Viina virratkoon!

Kossua jäätelöön, konjakkia kastikkeeseen. Jyrki Sukula kertoo kaiken alkoholinkäytöstään.

"Käytän paljon alkoholia ruoan kanssa. Enkä tarkoita, että olisin alkoholisoitunut työssäni, vaan sitä että minulla on tapana lisätä alkoholia moneen ruokaan, korostamaan makua. Eniten käytän viinejä: puna- ja valkoviiniä, vahvemmista Madeiraa ja portviiniä. Marsalaa tulee käytettyä harvemmin.

Viinillä saa ruokaan hapokkuutta. Käytän toki muutakin alkoholia. Perinteinen pippurikastike paranee huomattavasti lurahduksesta konjakkia ja omenatortun omenat paistan fariinisokerissa ja calvadoksessa.

Viinin käyttö on levinnyt yleisemminkin jo ravintolakeittiöistä kotikeittiöihin. Tähän lienee syynä kerman katoaminen jääkaapeista. Ja kuten sanottu viinin merkitystä maustajana ei saa vähätellä.

Viinan kanssa läträäminen on aiheuttanut minulle joitain ongelmia. Erityisesti liekittäessä. Kerran tukkani on palannut ja kerran olen laukaissut palohälyttimet. Ja rakkaat kotikokit, älkää koskaan liekittäkö mitään liesituulettimen alla!"

1. Alkoholia ei voi käyttää kaikkiin ruokiin
Kasvisruokiin harvemmin käytetään alkoholia. Tosin jos sienikastiketta valmistetaan lihalle, saatetaan siihen lurauttaa jonkinverran alkoholia. Keitetty kananmuna ja viini maistuvat yhdessä kauhealta. Etnisissä ruoissa alkoholia käytetään vähemmän, se on pääasiallisesti eurooppalainen tapa, erityisesti italialainen ja ranskalainen tapa. Jos viiniä käyttää voimakkaasti maustetussa ruoassa, tulee ruoassa olla makeutta.

2. Käytä myös kaljaa ja Koskenkorvaa
Viini ei ole ruoan ainoa alkoholipitoinen maustaja. Esimerkiksi olut ja porsaanliha maistuvat hyviltä yhdessä. Belgiassa jopa valmistetaan ruokaa nimeltä olutporsas. Yleensä ruoanvalmistuksessa käytettävät oluet ovat tummia. Koskenkorva taas sopii itsetehtyyn jäätelöön. Litraan voi laittaa 8 cl Koskenkorvaa. Baileys-kermalikööriä taas voi yhdistää jäätelöön ja lisäksi raastaa päälle valkosuklaata.

3. Käytä edullista alkoholia
Ruoan valmistukseen on turha tuhlata kalleimpia laatuja, etenkin jos alkoholia käyttää paljon tähän nimenomaiseen tarkoitukseen. 30 markalla saa hyvää ruoanvalmistusviiniä. Pullossa voi olla jopa kierrekorkki. Hyviä viinejä ovat erityisesti espanjalaiset punaviinit, koska niissä on paksu viinin ominaismaku. Valkoviineistä kelpaa mikä tahansa, kunhan viini on kuivaa.

4. Viiniä lopussa, viinaa alussa
Mitä vahvempi alkoholi, sen tarkempi pitää olla. Erityisesti laktoosittomat kermat ja hapankerma saattavat juoksuttua, jos viini keitetään sekaan. Siksi viini tulisikin lisätä ruokaan lopussa. Vahvemmat alkoholit taas kannattaa lisätä heti alussa. Esimerkiksi pippurikastikkeen pippurit voi kuumentaa konjakissa jo alussa.

5. älä muuta makua, korosta
Alkoholin tarkoitus ei ole muuttaa ruoan makua, vaan korostaa sitä. Siksi marjakastikkeissa käytetään marjalikööriä, ankkaan cointreauta tai sitruspohjaisia liköörejä. Graavikalaan voidaan käyttää kypsyttävää akvaviittiä tai jopa viskiä.

6. Alkoholi haihtuu keitettäessä
Alkoholi haihtuu 78 asteessa. Mutta säilöessä esimerkiksi marjoja alkoholiin jotain alkoholia voi jäädä. Ajan myötä sekin haihtuu. Autoa voi siis ajaa.

Fast food

Sabayone (neljälle)
4-5 keltuaista
3 dl kuohuviiniä
3 rkl sokeria

Sekoita sokeri ja keltuaiset. Lisää kuohuviini. Kypsennä vesihauteessa 5-7 minuuttia koko ajan vatkaten.

älä päästä vettä kiehumaan. Kastikkeella voi kuoruttaa marjoja, hedelmiä.
Kastiketta voi maustaa esimerkiksi marjasoseilla tai vaniljalla.
Kuohuviinin sijasta voi käyttää likööriä tai viiniä.

Ruokafakta

Prosentti suomalaisista syö valkohomejuustoa päivittäin. City-lehden lukijoista valkohomejuustoa päivittäin syö 2,5 prosenttia.

Nousussa baarikaappiin

  • Mausteviinat
  • Galliano (jälkiruokiin)
  • Vaalea kaakaolikööri - Etenkin jäätelön kanssa.
  • Nokkosgrappa ja grapat yleensä
  • Viini

3 kommenttia

creed

10.12.2001 11:03

Vieläkö Via:sta saa sitä kakkos laatua???
hahahah
sä olet paska kokki sukula

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tietosieni

18.9.2007 08:49

hyvä juttu. Etenkin kun tarvitsisin enemmän tietoa alkoholista ruuanvalmistuksessa. Mistä tietoa löytyy, kuka osaisi neuvoa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kohtis

19.9.2007 10:28

mulla sama homma, tarttisin lisää tietoa alkoholista ruoanvalmistuksessa? kirjastossa kävin ja aika heikosti mitään kirjaa aiheesta kirjoitettu, nyt tarvii turvautua tähän "todella luotettavaan lähteeseen: internettiin!" ja vähän epäilen että täältäkään kauheasti aiheeseen sopivaa löydy.. :`(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi