Yhden asian puolesta

Eduskuntavaalien 2011 keskustelunherättäjät esikatselussa.

Yhden asian liikkeet ovat poliittista kertakäyttötavaraa. Niitä nousee ja lakoaa aina tarpeen mukaan. Tutkija Jarmo Rinne selittää, miten yhden asian liike syntyy.

"Yksittäinen ihminen nostaa esiin itseään kiinnostavan asian. Ympärille kerääntyy esimerkiksi netin välityksellä sosiaalinen verkosto. Osa verkoston jäsenistä pyrkii tuomaan asialle julkisuutta ja ajamaan sitä eteenpäin."

Toisin kuin perinteiset ideologiset puolueet ja järjestöt, nykypäivän yhden asian liikkeet paitsi syntyvät nopeasti myös kupsahtavat kerkeästi.

"Toiminta tavallisesti hiipuu, kun se yksittäinen asia on saatu ratkaistuksi."

Uusien ryhmittymien nopealiikkeisyys on uudenlaista poliittista toimintaa, johon vanhat puolueet eivät ole onnistuneet vastaamaan.

"Vanhat puolueet keräävät edelleen lähivuosina paljon ääniä. Ideologiat alkavat kuitenkin olla vanhentuneita ja ihmiset valitsevat puolueen sijaan juuri heitä puhuttelevan aiheen."

Piraatit tekijänoikeusvesillä

"Piraattipuolue ei ole yhden asian liike, mutta harvan asian", toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

"Puolue suojelee ihmisten perusoikeuksia ja valvoo, että sananvapaus ja yksityisyydensuoja pysyvät hyvällä mallilla. Myös tekniset asiat ovat tärkeitä. Esimerkiksi DRM-suojaukset ja sähköinen äänestäminen eivät ole toimineet toivotulla tavalla."

Oikeisto-vasemmisto -akselille piraatteja ei Palmulehdon mukaan voi sijoittaa, sillä puolue antaa ehdokkailleen monissa asioissa vapaat kädet. Ryhmäkuria ei tunneta.

"Tällä tapaa keskustelu on rikkaampaa."

Piraattipuolueen itseironinen nimi saa monet suomalaiset varpailleen. Puheenjohtajan mielestä tämä on hyvä asia.

"Nimi huomataan varmasti. Piraattipuolueita on tällä hetkellä 33 maassa. Jonkun muun nimen valitseminen juuri tälle ryhmälle olisi ollut omituista."

Piraattien alustava päämäärä on saada ainakin kaksi paikkaa eduskunnassa.

Vastapallo: Satu Kaarenoja, Teosto ry:n viestintäjohtaja

“Teosto edustaa 20 000 kotimaista säveltäjää, sanoittajaa ja musiikin kustantajaa sekä kahta miljoonaa ulkomaista. Aatteellisena yhdistyksenä se ei voi hyväksyä piraattiliikkeen vaatimuksia. Tekijänoikeus on tekijän oikeus. On outoa, että Piraattipuolueen nettisivulla myydään äänitettä, jonka nimi on Against the Teosto. Teosto on yhtä kuin musiikin tekijät. Heitäkö vastaan puolue toimii?”

Tutkijan ennusteet: Liike todennäköisesti epäonnistuu tavoitteessaan.

Vaikka pullo kerrallaan

"Prokarelia ry on vapaa kansalaisliike, jonka tarkoitus on Karjalan ja muiden pakkoluovutettujen alueiden palauttaminen", kertoo Prokarelian pääsihteeri Veikko Saksi.

Yhdistys haluaa purkaa sotasyyllisyyttä ja luoda avoimen keskusteluilmapiirin historian tapahtumista. Nämä ovat välietappeja, jotka tulee saavuttaa ennen varsinaisia aluepalautuksia. Pääsihteeri Saksin päämäärä on "win-win -ratkaisun" luonnosteleminen. Se mahdollistaisi aluepalautukset ilman, että Kremlin tarvitsisi jäädä nyrpeille mielin.

"Sopiva ehdotus aluepalautuksista olisi sellainen, jonka äärellä Venäjällä voitaisiin tuumia, että kyllähän suomalaiset tästä hyötyvät, mutta venäläiset vielä enemmän. Karjalan palauttaminen voisi esimerkiksi parantaa Pietarin ja Petroskoin palveluympäristöä."

Prokarelian tärkein toimintamuoto on jatkuva tiedottaminen. Saksi ei pyri nopeisiin ratkaisuihin, vaan uskoo, että pitkäjänteisen työn kautta poliittinen ilmapiiri muuttuu vähitellen yhdistyksen asialle suotuisaksi - ehkä piankin.

"Nyt eletään takinkääntöviikkojen odotusaikaa. Tällä hetkellä kukaan merkittävä poliitikko ei halua ottaa sotasyyllisyysasiaan kantaa puolesta eikä vastaan. Timo Soini sanoi pari vuotta sitten, että kerran koittaa aika, jolloin kaikki kääntävät takkia keskiyöllä yhtä aikaa. Luulen, että tämä keskiyö voi olla lähellä."

Vastapallo: Johan Bäckman, Suomen Antifasistinen Komitea

“Prokareliassa on kyse jälkijättöisestä Suursuomi-hankkeesta, jossa ei oikeasti haikailla Karjalaa, vaan Tarton rauhan määrittelemää aluetta, johon kuuluu myös maata Jäämereltä ja Lapista. Prokareliassa jankutetaan silti jatkuvasti ’Karjala, Karjala’. Venäjällä se ymmärretään väärin. Siellä Karjala tarkoittaa Karjalan tasavaltaa. Prokarelian pyrkimysten taustalla on käsitteellinen sekamelska, joka ei edistä lainkaan suhteita Venäjään.”

Tutkijan ennuste: Liike todennäköisesti epäonnistuu tavoitteessaan.

Kannabis maitokauppoihin

"Miksi kannabista ei pitäisi laillistaa?" kysyy Suomen Kannabisyhdistyksen tiedottaja Juuso Alasuutari, kun tiedustelen, miksi yhdistys haluaa vapauttaa pilven.

"Mikä on se riski, se vaara? Kenties moraalin rappio? Laillisissa puitteissa käyttöä on helpompi valvoa. Valtioissa, joissa huumausaineita on dekriminalisoitu, huumeista johtuvat ongelmat ovat vähentyneet. Kannabis korvaisi osittain alkoholin käytön, joka on terveydelle paljon haitallisempaa."

Alasuutari kokee, että asenneilmasto Suomessa on muuttumassa voimakkaasti. Kannabisyhdistykselle tulee yhä enemmän haastattelupyyntöjä ja jäsenmäärät ovat kasvussa. Ensi keväänä yhdistys järjestää suuren valtakunnallisen mielenosoituksen laillistamisen puolesta.

Vastapallo: Vertti Kiukas, Elämäntapaliitto ry:n toiminnanjohtaja

“Olemme ehdottomasti kannabiksen laillistamista vastaan. Laillistaminen olisi valtiolta selkeä viesti, joka saattaisi lisätä päihteiden käyttöä ylipäätään. Tällä hetkellä huumausainetilanne Suomessa on suhteellisen hyvä. Käyttöä ei ole niin paljon kuin monissa muissa maissa ja meillä on vain vähän huumekuolemia. Siksi en pidä todennäköisenä, että lainsäädäntöön olisi tulossa merkittäviä muutoksia.”

Tutkijan ennusteet: Liike voi onnistua tavoitteessaan.

Oikeus olla isä

Lasten Ookeuksien Tuki -yhdistyksen perustaja Mikael Jämsänen.
Lasten Ookeuksien Tuki -yhdistyksen perustaja Mikael Jämsänen.

Jääkiekkoilija Mikael Jämsänen sai alkuvuodesta avopuolisonsa kanssa tyttären. Nainen ei ollut vielä virallisesti eronnut entisestä puolisostaan ja palasikin yllättäen yhteen tämän kanssa. Ja muutti vielä Yhdysvaltoihin. Aviomiehestä tuli automaattisesti lapsen virallinen isä, eikä lapsen äiti antanut Jämsäselle lupaa todistaa isyyttä DNA-testillä.

Jämsänen perusti yhdistyksen nimeltä Lasten Oikeuksien Tuki, joka ajaa lapsen ja biologisen isän oikeuksia. Hän yrittää ajaa läpi yhtä lakimuutosta: isyystesti on voitava suorittaa äidin vastustuksesta huolimatta.

"YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen on kirjattu lapsen oikeus tuntea vanhempansa", Jämsänen toteaa.

Vastapallo: Leena Ruusuvuori, Naisjärjestöjen Keskusjärjestön pääsihteeri

”Jämsäsen asia on saanut erityishuomiota poikkeuksellisuutensa vuoksi. Tyypillisempi ongelma Suomessa on, että isät eivät halua tavata lapsiaan tarpeeksi. Haluaisin, että ehdotusta selvittämään perustettaisiin työryhmä. Jollain tapaa oikeus isyystestiin pitää kuitenkin rajata, ettei siitä tule mustasukkaisten aviopuolisoiden riidan välinettä.”

Tutkijan ennusteet: Liike voi onnistua tavoitteessaan.

Rahapelit vapaiksi

Patrik Strang.
Patrik Strang.

Pelaajapuolue on työnimi kansalaisliikkeelle, jonka puuhapeteinä hääräävät Aleksi Valavuori ja Patrik Strang, kaksi kansainvälisten rahapeliyhtiöiden edustajaa.

"Haluamme lisää avointa kilpailua rahapelien alalle", Valavuori selittää.

"Veikkauksen ja Rahiksen monopoli on tullut tiensä päähän. Emme halua tänne villiä länttä, vaan uusia toimijoita Veikkauksen ja RAY:n rinnalle kokoamaan sitä pottia, joka jaetaan urheiluun ja kulttuuriin. Englannissa on tästä hyviä kokemuksia, kohta myös Tanskassa."

Yhden asian liikkeeksi puolue ei tahdo leimautua.

"Tässä ei ole kyse vain peleistä, vaan ihmisten oikeudesta valita vapaasti. On puhuttu uudenlaisesta liberaalipuolueesta", Strang kertoo.

Puolue vastustaa holhousyhteiskuntaa ja painottaa yksilön kykyä tehdä omat valintansa. Esimerkiksi autojen ja viinan hakemista muista EU-maista ei pitäisi rajoittaa tulleilla. Tulevan talven aikana puolueelle keksitään oikea nimi ja kirjoitetaan puolueohjelma.

Vastapallo: Veikkauksen viestintäjohtaja Ilkka Juva

“Pidämme suotuisana, että rahapelipolitiikasta keskustellaan. Pelaajapuolueen tarjoama resepti politiikan uudistamiseksi on kuitenkin väärä. Mikään tutkimus ei tue väitettä, jonka mukaan kansainvälisten peliyhtiöiden mukaan ottaminen toisi lisää varoja urheilulle. Näiden yhtiöiden sponsoriraha myös kohdistuu hyvin harvalle, vain valovoimaisimmille tähdille. Todellisuudessa taustalla on yhtiöiden halu päästä jakamaan Suomen rahapelimarkkinoiden tuottoa, ei kasvattamaan yhteistä pottia.”

Tutkijan ennusteet: Liike todennäköisesti epäonnistuu tavoitteessaan.

Oikeus nuuskahuuliin

Patrick Wingren astui julkisuuteen viime vuoden joulukuussa, kun hän myi nuuskaa Pietarsaaren torilla. Tämä käynnisti uuden keskustelun koskien nuuskan myyntikieltoa.

"Nuuska on mun oman vapaudenvalinnan symboli", Wingren tilittää.

"On tärkeää, että saan päättää, mitä teen elämäni kanssa. On niin epäloogista, että lain mukaan saa juoda ja polttaa, mutta ei käyttää nuuskaa."

Wingren oli eurovaaleissa RKP:n ehdokas, mutta tulevaisuudessa jokin muu puolue,esimerkiksi Piraattipuolue, kiinnostaisi häntä enemmän. Tällä hetkellä Wingren junailee Pohjanmaalle nuuskaosuuskuntaa.

Vastapallo: Suomen Syöpäyhdistys ry:n pääsihteeri Harri Vertio

“Meillä tavoitellaan savutonta Suomea vuoteen 2040 mennessä ja tuntuu mahdottomalta ajatella tämän saavuttamista, jos markkinoille tuodaan vielä uusi tupakkatuote. Vaikka nuuska aiheuttaa vähemmän syöpää kuin savukkeet, sen nikotiinipitoisuus on erityisen korkea, joten siihen kehittyy nopeasti riippuvuus. Ihmiset koukuttuvat sen kautta myös savukkeisiin.”

Tutkijan ennusteet: Liike voi onnistua tavoitteessaan.

Eu on niin ysäriä

Antti Pesonen.
Antti Pesonen.

"Itsenäisyyspuolueen mielestä Suomeen on palautettava päätösvalta, joka täältä on siirretty EU-jäsenyyden myötä pois", tiivistää puheenjohtaja Antti Pesonen. Puolue on muotoutunut EU-vastaisen liikkeen ympärille. Pesonen haluaa tukea Suomen itsenäisyyttä myös esimerkiksi lisäämällä valtion omavaraisuutta sekä huolehtimalla, ettei Suomi liity Natoon. Energiataloudessa tulee siirtyä yhä enemmän uusiutuviin energianlähteisiin ja rikkaita tulee verottaa kovalla kädellä.

"Eriarvoisuus, köyhtyminen ja turtumus lisääntyvät. Kapinamieliala on laajalle levinnyttä. Tämä voi johtaa väkivaltaisiin reaktioihin. Poliittinen muutos on joka tapauksessa tulossa, ja olisi tärkeää, että se tapahtuisi vaalien kautta."

Itsenäisyyspuolueella on eri inkarnaatioissaan kokemusta useista vaaleista. Pohtiessaan puolueen onnetonta vaalimenestystä puheenjohtaja Pesonen kuulostaa väsyneeltä mieheltä.

"Kaikkia puolueita ei päästetä mukaan keskusteluun ja rahoitusta saavat vain eduskunnassa istuvat ryhmät."

Vastapallo: Arto Aniluoto, Eurooppalainen Suomi ry:n toiminnanjohtaja

“Jotkut näkevät kansallisvaltion autuaaksitekevänä. Se on näiden ihmisten omassa päässä olevaa valhemaailmaa. Talous on kansainvälistä, eikä siltä pääse karkuun silmien sulkemisella. Vastakkainasettelu Euroopan ja Suomen välillä on keinotekoinen. Olemme yhtä lailla suomalaisia ja eurooppalaisia.”

Tutkijan ennusteet: Liike todennäköisesti epäonnistuu tavoitteessaan.

He onnistuivat

  • Koijärvi-liike, perustettu 1979. Koijärvi säästyi kuivattamiselta.
  • Pro Lapinlahti, perustettu 1988. Lapinlahden sairaala on saanut pitää osan psykiatrisista osastoistaan.
  • Kansalaisliike Pikaraitiotie, perustettu 1989. Pikaraitiotiestä tuli vakavasti otettava vaihtoehto länsimetrolle.
  • Pro Koskenkorva, perustettu 2001. Koskenkorva-viina pysyi kotimaisena brändinä.

He eivät

  • Energiapoliittinen Yhdistys - Vaihtoehto Ydinvoimalle, perustettu 1977. Viidennen ydinvoimalan rakentamista lykättiin, mutta tilalle ei saatu vaihtoehtoisia energianlähteitä.
  • Pro Makasiini, perustettu 1998. Töölönlahden makasiinit paloivat ja purettiin.
  • Pro Sinappi, perustettu 2002. Vastalauseista huolimatta Turun Sinapin valmistus karkasi ulkomaille.
  • Kemijärven massaliike, perustettu 2007. Kemijärven sellutehdas lakkautettiin.

7 kommenttia

Nimi:Erkki

12.11.2009 14:16

Missä on Muutos 2011?

Ruusuvuori on muuten miehiävihaava tasa-arvon vastustaja. Isyystesteistä pitäisi tehdä pakollisia jokaisen lapsen kohdalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JoonasD6

13.11.2009 05:01

"Toisin kuin perinteiset ideologiset puolueet ja järjestöt, nykypäivän yhden asian liikkeet paitsi syntyvät nopeasti myös kupsahtavat kerkeästi."

No sittenhän Piraattipuolueella ei ole mitään hätää, koska se ei todellakaan lähtenyt minkään yhden ihmisen hetken mielijohteesta, vaan se on todellakin suuri ideologinen liike.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

haterhater

16.11.2009 15:57

"Vastapallo: Vertti Kiukas, Elämäntapaliitto ry:n toiminnanjohtaja

“Olemme ehdottomasti kannabiksen laillistamista vastaan""

Voi Vertti mikä pikku ihminen oletkaan. Missä ne perusteet olivat? Se että sinä valitset täysin päihteettömän elämän (ja täytät sen typerillä ismeillä/aatteilla/uskonnoilla) ei tarkoita sitä että pitäisi reaalielämän faktat jättää huomiotta.

Alkoholi ja tupakka ovat 100 tai 1000 kertaa kannabista vaarallisempia. On erittäin lyhytnäköistä, typerää ja tekopyhää vastustaa kannabista niin kauan kuin nuo A&T ovat laillisia

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

haterhater

16.11.2009 16:00

oikeus olla isä: Olisi ihan järkevää testata kaikki syntyvät lapset DNA testein. Tämä voitaisiin lukea lapsen perusoikeudeksi ihan lain voimalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shuu

21.11.2009 06:53

Liki kaikkia näitä yhden asian liikkeitä yhdistää yksi aate: liberalismi tai nationalismi. Luulen että suurin syy näin moneen pikkuiseen puolueeseen juontuu siitä ettei hallituksesta löydy kiintiö-liberaaleja edustettuna, kuten muissa Euroopan maissa. Ja kuten kommunistit, isänmaanystävät nyt tunnetusti ei osaa sopia mistään. Luultavasti taustalla on korkeasta testosteoriinitasosta johtuva itsevarmuus, kun kynnys perustaa oma puolue on niin pieni.

Erikoista miten tutkija antoi pienille yhden ihmisen liikkeille tuomion "voi onnistua", kun Euroopan laajuinen miljoonien jäsenien Piraattiliike sai pänvastaisen tuomion. Jonkinlainen perustelu tuossa olisi pitänyt olla lisäksi. Nyt hyvä idea jäi täysin yhdentekeväksi auktoriteetti-vetoomukseksi.

Toistan, että muutospuolue olisi ansainnut oman maininnan. Paljon merkittävämpi kuin vaikka isyys- tai nuuskapuolue.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Henrildo

23.3.2011 13:34

Tölikan makasiineista säästetään osa, ja turun sinaapin valmistusta jatketaan samaisissa tiloissa nimellä aura-sinaappi. Pikaraitiotie "kaatui" viimeksi rahapulaan ja korvattiin Helsingissä bussilinjalla. Missä määrin se siis onnistui?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PenaSäätiöt

18.1.2015 14:37

Muistakaamme, että Satu Kaarenoja on entinen BAT Finlandin tupakkalobbari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi