Uraputki

Kysy töistä, City vastaa.

Kysy mitä vain työstä, koulutuksesta tai toimeentulosta. Me tiedämme kaiken ja lopusta otamme selvää.

Kuinka pörssimeklariksi?

Haluaisin ehdottomasti Helsingin pörssiin meklariksi? Kuinka se onnistuu?
Sami, 21

"Helsingin Arvopaperipörssi huolehtii pörssimeklaritutkinnon suorittamista, mutta mistä tahansa kirjekurssista ei suinkaan ole kyse. Tutkintoon osallistuvan on oltava pörssin jäsenen, kuten pankin tai pankkiiriliikkeen palveluksessa. Tutkintoon kuuluu muun muassa Arvopaperimarkkinalakin ja Pörssin sääntöjen osaamista edellyttävä kirjallinen osio sekä HETI-kaupankäyntijärjestelmän hallitseminen käytännön osiona. Ilman aikaisempaa arvopaperityökokemusta pörssimeklariksi hakeutuminen ei ole siis mahdollista.

Meklaritutkinto ei yksin tee autuaaksi vaan myös pörssin hallituksen myöntämä meklarioikeus on välttämättömyys. Palkkaus riippuu kokemuksesta ja taidoista sekä on usein myös riippuvainen bonuksista. Peruspalkka ilman bonuksia on usein 10 000 - 25 000 markan välillä kuukaudessa."

Lentääkö Teatterikorkean pääsykokeissa jätöksiä?

Missä koulutetaan näyttelijäksi ja minkälaiset ovat pääsykokeet?
Hanna, 17

"Teatterikorkeakoulussa Helsingissä ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmassa on mahdollisuus suorittaa joko teatteritaiteen kandidaatin tai maisterin tutkinto. Näyttelijäharjoittelijajärjestelmän kautta voi kouluttautua neljässä vuodessa teatterityön ohessa. Tampereen yliopistoon otetaan seuraavan kerran opiskelijoita vuonna 2000 ja harjoittelijajärjestelmän valintakriteerit riippuvat teattereista, joten tyytyminen on legendaarisiin Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin, jotka ovat nelivaiheiset.

Ensimmäisessä vaiheessa suoritetaan karsinta ennakkotehtävien perusteella, joihin kuuluu muun muassa lyhyt omaelämänkerta ja kirjallinen roolianalyysi Tsehovin näytelmästä Lokki. Toisessa vaiheessa sitten valmistetaan monologi ja vapaavalintainen esitys, jossa voi riekkua sydämensä pohjasta, jos uskoo sen raatia ilahduttavan. Toisessa vaiheessa osa joutuu myös suorittamaan näyttelijäntyön tehtävän, johon ei pahemmin voi ennakkovalmistautua. Loppu jääkin sitten muiden käsiin."

Kalustusta suunnittelemaan

Mitä kautta kalustesuunnittelijaksi ja kuinka kauan koulutus kestää? Millainen palkkaus alalla on? Työllisyystilanne?
Pertti, 20

"Taiteen kandidaatin alemman korkeakoulututkinnon voi suorittaa Taideteollisen korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelmassa, joka kestää noin kolme vuotta. Maisterintutkinto kalustesuunnittelussa ja tilasuunnittelussa samassa opinahjossa vie noin viisi vuotta. Lahden ammattikorkeakoulun sisustusarkkitehtuurin suuntautumisvaihtoehto kestää neljä vuotta.

Palkkaus vaihtelee rajusti riippuen työtehtävistä ja työn laadusta. Monet työskentelevät myös freelance-suunnittelijoina eri yrityksille. Suunnittelijoiden työtilannetta pidetään kohtuullisen hyvänä, mutta on syytä muistaa, että monet ovat sijoittuneet myynti-, kuluttajaneuvonta- ja tiedotustehtäviin."

Paljonko on A 09?

Paljonko tienaa valtion palkkaluokassa A 09?
Sintti, 24

"Kyseisessä palkkaluokassa ilman ikälisiä tienaa 6 823 markkaa kuukaudessa. Ensimmäisen ikälisän jälkeen summa on 7 164 mk/kk ja palkkaluokka A 10 on 6 933mk/kk . Valtion palkkataulukot voi tarkistaa osoitteesta: http://www.vn.fi/vm/suomi/valthenk/helmitp/tp3.htm

Haluaa koluta hautoja

Olen aina halunnut arkeologiksi. Miten se onnistuu?
Heidi, 16

"Arkeologin tehtäviin edellytetään korkeakoulututkintoa arkeologian alalta, jota voi opiskella pääaineena Helsingin, Turun sekä Oulun yliopistoissa. Ammatin menestyksekäs suorittaminen edellyttää niin sopeutumiskykyä kuin joustavuuttakin. Työ on pitkälti jakautunut kenttätyön ja toimistotyön kesken. Virkojen määrän ei oleteta kasvavan ja uusien arkeologien työtilanne ei näytä kovin hyvältä. Valtion palkkaus liikkuu työkokemuksesta ja työvuosista riippuen noin 7 300 ja 17 000 markan välillä kuukaudessa. Suomalaisten Indiana Jonesien seikkailut valitettavasti eivät vielä ole päätyneet elokuviksi, mutta ehkäpä Sinä todella löydät Antarktiksen Aurajoen pohjasta."

Teologiksi vaan ei papiksi

Mihin työhön voin sijoittua teologina, jos en halua papiksi?
Hanna, 21

"Helsingin yliopistosta ja Åbo Akademista valmistuneista teologian maistereista 66 % toimii seurakuntapappeina ja 16 % muissa kristillisissä tehtävissä. Teologeille luontaisia työtehtäviä kirkonvirkojen ulkopuolella ovat luonnollisesti opetustehtävät, tutkimus sekä järjestötyö. Tutkintosi ei loppujen lopuksi rajoita sinua eniten vaan omat päätöksesi. Laajenna tutkintoasi haluamaasi suuntaan muissa tiedekunnissa, mikäli siihen on vain mahdollisuus ja tee itsestäsi työmarkkinoille houkuttava. Tuskinpa teologi yritysjohtajana ainakaan valtiotieteilijää huonompi olisi."

Esittelemme joka kuukausi ammatin, joka kannattaa myös tulevaisuudessa.

Internet-mainonnan välittäjä

Internetmainonnan uskotaan kasvavan vuosittain satoja prosentteja, joista menneen vuoden aikana oli nähtävissä jo selkeitä merkkejä. Kun yhä useampi yritys haluaa tavoittaa kuluttajat myös internetin välityksellä ovat alalla toimivat mainosvälitysyritykset.

Internet-mainonnan osuus koko mediamainoskakusta on kuitenkin vielä toistaiseksi häviävän pieni 0,4 prosenttia, vain 22 miljoonaa markkaa - nousua toissa vuodesta tosin 140 prosenttia.

Alalle rekrytoidaan uutta väkeä hikipinnassa ja palkkaus seksikkääksi kehutussa uusmediassa on kunnossa. Internetin vahvistuminen mainoskanavana tarjoaa jatkuvasti uusia työtehtäviä kaupallisilla valmiuksilla, hyvällä mediatuntemuksella ja tietotekniikkavalmiuksilla varustetuille leijonille.

Sanna Sanna Keskioja, 26 MBA (HKKK), DoubleClick Finland

Mitä työsi tarkalleen pitää sisällään?

"Vastaan yritykseni suomalaisen mainosverkon ylläpidosta ja kehittämisestä sekä mainosliikenteen hoitamisesta mainonnan hallintajärjestelmässämme"

Mikä tekee internetissä mainostamisesta juuri niin erityistä?

"Vuorovaikutus mainonnan, median ja kuluttajan välillä , eli se paljon puhuttu interaktiivisuus. Nettimainonnan tulokset ovat mitattavissa reaaliaikaisesti."

Mikä on parasta ammatissasi?

"Jatkuva oppiminen. Saa olla mukana kehittämässä uutta, kasvavaa toimialaa. Innovatiivisiin asiakkaisiin tutustuminen sekä yleinen alalla vallitseva innostuneisuus tekevät työstä todella mielenkiintoista ja palkitsevaa."

Missä uskot olevasi kymmenen vuoden kuluttua?

"Internetin parissa ansaittujen miljoonien jälkeen olen vetäytynyt maaseudun rauhaan koirien ja hevosten pariin. Työpaikalleni olen yhteydessä sähköisesti."

Unelma paremmasta?

"Lisää kaistaleveyttä?"

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi