Väestö vanhenee kovaa vauhtia, voivatko innovaatiot auttaa?

Suomalainen sovellus Nappi Naapuri pohjoismaisen haastekilpailun kärkiviisikossa.

Kuva: maticsandra / Fotolia

Nordic Independent Living Challenge -kilpailun tarkoituksena on löytää ratkaisuja, jotka tukevat ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä asumista. Pohjoismaiset pääkaupungit ovat vahvasti mukana kisassa, jonka kärkiviisikkoon ylsi myös suomalainen sovellus Nappi Naapuri. Voitokas suomalaisinnovaatio yhdistää avun tarpeessa olevat ikäihmiset ja lähiseudun asukkaat. Seuraavaksi finalistien ratkaisuja testataan käytännössä ‒ myös Helsingissä.

Yhteispohjoismaisen kilpailun tavoitteena on ratkaista itsenäiseen asumiseen liittyviä haasteita. Vuonna 2030 jopa 40 prosenttia Pohjoismaiden väestöstä on yli 65-vuotiaita, ja vaikka monet haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään, ikääntyminen tuo monia haasteita arkeen. Kilpailussa kehitettävien innovaatioiden tavoitteena on parantaa ikääntyneiden ja vammaisten elämänlaatua tukemalla heidän toimintakykyään ja itsenäistä selviytymistä. Näin voidaan myös vähentää ulkopuolisen avun tarvetta.

Kilpailuun osallistuneista yli 400 joukkueesta valittiin kilpailun kolmanteen vaiheeseen 25 parhaan joukko, joista neljä oli suomalaisia. Kolmannen vaiheen aikana joukkueille tarjottiin mentorointia eri alojen ammattilaisilta, konkreettista tukea liiketoiminta- ja testaussuunnitelmien laatimiseen sekä palautetta loppukäyttäjiltä ja kaupunkien edustajilta. 

Joukkueet esittelivät hiotut ratkaisunsa tuomaristolle 16. joulukuuta Tukholmassa järjestetyssä tapahtumassa. Arviointiin vaikuttivat muun muassa ratkaisun vastaavuus esitettyyn haasteeseen, innovatiivisuus sekä kaupallinen potentiaali Pohjoismaissa.

“Seuraavaksi joukkueet pääsevät testaamaan omia ratkaisujaan käytännössä yhdessä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa. Testausvaihe on erityisen tärkeä kaupungeille siksi, että se innostaa luovuuteen ja innovatiivisuuteen omassakin toiminnassa”, Helsingin sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikkö Juha Jolkkonen kertoo.

Sekä yksityistä että julkista sektoria edustava pohjoismainen tuomaristo valitsi finaaliin viisi erilaista sovellusta. Norjasta mukaan pääsi rollaattoriratkaisu portaisiin sekä monikäyttöinen suihkutuki, Ruotsista älykäs lääkeannostelija ja Tanskasta diabeetikkojen haavaumia ennaltaehkäisevät sukat.  Suomesta kärkiviisikkoon nousi Nappi Naapuri -sovellus.

Nappi Naapuri yhdistää avuntarvitsijat ja auttajat

Nappi Naapuri on uudenlainen naapurustojen oma sosiaalinen media, jonka kautta voi pyytää tai tarjota apua, vaihtaa tai lainata tavaroita ja keskustella naapuruston yhteisistä asioista. Ikäihmisille sovellus tarjoaa mahdollisuuden pyytää naapureilta apua arjen askareisiin, kuten kaupassa käyntiin tai lampun vaihtoon. Palvelua rakentaa ja ylläpitää yleishyödyllinen yhdistys Yhteismaa ry.

“On upeaa päästä näin pitkälle kilpailussa. Ihmisiä yhdistävälle teknologialle on selkeä tilaus Suomessa ja muuallakin. Yllättävänkin moni haluaa auttaa, mutta sopivaa keinoa löytää avuntarvitsijoita ei ole”, kertoo yksi Nappi Naapurin kehittäjistä ja Yhteismaan perustajista, Pauliina Seppälä.

Nappi Naapuri jatkaa palvelun kehitystyötä keväällä, kun viisi finalistia testaa ratkaisujaan yhdessä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa. Tavoitteena on selvittää ratkaisujen käyttökelpoisuus kotihoidossa.

Haastekilpailu päättyy kesäkuussa 2016, jolloin palkitaan parhaat ratkaisut. Kilpailun pääpalkinto on 1 000 000 Norjan kruunua (noin 108 000 eur). Lisäksi palkitaan paras yhteispohjoismainen joukkue 200 000 Norjan kruunulla ja paras opiskelijatyö saa 100 000 Norjan kruunua. Palkintorahalla on tarkoitus tukea kehitettyjen ratkaisujen kaupallistamista. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi