkkölän aikaan, ei enää ole sitä. Kyllä minä uskon!"

Monilla ihmisillä on sellainen käsitys, että sinä olisit halukas sulkemaan Suomea.

"En minä halua Suomea sulkea, mutta haluan pitää päätösvallan suomalaisilla. Me olemme Pekka Haaviston kanssa interrail-sukupolvea. Pekka kirjoitti siitä kirjan ja minä matkustin interrailillä kolme kertaa."

Sinä olet ollut interrailillä!

"Kyllä, ja minua kiinnostavat kansainväliset asiat, mutta sitten kun katson demokratiaa, niin aito demokratia on oikeastaan mahdollista vain kansallisvaltioissa. Valtioiden välinen yhteistyö on tarpeellista, mutta ylikansallinen demokratia tyyliin EU ei toimi. Minä olin EU-parlamentissa. Olin 21 kuukautta Titanicissa Brysselissä. Katsoin, kun pidot vaan parani. Minä sanoin niille, että tulee talousromahdus. ’Ei tässä mitään tule.’

Demokratiassa ihmiset saavat valita Timo Soinin tai olla valitsematta. Se on demokratiaa. Mutta missä voi äänestää Olli Rehniä tai Barrosoa?"

Mitä Suomen pitäisi tehdä, vuoden tähtäimellä?

"Meidän pitäisi palauttaa markkinatalous eurooppalaiseen pankkijärjestelmään. Freedom to fail."

Me emme pysty tekemään sitä yksin.

"Kyllä me pystymme venettä keikuttamaan. Siellä ovat samanmielisiä Saksa, Alankomaat, Itävalta, Slovakia. Minulla nousi molemmat hiukset pystyyn eilen illalla kun uutisissa kerrottiin, että siellä ollaan 2300 miljardin eurobondipottia puuhaamassa. Ja Olli Rehn esittelee. Aina kun maailmanhistoriassa tulee kriisi, vallanpitäjät haluavat itselleen lisää valtaa."

Mitä mieltä olet Sauli Niinistön poliittisesta linjasta?

"Hänen EU-poliittinen ratkaisunsa yhdessä Paavo Lipposen kanssa viedä Suomi ilman kansanäänestystä rahaliittoon oli katastrofaalinen."

Oletko sinä ihan aikuisten oikeasti ja vakavasti pyrkimässä presidentiksi vai luotatko siihen, että Sauli Niinistö valitaan ja sinä voit muutaman kuukauden ajan esitellä näkemyksiäsi joutumatta linnaan?

"On tämä niin raskas keikka, että tässä täytyy olla tosissaan. Se on sitten eri asia, että onko todennäköisyyttä tulla valituksi. Se ei ole tällä hetkellä kovin iso. Mutta se on olemassa."

Uhkapeliä?

"Ei sinänsä. Jos minä voittaisin tämän vaalin, ei se puolueellekaan katastrofi olisi. Puoluehan olisi silloin presidenttipuolue. Mutta kun ajattelee kampanjan raakuutta ja raskautta...… viedään kuin mätää kukkoa pitkin katuja. Mutta kun on poliittinen taistelija ja pasuunan ääni kuuluu, kyllä se into siitä kasvaa."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä työssäsi Suomen tasavallan presidenttinä.

"Kiitos! Ääniä tarvitaan! Äänesi on tärkeä. Älä käytä sitä itseäsi vastaan."


"Minulla ei ole oikeutta puolustaa kaikkia. Vähemmistövaltuutetulle on annettu vain etnisen syrjinnän valvonta."

  • Paikka: Ravintola Factory
  • Aika: 09:30
  • Eva Biaudet’n nauttimat aineet: kuppi Assam-teetä

Saavun paikalle muutamaa minuuttia vaille puolen, ja löydän Eva Biaudet’n nojaamasta ravintolan loosin selkämykseen silmät suljettuina. Haluaisin puikahtaa aivan hiljaa pöydän toiselle puolelle ja vaipua horrokseen. Onhan vielä aamu. "Hei Eva", aloitan kuitenkin.

En sanoisi tällaista Soinille, mutta naisellehan tämän voi sanoa:… Sinä et ole ulkonäöltäsi muuttunut lainkaan niiden kymmenkunnan vuoden aikana, jotka ovat kuluneet siitä, kun me viimeksi tapasimme.

(nauraa) "Se nyt on suhteellinen juttu!"

Sinä olit vuosituhannen vaihteessa kahteen otteeseen vuoden verran peruspalveluministerinä. Sinulla oli mullistava käsitys peruspalveluista. Yleensä peruspalveluina pidetään terveydenhuoltoa, päiväkoteja jne., mutta sinä aloit koko ajan puhua julkisuudessa seksipalveluista. Tuskin kukaan oli sitä ennen käsittänyt, että seksipalvelut kuuluvat kansalaisten peruspalveluihin.

"Eivät varmasti kuulukaan. Täytyy muistaa, että olin myös tasa-arvoministeri. Meillä oli menossa hallituksen asettama ohjelma ihmiskauppaa ja prostituutiota vastaan. Kaikki maat sitoutuivat kriminalisoimaan ihmiskaupan. Se ei liittynyt peruspalveluihin!"

Hienoa, että nyt selität tätä. Sain silloin joka tapauksessa sellaisen käsityksen, että sinä olet hyvin kiinnostunut seksiasioista.

(Biaudet nauraa katketakseen.)

Onko asia niin?

"Tässä ei ole kysymys seksuaalisuudesta. Ihmiskaupassa on kysymys raa’asta väkivallasta, hyväksikäytöstä, kansainvälisestä rikollisuudesta. Presidentillä on erittäin tärkeä tehtävä ihmisoikeuksien vaalijana. Siinä voi olla kysymys vaikka marjanpoimijoista. Olen edelleenkin tuohtunut siitä, että meidän järjestelmä ei ole halunnut lähteä tutkimaan miten raakaa hyväksikäyttöä siinä on ollut."

Viime vuonna sinut valittiin Suomeen vähemmistövaltuutetuksi. Millaista se työ on ollut? Sinä kai ajoit homojen, lesbojen, romanien ja muiden vähemmistöjen asiaa?

"Ei, minulla ei ole oikeutta puolustaa kaikkia. Meillä on kyllä laki, joka kieltää kaikennäköisen syrjinnän, mutta vähemmistövaltuutetulle on annettu vain etnisen syrjinnän valvonta. Maahanmuuttajat, saamelaiset, romanit.… Suurin ryhmä, joka tekee kanteluita, on Suomen romanit. Meillä on myös tasa-arvovaltuutettu, joka käsittelee naisten ja miesten välisiä asioita, sekä lapsivaltuutettu. Me kaikki edistämme yhdenvertaisuutta."

Tähän asiaan liittyvät vihapuheet, ja sinä olet ottanut vihapuheet erityiseksi vaaliteemaksesi.

"Kaikkien tulisi pohtia, miten me haluamme puhua toisistamme. Onko tämä sellainen yhteiskunta, jossa me haluamme kunnioittaa toisia ihmisiä, vai haluammeko me rajata niin, että vain yhdenlainen ihminen kelpaa. Suomalaisuutta on monenlaista, ja jokainen on suomalainen juuri sillä tavalla kuin haluaa."

Minulla on sellainen käsitys, että sinulla on joitakin ideoita, miten voitaisiin säätää uusia lakeja, jotka tekisivät joistakin nykyisin sallituista asioista rikoksia. Sinä kuulut siihen ryhmään, joka haluaa kriminalisoida aina vain uusia asioita.

"Ei, olet väärässä, en kuulu siihen ryhmään. Työni on kaikkein eniten ollut asenteiden muuttamista. Varsinkaan rikoslain kautta vihapuheita ei pystytä lopettamaan. On kyllä olemassa räikeää häirintää esimerkiksi asuntoyhtiöissä, missä joku koko ajan häiritsee ja kiusaa naapuria rasistisin tavoin. Pyysin eduskuntaa harkitsemaan, pitäisikö olla joku laki. Mutta se ei ole rikoslaki. Englannissa on käytössä termi harassment. Maailma muuttuu ja tulee tarve muuttaa lakeja. Yhdenvertaisuuslaki on kevyempi kuin rikoslaki."

On järkyttävää huomata, miten paljon Suomessa on rasismia.

"Tässä mä olen vähän tosikko."

Suomessa on kuitenkin yksi ryhmä, jonka oikeuksien puolesta et ole koskaan toiminut.

"Ai jaa, mikä ryhmä se on?"

Heteromiehet.

"Miten niin? Minähän olen isyysloma- ja tasa-arvoasiassa puhunut koko ajan heteromiehistä. Kun naiset ovat vallanneet työelämän, olisi tärkeää, että miehet saisivat vallata osan perhe-elämästä. Tämä on tasa-arvoa."

Tuohan on huikeaa. Pidätkö sinä oikeasti heteromiehistä?

"Ainakin pidän yhdestä! Täytyykö kaikista pitää? Ei kaikista tarvitse pitää. En minä pidä kaikista heteronaisistakaan, enkä kaikista lesbonaisista enkä kaikista homomiehistäkään."

Miten aiot saada ihan tavalliset Samit ja Reinot äänestämään sinua presidentiksi?

"En minä ainakaan itse näe itseäni miesvastaisena. Minulla on monia Sameja ja Reinoja, jotka äänestävät minua. Heikoimpien auttaminen on kaikkien etu. Perussuomalaisten ajattelussa nousee esiin, että jos joku saa apua, hän saa erivapauksia. Päinvastoin, siinähän vain yritetään auttaa heikoilla olevia saamaan samanlaisia mahdollisuuksia kuin muut."

Tuleeko sinusta vähemmistöjen vai enemmistön presidentti?

"Varmaan sekä että. Vähemmistönäkökulma on auttanut minua ymmärtämään, miltä muista ihmisistä voi tuntua. Ymmärrän sen ehkä paremmin kuin sellainen ihminen, joka on aina edustanut vain enemmistöä."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä työllesi Suomen tasavallan presidenttinä.

"Kiitoksia! Kiitoksia!"


Seuraavassa lehdessä Pekka Haavisto ja Paavo Väyrynen.


Haluatko Timo Soini -naamarin? Lataa tästä ja tulosta!

1 kommentti

c420

29.11.2011 22:53

Timo laita budi verolle ja mamutkin äänestää sua!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi