Halvaantuneen kanan rintafileitä

  • City
Kuvaaja: David Shankbone
Kuvaaja: David Shankbone

Kuvaaja: David Shankbone

Teurastamolle tuodut broilerit puretaan häkeistä ja ripustetaan liikkuvalle linjastolle. Paniikissa olevat linnut kuljetetaan sähkövesikylpyyn, jossa ne luultavammin halvaantuvat, mutta ovat yhä tajuissaan, koska sähkövirta pidetään tarkoituksella alhaisena. Toisinaan halvaantuneen linnun silmät liikkuvat vielä, jopa nokka aukeaa hitaasti. Sitten linjasto vie tulevat rintafileet automaattiseen kurkunleikkaajaan, joka toimii vähän miten sattuu. Näin keskivertoamerikkalaisen ruoka tuotetaan, väittää Jonathan Safran Foer kirjassaan Eläinten syömisestä. Ja hän jatkaa:

Possuja paiskotaan betonilattiaan. Aktivistit leikkaavat karjatilan piikkilanka-aitaa ja lopettavat salaa kärsiviä kalkkunanpoikasia. Omin ulosteidensa keskellä asuvat kanat sairastuvat, eivätkä siat mahdu kääntymään aitauksissaan.

Pikaruoan paratiisivaltiossa koiraspuoliset munijakanan poikaset tapetaan välittömästi. Kirjan lopussa käy ilmi, etteivät Suomenkaan broilerit elä juuri kuukautta kauempaa. Lisäksi Suomen luomutuotannossa kuusiviikkoisen lampaan saa kastroida pihdeillä, mikäli toimenpiteen suorittaa ”pätevä henkilö”. Ilman kipulääkkeitä, tietenkin.

Kirjassa todetaan myös, että samainen Kentucky Fried Chicken, joka on ”omistautunut kanojen hyvinvoinnille ja hyvälle kohtelulle”, käyttää alihankkijoita, joiden on todettu muun muassa repivän eläviltä linnuilta päitä irti ja hyppivän niiden päällä.

Vaikka teoksen pääpaino on tehotuotannossa, osansa kritiikistä saavat niin luomutuotteet kuin PETA:n aktivistitkin. Aktivistit, jotka muun muassa heittivät Voguen päätoimittajan lautaselle kuolleen pesukarhun.

11 kommenttia

Hofstadter

2.2.2011 13:34

Ja tuore Itämeren silakka leikataan auki ja suolestetaan elävältä. Kaloihin kohdistuvasta julmuudesta ei kuitenkaan kukaan ikinä puhu...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.2.2011 14:11

Paras jättää lihansyönti autoileville espoolaisille. Kasvisruoka maistuukin paremmalta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MiikkaHujanen

2.2.2011 14:37

Tässä kirjassa kyllä osansa saavat myös katkaravut, lohet, merihevoset, delfiinit ynnä muut vetisemmän ympäristön asukit.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.2.2011 15:43

Kirjan kannestakin olisi mukava olla kuva artikkelissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.2.2011 16:35

No voi voi. Ne on eläimiä. Ne on meidän ruokaa. Turha niitä on lähteä inhimillistämään, vaikkakin olen sitä mieltä että lopetuksen tulisi tapahtua mahdollisimman kivuttomasti. Broilerille ei tarvitse kymmentä neliömetriä per nokka, kehittää vielä turhaan lihaksia ja lihan laatu kärsii.

Itse pidän kotona kanoja (munien takia), kunhan lopettavat munimisen päätyvät hakkuupölkylle ja koiriemme (lisä)ruuaksi. Naapurin kanssa käymme vakituisesti metsällä hakemassa tuoretta rusakkoa pitopöytään.

Ja siis olen 30+ korkeasti koulutettu nainen, eläinrakaskin vieläpä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.2.2011 17:10

Sehän onkin huono juttu, jos tietää enemmän siitä, mistä oma ruoka tulee. Tietämättömyydessä pyöriminen on mukavampaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.2.2011 00:42

Miettikääpä miltä perunasta tuntuu, kun se kiskotaan juurineen maasta? Elämää on sen verran väkivaltaista puuhaa, että herkimmille se ei sovi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.2.2011 03:54

Oikein fiksuja kommentteja, samakaltaiseen pääsee ylenpäänsä kokonaisuudessaan tämä city.fi, ei sentään vahvemmin ole tänne soluttautunut sisäpiiri aktiivisesti valveutuneine käyttäjineen. Lienisikö asia toisenkaltainen jos otsikko olisi viitannut jollakin tapaa rintafileiden sukupuolisuuteen, kukkojen komeuteen ja niistä nouseviin ristiriitaisuuksiin? Olisikohan shiwanilla esmes sellaiseen sanomista tai kaikenkaikkiaan jotakin sellaista? =)

No joo, kaikenkaikkiaan aikainen tämä oma kommenttini.

Siistiä hei, kuunnellaan seuraavan kerran kun otetaan esimerkillisen rauhallisesti niin William Orbitia ja fanitellaan tällaisia kasvattajia:
http://www.youtube.com/watch?v=tAipJYYqDqw
voihan vitsi et on ihQ.
Ihan oikeesti ja kuinka totta? =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.2.2011 04:06

Oho =D.

Kato.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hofstadter

4.2.2011 05:53

Miikka: luulin olevani sarkastinen, mutta enpä näköjään ollutkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.2.2011 09:45

Elukoitten nopea hengenlähtö pitäisi olla se kriteeri yksi kun puhutaan teurastuksesta. En oikein näe järkeä lihan laadun kannalta siinä, että eläintä ei tapeta välittömästi teurastuslaitokseen kuljetuksen päätteeksi. Logistiikka ei pitäisi mättää tässä ketjussa missään vaiheessa, eikä tuotanto.

Toinen homma on sitten se, että elukoilla joutaisi olemaan kohtuulliset elinolot, sen aikaa kun ne elävät. Elävästä eläimestä on jotenkin viistoa pyrkiä ottamaan irti niin paljon kuin lähtee, niin nopeasti kuin lähtee.

Kolmaskin juttu asiaan liittyen; lihatuotteita ja niiden alkuperää pitäisi pyrkiä jotenkin selventämään siten, että heti pakkausta katsomalla varmasti tietäisi kyseessä olevan lihan, jota on käsitelty asiallisesti koko tuotantoketjun ajan. Nykyään on merkkiä jos vaikka minkälaista, mutta takaakohan niistä yksikään sitä, että tuotettu liha on ketjun jokaisessa vaiheessa saanut ansaitsemansa kohtelun.

Näistä edellä mainituista syistä johtuen meidän perhe syö etupäässä riistaa niin kauan kuin sitä on saatavilla. Joinakin vuosina enemmän, joinakin vähemmän. Mielelläni valitsisin itse lihaa, jonka alkuperän ja tuotantoketjun "eettisyyden" tiedän, kuin tuntematonta lihamöykkyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi