Vapautuminen vankilasta voi olla kulttuurishokki – Cala-ravintola San Franciscossa luottaa entisiin vankeihin

Tuomion suorittamisen jälkeen normaaliin elämään palaaminen on haastavaa Yhdysvaltojen entisille vangeille.

Vangeille elämä kalterien takana saattaa pitkän tuomion jälkeen tuntua turvallisemmalta kuin ulkomaailma.
Vangeille elämä kalterien takana saattaa pitkän tuomion jälkeen tuntua turvallisemmalta kuin ulkomaailma. Kuva: Skyward Kick Prod/Fotolia.com

Yhdysvalloissa on enemmän ihmisiä vankiloissa kuin missään muualla maailmassa. Tuomiot ovat valtavan pitkiä ja esimerkiksi nuoruuden hölmöily päihteiden parissa voi kostautua kohtuuttomallakin tavalla. Kun lopulta vankilasta vapautuu lukuisten vuosien jälkeen, saattaa yhteiskuntaan sopeutuminen olla erittäin haastavaa.

Business Insider kertoo artikkelissaan osavaltioista, joiden lainsäädäntö jopa estää entisten vankien pääsyn kokonaan tiettyihin työpaikkoihin. Lisäksi tutkimustulokset osoittavat, että yrityksen saadessa kaksi identtistä hakemusta, joista toinen kandidaatti on ollut vankilassa aiemmin ja toinen ei, entinen vanki ei todennäköisesti pääse edes haastatteluun. Entisten vankien nihkeä kohtelu työmarkkinoilla saakin monet palaamaan laittomien ansaintatapojen tielle.

Artikkelissa entinen vanki Gerard Alvarez kuvailee ulkomaailmaa vapautumisen jälkeen “kulttuurishokiksi.” Vankilassa olo tuntui tietyllä tapaa turvalliselta, sillä aina tiesi, mistä ja milloin seuraava ateria tulisi. Alvarezin tarina sai kuitenkin poikkeuksellisen onnellisen lopun: hän sai töitä vankien työllistymis -ohjelman kautta ja työskentelee nykyisin esimiehenä muuttofirmassa. Valtion sekä eri voittoa tavoittelemattomien järjestöjen tuella osa vangeista pääsee kiinni työelämään.

Myös yritykset voivat pyrkiä muuttamaan asenteitaan entisiä vankeja kohtaan. Ravintola-ala työllistää eniten entisiä vankeja Yhdysvalloissa. Tasokas Cala-ravintola San Franciscossa tarjoaa heille toisen mahdollisuuden. Yritys työllistää lähes yksinomaan vankeja. Videolla on heidän tarinansa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi