Blogi

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2008.


1.200.000 aids-orpoa Etelä-Afrikassa  1

Tämä oli Unicef:n arvio tammikuussa 2007.
Yksi HIV:n pahimpia seurauksia Etelä-Afrikassa ovat orvot,jotka ovat menettäneet molemmat vanhempansa taudille. Hallitus ei takaa aidsin takia orvoksi jääneille mitään tukea. Aids-orvot ovat kaukana E-A:n hallituksen asialistalta. Heistä huolehtiminen on jäänyt täysin järjestöjen vastuulle. Yksi näistä huimasti ylikuormitetuista järjestöistä on SOS-verkosto.
Miettikääs jos nää lapset olisivat Suomessa...


Ubuntu umgantu ngabanaye  2

Xhosankielinen sananparsi, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa, että ihmisen ihmisyyttä mitataan hänen suhtautumisellaan kanssaihmisiinsä.

Ubuntu on afrikkalaisen humanismin peruskäsite. Buntu korostaa yhteisön vastuuta sekä jäsenistään että muukalaisista.

Ubuntu muodostuu kahdesta käsitteestä. Ntu on esi-isitä tärkein. Hän antoi aikoinaan ihmisille ohjeet ihmisyyteen. Yhteisön on oltava jäsentensä turva kaikissa tilanteissa. Orpoja ei ole, kaikki ihmiset kuuluvat johonkin. Ubu on abstrakti, laadullinen käsite.

Yhdistettynä Ubu ja Ntu muodotavat Ubuntu-sanan, joka käskee meitä huolehtimaan toisistamme.

Apartheid-järjestelmän kaikki enemmistöä vastaan kohistamat nöyryytykset tähtäsivät Ubuntun tuhoamiseen. Se melkein onnistui. Ubuntu kuitenkin elää.




Masentavia uutisia kesken auringonoton  1

Sain juuri kevään ikävimmän puhelinsoiton kesken vuoden ensimmäisen purjehduksen.
Retkikuntamme kovakuntoisin ja paras tsemppaaja on saanut eilen aivoinfarttin. Hän tulee lääkärin mukaan toipumaan, mutta vuorikiipeily ja ohut ilmanala ovat kiellettyjä minimissään seuraavan puoli vuotta. Kyllä soitto pysäytti ja masensi mieleni. Olemme treenanneet jo viisi kuukautta määrätietoisesti elokuun kiipeilymatkaamme varten. Yksi retkikuntamme jäsenistä on parhaillaan treenaamassa Sveitsissä ja pikaisen tekstiviestikierroksen jälkeen päätimme toteuttaa Mt Blancin huiputus suunnitelmamme kaikesta huolimatta, jos luoja suo.
Osaan vain kuvitella, miltä ystävästäni tuntuu, kun ei pääse mukaan ja hänen unelmansa jää toteutumatta. Näin maailma antaa ja ottaa.

Makaan parhaillaan veneen kannella uikkareissa ja keli on kuin heinäkuussa parhaimmillaan. Kävin uimassa meressä, mutta vesi ei tuntunut ollenkkaan kesäiselle.

ED